Monday, August 12, 2013

Beautiful 2013 Eid@Uwan's Kampung.

 
 
Selamat Hari Raya Maaf zahir Batin pada semua terutama yang telah mengucapkannya pada kami di dalam entri sebelum ini.Di harapkan semuanya dapat beraya dengan bahagia.

To my daughters Tia Khadeja,Mia Ayesha Alhamdulillah we had a beautiful Eid at uwan's kampung, mama is so happy to see you ran,jumped and had a wonderful time at kampung- it was like seeing the little me in both of you. To my husband,families including the PIL thank you very much for the loves, understanding and cooperation- hilang segala penat kerana kasih sayang.

Al Fatihah,terimakasih dan rindu tidak terhingga kepada arwah Mohd Yatim bin Abas- meninggalkan kami sebuah rumah penuh kasih sayang tidak terbilang- di sini lah kami berkumpul melupakan segala kesulitan harian, memupuk lebih banyak kasih sayang.

Untuk Ibu tercinta Minah ucapan terima kasih tidak bertepi, moga kami dapat menjaga rumah tinggalan abah dengan baik,moga lebih kerap kita dapat balik menjenguknya dan melepaskan rindu dan kasih sayang.

Tia and Mia- ini lah catatan hari raya kita di tahun 2013- sejauh mana kita melangkah, sehebat mana kehidupan kita di bandar moga sentiasa kita ingat kisah dan cerita asal usul kita.


Few weeks before hari raya mama tak tahan rindu kampung halaman- bagai sudah terbayang segalanya.Terasa tidak sabar nak balik, tak tahu bagaimana rupanya agaknya setelah di upah orang mengemas di dalam rumah dan di luar- dah lama terbiar sangat lah costly upah membersihkannya.

 
Before we balik kampung we had to clean our house first- without the maid sangat lah penat membuat semuanya:) Alhamdulillah papa and both of you membantu- termasuk si felly jugak:)

 
Tuesday morning after we packed everything in the car including Felly and Stevie- Bismillahirahmanirrahim kita pun memulakan perjalanan balik kampung.

 
Alhamdulillah once we reached Uwan's kampung- the halaman was clean- pakcik dah pun sampai dan kita di sambut permandangan "Home Sweet Home" dengan alas meja di tempat rehat.

 
Dalam rumah tak lah bersih sangat sebab dah lama kena bersih kan.Mama had to pull up my sleeves and do the cleaning. Masa berkemas-kemas jumpa alas meja di beli arwah atuk dulu2- dah 40 tahun umur alas meja ni- masih cantik tanpa di makan usia.

 
Setelah siap menghias rumah sedikit sebanyak,petang kita ke Bazaar ramadhan Kuala Pilah- memang sangat berhajat, sangat gembira punya few days utk ke Bazaar Kp membawa Tia Mia- seronok tak terhingga.Ada delicacies yang unik di sini yg tidak ada di KL macam kupang cili ni;)


 
Dapur uwan pun kita hias- di tukar tablecloth nya- Tablecloth yang sangat ceria ni mama beli masa trip kita ke Geneva dulu- Yvoire nama kampung sempadan France dan Swiss.


 
Setelah di sapu bersih baru sedap nak melepak- ini lah seronoknya balik kampung Uwan- sebab bila balik bukan semua tersedia tapi semua nya perlu di buat sendiri- keseronokan kan menghias, mengambil bunga segar di halaman sangat priceless.
 
 
Cadar dan selimut pun semua telah di hantar dobi oleh pakcik- haaa tengok Stevie pun sangat happy melepak:)

 
Malam sebelum hari membuat lemang kita tengok movie dengan pasang screen guna kain lama di rumah uwan:) Sangat happy camping di tengah rumah Uwan- tiada yang nak tidur dalam bilik pun:)


When you woke up in the morning this is the priceless view at Uwan's kampung- the house on the hill was surrounded by fog- fresh air and cold temperature.
 
 
And other rare trees that we can hardly find nowadays- ini pokok kolopong orang N9 panggil but papa said his kampung called this pokok ara- di gulai kari dengan kambing sedap:)

 
While we were busy preparing for rendang and lemang , you two had fun running around &experiencing with new things.


 
 
Chopping and dicing beef at halaman.
 
 
Fun with smoke- ada orang masak maggie kat sini bila bukak puasa at 1.00:)

 
Uwan pulak jadi mandur lah- duduk supervise- dengan mata yang kurang terang- uwan tak lah boleh active sangat but she can duduk bercerita macam2.

 
Masih teguh berdiri rumah peninggalan arwah Atuk-

 
Kena lah kita menjaga sebagai warisan kita semua.

 
Bila bergotong royong penat pun tak lah sangat terasa.

 
Sup tulang pun seperiuk telah terjerang.

 
Abang Din sedang menjaga rendang daging.

 
Rendang special yang baru di cipta - rendang perut dengan daun puding:)

 
Rendang limpa mendapat sambutan ramai- sangat sedap rasanya:)

 
Malam kita buat nasi impit segera dan kuah kacang,

 
Pakcik pulak pasang pelita.

 
Pagi raya semua ahli rumah yang berkerja keras tampil segak bergaya.

 
Yang lelaki semua menuju masjid di Kuala Pilah.

 
Yang wanita pulak ke surau kampung yang usang tapi bermakna.

 
The two of you preferred to walk to the surau.

 
Memang lebih terasa seronok nya bila berjalan kaki.

