Sunday, October 12, 2014

Rumah Saya.

Salam!

Alhamdulillah petang ni hujan kan:) Sejuk ajer cuaca- tambahan pulak air cond at our house baru tukar gas dan kena service hari ni- sangat sejuk:) berleter-leter cina service tu sebab dah lama air cond tak kena service- yang kat family hall di tingkat atas memang dah tak sejuk langsung keluar udara panas ajer- tonight wahhhh so lega duduk di luar di sambil meng update blog ni- Uwan dah lena di atas sofa selepas makan semangkuk kuey teow sup panas dan secawan teh halia hangat- sedap berselimut tebal. Tia menghadap ikan laga dan Mia sedang praktis lagu2 ciptaannya di keyboard:):) Terasa kalau esok cuti lagi..seronoknyerrrrr..tapi esok ada meeting jauh di Bukit Jalil- moga tak sesat:)

This weekend has 'home sweet home theme"- house bound with eating and gardening activities only:) Sebelum lupa nak mengucapkan terima kasih atas email, jemputan2 kawan2 blogger- thank you so much for sharing your stories-Happy for one kakak who has succesfully cooked gulai telur itik- she said her mom was impressed- thank you so much untuk jemputan memetik pulasan sambil berenang di pool, terimakasih juga untuk ingatan menjemput Tia Mia untuk free ice skating lesson:) Thanks so much may Allah Swt bless semuanya:):)

Untuk yang bertanya ada tanah untuk di jual tak di area Kuala Pilah- rasanya ada cuma saya tak tahu secara details- boleh google untuk tengok kalau ada di iklankan- tapi kalau saya dapat tahu nanti boleh di beritahu di sini. Yang bertanya Coffee Lavazza tu sedap tak- Sedap rasanya, Italian Coffee sentiasa sedap:) Bau nya memenuhi ruang rumah:)


We didn't go far on Saturday- morning,  we went to pick my car from Ford Service Center- it was a very disspointing experience- my car is still at the centre after 12 days- tak dibaiki- after a heat up argument they promised to complete this Monday and we are given Ford Fiesta as replacement car while waiting for my Escape to be ready. After that we went to my office at Sri Pentas for Canteen day- banyak food and activity jugak- the schools sell the food at RM1 each- macam2 boleh di beli:)



They bought quite a number of things- painted pebbles, jelly beans, cakes, bubbles etc.


They had fun- fun yang jimat suit- with RM20 we ve got load of things:)


This morning i cooked pulut santan cara lama orang Negeri Sembilan- pulut di kukus- selepas masak- bubuh dalam dulang- buatkan santan mentah di campur garam ( tapi saya masak kejap santan pekat tu) sudah tu di gaul pulut dan di tepuk- tepuk hingga rata dan berkilat- Masa dulu kalau Uwan buat ni sambil uwan tepuk2 pulut masa tu jugak tangan mencapai makan:) Now Uwan yang duduk menunggu saya menepuk- nepuk pulut:) Berkongsi tips untuk cepat memasak pulut- Sekiranya kita lupa merendam pulut dan tiba2 pagi tu nak makan pulut- kalau takut lambat masak dan keras- boleh lah di siram beras pulut tu dengan air mendidih sebelum di masukkan dalam pengukus- dan apabila dikukus- bila dan setengah masak dan masih belum lembut semuanya- curah lagi air mendidih dan gaul rata dalam pengukus- curah dalam 2 atau 3 kali- pulu cepat masak dan lembut sekali.


Sebab di rumah ni ada orang kelantan kita pun masakkan kari Ikan Tongkol dengan terung dan cili padi hijau- nampak tergolek-golek dia makan:) Hari ni sehingga lunch pun tha papa and anak2 masih nak makan pulut:)


After lunch we went out for gardening activities:)


The two over rajin girls:)


Cili belum di tukar dalam pasu besar.



Somebody is scratching her body:)


Trimming the grass.


Who's there hiding?


They placed these in the bowl for the garden table.


A good place to rest after a busy day:) 


We took a long nap today and everybody woke up at 5.30- I made pulut panggang from the left over pulut and serunding ikan from Raya.


My first time making pulut panggang- not so kemasa but sangat sedap Babe! And it goes so well with Teh halia.


