Wednesday, March 28, 2012

Our Food.

Salam:)

Moga malam ni dan hari2 mendatang kita diberkati,di beri kita kekuatan rohani dan jasmani dalam menjalani hidup seharian.Amin.

Anyway Mama& Co is a bit excited as tomorrow will be our 'last working day'..Friday we cuti..heee..heee:):)


Alhamdulillah maghrib kita sangat bahagia..dapat berjemaah lagi:) Seronok menghampar sejadah untuk yang besar dan kecik:) Banyak lah perangai sekecik nak kat sini sana tapi kena bersabar supaya tak discourage dia join solat sekali.


Pak Imam cakap dah solat sila lipat sejadah telekung semua ya:)


Permandangan bahagia dan indah lagi..tak sangka Uwan pulih dapat sebegini lagi.Alhamdulillah.


Dua orang dah lesap jengok kat dapur ohhh rupanya dah start dulu ya:):) Hari ni lauk tambah2 pagi tadi saya masak kari ayam dengan kentang untuk roti canai segera,petang beli a few lauk,tambah goreng2 dan potong timun.


Anak2 dara kecik tersengih bahagia..sedap ke?


Ada permintaan tanya apa saya bekalkan setiap pagi buat Tia Mia ke kindy? Actually i dont have to pack food for them as kindy provides 3 x a day meals.But i still feel i need to pack for them..sebab pita dah masak pagi2 kan.takkan biar dia makan food school ajer...apa pita makan anak2 pun biarlah makan.


Pagi2 saya tak ada 'rules' sangat untuk breakfast,sometimes heavy,sometimes light..apa yang di masak itu lah yang di pack hat dia orang. Breakfast macam ni sangat cep at nak prepare,campak beef strips dalam kuali tampa minyak,buat sunny side eggs dalam separate pan,masuk hotdog dalam pan beef,siap potong zucchini,buat toast.Masuk dalam  container untuk breakfast tiamia...mesti dia excited bila bukak hat school ada macam2:)


Fried macaroni-pun cepat masak,sentiasa ada this 5 mins boil macaroni,slice the beef strips goreng dalam olive oil dengan garlic,masuk macaroni,season with pepper...dah siap.




Or this all time favorite,masuk hotdog dalam oven,pukuk telur with milk..siap soft and yummy scramble eggs to go with toast.



kadang2 saya buat breakfast really heavy..haa..haaa  lasagna in the morning..terus pack kat husband sekali...potong2 masuk dalam aluminum foil,teacher can heat for them at school.


Sometimes ini pun jadi breakfast sebab cep at ajer nak masak nyer:) plus tia mia love it:)


Bukan perkara ganjil untuk makan spaghetti bolognese in the morning in our home;)


And sesekali we layan tekak melayu..tiamia punya tak payah ada sambal but extra eggs:)


Colourful fussili with meatballs and beef strips is another easy to prepare breakfast.




If i have time i will prepare their favorite pancakes with syrup plus whipped cream.


Once a while we have bee hoon goring..i love my bee hoon to have lots of eggs and veges.


Pasta sometimes can be twice a week but with a twist to it.


Fruit is a must their favorite are bananas,tangerine or orange and of course their strawberry and dragon fruit.


Beef strips again? heee..hee..nak bagi different i add olive and cheese to the toast..they love cheese.


Fruit salad with yoghurt pun di sedia kan kadang kala.


If i prepared western breakfast kena jugak buat malay breakie..sebab uwan nak makan:) so pagi2 kadang2 sampai ada 3 types..nasib baik jawa breakie  i tak prepare:)



If rajin kalau buat savory breakfast i akan buat sweet treat jugak.


Porridge is my favorite and budak2 pun ikut suka porridge;)


Kadang2 hanya kueh..so kena tambah macam cereal and fresh milk in their basket.





Once in a blue moon orang dewasa eat maggie goreng jugak:):)Masa ni kanak2 dapat cereal plus eggs and fruit;)


Special burger antara menu breakfast kami.


