Wednesday, June 6, 2012

What's in your heart?

Salam semua:) hari yang indah tapi terasa sangat hendak membebel-bebel..well we shall see,let me answer some queries from the previous post first.

Salam Nadiah- lucky you can travel around the world with only 5% payment,wahhh that awesome:);), UmmiYummi- Insyallah oneday dan Ummi pun sangat lucky,Alhamdulillah berada dibumi yang sangat indah di mana sesetengah orang hanya berangan untuk dapat pergi dan mendengar saja keujudannya:):) NissaNasar- terimakasih sis, Cacah- Tu lah kan,sambil menyelam kita minum air kalau tak haus ler kita:) tahun ni cacah travel mana pulak?, Nyza- hee hee selero nogori samo ajo nyza, Syanashwa- doc,welcome back..i love Hong kong toooo, Ash Zahrah - apron set tu i beli kat parkson bahagian children toys and games,kebetulan masa tu ada kat section princess and barbie,dalam dia ada glove,apron,chef hat:):) cubalah tengok kalau masih ada:), Salmi- gila lah tengok portmeirion ni semua cantik..hopefully the apartment will look as nice as the picture, Farrah- Chocolate Fondant tu i beli kat Papabeard- yang kat luar jusco OU ada small kiosk tu..dia ada jual cream puff and a few lagi:);) sangat sedap,balik panaskan kejap dalam microwave..bila dia melt tu heaven..my husband makan dgn pisang, Susumanis- InsyAllah, Artlover,cinnamonworld ofcolours- Sukanya i tengok you in your turquois blue kurung,you look elegant and classy..so tak boleh makan gulai rebung tau:)wink wink, kak Pinat- InsyAllah doa2 kan moga dipermudahkan, Aura- terimakasih;)

Entah lah susah nak memulakan bebelan.Kadang2 meluahkan rasa atau pendapat terdengar macam bunyi mengata orang,dah jadi tak elok.melihat keliling,mendengar dan membaca pelbagai terasa sangat ingin meluahkan pendapat..tapi tak mudah. The most i can say is "look into your heart,into your heart..if you are sincere the peace will come..The wise will say words that soothe your heart while the unwise will say words that soothe your ears.Talk less listen more,give more tell less. Jangan terasa selalu tinggi..banyak yang lebih tinggi dari kita...jangan terasa selalu bagus maka kita pun berhenti dari memperbaiki diri. Jangan baru memberi satu semalam kita rasa sudah bagus setahun, jangan baru dipuji sebaris kita sudah meloncat tinggi ke langit.Jangan baru bertemu sinar kita dan lupa dulu hidup dalam gelap..Jangan ingat orang bertepuk bersorak pada kita,kita terbaik..selalu melihat dalam diri,selalu merasa malu,selalu ingat dulu kita tiada sekarang baru ada, dulu kita pun merangkak sekarang baru dapat berjalan jatuh.

Kadang2 sangat susah nak jadi sincere,nak jadi ikhlas orang perangai macam sarkas, mengarut dan tak senonoh kita masih bertepuk tangan didepannya..ya saya sokong ya saya sokong..kat belakang kita cakap "ya Allah perangai".Yalah terlalu berbudi bahasa orang melayu..kerana terlalu berbudi bahasa pada tempat yang tak betul kita kehilangan budi bahasa yang betul2..Hmm berbudi bahasa atau akhir zaman..yang jelas nyata cela di lonjak-lonjakkan..yang jelas nyata yg  tak betul di sokong habis-habisan..Semua orang nak popular,tak di nafikan manusia suka di puji..suka dapat berada dalam circle "menjadi ketua,menjadi ikutan", atau sekurang-kurangnya menjadi pengikut orang popular..tak payah dalam kontek besar nak jadi pemimpin politik pun..dapat popular dikalangan rakan,keluarga pun sangat membanggakan,sangat membahagiakan.Tak salah punya perasan begitu tapi jangan lah kita menggadai maruah dan pendirian..kalau tak boleh berjuang menentang secara fizikal pun janganlah menyokong,tentang lah dalam hati..jangan lah di gadai maruah...sangat memalukan kalau kita terlonjak-lonjak nampak orang terberak tengah jalan dan mengatakan "yeayyyy bagussss saya sokong"!!!

Sebab saya seorang manusia ini ingatan untuk diri saya,saya pun lemah,saya pun bermula merangkak,sekarang sudah berjalan tapi masih boleh jatuh dan rebah sekiranya lupa..Sebab anak2 saya manusia ini pun ingatan buat keduanya,sebab masih merangkak,masih mencari arah. Bukan sungutan kepada sesiapa,menulis kerana terasa ingin membebel padi diri sendiri hari ini.



