Wednesday, January 20, 2010

When there's no 'dak duk dak' :)

Last nite slept nearly 2am,since gave birth to the 2 kenits my sleeping hours is less than usual.Sometimes i sleep really late but didn't experience mengantuk during day time pulak and for the past 2 1/2 years i didn't take nap during weekend(which was the usual& wonderful practice during the single and without kenits time). So since mata tak ngantuk lagi last nite i watched Astro Movie "Cleaner" starring Samuel Jackson,Ed harris and Eva Mendez..kalau ada Samuel Jackson ni mesti lah penuh blood cerita tu,that's for sure and last nite true enough Samuel was an ex police, dia quit and kerja jadi cleaner untuk crime scenes.Really dasyhat kerja jadi tukang cuci crime scenes tu, kalau homicide case,the blood was really teruk until tengok pun nak muntah. Then as i expected mesti lah ada problem besar dengan si Samuel ni kena set up or perangkap etc..hmm memang lah yer, I sometimes after dah penat kerja siang malas nak nak tengok cerita2 yang boleh menyusahkan hati ni..nak yang relax2 yang boleh bawak otak berangan and that is the reason why i always tengok travel and living,the food channel or the most brutal program yang i tengok pun is "Midsommer Murder" suka betul dengan Mr Barnaby hero tua tu:)

Anyway story nak cerita hari ni bukanlah Midsommer Murder review or pasal si samuel tu haa..bila tengok Ed Harris pelakon separuh abad yang jadi kawan Samuel malam tadi somehow mengingatkan pada seseorang. The seseorang tu bukanlah mat salleh macam Ed harris tu tapi kaki Ed Harris yang panjang tu yang membuat kotak ingatan berputar..weird kan..itulah bahana pukul 2 tak tidur lagi:) During the unidays ada sorang kawan baik ni tried to buatkan date for me,this kawan baik ni boyfriend dia a rugby player for the Uni so orang yang dia nak kenalkan tu adalah Captain Rugby Player lah..kan kalau kita tengok dalam cerita2 highschool kalau captain football ke rugby ke semua jadi rebutan "tall and very the macho"..and semua cheerleader pun tergila-gila. Dalam my case pulak tak lah tergila-gila kat rugby player or any sport man because i bukan bukan type yang gila kat 'tall,dark and handsome" ni or orang badan hijau berketul macam Hulk.Since my friend memujuk bagai nak rak satu malam tu ikutlah dia keluar,there were four of us,we walked from our Uni to the nearest shopping compleks,not that near actually since my friend bercita2 nak bagi lebih masa nak berborak comply je lah.But me despite the guy was not bad,very macho body,tall,dark,polite and boleh lah di kategori kan sebagai handsome tapi masa mula2 jumpa tu tak de langsung "dak duk dak" dalam dada.Dah makan balik pun jalan kaki and until now tak ingat sepatah haram pun apa topic berborak masa tu.Dah jumpa once tu i guess the rugby player kinda of suka me and he asked out to watch movie through my good friend lah of course.My good friend yang jadi fairy god mother ni pun datanglah bilik i memujuk tanpa henti macam pujuk Dang Anum kahwin Sultan Mahmud.malas nak layan,complied and we went to watch movie..langsung tak ingat apa nama movie tu but can remember clearly tempat pergi makan since I memang suka makan, at that time ada "Grandy's"..memang suka the porridge with many condiments.Since this rugby player budak KL after movie,after makan dia pun bawak2 keliling KL ni cerita macam2 masa dia kecik mana area dia suka pergi,mana bapak dia bawak pergi makan etc until we sampai kat Petaling Street..suddenly jalan2 he stopped kat kedai fresh flowers and beli me bunga..aduhhhhh..kalau dalam hati ada "dak duk dak" mesti seronok gilerr kan..mesti rasa romantic gilerr..tapi sebab tak de "dak duk dak" dalam hati..dapat bunga sangatlah sebal..rasa nak nangis,,nak ambik hati peganglah bunga tu dalam 5 mins after that terus masuk handbag..sebab handbag kecik patah 3 lah bunga tu.. and i guess hati rugby player pun patah 3 jugak:)

Bottom line nak cerita..kalau tak de "dak duk dak" memang susah apa pun tak jadi..after dah balik kolej i told my friend suruh cakap kat rugby player thanks for everything but it seems there will be no more dates or keluar sama2 lagi,tak de apa yang salah with him but it was just me. Rugby Player was upset i think..bukan upset marah but upset sedih..he was a gentleman jugak upon hearing that the next day he came to kolej and asked me why? it is too early..tak boleh cuba kawan2 dulu ke..me with my strict (kinda stupid some people said) attitude told him "it is better this way".So tak de lah jodoh nak duduk bersorak kat tepi padang tengok orang main rugby sambil jerit "huh haa..huhh haaaa"...my good friend ni jodoh bersatu with his rugby player hingga kini dah beranak pinak.