 
Terasa macam raya di zaman dulu.

 
Kemudian duduk berehat di hentian bus kampung buat ingatan zaman mama kecik2.


 
Ini lah surau kampung yang telah uzur tempat menganyam kenangan indah.
 
 
Antara yang istimewa di dalam surau ni- yang hanya ada di surau kampung.

 
Tapai pulut daun keladi- pun sangat nostalgic.

 
Bergembira di surau.

 
Foto kenangan di luar surau.

 
This time Kak Ayan yang drive us in her new car.

 
Along bergaya dengan jubah arabnya.

 
You and Kak Ikin- baju kurung pun kak ikin yang belikan;)

 
Happy:)

 
One more time- this time senget lah pulak gambar.

 
This raya atas permintaan mama buat Mee kari style kedai Kuantan yang popular tu:)

 
This raya tak sempat nak bergambar berbaju kurung bagai sebab tetamu telah datang sejak awal pagi- ini lah gambar2 yang ada.

 
Me and and my partner;)

 
Mama and Kak Yan the gigi;)

 
With Along bulu mata lentik;)

 
With our lovely Kak Ikin.

 
One anak dara and one non anak dara:)

 
Pfuhhh ayu ko ayan Chenta Ku:)

 
He he ice cream man pun jadi mangsa.

 
Tia with her second cousin- muka ada sama kan;)

 
Mia with Yasmin- hampir serupa.

 
Special pose budak2 kenit di atas tangga merah uwan;)

 
Evening: we went to sungai- kampung uwan yang indah.
 
 
 
Serene.

 
Heavenly dip in kampung sungai.

 
We had a good time.

 
First raya night paklang sponsored a BBQ.

 
Mia merayau di malam raya.

 
Macam2 ada .

 
Uwan pun makan hotdog- seb baik dia tak tau nama;)

 
Ayam sedap.

 
Bonding time.
 


 
2nd raya morning kita packed breakfast in a basket and jalan2 keliling kampung.

 
Seronok lah dua orang ni.

 
 Macam susah pulak nak meninggalkan kampung.

 
Sebelum balik Maklang went to KP pasar and bought maman, kita pun jeruk untuk bawak bekal ke KL.
 
Itu lah cerita hari raya kita di kampung.Alhamdulillah tidak terhingga,sehingga bertemu lagi.In sha Allah.
 
.........................................
 


17 comments:

dhr said...

Selamat hari raya kak Zue! Seronok dapat tengok kampung bagi orang yang tak dapat balik kampung raya tahun ni.

iduraz said...

salam singgah..cantiknya kampung....meriah sungguh suasana lebaran kamu..:)

Qashmere said...

Seronoknya beraya di kampung. Saya takde kampung dah..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

anna hashim said...

seronok baca..:-)
kampung pun tenang jerk..sejuk mata memandang..
dapat rasa mcmana suasana kt sana :-)

Kniedaz said...

Selamat Hari Raya sis...memang seronok beraya di kampung...lebih-lebih lagi dengan ahli keluarga yang lain.
Suasana pagi berkabus tu memang menenangkan kan.

Liyana said...

seronoknye... pilah ktne kak? sey org pilah gak..hehe

Dura Zul said...

Sejuk jer mata memandang...tumpang gembira bila tgk kmpg zue..sbb tahun ni I beraya ditganu...pilah kat mane tuuuu...♥♡♥

whitecappuccino said...

sooo sweet...tak tau knapa akak terharu sgt baca entry ni..sungguh tersentuh dan terharu hingga mengalir airmata..nostalgia beraya di kampung.selamat hari raya sis.

eda said...

bestnyeee .. umah wan dh tade ... cita2 kami adik beradik build balik umah kampung ... bestnyeeeeeee

cantek kampung kak zue tauu ...

umiyumi said...

Seronoknya beraya di kampung.. Rindu suasana hijau dan sejuk mata memandang, berkumpul ramai2, masak dan makan2 :)

lady lavender said...

Saya yg baca entry ni pun terbuai & terbayang sekali keseronokkan mama tiamia sefamily beraya kat kampung. Dpt bayangkan ukhwah yg erat antara sesama ahli keluarga. Rasanya jarang2 sgt dah yg nak balik beraya kat rumah yg di tinggal tanpa penghuni. So proud of your family members. Rumah lama tp sgt2 cantik!

Selamat hari raya. Maaf zahir & batin :D

Ini said...

bestnya rumah dan suasana kampung you...mcm yg dlm drama tu...yes its beautiful indeed.....

Shuhada Shah said...

Salam, Hi Zu.

Nak tanya pasal rendang tambah daun puding tu, My husband orang N.9 and suka la daun puding ni, tapi bila saya masuk daun puding dalan rendang, rendang tu jadi berlendir. Saya dah buang urat daun tu still berlendir/berair juga even dah masak untuk tempoh yang lama. Thanks :)

Lynza said...

salam ...kampung kat parit tu nama nama penuhnya apa ye sebab kampung saya pun kat kampung parit seberang...

Rozz Hazidi said...

Selamat hari raya buat mamatiamia sekeluarga.

Seronoknye dapat beraya di kampung. Indah sungguh kampung Zu...suke sangat rumah kampung dan ada halaman yg besar. Bestnye....

yatt said...

cantik nya kg akak :) happy tgk tia mia :)

wiz said...

Beautiful kampung, beautiful family, beautiful post. :)