Ye haaaa dah habis membebel today..that is not a sweet story today..the sweet story is- Uwan dah balik!!!


The two kenits are counting days for their birthday "when are we turning 5 mama? when,when?,,"No party lah this time..nanti bangun tidur mama kiss and prepare breakfast for you..that should be enough ya:):) 


As usual nak tunjuk lah lauk2 kampung sayaaaa..semalam Uwan balik ,my brother hantar my sister kirimkan asam binjai,i think she bought at the Melaka roadside when she went to Melaka last week. I made air asam..perghhhh sangat menjilat jari you.

And my sister kirimkan gulai ayam dengan daun puding jugakkkk..wahhh sampai cita2 nak makan daun puding:)


Semalam i cuma tambah siakap steam dengan bunga kantan,serai dan asam gelugor dan sup sawi..wahhhh tergolek tergelantang semua orang makan:):) Alhamdulillah.


14 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum kak zu/uwan/tia mia

uwan sgt comel senyum mcm tu...:)

***tgk muka uwan, lepas la rindu pd arwah nenek yg comel + manja tu. nenek suka sgt minum f&n orange, uwan suka minum apa yer?

~zura

aimi said...

comel nye tia & mia, geram2 ekekke. btw kak bukak blog akak je arini terus teringin nak makannn ayam masak lemak tu. tempting betul ! ehhe

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
So tempting air asam binjai dan siakap stim tu..kecur air liur...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Azu..
I m down with flu dgn demam sekali, almost 3 days..tak ada selera makan.
Tapi Zu, bila bukak blog you, tiba2 terasa lapar..honestly tak tipu..
Zu, macam mana you can stay slim, menci tau. I kalau makan nasi dgn lauk2 yg macam you, gerenti naik.

Hai, terima kasih aje la, dpt tengok pun untung jugak la..tak makan tak gemuk..
P/S cute girls you have and mum too.

ak yuyunz said...

sedapnya siakap steam dengan bunga kantan.. nak resipi boleh? hehe.. =)

Aisyah Rafaei said...

k zu..so like your words..starting.."look into your heart...sampei berjalan jatuh"..so very true..

dhr said...

Kak Zu, kalau baca blog kite sudi-sudikanlah tinggalkan komen :)

Zuzus said...

salam kak azu,

hope you dah ok (sbb entry mcm membebel kan...)hehe

uwan nampak sgt ayu la senyum mcm tu.. mata uwan masih cantik bersinar..

sedapnya siakap stim tu...sy pun selalu buat, masak smbal segala tu dulu, curah atas ikan n perah lemon, stim....mcm rasa asam pedas yg healthy (less oil).

take care kak :-)

Nadiah said...

Pssst...semalam nampak you dekat pagar with Pashik and Uwan,semakin langsing dan cantik I tengok Zu sekarang ni.Nasib baik I tak sondol kereta depan...hehehheheheh.

Take care ya.

umiyumi said...

Salam Zu,
wah membebel harini hehe.. tp ada benarnya. love the way u think :)
anyway hepi dpt tgk Uwan dah balik. masak simple2 pun penuh semeja. yummm..
ya betul mmg sgt bertuah dpt ke sini dan tgk bumi org. tu ganjarannya bersabar selama beberapa tahun. bkn senang nak dpt rezeki mcm ni kalau kita mengharapkan rezeki dr manusia, tp kalau kita berusaha dan bertawakal kepadaNYA, insyaallah Dialah pemberi rezeki yang sebaik2nya :)

Mamasya said...

Salam Mamatiamia.nengok lauk tu mmg tergolek kalau dpt mkn..maunya bertambah...buat telah air liur nengok lauk yg sedap!

Hikmah said...

Salam perkenalan,
Suke baca blog kak zu selps diperkenalkan oleh my colleaque who happens to be kak zu's fren ie Suryani Saidi. Suke tgok masakan2 kak zu yg pelbagai dan baca point2 positif yg kak zu tulis tentang kehidupan.

Hope i can still read your updates in this blog and share good things about life. I don't hve any blog..ada niat juga nak buat blog tp x pandai..hehe..selamat berpuasa kak zu di bulan rejab n take care..

saniah said...

Manusia mmg mcm tu la kan...bila senang lupa masa susah dulu...dah kaya lupa sedara yg susah..nak tgk muka sedara yg susah pun dia rasa jijik...aihhh harap diberi hidayah org begini..:)
Anyway...cantik ur mom dlm gambar tu...rasanya dah berisi sikit kan? :) Alhamdulillah

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

tergolek tergelentang haaa... veru the awesome foodies...i hearted all luvly foods on your table.... setiap kali makan mesti ade potai ek kak zue....



cantik the dress yg tia mia pakai...