Sunday, April 10, 2011

Sepanjang jalan kenangan di Beserah.

Alhamdulillah baru sampai rumah...sangat penat tapi happy.We had great ikan and sotong celup tepung for lunch at Beserah beach,,mana tak sedap makan berteman angin sepoi2 bahasa kan.After that we stopped at beserah fish stalls (tak tahu lah..ini ke yang Salmi pergi tu)to buy fresh fish,geram betul tengok ikan..kat KL kan mahal,especially ikan tenggiri selalunya beli dua keping utk TiaMia pun dah Rm15,so tadi beli ikan tenggiri yang cantik berseri,ikan merah sekor,ikan siakap,bulus,sotong dan udang kena RM110,boleh tahan 2 minggu rasanya..mintak budak tu masukkan dalam kotak gabus dan bubuh ais.Dah tu singgah tempat packing hasil laut,kedai tu supply utk export,masuk coldroom dia simpan ikan bilis dan macam2 lagi termasuk seaweed,dried osyter etc..aduhh geram betul..susah nak dapat bilis cantik di KL..so beli ikan bilis,seaweed,dried shitake mushroom and salted fish.Finally singgah beli keropok lekor,keropok kering,sagun..adoiii dah penuh boot baru bertolak balik..but rupanya tengah jalan berenti lagi..apa lagi yg kita org beli ya..jom tengok;)


They "just woke up look",rambut kombang..busyuk2 tengah minum susu dalam bilik hotel:)..tu winter sonata blanket papa bought from korea:):)




Dah breakfast..jom pergi beach..tak sabar nak main pasir;)


Stop for a photo:)


They had fun playing with the sands..mama and papa managed to run few kilometres at the beach;)


Bye bye beach time to pack and leave..papa will take us to ikan and sotong celup tepung at beserah beach.


Windy and nice here..


Ini lah dikatakan makan berteman angin sepoi2 bahasa,,ulam raja pun terbang di tiup angin.


Tia with beserah ice cream.


Ikang and sotong celuk tepung yang manis dan crispy:)


Mama sampai mulut jadi camni makan:)


Then on the way back to KL ada orang menjerit nampak Mou sang king...


Isi dia memang cantik betul..sedap,tak cair,lemak,manis..sedap ajer masuk tekak.


Bukan org tua yang menjerit..ni budak kecik ni..makan se ulas ajer..sibuk ajer lebih..semua benda nak try;)


Sampai terbeliak mata makan..sedap ke..creamy macam carbonara ke mia?


Okay..cukulah..mama pun dah penat..jom balik nak masak pulak..goreng nasi ajer lah malam ni:):)

7 comments:

umimiqdad said...

bestnya tiamia pergi jalan2.rambut kombang pun still nampak cute jek budak2 tu kan...

Idida Aziz said...

best rupanya beserah ni yerk...abie pica ni setiap minggu os ke kuantan tp xpnh lak ckp beserah ni best...ni kita dh tunjuk ke dia blog azu, terus dia ajak isnin depan...tp kita la plak xleh.....xpe lain kali...

tia mia antu durian gak rupanya...sama pica n uwais la...mmg best kan musang king tuh, berbaloi wpon mahal...puas ati...kat sana brp sekilo azu...kl ni smp rm35 sekilo pon ada

MamaTiaMia said...

ummi miqdad,he..hee rambut kombang kan;)

MamaTiaMia said...

idida..seronok jugak beserah,relax,suasana bercuti,swiss garden pun okay,beach boleh mandi,food pun sedap..yg best tu beli makanan bawak balik lah,ikan segar and murah,saya stock ikan utk 2 minggu..lenkali pi lah ikut;) mou sang king tu saya beli Rm12 sekilo..dapatlah discount sikit lagi bila cina tu tengok tiamia makan;);) wahhh uwais dan pica pandai makan jugak ya,tak padan budak2 kecik ni semua kan;)

Ummi M.I.M said...

salam...
waaa.. bestnya makan2 kat pntai..
huhu.. dah lama x balik kg.. kg kt tepi pntai ganu nuu..

MamaTiaMia said...

salam ummi m.i.m untuk lah kg kat pantai kan..best lah;)

4 Kay-E said...

Sedap... sedap... sedap...
Best sgt!