Hmmm sangat sedap tau,burger tu grill dengan sedikit olive oil dalam kuali dan tambah pepper dan bawang besar,bila dah wangi,pecah telur sebijik kat atas..sangat heaven:)


Dah siap semua masuk dalam bakul ni;)


Harapannya biar budak dua orang ni kenyang....


So that they can have fun at school:)




Breakast di hari minggu saya pastikan di rumah dan istimewa...and 


I will create special ambience;)


Hmmm teringat dah lama tak baking lahhh..mata sudah ngantukk..esok apa nak buat breakfast? i have smoke chicken in the freezer,let see what i can come with tomorrow:) Until then..selamat beradu to all sisters and brothers too:):) Salam.






15 comments:

daydeck86 said...

lapor plak den tengok makanan tu kak
alhamdulillah uwan dah sihat cam selalu kak

Syarida said...

Kak Azue, sedapnya bekal Tia Mia. Beruntungnya....

fifie said...

Beruntung jadi u. Pandai masak. hehehe.

Mamasya said...

Salam mamatiamia.mcm2 pilihan breakfast dan bekal yg ada...taklah bosankan kalau asyik menu breakfast yg sama. mee bertenggek udang tu nampak sedapnya.....

Anonymous said...

macam2 jenis breakfast you buat :)))) rajin sungguh you zu...i kalau macam2 for breakfast tak de sapa nak makan, my husband mesti nak dia punya oats, anak bujang i pulak mesti nak either cereal or tomato on toast...kalau lunch and dinner je kita makan benda berat, kalau i buat nasi lemak my son makan tambah2..masa holidays in malaysia dia makan nasi lemak hari2! hehehe...

yatie - kisses to tia mia..

Anonymous said...

sis nk tya, beef strips tu beli kt mane..sbb sgt tempting tgk macaroni ngan beef tuh..:)...just nk share semlm my mum bekalkan sy sambal masak daun kayu wif petai (ur favaretkan)...tp menantu x makan tempoyak so dia masakan ayam sambal utk hubby sy.. sy cater food for dinner dr umah mak sy:))..mangkuk tingkat dihantar setiap pagi mase hantar anak sy hehheh..Syukur Alhamdullilah. i doakan sis juga sentiasa diRahmati oleh NYA..amin :))

twins mom said...

kak zue,thanx for the entry..baru la ada idea nak buat apa untuk my twins nnt.. tq once again kak zue..

MommyCT said...

I once made lasagna for breakfast which somehow turn out not so nice
(mungkin sbb mood nak buat breakfast tak berapa nak ada so tak berapa nak menjadi). So my son 'forbid' me from making lasagna in the morning again. hahaha.....kecik ati i tau. My kids very 'cruel' when comes to food critics which sometimes make me flips hahaha.

Naura said...

bertuah badan suami akk n anak2 dapat isteri n ibu pandai masak dan rajin.akk ni mmg super mama la!trying untuk jd mcm akk..huhu...

adex-aieda said...

dari dulu mmg suka tgk segala menu yg akak sediakan tuk twins & ur family....lama x singgah sini....tia&mia dah semakin besar ye...dah g kindy.....cute.... :)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

banyak nye mamam ...sedap-sedap
belaka...


why budak-budak kecik suke salad ye?my 3's suke sgt salad topped dgn thousand island, grated parmesan & olive oil...senang sgt kalau nak bagi makan sayur...every weeks beli salad campur tu..

saniah said...

Salam zu...sedap nmpk maggi goreng...u rebus dulu ke? Tell me..i nk try .. Tq :)

Anonymous said...

yummmm semua..lucky tia mia poppy mommy loves cooking...:)) susumanis

Anonymous said...

seronok tgk kehidupan akak..nampak sempurna sangat..:)

Beckerxivp said...

kak zue,thanx for the entry..baru la ada idea nak buat apa untuk my twins nnt.. tq once again kak zue..