Wednesday, October 22, 2014

Fashion, Food and Home..Fashion??? Really?

Fashion??? Really??

Ha ha The lady that can only cook  have that title in her blog?- He he.. well i am a woman too- orang cakap saya asyik masak tak ada kerja lain:( Kesian kan- masak pun orang bising- saya hanya tunjuk gambar sambal belacan bukan LV,Prada atau Hermes ( bukan ada pun *wink*wink*)

But it bothers some people actually- may be dia orang ingat my life tak ada kerja lain- tak pernah rasa makan luar- duduk dapur ajer masak:) But it is my fault too- asyik tunjuk apa i masak- tapi i love cooking and i love taking pictures of food- what to do:):) Biar lah orang nak kata apa- saya ada emak uzur yang di jaga- tekaknya tak boleh terima semua lauk di luar- so saya masak dan saya akan terus masak dan masak..yeayyyy;);)

Today I am over rajin- that's why ada update baru:):) And i melawat blog2 yang selalu tinggal komen jugak- walaupun saya tak sempat tinggal komen tapi saya melawat- tengok ada yg business burger bakar, etc etc- ye lah mana nak sempat tinggal komen kan- sebab asyik masak muaha haa:):)

Anyway these past few weeks saya rasa nak beli baju ajer- tak tau kenapa macam craving for mangga muda with asam boi- may be stress dengan kerja2 jugak- these past few weeks memang busy and kerenah manusia Mashaallah.

Tapi baju yang saya beli bukan lah Chanel or CD- sometimes i really carzy about all the things in Mark & Spencer, sometimes i feel every single thing in ZARA is gorgeous but this time i gila seluar lepak di rumah or lounge pants:):) First i bought satu then i rasa it is good enough to wear outside the house- i suka sebab comfy- longgar dan terlondeh2;)- maybe i too penat pakai jacket and tailored pants- bila banyak meeting kena lah pakai elok2- Jadi i crave nak pakai santai2 so nice- feeling tak payah pergi kerja,lepak pakai sesuka hati:)


Jadi i bought 3- dengan top yang boleh matching dan pusing utk tiga2 seluar:) Nampak suram jer kan- tapi best pakai tau:)


Then i bought one wedges sebab nak cuba - elok ke pakai dengan wedges but i think it is best to be worn with flats.


Dah tu keinginan membeli tu bukan untuk diri sendiri ajer-untuk sikenits di rumah jugak- last week i bought few dresses under RM50 for them- so cantik2- minggu ni i bought these cute leggings- tapi entah macam mana tak perasan legging Tia ada gambar dog! Dah lah panas issue- I want to touch a dog now:( Ishhh Tia dah bising- " Mama how come my legging has dog pictures? It is not sweet at all!


Mia tersengih- sengih because hers is cute:)


Kesian Tia- tak pe lah Tia kita buat seluar tidur okay- he he..mama malas nak pi tukar sebab bukan mahal pun- nanti mama carik seluar kucing satu lagi:)


Okay sambung balik cerita …This is how kalau pakai dengan wedges.


I think it goes well with flats kan:)


See..i love this pyjama look - tak lama dulu pyjama look ni was so in- i love the selekeh-selekeh look- cuma selekeh look ni kena slim baru nice- kita yang chubby2 ni sush sikit- tapi tak apo lah eden akan berusaha utk kurus! yeahhh.


So this is the chubby model in lounge pant:):) Siap letak handbag nak bagi tau orang- saya bukan baru bangun tidur tapi memang ini fashion okay:)


Comfy and nice- comfy sebab seluar tu melendut:) Ni tak make upbetul2- kalau nak keluar make up make up mesti lah lagi okay kih kih.




Ni yang hitam- ni baru lagi seluar belum kembang so macam kecik sikit tak berapa best- kalau dah melondeh baru lagi best:)


Kalau dengan wedges macam ni jadinya- tapi sesuai nak ke pasar sebab tinggi tak kena air:)


I asked my girl to snap one picture- ni hasilnya bergegar photo:)



Then nak cerita - sebab gila nak membeli jer bulan ni lalu jer kat Bershka tepi Jusco nak beli ikan- nampak jer skirt ni tanpa try terus beli- bawak balik amboiiiii slit punya tinggi- tapi esok tu nak pakai jugak- so pakai lah satu lagi skirt dalam nya- ni hasilnya- so kalau terbeli skirt terbelah tinggi jangan risau kita fashionkan dia okay.


Okay lah itu saja cerita menghibur hati malam ni- back to reality- what's happening in the kitchen? Well i was so happy yesterday- kirim kat kawan yang balik Perth beli  crumpet, coffee, cheese and nougat tapi dapat macam2 lagi- so Alhamdulillah.Tks Umi.


Dulu2 pergi Oz memang suka beli ni buat breakfast- ni banyak betul Umi belikan- dapat makan puas sungguh ni.


