Sunday, October 26, 2014

My sister's Tuns Rugs and Deco.

Salam!

Thanks kawang2 for the comments:) 

Before i post my food pictures- i would like to share some awesome items from my sister's Tuns Rugs & Deco- She has a booth at Hiasan Dalam & Taman at Kompleks Karangkraft Jalan Conlay- The Exhibitions started on 23rd October and will end this 3rd November- open weekdays until weekend from 10.00 am to 9.00 pm- They have cat shows every weekend too:) 

I went on Saturday and we had a great time there.


My sister's booth- she is selling handmade rug, kilimn, carpet , spode plates and other decorations items- i love most of the stuffs there- the price are very reasonable- rug starts at RM400 plus while the plates starts with RM17 and above. To me the handmade rugs memang cheap- selalunya kat kedai Turkey memang mahal sangat.


Beautiful spode collections.Price starts from RM17 per piece.


Handmade rugs will bring vintage and classic look to any rooms:)


These two are not for sales- they are here to give support to Maklang@Tuns Rugs and Deco.


This is not for sales too- Amir Maklang's youngest son i.e my nephew- macam tokey ajer:)


Maklang's beautiful presentation.


There tapestries too- French tapestries and the beautiful Kaabah tapestry as you can see at the back there.


The Cat show- besar betul this one- tapi dia malas dah- orang gosok2 redho jer:) Gewammm ya amat macam nak peluk2:)


So jom visit ya:)


I bought FRozen Kaftan for the girls at the exhibition- dasat you orang ganu pandai dah buat Frozen kaftan- priced at RM20 per piece:)

Okay sharing masak easy peasy menu for busy2 lady:);)


Sup daging- selalunya this one pagi subuh2 i buat untuk lunch Uwan and the girls. Senang saja- tumis bawang merah putih, halia dan lada hitam- masuk daging biar kering dan berminyak sikit- buh air dan garam- dah tu i kecikkan api- suruh heni biar masak sampai empuk betul dan tambah potato- panas2 uwan dan the girls sangat suka.


 Untuk tambah lauk bila balik petang-dari office baju tak bukak lagi boleh masak tutup mata dish ni- tapi sedap menjilat jari- rebus sepinggan air- masuk 3 sudu cili kering kisar, 2 keping asam- biar mendidih bubuh terung. cili turkey or any sayur lain macam tomato atau belimbing buluh atau bendi- dah lembut sikit masuk sardin- bila pekat angkat- perghhh sangat sodap.


Then i buat sambal ni banyak simpan dalam fridge- senang nak makan- i tak boleh makan temopyak mentah- sakit perut tapi kadang2 makan jugak- so buat lah sambal tempoyak goreng- tumbuk cilipadi bawang putih merah dan ikan bilis hingga hancur- tumis hingga wangi dah ikan bilis rangup- kecikkan api- tambah garam asam keping dan masukkan tempoyak- sangat sodap jugak wa cakap luuu:):) Bayang makan asam pedas bersama sambal tempoyak ni:)


Breakfast Sabtu i buat roast chicken! Wahhh so heavy kan:) saja lah buat heavy nanti nak keluar beli barang2 Uwan tinggal dengan heni dah ada makanan. Ayam ni paling senang i beli Ayam mas yang dah marinate- pagi2 sabtu tak koser nak mengadap nak marinate ayam bagai- kalau beli ayam mas yang dah masak- dagingnya kering- so yang marinate ni bila kita masak sendiri boleh tahan- masih juicy lagi.


Campak dalam Oven and buat nasik goreng china- tumis hirisan bawang putih,merah,lada sulah di tumbuk, dah wangi masuk mixed vege- dan dua sudu besar sos tiram- masuk garam dan nasik- biar masak garing2 sikit- masukkan telur sebijik kacau dan angkat.



Makan dengan sos percuma dapat dari Ayam Mas- oso sodap:)


Malam ni saya masak gulai kegemaran orang N9- ayam masak lemak cilipadi banyak serai dan bubuh kentang- tumbuk cilipadi,kunyit dan sebijik dua bawang hingga lumat- tumbuk 5 batang serai untuk 1/2 ekor ayam- masuk dalam periuk ayam dan bahan tumbukmasak tanpa santan dulu hingga kering dan berminyak sikit-dah tu masuk santan dan air sikit- tambah garam, asam dan kentang- kuah biar cukup tutup ayam saja- sodap bagitu:)



Tambah kangkung belacan….


