Sunday, August 25, 2013

Pictures of the Week.

Time surely flies fast- now is already like half a month of raya,Tia Mia been staying back at kindy for 4 weeks while Uwan been staying at Maklang's for 4 weeks as well.

Alhamdulillah we ve been doing okay without maid for these 4 weeks- I am tired as there are  thousand of things to do, sampai kepala sendiri terhantuk pun boleh lupa,bila dah malam bengkak baru ingat:) But it is okay, we have our space and freedom - once a while without maid kan- cuma kesian kat Uwan duduk rumah maklang lama2 sebab she misses her own room and Tia Mia- anyway every weekend Uwan akan balik to our house.

This week pulak supposed to be a bit havoc as i have to move to new office in Bangsar- dah lama office di BU,now the company decides to move all support services to our own building at Bangsar- so ramai yang tak happy- yang resign pun ramai- tapi nak buat camana kan selama mencari rezeki- kena lah adjust-if only i could afford to do whatever i want- i will, without hesitation! But again Alhamdulillah Allah swt selalu memberi 'rezeki" dan pertolongan tanpa dapat kita duga- tiba2 this week pindah tertangguh, tertangguh one or two weeks mean so much to me as by 1/9 In sha allah Heni will be back, so tak lah havoc sangat sebab the girls dah boleh kena fetch during lunch and not petang.

One lady yang baru ni resign told me that she is so inspired by my writing  ad posting- she said she is inspired by my cooking, baking, taking care of my mom, etc etc, now dia dah berhenti kerja she will join her husband at his bookshop and she will have time to do whatever she missed before this- Oh my- i jealous sungguh! How i wish i could do that- i told her to open one corner at the book shop for coffee and scones or currypuffs or cupcakes- hmmm so nice:):) But again Allah ada perancangan untuk setiap orang, kita mencari rezeki, menjaga keluarga mengikut apa yang sesuai untuk kita- hanya perlu bersyukur dengan setiap yang di beri.

All in all- i need a good break- i need long holiday! 


One of the breakfast for the girls- fast pizza- spread butter and pasta sauce on bread- add cut hotdogs/crab sticks and sprinkle lot of parmesan cheese, bake in the oven until the cheese melted and breads turn brown.


Fast Dinner- boil chicken stock with garlic and pepper and add some greens and tofu.


The girls favourite- i normally buy from Jusco.


The plain soup will be special with this:)


Friday i had Corporate open house at One World Hotel and these girls had event at their school too;)


They wore their 2 years ago kebaya:);)


While me- semalaman menggosok baju raya nak ke open house- tdung pun baru esoknya ended up pakai baju 5 tahun dulu dan tudung ni yang hampir setiap minggu pakai:) Entah apa salahnya rasa baju raya yang tergantung kat belakang tu tak best:);)Baju ni pun dah ada bau lipas dalam almari di bilik Heni;)


So ramai orang di open house syarikat- tak sempat makan pun,dah jumpa orang2 yang di jemput nak duduk tak sempat- ini lah sekeping gambar dengan Cik FF yang sempat di ambik- kata FF "Kak kita kena ambk gambar camera jauh dari kta baru nampak kurus" kih kih- pandai dia FF:):)


Balik rumah no matter penat- this view akan mengubat segalannya;):)


Breakfast on saturday morning- my favourite omelette with cheese and tomato. Anybody berminat i pukul telur with freshmilk and a lil bit of salt- dah tu bubuh butter sikit dalam non stick pan,masukkan telur dan atur tomato and cheddar cheese yg di potong atas dia, biar masak kat bawah,dah tu flip jade half moon, biar kejap dan angkat.


I masak the baked beans with curry powder and garlic, the girls love it.


All time favourite- toast with mushroom soup.


Mr Stevie.


Dah lama tak buat activity luar, kesian the girls so biarkan dia buat some painting this weekned.


Petang my sister hantar Uwan- i made burger for a change- i buat caramelised onion and cherry tomato.


This morning we took Uwan to her favourite place for breakfast.


Then we took her to FRIM.


At the age of 90 every single minutes is very meaningful- meaningful to the children actually- to her: life is just like before- time moves slow to her- mata pun dah kurang, pagi bagaikan malam, sunyi kalau tak ada yang sentiasa menyanyang- hilang idependence mengurus rumah, menjadi tuan di kawasan sendiri menyebabkan warga emas tambah lemah,tambah hilang daya-if we dont take this opportunity, seminit yang hilang tak kan berganti- kadang2 memang kena berkorban untuk memberi dia apa yang sepatutntya- tapi mengenangkan hidup dan membesar dengan kasih sayangnya- apakah sangat pengorbanan kita- 


Berlama di Frim balik singgah di Hassan Ayam kampung and tapau lauk2 kampung.