This morning we had crumpets for breakfast- this is how it looks like- macam pancakes crumpet ni- cuma dia lebih kenyal dan dia berlobang-lobang macam sarang lebah.


Cara nak makan dia just letak dalam toaster- panas2 tu bubuh butter- sebab dia berlobang-lobang masuk lah butter dalam tu so nyam:)


I letak maple syrup dan raspberry paste- jgn guna jam but guna filing untuk pastry- tak manis and so sedap:)


This morning malas sikit, crumpet tak payah buat dan panaskan leftover fried macaroni:)


I make little make over in the kitchen by changing the little things- tak payah keluar duit-hanya guna gift yang dapat dan apa2 stock terperam dalam cabinet or just tukar things like table cloth, tea towel etc. Umi gave me the blue ramekins set so i letak di treat cabinet untuk tukar suasana.


This flower wreath was in the bedroom before- i washed and placed it here- it gives a new look..


New tea towel with lavender scones recipe on the oven.


And tukar tea towel yang tergantung di sini untuk match the tea towel on the oven.


Itu lah kerja hari ni.


Petang buat karipap.Dah bertahun tak buat- the girls were so excited- 


Buat sendiri senang nak bubuh inti banyak- kulit pun ikut suka- saya tak suka kulit too berminyak- atau terlampau flaky- saya suka ala2 zaman dulu masa orang tak pandai lagi buat karipap pusing atau bubuh minyak panas dalam doh.


My karipap tak berminyak,inti kentang dan ayam banyak dan tidak manis.


Then merendang- Uwan happy dengar saya nak rendang ayam:)


Bila dah kering sikit macam ni sudah boleh bau satu rumah.Resipi rendang N9 saya senang saja- blend cili ikut rasa, bawang merah putih, halia, lengkuas, serai- masak santan hingga kering sikit- masukkan ayam yang dah di toskan- tumbuk dalam 5 batang serai lagi dan masukkan- masak hingga kering.


Macam ni- sangat menawan:)


Saya buat rebus kerang with kicap chili limau - pun menawan jugak.

Okay lah ladies- Good night- I am tired now but i wanna go and check on my lounge pants before i go to sleep…ehhh bukan sedang pakai nak tidur kena ni- ha haa..Nite nite!

……………….


29 comments:

Aisyah said...

Salam k zu.. tu ler owg tak sama ragam nyer..mcm saya mmg sgt suka gambor makanan yg simple mcm kat blog k zu..gambor makanan yg besa2..bukan yg dihias2, di fashionistakan..

umiyumi said...

Salam Zu,
Pakai lounge pants pun tetap bergaya.. ;)

Bagi umi tak kisahlah Zu nak cerita fashion ke masak2 pun semua umi suka, apatah lagi Zu pandai hias dapur dan hargai pemberian orang, rasa besar hati sangat :)

Nastyna said...

Whoaa I am so loving your "lounge" look, nampak pun selesa sangat, I sekarang tengah cari imej yang sesuai untuk usia dan size yang makin meningkat ni ha hahaa and I wish here not too cold tak payah tebal2. Ala kak, pedulikan mereka tu tak reti masak or appreciate time with family, thats why depa berkata2.

Blog Owner said...

AsSalam Kak Zu,

Tak sangka lounge pants pun boleh digayakan untuk gi kerja.. Cantik dan sesuai.. Lepas ni saya boleh try.. hehehehe

Hurmmmm tentang orang duk cakap itu ini, sis tak yah la ambil peduli.. You have your own personality lahhh..

Okay, lepas ni rajin-rajin update blog lagi tau.. Saya suka baca blog sis..

Take care..

imm said...

gomok2 betul karipap itu..nak juga..saya slalu dtg sini cari inspirasi nak masak ape..hihi

Ina Hashim said...

sedapnya mkn karipap panas time musim hujan ni kak zue...tiap2 hari tertunggu2 je update blog kak zue...keep on writing ya

che mazila che husain said...

Salam
Inilah blog yg ditunggu tiap2 pagi.. Masuk office baca blog ni dulu hehehe..(bkn tgk email, sorry boss) sbb blog ni ada mcm2 perasa, sedih, ketawa, gembira, pemberi semangat,makanan walaupun hanya gambar nampak sodap, even kak zu crite pasal apa saja mmg jatuh hati dengan blog ni.. pedulikan apa org kata. kita ada tanggungjawab kita sendiri.. yg penting org sekeliling kita happy itu dah cukup membahagiakan.....

Hani said...

Assalam

Kakzu, saya pun sama juga asal update blog saya yang tak seberapa tu asik citer pasal masak, makan. masak simple je pun tapi nak tayang jugak kat blog hehe. tapi itu je yang boleh dishare takkan nak share semua personal things kan. tapi saya suka baca blog pasal masak, pasal family bonding ni. bila kakzu cerita pasal uwan, terus teringat kat mak kat kg jugak :)

Anyway Salam Maal Hijrah :)

-Hani Kuala Pilah-

xanti said...