"Dak duk dak" element is very important..love is very unique,the chemistry, bonding is something that you cannot describe. Since i susah nak kena the dak duk dak feeling ni macam2 lah orang jumpa..kadang2 ada jugak "false alarm dak duk dak "..macam dari jauh kita tengok orang tu kita rasa really suka,mula2 jumpa macam head over heels tapi bila dah bercakap bagai kita rasa "ehhhh pasal apa tak best pulak ni".I pernah met somebody dashing with lots of money,tersohor and of course rasa teruja bila mula2 tahu dia suka kita..but bila ada peluang mengenali baru rasa ' ehh he is not that great..he is not the one". It is like memuja rumah impian yang nampak dari jauh,rasa bestnyerr kalau dapat masuk dan duduk dalam rumah ni tapi bila dah masuk dalam rumah ada peluang untuk menghuni rumah itu kita rasa ehhh walaupun cantik tapi tak sesuai untuk aku rupanya..kalau hanya cat atau perhiasan yang kita tak suka boleh lah cuba mengubahnya tapi kalau structure rumah itu sendiri yang kita tak suka akan roboh kalau kita cuba merobah.

Macam tu lah magic rasa cinta itu..kalau kita dapat mengecapinya syukur alhamdulillah tak terkira..kerna bukan semua yang bernasib baik diberi peluang dan bukan semua ada kesempatan merasa "dak duk dak" di dada.kalau bertahun tahun sudah bersama rasa 'dak duk dak " sudah mula nak hilang ketuk2 lah pintu dada biar bergema semula. Haaa..haaaa cerita cinta pulak hari ni..ye lah hidup mesti sesekali menghiburkan hati..kenangan hebat yang indah kebanyakan nya datang dari remaja..dari situ kita bina kehidupan yang lebih kukuh structure nya..kalau structure kukuh partner baru sampai luar pagar pun kita dah dapat rasa 'dak duk dak" dalam dada...haaa..haaaa...sungguh macam cerita drama melayu saja..tapi itu perlu kan kalau tak tak de lah orang tergila gila nengok "Nur kasih" tuuuuu:) (walaupun saya enggak pernah nontonnya:))))

4 comments:

annhuzi said...

haha ajar tia mia pasal dakdukdak :D
so how did dakdukdak datang time mama jumpa papa? nak dengar cerita magik cinta tu ;)

bagus la mama tia mia tak mudah jatuh cinta, tak go dating2. and pasal nak kembali kan dakdukdak mmg betul, bagi lah tips :)

nerry nerry strawbery said...

ann klu dak duk dak yang cam nak sakit jantung camne.. he he

zubye said...

wah...tergelak2 i baca citer u ni Azu.. 1st sebab hubby kiter rugby player masa kat uni dulu... duduk tepi padang cheer huhh hahh huh hahh utk dia setiap kali dia dapat membuat 'try' memang perkara biasa.. ahhahaha..

btw i nak komen panjang ni Azu leh ke? nak buat cam blog sendiri lak.. hahha.. ni pasal En.dukdakdukdak i yang memberi nasihat pada adik i yang baru break ngan boyfren dia (lama dah before dia tunang last month.. ngan org lain of coz) my dukdakdukdak ni pun advice lah adik kiter siap bagi contoh lagi.. yg buat hati i dukdakdukdak dan kembang tak tentu hala hari tu sebab dia citer depan mak bapak mentuanya iaitu mak bapak i lah..

katanya kepada adik I.. "orang lelaki ni bila betul2 berkenan dia akan tahu sendiri dalam hati dia.. Abg Zul dulu 1st time tgk kak zubye masa dia duduk depan tangga pos opis kolej masa tu dapat tengok sipi2 je.. tapi masa tu bila balik bilik terbayang2 muka dia and terus tau dalam hati.. dia lah yang bakal jadik isteri abg zul nanti.."

wah.. cuba u bayangkan betapa dukdak jantung masa tu walaupun dah 7 tahun kawen.. perkara2 kecik camtu leh buat dukdakdukdak tu makin mekar kan!

Thanks Azu! I nak call dukdakdukdak i sekalang!!

KaklongNiza said...

hahahaaaa...kelakar baca n3 cikzue nih...niza pun prnh cite kesah dakdukdak nih to my family & frens...dulu ada gak yg prnh rekomen, dh jumpa tp sbb takdak dakdukdak dlm hati nih le jd camnih... :( still praying for mr.dakdukdak...keh3 (*_^)