Tak masak pagi dan tengahari,petang i made it up with Uwan- keluarkan gula anau original di beli di kampung.


I buat Puteri Mandi Bubblegum bagi menggembirakan yang tua dan muda.


happy semua memakan nya:)Senang ajer puteri mandi ni- masak gula anau/melaka dengan daun pandan, bancuh tepung pulut dengan air dan bulat2kan- dah mendidih masukkan dalam kua sehingga dia timbul, boleh tambah sago kalau suka.


Dinner i made everybody's favourite- i marinate chicken wings with garlic,rosemary and lemon for 4 hours- dah tu bakar dalam oven hingga kuning dengan russet potato,french beans and carrot.


Alhamdulillah satu tray penuh- habis licin:)

Okay lah let's tidur now- mimpi kan yang indah:);)

......................

10 comments:

Shila Muin said...

lama tak singgah pangkin bawah pokok U ni Zue sedar2 anak daras tu dah makin besar I rasa..

ismarizan said...

At the age of 90 every single minutes is very meaningful- meaningful to the children actually- to her: life is just like before- time moves slow to her- mata pun dah kurang, pagi bagaikan malam, sunyi kalau tak ada yang sentiasa menyanyang- hilang idependence mengurus rumah, menjadi tuan di kawasan sendiri menyebabkan warga emas tambah lemah,tambah hilang daya-if we dont take this opportunity, seminit yang hilang tak kan berganti- kadang2 memang kena berkorban untuk memberi dia apa yang sepatutntya- tapi mengenangkan hidup dan membesar dengan kasih sayangnya- apakah sangat pengorbanan kita- nangis saya sis bila baca ni...

ismarizan said...

At the age of 90 every single minutes is very meaningful- meaningful to the children actually- to her: life is just like before- time moves slow to her- mata pun dah kurang, pagi bagaikan malam, sunyi kalau tak ada yang sentiasa menyanyang- hilang idependence mengurus rumah, menjadi tuan di kawasan sendiri menyebabkan warga emas tambah lemah,tambah hilang daya-if we dont take this opportunity, seminit yang hilang tak kan berganti- kadang2 memang kena berkorban untuk memberi dia apa yang sepatutntya- tapi mengenangkan hidup dan membesar dengan kasih sayangnya- apakah sangat pengorbanan kita- menangis saya bila baca ni.biasanya singgah kat sini untuk tengok gmbr makan2 je tp kali ni tersentuh bila baca ni.

whitecappuccino said...

comel si twin pakai kebaya tu.mamanya tetap maintain ayu. betul la setiap kali baca entri sis, ada part yg memang buat hati tersentuh.

Nur A.Z said...

tia & mia makin besar makin cantik. uwan pun still kuat lagi. papepun, 1st time sy tgk puteri mandi bubble gum, creative!!

Uncle Lee said...

Hello Mama TiaMia, how you doin'? I really enjoyed looking thru all the pics here. Very well taken, and you a very good photographer too. Good angles, depth and perspective.

Wow! Your girls have really grown!! And their mom? That smile malam tidur susa datang nampak, ha ha.
I really love your cooking. Outstanding!
May I have your kind consent copy tu 'plain soup'....I love that! Looks so delicious.

And that Puteri mandi bubblegum. I have never seen or heard of that before. Wow! Love it! The colours especially.
Bila saya naik angin and instead of posting about ahemmm, SYTs...or women in sarong kebayas, I post about food, I will put up your these pics...and credit you.
Boleh? Ok, outang you teh tarek lambong tinggi.
You have a fun weekend, and selamat hari Merdeka.
Lee.

amalyn amalina said...

selendang lace tu beli kat mana ya

amalyn amalina said...

tudung lace tu beli kat mana ya

Nur-nba said...

Cantik anak2 akak..Dah besar dah mereka.. Terliur tengok Puteri Mandi bubblegum tu.. :)

pau said...

Saya tiru resepi fast pizza tp derhaka sikit sbbtu jek bahan yg ada....anyway the kids likeit. Creative la u.....post lg resepi ya