Tuesday, April 5, 2011

Khas Untuk Wanita:Ngomok or Kuruih??

Big or small? Chubby or Slim? Some said ; as long as you are happy it is enough,furthermore it is just physical,don't think so much about it! It's true but nobody can deny it that if you can have your ideal weight you will be very very happy..especially masuk fitting room,sarung tu elok,sarung ni elok:) But it is not easy to maintain your body..those delicious foods around you and lack of time for exercise are the biggest enemy. Do whatever that can make you happy:) Myself dah kena displin ni..masa belum kahwin just imagine berat cuma 44kg,lepas kahwin tak ada anak lagi asyik berjalan sana sini,makan macam2 melambung 55 dan 55 tu tak lah nak turun2..sangat degil..exercise, puasa,turun 1 kg ..dah tu tambah balik. Then ada satu masa tu bertambah lagi berat..tak mau turun2 jugak..tapi masa pregnant sakit..tak nak makan..dah tu nasi langsung tak sentuh..orang lepas bersalin ada problem nak kurangkan berat badan but myself woooo so happy..jadi kurus sangat,masa tu perut pun sekeping..but now..hmmmmm slowly picking up..kalau harga share picking up suka lah kan..ni berat badan..amat tak suka..tapi masak,makan sukaaaa..macam mana?


Lunch time tadi office ada makan2 kat Restorant Puteri Rubiah Suparman kat TTDI..i didn't go sebab nak fetch TiaMia but  the girl kat office tapaukan ni..adoiii..gulai daging salai tu meruntun jiwa lah:)




Alert,alert i took this photo today..dari tepi tak lah nampak pipi montok kan..heee..heee..tapi saya ada gambar dari depan nampak pipi montok..tak nak tunjuk sini..hiii..hiii..so saya berazam..dah seminggu kawal makanan yg tak perlu..tiap hari mengunyah apricot,mulberry dan kekacang kedai arab tu di office...sampai naik angin dalam perut and terpaksa "excuse" pi toilet tak berenti..tak pe lah demi target dan goal..mesti berusaha;) Saya rasa2 ada hasil jugak seminggu ni..pakai jeans kurang lah "muffin' kat tepi tu..kalau ada muffin pakai jeans memang masalah besar;)



Budak ni cakap "hisshhhh apa sebut nomok2 ni..sensitive..tengok saya sangat nomok masa ni..apa pandang2..nak gaduh ke?" Nomok mama sayang kamu ehhhhh..lagi nomok lagi sayang..peluk2 sangat sodap lahhhhhh..maiii sini nomokkkk:)


Now..tada..tadak nomok lagi lah..ewahhhh dah pandai bergaya budak2 dua orang ni..makan banyak sikit ye..mama suka nomok2 ni..cuma mama ajer yg tak boleh nomok..mama nak kuruih lerrr:)

The most important thing dalam maintain berat badan jangan sesekali biarkan terlebih,kalau satu hari makan terlebih esok the next day kita akan cakap...tak apalah lusa kawal makan,then lusa cakap,weekend lah..bila berat dah terlebih..kita rasa alahhh alang2 ..next week lah diet,next week lah puasa..tapi takkan.So kena buat immediately..tak senang..sebab makan memang sedap..the first thing kena cut intake of carbo..kalau kurang ambik carbo memang result cepat nampak..so good luck to myself..saya berazam dan sedang cuba laku kan..bukan utk sesiapa tapi untuk diri sendiri..kalau malam2 dapat pakai baju tidur yg di idamkan pun dah best..p.s masa kat kolej dulu kawan tanya "zu,kau malam2 tidur pakai cantik2,taruk bedak,sikat,pakai cekak..ko dalam tidur jumpa anak putera raja ke?"...He,hee..saya memang tak jumpa putera raja,tapi saya suka hati buat macam tu..malam2 duduk sorang pun boleh tukar baju tidur sampai dua kali..sebab tu saya tidur senyum ajer..kecuali kena himpit Tia Mia..haaa..haaa..Happy Tuesday and selamat pakai baju tidur yang gempak malam ni tau;):) It makes you feel good:) Ehhh lupa tips jugak..jangan beli baju tidur yang loose semuanya..kena beli few yg ketat..kalau nak turun jumpa org memang lah pakai yg loose tu tapi dalam bilik cuba pakai yg ketat tu and tengok  dalam cermin..dah tu duduk kat lantai,lepas kan nafas.. nampak perut berapa lipat? Kalau dah tengok dalam cermin sure azam kita bertambah kuat..so jom berazam dan tunaikan;)

12 comments:

EnY YuSniZaR said...

hi mama tia & mia
hahaha thanks!! you motivate me too!! to shed some stubborn fats :D samalah2 kita berdiet!!!

NoRa said...

mama : i selalu try nak diet..tapi selalu kantoi but apa u tulis is right..realy menyedarkan orang macam i TQ

MamaTiaMia said...

Eny/Nora..yeap jom2 kita kuruih:)

mama_alifsarah said...

huhuhu... semangat baca ur entry... i pilih kuruih... say NO to muffin :D

biruVSpink said...

betul, kalau baju rasa macam dah sendat, jgn tergopoh2 beli baju yang 'sedikit besar'. tapi cuba untuk memuatkan baju yg sendat tadi dgn mengembalikan bentuk tubuh kebentuk asal. hehe ;-)

MamaTiaMia said...

mamaalif sarah:) eyap we vote kuruih ya;)

biruVspink- yeap's that's the way to go,boleh jimat jugak;)

Hanis Azla said...

alamak.. mmg ada muffin kat badanlah ha..ha.. sehari dua ni belum senyum juga sbb berat ada turun sikit..

Mira Marlena said...

MamaTiaMia,
Tak sanggup nak kira ada berapa lipatan di perut ni.Muffin top masih berserabaian di situ..Nak pakai jeans dah tak boleh nak button..salah sendiri sebab asyik nak mengunyah!
Glad to hear that uwan dah sihat dan ceria.And congrats for the new house!

MamaTiaMia said...

congrats hanis;)

mira..tak apa lah ada muffin top kita kikis sikit2 ye;)thanks..uwan dah ok,not my new house,itu rumah neighbour,i ada tanah kosong ajer baru;)

Liza @ Adzriel AB said...

itulah..sekarang tengah giat exercise juga. tapi makan pun giat juga. alamak.

MamaTiaMia said...

hi liza,tu lah,makan memang susah nak control:) tapi sure you boleh:)

zeta said...

Mama..chaiyok2..!!jom sama2 kawal berat badan jom.. :)