Wednesday, October 6, 2010

Margaret River Chocolate factory and so many things i like,like,likeeee at Guilford Town Antique Shop!

Ohhh Yaaaaeee..mama suka nak buat entry ni sebab mama nak tunjuk gambar Antique shop yang mama pergi kat Guilford town yang sangat best,best and best..yeyyy so banyak barang mama suka..mama memang giler barang dapur tak masuk branded shops pun kat town..jumpa kedai jual barang buruk ni terus air liur meleleh leleh,nasib baik lah papa pun faham and minat jugak..mama sibuk membelek barang buruk papa and the girls jumpa piano classic and played their hearts out:)

Sebelum pergi Antique shop tu pagi kenalah melayan jiwa raga the girls,we took them to Margaret River Chocolate Factory..dekat jer dari farm..not just a factory but it was a life style here..you can unwind on tartan mat on the field and sip your delicious ice chocolate:) Let's see:

Kenits sangat happy,tester banyak di sediakan..tak der kedekut punya..ambik ajer lah berapa nak and makan sampai puas..tak beli chocolate in the end pun tak apa..sebab dia orang nak kita visit the factory..

Dua orang ni sibuk lah meninjau orang buat chocolate kat belakang cermin tu..

chocolate,nougat,brown,black and white..

More chocolate..

Seronoknya kerja kilang chocolate

Dua orang ni ngintai macam mana orang buat chocolat..tangan penuh dengan choc free tu..

Ada cafe kat dalam ni ..boleh order cakes,drinks,toast,salad...

The girls pilih bubble gum gelatos..

Budak ni kening luka..dia loncat dari katil besi tinggi kat cottage..jatuh atas lantai lantai licin sebab ada wool carpet tercampak dan terhantuk kat almari..malam tu menangis kuat satu ladang bergema..mama taruk ice..Alhamdulillah ok,tak ada apa pun..

budak ni bestfriend dia goat masa kat sana,dah bagi goat tu makan siap cakap "goat say thank you..say thank you now okay.."..he he garang tau..

mama bukan berebut ni..sapu meleleh lah budak ni makan..

chocolate and ice..so creamy,so chocolatey,so rich..for papa:)

kat sini disedaikan tartan mat,colour pencils,coloring pages for kids,kita boleh mabik tikar ni bentang kat padang and buatlah activity selama mana kita nak..after that pulangkan balik..

So nice the environment cuma sekarang tengah buat upgrading jer..kan nampak plastic cover kat belakang tu..

the girls senang..vege toast ni pun dia boleh makan..mama suapkan dah habis setengah..tinggal setengah lagi ni untuk papa..

penat duduk atas mat nak duduk kat meja pulak

Mama kena bagi dia orang ni makan kenyang2..lepas ni mama kan nak pergi Antique shop..woisshhh tak sabar ler..

Fun and relaxing day..

After that papa drove us to Guilford town..mama nak aimed kedai ni sejak mula2 datang lagi..

Uhhhh sungguh seronok..banyak benda dari luar lagi..

the knick knack..they have lots of things in brass and copper..

Beautiful old lamp..30 dollars only..kaki lampu tu is solid brass..so cantik kan..kalau tak jauh mahu diangkut ni..

Beautiful needles work..memang sangat cantik..macam nak beli jer..tapi camana nak bawak balik..

Gorgeous..

Stunning..

Semua solid brass..perth dulu kaya dengan mining..semua door knob,switch lampu etc kat cottage semua solid brass..

Another beautiful brass piece..mama suka jugak brass ni tapi first love is copper..so mama mencari copper dalam kedai ni..

Cantik kan..

Muka berpuas hati dah dapat few copper..woiii sangat cantik lah..nak tengok tunggu next entry lah..ni dah penat singgah Autentic Indian restaurant beli dinner..papa cakap esok kena pergi Thrifty,ambik keta sewa besar lagi..confirm luggage tak boleh masuk kereta kecik..kena ambik bigger car..hee..hee..sorry papit..

cantik kan Indian restaurant ni mama likes the details..harga pun mahal jugak lah..

Like the carving very much..kat malaysia mama jumpa satu kedai yang buat ni..

Tiap kali dalam kereta mama suka tengok rumah2 kat sini..like the white picket fences..hmmm teringat rumah monterez yang dah jual..

Sunset..baru sampai rumah..dengan hasil tangkapan yang mengembirakan....Yehaaaa..okay girls lapar tak mama bought briyani,fish curry and vegetarian curry..i dont think you can tahan the curry..so mama will cook you white rice and crunchy ikan bilis okay..

4 comments:

Salmi said...

salaam mamatiamia, bagi salam dulu..hehehe..needlepoint tu was awesome tapi mahal jugak ek kerusi dia..if convert to rm mau few hundreds jugak..but I like the wood material..

wood carving kt negara kita yang tercinta nie kat mana yer shop dia..dulu rasa hardware shops ada jual kt PJ tapi tak banyak choice..suka exterior wood carving dorang esp bila browsing aussinyer home magazine..

MamaTiaMia said...

salam salmi..ye lah kerusi tu few hundreds jugak,kalau beli boleh lah beli dalam dua jer..buat mix and match classic shabby chic style,teh rset letak wooden farm chairs un cantik,letak pulak table runner needlepoint..enamel vase holding lavender flowers..wahhh boleh bayang cantiknya.

wood carving kat sini very atrditional malay heritage look but with supervision we can advise carpenter buat macam mana kita nak..yang asay jumpa buat carving similar macam daalm gambar blog tu kat one of the nursery along jalan sungai buluh,dia buat pond and garden deco..tu pun dia buat siap2 guna fiber and boleh colour white or antique dark..so beli pasang jer,that was few years back when i was searching material for my monterez house,now tak tau available lagi tak..nanti saya cuba cari address.

My Putri said...

hye girls ..nice outing thr ...
must be so exciting g choco factory ..looks so yummy thr..
so cantik la the lamp...
and the crossstich on those chairs are awesome !!!

MamaTiaMia said...

hi putri..auntie harap dah sihat dah..hari tu nak jenguk putri tak boleh masuk blog lah..nanti auntie cuba lagi..take care.