Monday, October 6, 2014

Perjalanan Aidil Adha 2014.

Alhamdulillah we went back to kampung and now back at home sweet home again.

Buat Kita- Aidil Adha 2014 kita di kampung Uwan- Kg Parit, Kuala Pilah.N.Sembilan.



The journey was smooth- Uwan went back with Pakcik first on Friday and we started our journey early on Saturday morning. We stopped at the Petrol station filled in gas and bought hotdogs from the Shell Hot Counter- it was fun eating hotdogs in the car- it reminds us masa travel overseas:):) The weather was good and cold to Kuala Pilah- macam naik Cameron Highlands.


Can you see Elsa at the back? Elsa was so noisy since this is her first car ride.


Thank You to the driver- he was so happy with the hotdog and Wonda Coffee:)


We reached kampung Uwan quite early- we stopped at Giant KP before that to buy few things and the papa had his lunch there at Jack Fried Chicken.


Rumah Uwan is well maintained by the Indonesian couple that stayed next door- we upah them to jaga the house- bunga2, pokok ubi,daun puding pun cantik merimbun di tanamnya.


Hmmm always miss this place- rumah merah bertingkap putih,bertangga batu merah di atas bukit.


Naik rumah wehoooooo..papa mesti menyesal makan RM3.50 Jack fried chicken di Giant- lauk pauk dan lemang menanti;):)- Since i was fasting- i took a deep breath and bising2 why semua orang tak heran nak makan:)


The girls as usual lesap keliling rumah- they always love kampung or the farmhouse:):)


This time we ambik approach merehat kan badan- lemang,rendang semua we tempah- activity masak hanya buat sup gear box- at least adalah suasana masak2 di luar.


The two had so much fun- main masak2 etc.


Petang bawak sepinggan nasi panas adan rendang ayam ke atas jembatan depan rumah Uwan suap kan the girls- seronok betul they makan sambil jalan2.


Malam Maghrib di imamkan Pakcik .


As usual after dinner we lepak2- nothing much to do- TV pun sebab tak ada ASTRO tak clear siarannya- we can only watch DVD.


But it was a good time to bond and unwind- anyway me and Kak Ikin have agreed to install ASTRO- the men a bit stress tak dapat tengok news and sport:):)- that is our next project before buah durian besar dan masak:)


One of the best activity is to watch horror movie-- this time was Gallow Hills-rumah Uwan yang sunyi dan sejuk memang menyediakan suasana plaing best untuk cerita seram.


Berjaga malam kita buat kopi dan roti bakar:)


Sedap nya roti bakar traditional- kaya dan margerine.


Pagi raya- papa dan Abang Din- kaum lelaki ke masjid di Kuala Pilah.


Kita 'anak2 daras" jalan kaki ke surau tua di kampung. Muka2 polos tidak berbedak sebelum sembahyang raya:)


Seronok berjalan kaki- pengalaman indah bagi Tia Mia.


Mia yang cute dengan jubah Mekah yang singkat dan setalam hidangan untuk surau.


Balik surau we singgah tengok orang kampung berkorban.


Pengalaman pertama Tia Mia melihat Qurban dan di ikuti dengan kisah Nabi Ibrahim.


Ini lah sekeping gambar raya- semua nya malas nak bergambar:):) tak sabar nak menukar baju.


Naik rumah tukar baju- yehaaa Laksa Johor dan nasi impit kuah kacang sedap sebagai hidangan pagi raya.


Alhamdulillah semua sedap:)


Time bergambar bagi yang muda2.


Selfie monopod segala pod2 semua ada.


Puaskan lah hati buat kenangan.


Tia Mia malas bergambar dah.


Ini terlebih rajin bergambar:)


Macam2:)


My Khadeja:)


Khadeja dan Ayesha.


Activity selepas menziarah kubur membersih daun2 kering rumah Uwan pulak.


Both were so excited to make fire from the dried leaves.


Me- rehat2 sajalah.


Upah membakar sampah- lunch di pondok.

Alhamdulillah untuk peluang kebahagiaan, rezeki pertemuan, pembukaan pintu kasih sayang- Doa buat semua moga semuanya baik2 sahaja.

………………..

12 comments:

mamabeauty said...

bestkan kak balik kg.. its never ending story for me.. ada saja yang menghiburkan hati waima bakar sampah sekalipun..

asoarchery said...

salam sis zu :)
salam aidil adha buat sis zu sekeluarga...me haven't read tis entry yet but just to say thanks for updating ur blog for it really made my first working day morning haha! take care sis!!

AS:)

Faza said...

takkan pernah jemu baca dan tengok gambar k zu & family di kampung uwan. Selamat Hari Raya K Zu ! i love coffee wonda! pengganti kopi yg tak sokong Islam..hehhee

Chekgu Azrine said...

Seronoknya suasana kampunv

Pesanan Ibu buat diri ini dan anak-anak said...

Salam Kak Zu,

Not sure should I call you Kak Zue or adik Zu. I was bornt in 1973. I am your silent reader..love to read your notes. Apologize to ask you this question....Should I, well just try if you have any info...is there any land for sale at your kampung? If ada , anybody that I can contact boleh juga Zu/kak Zu berikan. Saya cari tanah, tidaklah yg mahal sangat cukup sekadar rumah rehat di waktu tua. Thank you in advance.

FadlinaMokhtar said...

Kak azu.rindu lemang & rendang.maklum la tak blk beraya sambut kt masjid kuning jer.tapi lomang tak dapek la sini.wuwuwuwuw.

FAD

Liyana said...

mcm best je bila akk cite. knape sy rasa mcm biasa je klu balik pilah hahaha

Blog Owner said...

Cantik rumah Uwan di kampung..
Suasana sekeliling pun terasa nyaman..

Selamat Hari Raya Aidiladha Kak Zu!

eda said...

besttt as usual umah wan n your raya kak zu ...

selamat hari raya aidiladha tau ..

best tak kopi lavazza tu .. ingt nak try espresso dia ...

Mamasya said...

Aslmkum Mamatiamia

seronoknya berkumpul di kg....suasana menghijau..nyaman..

Sue said...

seronoknya suasana kg. rinduuu kg. belah mak sy di perak.

nadia mansor said...

bestnya kampung macam ni..sambil nikmati makanan yg best2..pergh..terliurrrrr :P