Thursday, January 7, 2010

Tweet Tweet the Bird Sings

Hello semua pagi ni mama bagi kita orang peluang jadi pencerita, bestlah,okay mama, we start okay.."pagi ni syedap sangatt..rasa sejuk jer..kita orang bangun pagi,dengar bunyi 'tweet..tweet" kat window,kita pun berlari turun. Haaa..tengok kita ada rumah burung kecik ni atas tepi pagar..banyak burung suka datang duduk dalam ni..kadang2 burung banyak masuk dapur mama..tapi kadang2 ada Bigggg Cattt datang..tumpang tidur jugak bila musim panas,satu hari tu mama angkat kita orang nak rasa badan cat tu..kita cucuk perut dia ..eee lembut lah...

Kita tanya mama..tempayan buruk ni kenapa ada kat sini..ohhh rupanya ni tempayan sejarah,nenek mama punya,so moyang kita orang lah,dulu2 moyang guna ni untuk jeruk limau atau belimbing..dia letak tepi dapur dia. Hmm kita orang imagine rumah dulu2 yang mesti very country..ada dapur kayu..dah tu banyak jar berderet kat tepi,cili jeruk,limau jeruk..patutlah mama suka feel macam tu.Tempayan tu jadi hitam sebab masa mama muda remaja,dia pandai2 lah cat pulak jadi vase,now mama kata dia ingat nak cat putih lah bersihkan and boleh letak something kat dapur..nak jeruk limau jugak ke mama?

This is me: Miss Mia..saya suka halaman rumah ni..pagi ni saya nak tolong mama sapu garden lah..tapi feather duster ni tak boleh gunalah..kena carik broom..mana heni letak?

Haa... tengok saya senyum lebar..mama dah panggil masuk suruh breakfast,pagi ni tadi papa bought big breakfast from MC D for us and mama bought us our favourite yoghurt drink.

memang kita orang suka yoghurt drink ni sedapppp..betul tak Tia? kan kita dah minum 2 kotak pagi tadi..
Ni lah dia..nama dia "DutchMill" dari sweden..yang best ada gambar Mr Amon kat depan..kita suka betull..strawbery or blueberry sama sedap..mama selalu beli banyak and store kat fridge sebab susah nak dapat..dulu ikea jer ada jual..pack dia kecik jer..petit pack for petit girls like us:)

Untuk uwan pulak mama beli nasik lemak daun pisang yang wangi ni..bila uwan bukak kita orang nampak berasap-asap..tapi takut nampak cili banyak..so we stick to our omelette and muffin
Then mama buat banana balls ni..uwan cakap "apo ball,ball..kodok pisang namo ehhh"..yo la uwan..kita suka hah kodok ni..tapi kodok bukan katak ko?

Pagi ni sebelum pergi office mama masak lunch kita orang..mama tunjuk chicken dah potong and carrot cube ni..mama tumis bunyi "sye,sye..syeee" kat atas api..lepas tu naik bau wangi..so our lunch will be steam rice with chicken and carrot soup lah nanti.

Ni dapur mama..mama cakap masa dulu tak de pintu dari studyroom to kitchen ni sebab sebelah kitchen ni bilik..tapi tahu lah mama kita memang suka renovate semua ruang supaya jadi lebih syokk..so dia pecah dinding kat sebalah bilik buat pintu ni..now kita orang boleh lah berlari dari study room ke kitchen terus..kadang2 masa mama masak papa duduk bayar bil kat laptop kat bilik study room..mama suka lah sebab dia boleh membebel and papa boleh dengar haaaa..haaa. Dinding yang ada mirror and bench tu dulu pulak pintu toilet,tapi mama suruh uncle alvin seal buat pintu dari study room,mama tak suka sedang makan kat dapur orang keluar masuk buat "business"..hee..hee..now the little room tu really hidden and privacy sebab tak nampak and orang nak masuk pun kalau tak tanya tak tahu.

Haa.. ni lah our tiny studyroom..kecik tapi best sebab the original window belakang yang facing the back end mama pecahkan jadi sliding door..so dari study room ni kita boleh terus pergi belakang..ada tempat mandi manda kita orang kat situ.

These are all mama&papa's books..mama sayang buku2 ni dia ada collection setiap country yang dia dah pergi..hari tu kita orang try to mess around with her London book..dia cubit bontot kita orang aduhhh sakitnya..dia cakap nak baca tak per tapi jangan cuba nak koyak2..

