Tuesday, May 13, 2014

Country Rose Take Me Home….

Salam semua- Thank You for the Mother's Day wishes and doa for me&Uwan:) Barakallah- doa kembali untuk semua:)

I can't believe that the 4 days holiday has ended..he he..I took one day off yesterday, so weekend plus yesterday and today i had 4 days:);) Lovely lovely days:) 


Country Rose take me home…..i love rose kampung- reminds me of my kampung, my wonderful childhood- the rose arch built by my arwah abah. I bought these country rose for quite sometimes- rajin berbunga- today i asked my husband to tie this string from the pot to our porch roof- niatnya biar rose tu menjalar naik.


Musim hujan ni sesuai membaja- harap2 naik tinggi:);)


Tia Mia asyik lah suruh beli 'house' for their newborn kittens- sebabnya si Felly asyik bawak anak dia sana sini- i bought one yesterday:) Nampaknya si Felly pun suka duduk dalam ni and Tia Mia finally decided on the name for these little things- they are now named - Chocoblacksocks, Bumbum & Elsa;):)


Lepas buat kerja kat garden sikit- penat and we decided to drive around to look for lauk. We went to Sri Gombak's stall on the left side of the road to Genting for Ulams!


Sini memang lubak ulam- kalau you suka ulam this is the place- i memang tak tahan tengok semua cantik2:)


Nangka rebus ni sangat sedap di cicah tempoyak dan makan dengan ikan bakar.


Yehaaaa..look at the sambal corner- boleh mandi sambal lagi! i bought tempoyak and budu sebab geram tengok cili dalam budu tu:)


Evening i made Sponge Cake- ni baru first time buat since belajar di ICCA cuma ni guna recipe dari internet  lain lah sikit:) It turned out really nice.


To make the girls happy i buat lah colour ' bubblegum'- and the mould i guna the RM19.90 beli dari Aino's Kitchen di OU. Nak keluar kan dari mould ni senang tapi yang bahagian berbunga atas ni tricky sikit- okay lah for RM19.90 but my bundt pan is still the best:)


Sedap dan cantik texture nya- Alhamdulillah:) 


Sebab mixture tu banyak guna 10 eggs- i buat dua bekas satu ni dlm heartshape yang kecik cepat lah masak sikit and tak sempat nak mengambik gambar heart shape tu dah kena potong:):)


Tadaaa dah siap.


Favourite section for Tia and Mia.


And semalam i buat chapati for the first time- i memang suka chapati tapi kedai selalunya kedekut on the dhall curry- semalam i beli tepung chapati dari pasar TTDI- siap belajar dari indian lady tu.


I bubuh 'snake beans', dhall,daging puas hati meramas makan kuah banyak2.


My chapati tak lah selembut kat kedai di Sri hartamas tu- kat situ memang sedappppppppppp sangat chapatinya- tapi nampaknya my husband and budak2 sangat suka- dah angkat panas2 tu i sapu garlic butter spread- next time kena bubuh air banyak lagi biar chapati lembut:);)

Nite Nite and Salam.

…………………..


13 comments:

Nastyna said...

oh my ulamss. I mmg hantu ulam, duk teringat2 jer la kat sini boleh la nak cari tapi tak banyak choice and mostly pun dah keras2 tua ulamnya. huishh buat i kecut liur jer lagi ni hihi.

Tengku Damia said...

Oh my oh my!Tak tahan kak zue tgk ulam2 tu.aduh duh duh!rasa nak terbang balik malaysia.

kami kat sini makan chapati yg kena letak dlm oven tu jer.huhuhuhu.sedey.kena belajar buat sendiri gak la.

~ini mini~ said...

cantiknya sponge kek tu...I suka makan kari buah `mungai' tu dgn nasi..cuma kuahnya tak pekat...heavenn...tapi angin tu...hehe..

Fidah Sakdon said...

kalau nak capati lembut uli guna minyak sapi

Chekgu Azrine said...

Rajinnya sis buat chapati..
Saya pun suka sgt capati..sedap!

Norhalizah Haron said...

Ya ampunnn...sedapnya ulam!...kek pun sedap...tengok kak Zu punya kek...walla!...nak kena buat nih...hurmm...habislah diet..!

Zaila Mohamad said...

saya pon lemah semangat bila tengok budu penuh cili

kalau makan dengan ulam pastu nasi panas dan ike singgang

mak mertua lalu belakang pon dah tak nampak dah :P

FARIS othman said...

Kak macam mana nk buat kek mcm dkt kedai tu? You made it turned out really well. Any tips? Pakai butter or marjerin brand apa? Really loves ur cakes.

MommyCT said...

.......,
Country Roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain momma
Take me home, country roads

*repeat mcm radio rosak in my head*

T_T

rinaz said...

Sukanya tengok ulam! Dan Chapatti!

Nurhayati Mohd Zain said...

Saya kalau bancuh capai uli dengan air suam. Tambah juga sikit ghee or butter. Lepas tu biar sekejap baru canai. Kawan mak yang ajar. Alhamdulillah lembut sikit banding mula2 buat dulu.
Kak beli munggal tu kat mana? Dekat area rumah saya ada sebatang tapi tinggi sangat. Hari tu my father datang terdongak2 nak kait sebab dia teringin tapi yang bawah2 semua dah tua. Kesian dia. Ingat dia datang hujung may ni nak beli tapi saya tak pernah jumpa pun orang jual.

Dura Zul said...

♡♡♡...syiok nyer masak..♡♡♡

Scarred Soul said...

Salam.

Kak, boleh saya tanya where particularly this kedai ulam ya? nampak cantik ulam2 semua. nak cuba bawa mak makan situ, dia mesti suka.