SALAM KAK ZU< Saya suka dgnblog kak
zu i paling suka deo deco kak zu

sarah said...

haiii.zuuu, rajinnya dan cantiknya decoration dapur zu..

mamabeauty said...

Kak tak cerita hanzebeg pun saya still teruja nak tengok makanan2 yg super sedaps...

Chekgu Azrine said...

saya terliur dgn karipap kak zu..sangat tau

Moonchild said...

Salam kak..sy silent reader blog akak sejak awal taun ni..sy sgt suke bace blog akak sbb rs bahagia je bile baca.ilang semua stress keje bile baca.sgt sesuai dgn title blog akak.thanx akak..

MamaAliya said...

Hi kak zu.the crumpets looks so yummy.pedulik apa orang nak kata.keep on writing and post more and more food pictures.i like it.walaupun tak dpt rasa tapi tengok pun sy rasa dah kenyang.hihi..

Ibu Dhia Danial said...

kakak, u are so rajin n i adore u..

Syafinaz Ali said...

Kak Zu seluar tu nampak very comfy.

Ragam manusia ni mcm2.Semua benda tak kena dek mata dia bila kat hati tu tak berapa nak bersih.Kikiki!

Kadang2 rimas juga dengan orang yg suka cari buruk/kelemahan orang lain.Apapun terus berblog Kak Zu dan share la masakan Kak Zu yg kdg2 buat I kecur liur.Yumss!Hihihi!

minn said...

hehe..cite masak pun org ada masalah ek? sabar je la K.Zu..anyway mana nak cari lounge pants tuuuu..

FadlinaMokhtar said...

Saya suka akak masak so jangan tiba2 takder post pasal masak pulak tau.btw , hasben saya pun suka cakap suar gitu suar tdoq.ish takder sense of fashion kan.saya pun now tgh crazy ngan suar tdoq.Hehhehehe.

FAD

Hayati Sakaria said...

As Salam Kak Zu. Saya suka the way kak zu cerita itu ini dalam blog. jujur sangat.. so, jangan ambil hati or kesah dengan komen-komen yang -ve. Teruskan berblog dengan cara kak zu yang ada style tersendiri..

Shila Muin said...

Tak kesah le Zue. Ada org tak suka tapi shila sukee je citer Zue. BTW baju cam pi pasor pun lawa awak gayakan hihi

nurul asiken.apandi said...

hi kak zue..tak kisah la apa yang org nk ckp but i'll always love your blog..x kira pasal apa sekali pn..it's inspired me a lot....

hafeza said...

Salam first time,
everyweek tak sabar nak baca yr blog, just because u update bende bende kecik yang orang lain tak update.. your photo honest.. tak payah letak cantik cantik.. dan itulah reality hidup.

cujen lejen said...

waaa..nampak comfy sangat seluar tu.. org cantek pakai apa pun cantek.. kalau sy pakai nampak cam bibik..hihi..

karipap akak tu nampak gebus sangat..mintak sket...heheeh

~Inni Osman~ said...

Assalammualaikum Zu...I nak ucap terimakasih byk2 atas entri2 you ttg jaga our mother...I byk ambik inspirasi,semangat dan cara2 nak jaga our mother dgn ikhlas...my mother just pass away...walaupun sekejap saja I dpt jaga dia dkt2 masa akhirnya tapi I sgt berpuashati...dia pergi pun dgn tenang dan mudah...again ...tq so much...moga Allah merahmati Zu dan family...teruskan menulis yg baik2...

Tiha Azmi said...

I just don't get it ..nak post pasal masakan dekat blog,suka memasak pun boleh jadi isu ? Sabar la kak ..tak payah layan lifeless people tu ..
Have a nice day kak .. :)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Saya baru menemukan blognya - nice:)
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Zareene Saifuddin said...

Assalam kak zu, saya suka baca blog akak... about how you jaga your mom and also your cooking... and the lounge pants tu cantik la... boleh tau akak beli kat mana? thx..

eda said...

hai kak zu ...
dun so sad ...
setiap org ade perangainye kan , they just tunjuk their true perangai at you ..
dont bother them but dont simply abaikan ape yg dorg ckp tu dibuai angin lalu je .. take it as positive vibe yg tgh remind to you and all of us yg membaca neh ...
tak slh kan ? hehe ...

BTW , alahai ur so cute la with that malas malas pant .. keluar dekat2 n pasar selesa la pakai kan ...

wohooo the cheesee, the coffeee ... suka laaa .. crumpet, haaa this is new to me ... rasa dia mcm pancake la ye ? so lovely kan ong putih nye mknan tradisional ... kita pun suka nak rasa ...

btw , tggl the last entry je lagi nak baca ... haaaaa mesti rindu nak tggu kak zu update ..

Shz said...

Salam Kak zu,
Love ur blog n ur fine taste in the most ordinary things! But i need to know where did you buy cabinet knobs? Those flowery design Knobs? i was in Brisbane lastweek n was looking for it to no avail.