Kat belakang rumah dah ada terracotta flooring..mama panggil uncle alvin buat,dulu papa letak square wood..tapi dah buruk bila lama,ada banyak lebih terracotta from Monterez house...so kita pasang lah kat belakang..mama cakap nanti nak letak swing..kita suka tu

Ni lah tempat mama bersilat sebenarnya..kalau light cooking or heating up mama buat kat dapur putih dia tu..tapi kalau mama nak masak kelukung,kelekang..kat sinilah..satu hari tu kawan2 mama datang..mama masak 8 ekor ayam kat sini.Mama cakap dia suka masak kat belakang ni sebab open concept,pas tu gantung macam2 dia rasa macam kampung...kalau kita orang mandi kat belakang pun sambil masak mama borak2 dengan kita orang.

Banyaknya pots and pans mama and they are all old..yeap mama said she likes these old pots and pans..steamer tu mama beli dari pasar kuala pilah..kat kedai apek tua..mama cakap old fashion steamer jugak yang best.bakul2 banyak kat atas tu dari present masa kita orang lahir,banyak betul sana sini bakul..kat dalam stor ada bakul dari wedding mama dulu,dari wedding kak ikin&kak intan etc..buat business bakul lah mama.

Patutlah mama complaint2..baru kita orang perasan ..haaa..rupanya papa ganti bulb chandeliar tu tak sama..ada bulat ada lonjong..ishh papa ni..ni tempat makan favourite uwan ni..ye lah orang tua..dia tak berapa suka makan kat depan..kat meja kecik kat dapur ni dia suka..tapi kadang2 pakcik datang or maklang dia pun suka duduk makan kat sini:)

papa suka gambar golf classic ni..mama pun, dah lama dah ada kat rumah kita,mama hadiah kat papa ni..
ehhhhh gambar siapa yang comel sangat ni..nak kata gambar kita rambut tak curl pulak..heehhh..heeee..ye la ..tu gambar kita lah masa umur 1 tahun,hadiah birthday dari kak ikin,dia tempah gambar cartoon like ni..rupanya masa tu rambut tak really kenteng lagi..

mama suka collect wall plate ni..ada yang mahal jugak and ada yang really murah...sebab tu mama suka masuk charity shops bila pergi London dulu2..Su Ryder,Army Salvation..semua mama suka..pinggan kat atas tu mama bought for 5 pound per piece, cantik lah mama..

Pinggan souvenior macam ni pun mama banyak..hari tu mama dah mula angkut ke monterez..now dah bawak balik sini balik..kita pun suka..sebab apa kita suka?..ye lah rumah yang kita kenal sejal lahir..mesti lah kita suka..ehhh..ehhh ada tweet tweet bunyi birds lagi lah..kita nak keluar tengok ni..harap2 ada biggg cattt perut lembut..kita nak cocok lagi perut dia...

6 comments:

annhuzi said...

tia mia dah pandai story-mory la. Best!
so nice ada bird house.
EE perut cat lembut eh? Tia mia cocok, cat tak marah ke?
mama punya old pots and pans have beautiful shiny bottoms tak mcm mine thick black bottoms :D
nanti bertambah la project mama decor2 ur home sweet home :)
tia mia keep writing about ur adventures :)

4 Kay-E said...

Azu..
seronok baca ur story.. Harap2 nnt Tia & Mia besar nanti, dapat baca balik semua yg u tulis ni :)

Umi said...

salam mamatiamia

thanks for visiting our blog...wah3 tiamia really sweet,dah pandai bercerita mcm mama die lar..bestnyer rumah tiamia ada birds..miqdad pun suke birds n cat tau...miqdad selalu tarik2 ekor cat tu...tapi umi marah, dia ckp nanti cat sakit...sian cat tu kan ...comel jer citer u kali ni...nanti diorang dah besar kita akan missed telatah masa kecil2 dulu...like me i really missed my girls...both are in heaven now...tu yang i suker sangat telatah tiamia ni...kenangan lama...so sweet...i bleh recall balik telatah my girls..widad n wirdani..

mamatiamia, you are so blessed with the sweet twin girls..be a good girl tiamia...luv u

Ikin said...

cute la tia mia bercerita....
lain kali cerita macam2 lagi ok...
jangan cocok pewutt cat aje...hihi

Idida Aziz said...

aaaa bestnyer baca tia mia punya cerita...mcm kembali ke zaman budak2 semula...hehehe

lawak la uwan tuh...xkonal banana ball apo...kodok konal la yo..hehehe

job said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社