Sunday, July 3, 2011

Our House- Putting more colours and loves.

My passion, apart from cooking of course house decorating or bak kata org kampung "bega membega"..meaning; not really berhabis duit beribu but buy one or two new things and tukar tempat barang2 in the house..yang tepi letak tengah yang tengah letak atas..hee..hee.Thanks to my emak since i was small i like decorating the house,love the smell of the newly washed blanket,fresh flowers by the bed side,sparkling floor and kitchen and garden fulled with blooms.Lepas kemas rumah rasa aman,nyaman duduk berlunjur kaki di halaman dengan magazine atau sambil memotong sayur untuk masak..heaven..itu nikmat dunia yang simple..tak payah keluar duit banyak hanya perlu guna sedikit tenaga.So this weekend we can't go out far since papa has to finish his paperwork..  i took this opportunity to make a lil makeover for my house..putting more colours and loves.I started with the outdoor..jom tengok apa saya bega membega dengan rumah:)

I spent few ringgit at Sungai Buluh to buy this potted petunias..beautiful isn't it,it gives instant happiness to the house.



RM5 perpot..these little orchids are so gorgeous..i love to see it line up by my outdoor sink.


This one is RM13 per pot..kalau tak silap nama dia begonnia..


I always love country roses yang kecik2 ni..dulu kat my rumah kat kampung my arwah father made an arch around our gate and we planted pink country roses..it was really beautiful..naik menjalar atas arch..bau semerbak..buat ulam pun sedap..bau yg sedap,dgn rumah atas bukit yg sejuk saya rasa macam kat cameron.


My two sunshines asked me to buy this sunflower..so i bought a pot for them.


The two girls pun pandai appreciate blooms..they love to see the hanging pots:) They said 'mama we decorate our house like having party:)"


Not only rumah kena kemas..all tiamia's friends pun kena jemur..collection sejak baby lagi ni:)


Sisterly Love) Berkemas sampai cedera konon2nya:)


"Adikkk don't worry i ll help you okay"


This man pulak duduk lah mengadap komputer..dah siap ke papa?hmmm...my dining table needs new colours lah..let see what we can do tmrw:)


Okay lah papa go ahead and finish your work..tmrw please take me to buy bunga mati pulak okayyyy:)


Yeahhh..sunday came and after groceries we went to get new colours for dining table..new bouquet and i bought few english cotton place mats and put under the glass..i love the effect:) The cotton placemat is mot expensive but it gives new fresh look to the table.


Small bouquet for coffee table with the matching placemat.


The bouquet from the dining table is transfrerred to a table by the window.


Added few small things to cheer up the house.


After that kemas2 and buang habuk semua pinggan mangkuk:)


Hmmm..after dah kemas senang.


My old white rattan at the verandah got a new twist too..i bought the new cushions and it looks nice)


Feel good to sit here...uwan's favourite place to have her nescafe in the morning.


The bedroom got new lampshade..very girlish..Tiamia yang pilih;)


These are our penghibur..me penat they hiburkan...


Ohhh yaaa..they got new scooter from papa..belated birthday gifts;)


After gulai rebung masak lemak cilipadi with ikan jenahak,tumis asam kangkung,goreng ikan masin,ulam jering muda..papa feels very happy so he reads "Peter rabbit" to the girls:)


This is my very old rattan chair at the garden..thought of throwing it away but after putting the new cushion it looks good.:) Tia Mia are still sleeping.. after Peter Rabbit session with papa they fell asleep....the clock shows 5.30 p.m..i am going down now..i nak siang sayur pucuk labu sambil duduk di kerusi ni..nak masak sayur lemak pucuk labu,sambal tumis bilis and bake white fish for the girls.I love my weekend..hope all of you have a great one too:) psttt..at our area rumah kita oranglah yg paling bising,we always have our meals outdoor in the garden..evening we switched on all lights in the garden..after dinner we sat outside on the bench or swing at look at the twinkling stars in the sky..we feel happy,bless and we so syukur:):)

21 comments:

Anonymous said...

