Sunday, October 24, 2010

Sepetang Di Rumah Saya.

Pukul 11.00 malam sekarang,mama duduk buat entry ni,berselimut,selimut tak pulak lembut sedangkan Heni tiap minggu asyik "puan pelembutnya habis"..hmm.Baru sapu vicks ke dada Mia dan selimutkan Tia hingga ke kaki,dah tergolek dua orang tu tidur sejak pukul 10.00 tadi.It is a long weekend for us,Tia sakit perut sejak Sabtu,malam tu dapat demam panas,risaunya hati bila dia asyik tekan2 perut mengadu sakit sambil menangis.Petang semalam bawak ke Damansara Specialist,semua pead cuti jumpa Mo ajer lah,kata Mo angin biasa,he prescribed colimix,there was no change today,the pain become frequent,risau tak terkata,seharian mencari pead di TTDI semua tutup,last option malam ni tadi after maghrib bawak ke Tropicana Medical centre,puas memujuk Tia dalam kereta biar berani.Di Tropicana jumpa doctor Arab rupa Maher Zain,Ismail namanya,bagus dan thorough betul dia,periksa perut Tia begitu lama,bila dengar nama penuh Tia Khadeja dan Mia Ayesha.."MasyAllah " kata "Maher Zain".Alhamdulillah after listening to his finding we feel so much better..he said tak ada apa,kena minum air banyak,ni dapat lah mama mengadap laptop ni sebab Tia tidur nyenyak.Alhamdulillah,Thank You Allah.So Tropicana Medical Centre is fully recommended,nice staff,good doctor and beautiful building.

 Sejak Sabtu hanya ke hospital dan tidur di bilik aje Tia,hari petang sebelum jumpa Maher Zain kita duduk makan di halaman.

 Ni nak tunjuk hasil activiti berkebun dua minggu lalu,banyak jugak yang mama tanam,bunga ros yang asal pun dah kena gunting tunggu bulb yang baru..bunga kuning ni tahan pulak..

 Tak senang jaga bunga ni..tak boleh hujan banyak,nak kena matahari..guna baja aziz ni bagus betul..bunga tahan,kalau dah habis berbunga,kita potong elok2 berbunga lagi..the bright yellow will brighten any garden:)

 Ni lah muka budak sakit..kesian berkerut jer kening,sakit perut dia kejap on kejap off..so ada excuse main papa punya blackberry

 Mama masak simple jer..Tia bila sakit tak boleh lah berenggang dengan mama,so masa dia tidur petang mama cepat2 turun buat bolognese sauce..

 Happy nyer tukang hidang ni..bubuh papa..

 Letak banyak2 pulak dalam pinggan semua orang papa ni..

 Haaa...ni pinggan uwan..uwan mana suka sauce banyak2 papa..

Menikmati..uwan sejak 3 tahun membesar dengan Tia Mia dah suka makan pasta dah:)...kain batik uwan tu mama beli kat atas flight masa dulu..cantik kan corak dia..Mia and uwan selamat makan.Nite,Nite everybody mama mengantuk dah...Moga semua orang bangun sihat badan dan minda esok..InsyAllah.Alhamdulillah.Hmmm Maher Zain..zzzzzzzzzzz...Maher Zain..zzzzzzzz.

18 comments:

annhuzi said...

hey nurul punya plate DORA sama mcm tia mia, nanti i will show her, she's stil sleeping now :)

kalau sakit jumpa doctor Maher Zain insyaALLAH cepat baik ;)
nama hospital pun sedap, Tropicana :)

the cute yellow flowers tu cantik!

annhuzi said...

Nurul just woke up. i showed her and she so sharp noticed that it's different, she said hers takde heart kat tepi. so i took her plate and betul lah! hers kat tepi gambar fruits :D
gambar kecik pun perasan details.

psst i send u my story at email :)

MamaTiaMia said...

Hi ann.. ye ke..bebudak memang sharp..cepat jer notice:) Alhamdulillah Tia dah sembuh..ada sikit2 lagi sakit perut..today atk pergi Club.Tropicana tu nama area tu Ann..ada Tropicana GOlf Club kat situ..so enar to our house..seronok jumpa Maher.

My Putri said...

like those bright yellow flowers !!
susah x eh nak tunggu dia berbunge ?
yg pink tu petuniaes izzit ?? byk tol bunge !!!so nice... baja aziz tu leh beli kat maner ??

MamaTiaMia said...

hi oc..the yellow flower tu beli dah siap bunga,baja aziz tu supplier ada kat office i ajer ler..yeap the pink one is petunia:)

shamsida said...

kak sham suka tengok bunga2 yang ada..cantik sangat...lepas belajar ni, kak sham nak bercucuk tanam bunga juga ler..mesti bestkan!!!semoga Tia cepat sembuh..Aminnn

zeta said...

mesti rasa seronok je rehat2 kat garden mama ni kan..
cantik betul bunga kuning tu..bleh dipertimbangkn nk tanam cenggitu gak la nnt kat my apartment.. :)

MamaTiaMia said...

Hi kak sham and zeta..jom kita berkebun tak kira rumah bawah or apartment sentiasa boleh tanam bunga..dah banyak hmmm nyaman jer fikiran.

umiyumi said...

Salam MamaTiaMia,
Suka baca yr blog and love the pics esp in perth dan juga home deco.. i follow yer :)

MamaTiaMia said...

Welcome Umiyumi..we will visit you too:)

PINATBATE said...

semuga Tia cepat sihat

Maya Marisa said...

tak dapat picnic kat pantai, depan rumah pun jadi la kan..anyway, its so cosy, to eat the home cook food surrounded by blooming flowers and the fine weather as a plus.
well wishes to tia mia from mama cha cha here...muah! get well soon ok girls..

Eine Frau aus Botnang said...

Alahai my heart breaks to know that Tia sakit! I hope she is feeling much better after Maher Zain's treatment!! haha Mama dia yang dok termimpi2 dengan Maher Zain tu pulak.MasyaAllah! As usual your house has that cute comfy English country feeling! Sedap mata memandang! YOu got that MIdas touch lah!! Menjadi je dia menanam pokok2 tu suma! Love it all and suka tengok Wan happy dapat jumpa TiaMia balik! Get well soon!! Take care!

Uncle Lee said...

Hi Mama, I sure love your house and that outside patio. Very classy.
Especially your beautiful windows. Love windows that goes outwards.

Gosh! Hubby pandai buat tu noodles, tengok sedap best tu.
Regret your baby not well. Hope she's better today.
Best wishes, Lee.

Nadiah said...

Tropicana Medical center just 5min from my house but my kids so attach with Dr Azizi at DSH so selsema sikit mesti nak jumpa Dr Azizi juga. Even kadang2 kena tunggu sampai 3-4 jam but still worth it.

Memang kuat chemistry Dr Azizi with my kids.

MamaTiaMia said...

hi nadiah..my girls punya pead at DSH is Dr Musa..tapi the girls takut sikit kat dia:)now looking for option somewhere near the house,as yiu said DSH the specialist memang tunggu berjam-jam..Dr Musa pun kalau monday nightmare menunggu dia..but he is a nice guy walaupun muka kering,emergency, malam pun dia layan call kita.

Queen of The Desert said...

Salam MTM, I like the 1st pic. I would love to hv one like urs, clean and cozy. :-)

Suffia.

Mikehgvi said...

hi oc..the yellow flower tu beli dah siap bunga,baja aziz tu supplier ada kat office i ajer ler..yeap the pink one is petunia:)