Tuesday, January 19, 2010

How Do You Measure Happiness?

Few days back had a chat with a good friend,she has a good life now,holding good position at a big corporate company. But after sometimes like mama we envy those friends who can afford to become "lady of leisure".So seronok if you don't have to work 9 - 5, so nice if you can have money tranferred automatically into your account without you having to work . We talked about our friend who is now making very good money from her own run legal firm,she work really hard and she deserved every single cents of her money. Another friend of ours is a truly "lady of leisure" didn't have to work since day one sho got married, her husband has chain of money changer business plus many others, she just stayed at home looking after her only son who is now attending Sri Cempaka private School. having said those and in whatever situation there must be plus and minus points,the lady of leisure envy pulak kita orang yang working ni, after sometimes she macam hilang confident, her MIL pulak everywhere that she goes will be there and the system in the house is so strict that everytime her MIL dropby and if she is on the phone with me she will say 'azu..azuuuu..aku tak boleh cakap MIL aku dah datang"..she sounds really takut and risau and she even told me kalau MIL is in the house for dinner she must wear proper dress to eat and greet her properly like "good evening mommmyyy"...hmmm that's all that i can say.
Therefore tak de kayu pengukur kebahagiaan..reason being, happiness tu is something deep inside your heart,kena really sincere dengan diri sendiri untuk tahu berapa banyak kebahagiaan kita. Barangkali kita tak perlu hadiah handbag LV RM40K macam Datuk Siti untuk bahagia,barangkali kalau tumbuk sambal belacan dan suami kita makan berpinggan hingga berpeluh itu dah cukup untuk buat kita tersenyum sepanjang tengahari.Berapa banyak perlu bahagia pun bergantung kepada individu itu sendiri ada orang perlu bahagia 24 jam,7 hari seminggu dan 30 hari sebulan..hidup dia mesti teratur segala kalau ada sesuatu tak dapat macam nak achieve sales target bulan tu contohnya boleh buat dia murung sepanjang hari tapi ada orang kalau dapat mengecap bahagia 1/2 jam pun seperti orang yang pasangan baru dinikahi tapi selepas tu terlibat dalam kemalangan dan meninggal dunia,kebahagiaan yang 1/2 jam tu dibawa hingga ke mati. kadang2 dapat bahagia sekajap we treasure sampai ke hujung kalau bahagia selalu pulak w etake thing for granted.Ssebagai manusia biasa hati ni kadang2 degil..tak mau mendengar kata..so selalu kena usap hati..cakap dengan dia "hati, kalau kita dapat bahagia 1 jam dalam sehari pun dah cukup..syukur..ada orang tak kenal langsung bahagia".So how....jom usap2 hati kita:)

Nak bahagia jangan berdengki-dengki..nak pijak,sepak orang lain...worth kah kebahagian kita kalau macam tu?

Nak bahagia jugak tak boleh bercakaran..kalau kita berjaya menyakiti hati orang tak semestinya kebahagiaan milik kita...kalau orang menangis kerana kita sampai bila kita boleh meloncat bahagia..malam2 tidur dapat tersenyum ke kita..

kalau ada duit boleh lah bawa hati jalan2 melihat tempat yang indah..perlu reward diri kita,perlu jaga kebajikan diri kita... orang pertama yang patut jaga diri kita adalah diri kita sendiri..

tapi kalau kurang duit..duduk di taman pun sudah cukup..makan ice cream "Mat Kool" pun sudah heaven..sebab bahagia bukan di celah kota paris,bukan di tepi pantai St tropez tapi ..terletak dekat jer kat kita..dalam hati kan..maka kita kena lawat selalu (cewahhhh iya ke tak nak pergi paris,st tropez..hehhhh..tipu hati ni....kihh.kihhhh..haaa..haaa..berangan kan memang indah..no boundaries:))

6 comments:

Drama Mama said...

i happy ja dok rumah ngn anak eventho my husband don't own a chain of business. :-) so i guess it's true what u said, that happiness terletak dalam hati. if u know how to make urself happy, then insyaAllah you'll haf a fulfilling life, kan?

Idida Aziz said...

menarik entry ni...tapi apa2 pon hidup lebih bahagia bila dah ada anak ni kan...lengkap dh semua...wpon rs nak menambah lagi...
haaaa azu sori tanya...bila nk bg tia mia adik ..hehehe..azam ummi tahun ni nk tambah lg sorang..

Eine Frau aus Botnang said...

True dear. Contentment is not the fulfillment of what you want, but the realization of how much you already have. Bersyukur atas segala yang kita ada di saat ini and that would be enough to make us happy.

NZ said...

"tapi kalau kurang duit..duduk di taman pun sudah cukup..makan ice cream "Mat Kool" pun sudah heaven.." - agreed!

annhuzi said...

true happiness grows in the heart,
it stems from syukur :)

nerry nerry strawbery said...

best best baca lady2 yg positive2 ni... yes must be happy2222 must keep in mind every day....