Saturday, June 9, 2012

Saturday


Salam Umiyumi,nbi sepah puteri,shamsuhada(seromban),Masdiq Enterpise,Jembal Castle,mummy alisha,rina mazlan,fiezachommel,greetingsfromengland,salmi,mummymiqhael,saniah,Hikmah,mamasya,Nadiah,Zuzus,dhr,Aisyah Rafael,ak yuyunz,Artlovercinnamonworld of colours,aimi,zura,

Thank you for leaving your comments:) to the new readers welcome (Hikmah,Jembalcastle), hug2 to all lovely sisters, as an appreciation please accept a plate of nasi lemak sambal udang giant from me!

To those not feeling well(Art lover) i ll hope you are okay by now..the weather lah Uwan pun balik dari rumah my sister&brother hari tu now demam selsema pulak..risau lah hati,kalau ada orang demam ke tak sihat ke dalam rumah memang risau:( So this morning buatlah nasi lemak special ni sikit bagi Uwan sedap selera.
Yang bertanya resepi siakap steam dengan bunga kantan nanti ada masa saya tulis recipe ya. And yang bertanya kamera apa i pakai..hee...hee it is just my Iphone:) sadly my new camera hari tu ada factory default,kena hantar Olympus balik,until today tak dapat lagi..tadi dah pergi mengamuk kat kedai tu:(:(


Our breakfast this morning.I used quail eggs instead of chicken eggs nak bagi the girls seronok:) Hmm kesian lah uwan demam pulak....didoakan Uwan cepat sembuh.Uwan is such a very good individual,never complaint of anything..sebab tu kesian bila dia sakit..dia tak mintak or complaint apa.


Dah lama tak jogging..since breakfast heavy,we went to nearby park to burn the calories;)


The girls were excited to find 'buah asam jawa' at the park.


"Autumn" is here;)


I love looking at field filled with these.



Sometimes BFF,sometimes enemy in the bed):)


After piano class Mia asked to eat The bakers sandwich,i ordered "flying salmon' for her.


Tia and her apple juice.



With interesting looking Vespa.


I cooked beef soup for uwan, it is non oily.Uwan tak selera makan nasi tapi dia suka menghirup sup ni.


As for tukang masak dia teringin nak makan satu resipi kampung yang really lama dia belajar dari uwan dulu, sayur goreng nangka muda dengan ikan masin. Nangka di hiris nipis,tumbuk bawang merah,putih,serai dan kunyit.Tumis bahan tumbuk hingga wangi masukkan ikan masin,kacau dan masukkan nangka,tambah sedikit air dan tutup, masak hingga lembut dan air kering,tambah sedikit garam kalau tak cukup.Sangat sedap rasanya:)


Dok mengacau Uwan dari pagi memaksa dia minum banyak air,bagi dia juice VeMMa jugak,minum sup Milo,telur..by petang nampak lah dia cergas sikit..boleh duduk kat buai cerita zaman Jepun dan macam2 tak habis.Alhamdulillah.Saya memang very bad at controlling my emotion,sesiapa saja sakit i sangat risau:(


We sat in my small garden for long this evening, we swing together with Tia at the outdoor swing.When we heard Azan Maghrib, i told Uwan lets raise our hands to Allah SWT may she be blessed with good health,we raised our hands together...i feel like a small girl,wanting to go back kampung..wanting to be her little girl always:)


It's Maghrib lets go in Uwan.


After dinner- "Peter and Jane's time".






Tia supervising her sister reading Peter and Jane.


Hmmm this little girl penat already:) Many said Tia Mia look like me when i was small..i am so glad:) Nite,Nite and salam everybody.

13 comments:

Anonymous said...

as'salamualaikum sister in deen, semuga uwan cepat sembuh dan sehat sentiasa, ameen. everything here is beautiful, subhanAllah. love from sg, wa salaam.

kasihredha said...

salam
uwan dah balik ye:)
tak pernah makan sayur nangka goreng ikan masin ni...nanti boleh try.
suka gambar "it's Maghrib lets go in Uwan"

umiyumi said...

Salam Zu,
semoga Uwan cepat baik dari demam.. Amin.. wah mesti seronok tiap2 kali dgr Uwan bercerita kan?

hmm patutlah Tia Mia pandai posing, mamanya pun mmg pandai posing sejak kecik lg hehe ;)

ada {R} said...

hi mama tia&mia. Love reading your blog. Oh nasi lemak udang.i'm loving it. Good nite ;)

Syarida said...

salam, Tia mia dah pandai baca kak ?

annhuzi said...

mama will always be uwan's little girl and better still now uwan gets to be taken care by 2 more little girls, the clone of mama :)
c the real u, real soon!

annhuzi said...

InsyaAllah uwan will recover quick, with mama's loving care, concern and doa. and mama's refreshing garden and tia mia's lively presence are great contributions to uwan's good health :)

Nbi sputeri said...

Comelnya Azu masa kecik macam Puteri yg sangat ayu.

shamsuhada said...

azu..semoga uwan cepat sembuh sepenuhnya...Amin...

Masdiq Enterprise said...

ohh..sedapnya makan nasi lemak. terbayang nasi lemak yg mak masak semalam before kami balik kl.utk uwan, semoga cepat sembuh :) -sri-

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

oh uwan tak sihat ye...hope to speedy recovery..


kak zue, nak tanye ni...nape udang kak zue ekornye buang? kepala tak buang? haha itu pun nak tanye kan..


waahh sooo kampung the sayur nangka...nampak sdo betul dgn ikan masin tu...ikan masen duri kan? nangkanye nak rebus dulu ke?

ins said...

Salam...been checking ur new post evryday since last 2weeks..i'm so addicted!! =p older post pon i dh khatam =)

along said...

Hi, nice home and family.

I am so interested with the whole concept of your white kitchen posted way back in 2009 kalau tak silap.

Boleh tak nak minta number kontraktor yang buat the kitchen.

Kindly email me syahnaz@gmail.com

Thanks :)