Lunch i made simple kuey tewo sup.


Add some green chilies and lime- so nice menghirup hujan2 ni:)



Ada yang cakap we blik Kuala Pilah macam syok ajer - she said she balik rasa biasa saja- jawapan nya di hati- kalau seronok di situ seronok lah segalanya:)


To us kampung or overseas- semua ada kesronokan sendiri!

Cheers and Gud night!

…………….

17 comments:

siti zaharah abu bakar said...

silent reader akak yg bertahun rasanya.... hehehe... keep it up ye kak... suka baca blog akak...tambah2 tngk rumah akak sejukkkk je mata...

imm said...

waaa pulut kukus gaul santan best2..versi saya letak gula sikit(biasa la org kelantan suke manis2) n cengkih..wangi je..n boleh makan gitu je tanpe cicah pape hehehe

mama ADAMAN said...

love all ur stories... memang rumput tu trim sendiri yeaa....

mamabeauty said...

agreed with you yang apa jua yang kita lakukan semuanya from our heart.. waima kemana jua kita pergi..

eh tapi your pulut tu menggunung gitu.. for orang utara we call it pulut tekan...

maria.a ashar said...

Suka baca blog kak Zue..setiap hari saya nantikan update terbaru kak zue..

Ainizatul Maarop said...

Assalamualaikum kakzu..
saya suka baca blog kakzu especially regarding family..anak2 dan kampung halaman...sbb saya juga sentiasa rindukan kampung...dpt balik sekejap pun jadi lah..sbb tu saya sentiasa homesick pasal kampung...kalau boleh taknak homesick tu hilang sampai bila...

Siti Asiah said...

sedapnye pulut makan ngan kari ikan tu...kecur liur tgok...;)

Aisyah said...

Salam k zu..sgt2 seronokk tgk gambor2 suasana kampung akak, kuala pilah stuff dan gambor2 masakan akak..love it ! saya pun suka bebenor jenjalan di pasor tani kat kuale kangsor..itu yg saya rindu nak balik kpg..

Chekgu Azrine said...

fuhh..sedap je tgok sup kuey tiaw tu..

Salmi said...

Salaam azu, lavender tu sgt cantik & rimbun..guna baja pak aziz yea..lupa dah..nak bela tapi takuk dia tak nak bunga..

FadlinaMokhtar said...

Dah mcm anak2 dara sangat the twin.
FAD

azleen said...

As salam Zue, it is so good to read your posting. Cili api merah dlm pasu tu geramnya tgk!!! - azleen

fidza said...

suka baca blog akak very inspiring and banyak tulis positive energy je.keep it up!

eda said...

akak tq jawap pasal kopi tu ... hehe baru senang hati nak beli huhu .. TQ TQ .. as always cuti cuti akak mmg best .. !! kim slm uwan yaaaa

NURUL ALI'IM -ZAINAL ABIDIN said...

it feels so good baca blog akak. klu tgah stress baca blog ni, terus rasa sejuk. Dri tulisan boleh tau akak sgt soft spoken n positive. Really adore u.
Tia and Mia makin comel n cantik skrg, dah bsar la kot, mkin seiras dgn mamanya. nak bezakan pun dah senang. please, please update selalu kak, rindu nk baca story akak =)

Nur Salmah Abdul Aziz said...

Hello! chanced by your blog when searching for something about sri kdu, then nampak nama tia and mia tu macam familiar, I mean its a unique name especially for twins like yours, so I search blog you for bunny kids club and ternyata betul! your kids are tia and mia from BKC in at TTDI last time, my son is mikail, maybe your kids tak ingat cos he's a quiet boy but I was trying to find others too.. I pulled mikail out after they moved to the smaller house, your kids were still there then, bumped into claire a few times after that and she said your girls were going paris, tak sangka now same school at KDU.. would love to keep in touch! (even though anak u perempuan anak i lelaki :p)

Yasmin said...

Salam Zue,

Always love to read your posts :)
BTW what is the name of this plant with the pink flowers?

http://2.bp.blogspot.com/-ihNDKpHZguU/VDp8OmUc3wI/AAAAAAAAjS4/0X8b9dtieq4/s1600/IMG_0763.JPG