And keluarkan smabl tempoyak goreng dari frideg panasakan kejap kat microwave- waduhhh sodap bangat:)


Uwan 2 tahun lalu- sangat rindu masa dia boleh jalan sendiri kat halaman dan tengok bunga2- Apa pun bersyukur dia masih sama sebumbung dan masih bersama. To kawan2 carik lah masa dengan ibu bapa kita- sihat yang pergi tak datang kembali-peluk erat2 ya- rasa jiwanya- dia sangat sayang kita.







18 comments:

Nastyna said...

my goodness, meleleh leleh air liur mujur air mata tak keluar sekali tengok hidangan akak, as always.. especially tmepoyak goreng tu... ada hat ni memang tak pandang lain dah saya hahaha. thanks for the menu ideas kak... very helpful tau kadang2 tepu otak fikir apa nak masak.

All the best for ur sister, so menarik la all the stuff.

Blog Owner said...

Iskhhhh Kak Zu banyak tul makanan.. Geram tak dapat rasa..

Resepi sardin ala rebus tu saya tak pernah cuba lagi. Saya selalu tumis dengan cili kisar. Next time boleh cuba resepi sardin Kak Zu..

By the way, didoakan semoga Uwan dikurniakan kesihatan yang baik..

Thanks Kak Zu for this super sedap entri, hehehehe

Suhaila abd manap said...

hi zu...kita sebaya atau lebih kurang jer umur kot...ke saya lebih tua dr zu...saya suka baca blog zu...suka tengok dapur zu...so adorable...tahniah kerana dipilih utk menjaga ibu yang uzur...tak semua anak bole buat...masakan yang sedap2...nak try sardin rebus nanti...hihihi

Ummi shakirah Ahmad said...

cantiknyer frozen kaftan.............. anak kirah pun masih demam frozen, everything nk frozen... jenuh ummi mengoder...huhu.. apakan daya, dia anak yg baik , so rewardkan dia dgn membeli apa yg dia nk...asal dia happy..

imm said...

xpernah makan tempoyak goreng..nak try la..ade banyak sgt tempoyak dlm peti x termakan dah.haha

Nur aqila tan said...

kak zu,,ada ke resepi sambal tempoyak goreng tu dlm blog??

pleaseeeeeeee :)

syalinda johari said...

Sedap

mamabeauty said...

iskkk sambal tempoyak goreng tu meruntun sungguh..

and your last words also...

drlynn said...

Salam kak zu. Am your silent reader since 'ages';) Today rasa nak drop a few words here..rasa tenang n sejuk je hati ni bila dapat baca entry2 & rv pictures yg sgt 'jujur' di blog ni..sungguh terkesan di hati. I am so content after reading entries frm this inspiring blog. My stressful life n bz tiring hours n days @ hosp partly relieve while reading this colorful &sweet entry..keep blogging☺

~ Z a N n A ~ said...

Salam Kak Zu...
zana sukaaaa carpet maroon tuu..santiknyaaa nanti kalau ader rejeki nak singgah kesana..hiks

Zana sayanggg kak zu...nasihat masuk terussss dalam hati...macam kakak2 sayejugak...love u akak..love your writing too ...kim salam uwan...peluk cium si cantik manis 2 org tu k...love u

εïзmummyHazaεïз said...

suka sgt tempoyak goreng.. Dekat sini klu malas nak buat boleh beli sebekas kecil RM5 shj diorg jual.

Semoga uwan sihat senantiasa..

Chekgu Azrine said...

Berkenan dgn frozen kaftan tu
Xd jual online ke

mama ADAMAN said...

suka yang tempoyak tu... heheh kak zu parking kereta dalam ke luar sbb nampak bersih je poch heheheh

eda said...

kak zu ..
as usual semua the best ..
cantek rug and those plates tu ...

kim slm uwan ye .. hugs**

lynna said...

assalamualaikum Zu,
nak tanya cara buat kulit karipap yg x berminyak. cara yg saya belajar mmg guna minyak panas so mmg berminyak je kulitnya tu.

Aisyah said...

K zu..Ada 2 pahala yg besor Tuhan bg k zu..amiin..1) keep on encourage readers to appraciate parents (mom)..2) encourage working mom to cook for family no matter how bz we are..

K zu..saya nak share one info yg a few times my chinese boss bagitau..makan terung salah satu pemangkin mata jd semakin kabur..wallahualam..

mysalmi said...

Sambal tempoyak tu mmg our favs biasanya kalau buat suka letak bilis dan petai..ummpph

Nurul Ain Hamzah said...

salam kak,suami sy berminat dgn plate tu.mcm mana ye nk beli?hehe