Assalam mamatiamia, salam perkenalan dr saya "julie". sy suke sgt baca ur story tambah2 gelagat ur twins.
sgt adore semangat mama kemas umah, memasak, berkerja, jaga mak, layan anak2 dsb. secara tak langsung blog mamatiamia bagi sumber inspirasi kat org mcm sy nie. sgt cantik ur new cushion kat verandah tu... ala ala cath kidston

MamaTiaMia said...

salam Julie,terimakasih selalu melawat here:)saya suka bercerita ni..glad that you enjoy it,tak lah sehebat mana cuma berkongsi pengalaman saja:)take care julie.happy monday ya;)

anaajai family said...

mmm..really love it :)

AQisH said...

fuhh...mmg berbunga² rmh u azue..u know what..tgk rmh u ni teringat rmh babysitter i tu tau..dia pon suka english style..tgk rmh x mcm org dok mengasuh bdk kecik pon..i pon heran camne dia leh menten jer rmh kasik kemas..yer..i tau sbb dia sure rajin mcm u la kemaskan rmh ;)

i sejak ada baby ni rmh i mmg x brp nak kemas :(

umimiqdad said...

suka sangat mini garden umah tia mia ni...berwarna warni buat happy jer tengok :) saya salute lah mamatiamia memang rajin mengemas betul..

umiyumi said...

salam zue.. wahh cantiknya bunga2 tu.. mmg colourful dan nampak ceria sgt. :)

Polish Twins said...

Very nice picture of Polish greet;)Your twins are very sweet and beautiful:)

MamaTiaMia said...

salam annajai family.thank you ya;)

MamaTiaMia said...

hi aqish..wahhh bagus babysitter tu,kalau ramai jaga budak lagi susah nak maintain rumah kan tapi kalau dah biasa tak jadi masalah agaknya..alaa aqish saya pun ikut masa jugak:)

MamaTiaMia said...

salam ummimiqdad..hee.,hee masa rajin bewarnawarni lah rumah:)

MamaTiaMia said...

umiyumi salam perkenalan..terima kasih singgah:)

MamaTiaMia said...

hi polish twins,thank you for dropping by:) take care;)

annhuzi said...

rumah full of love, bising lah :)
pandai lah mama mewarna warni kan sekeliling rumah.

pulut coco said...

hi kak zue,

i ni silent reader you,ni first time komen .

terdetik dalam hati saya untuk menjadi mcm kak zu,bila saya kahwin nanti.The way kak zu bercerita datang dari hati yang ikhlas,tak de pun unsur2 riak/menunjuk2.ikhlas is the word.

i setuju bila u cakap,it's all about perancangan.

u organize everything for urself,husband,family,house.love it.barakallah....

Eine Frau aus Botnang said...

SAlam MamaTiaMia dear, ohhhh what have I missed these past months! Lama sangat tak jenguk Tia&Mia, and as usual bila datang sini hati yang gundah gelana jadi riang gumbira! Love all the vibrant pictures, the pretty girls pun dah besar dah, your deco is just so sweet, your food is forever buat air liur I meleleh heheh. I have been busy lately sebab nak pindah suma in 2 months and but once I have settled down, I will come and comment much often! HUGSSS!!!

Liza said...

betul Eine ...saya yang gundah gulana ni pun tersenyum ceria bila masuk blog kak Zu ni....mmmmmm

MamaTiaMia said...

salam ann..hope semua okay di kota singa:) house is like canvas ann,you can paint any colours you like,cheap or expensive doesn't matter,it still bring colours to the house;)

MamaTiaMia said...

salammm pulut coco..thanks datang melawat rumah akak..insyallah akak doakan pulut coco bertemu jodoh yang baik dan boleh membina kehidupan yang lebih colourful dari akak.You ve got the foundation right,everything is about ikhlas,kalau tak ikhlas tak bertahan lama..dan tak berbau wangi dan jugak tak berseri;)

MamaTiaMia said...

salam fasha...ye lah lamanya tak jumpa kan..saya cari2 jugak rumah baru fasha hari tu,.,dah jumpa so tau lah fasha dah pindah but tak sempat tinggal komen lagi..insyallah nanti saya melawat anak2 bujang yg cute tu ya;)

MamaTiaMia said...

salam liza..terimakasih sudi singgah,happy lah lah akak dengar liza pun ceria membaca cerita ceriti akak ni:):)

Liza said...

Salam Kak Zu,
saya suka baca blog akak..dan terasa nk kongsi pengalaman dengan Kak Zu tapi ianya terlalu peribadi.
Boleh ke saya email Kak Zu secara private? saya ingin dengar pendapat kak zu.