Saturday, July 9, 2011

Tuan Puteri Cincin Cinta Manis

"Bismillahirrahman nirrahhim....huhhh benci aku,tak habis2 dengan bismillah dia..nanti dia.." haaa..itu petikan dari dialog cerita Cincin Cinta Manis.I grew up with good stories told by uwan,they were cerita teladan,agama and dongeng as well..now that i have my two kenits apart from reading them story books i also told kisah teladan i got from uwan..nak dengar ke cerita ni? baguslah untuk budak2..nanti lah at the end of the entry nanti ya..now nak cerita kisah "malam bersih" malam tadi..since we can't go out anywhere we just had fun at home;)


This is a piece of Art by Mia from her work kindy..Mia is good at drawing,not bad for 4 yr old ehh..that's the picture of mama and mia with flowers surrounding us:) I love the her details..if you look at the drawing you will notice that mama has straight hair and mia with her curly hair..she remembers and relected that in her drawing.The two girls have different characters and this reflected in whatever they are doing..i ve once wrote in my entry and fb..when i asked Tia what will she buy for me when she has lots of monies oneday..she said she will buy bricks and build me house just like the one i like near her kindy,while Mia said she will buy me heartshapes and lots of flowers as present when i marry papa;)..so you can see this in their drawings,when mia draws,always a picture of me and her with heartshapes or flowers;):)


This is by Tia Khadeja..she drew a doublestorey bungalow..she said this a house for you mama,very sweet isn't it.Tia thinks more and before she do anything she will take into consideration whether it is safe or not..she is more patient,very good at writing and reading..she compromises alot with Mia..sesuai lah as kakak by 2 mins;)


My cheeky,think outside the box Mia..can't be separated with colours and papers..sampai nak tidur pun..last nite we wanted to call pizza but must wait for papa to comeback..papa was stuck in the jam and the girls had to do their activities first.

Mia with her drawing while Tia with her reading..she got 365 days strory book frm auntie ita as birthday present..both are learning phonic at kindy..very effective for them..now they can spell many words..if not in full they know the first letter for each word..on the way to kindy i normally asked "Ford starts with the letter.." they will say "F"..and we will go on and on until we reach kindy:)They love their time at kindy 9 am to 1 pm seems not enough already,their freinds stay until late evening at the kindy..these past few days days mama let them stay until 2.30 pm..they look happy;)


Nite routine..after dinner,changed into pyjama..mia will do a lil bit of writing or drawing before going to bed..mama adalah masa ngadap fb or update blog kejap:)


Tia senang hati after dah kenyang...


Papa..no matter how penat he is will never miss spend quality time with the girls..our nite time is precious..as we have to go our separate ways in the morning until evening we will treasure family time at nite;)


Saturday morning..as promised we took the girls to swim today,this is our first time kat Bukit One Utama Club ni since we cannot go to our club in Shah Alam.This pool belongs to British International School there..not bad,the pool is huge with many water attractions..many expats too.


Tia enjoying her dip;)


One of my friend send her girl to this British International School,she asked me to consider sending Tia and Mia here,she said very good facilities..i visited the school website,yeap very good facilities,they have everything even the menu for everyday meals is like hotel you can choose between grilled salmon,steamed brocolli or pasta with etc.etc..summer break you have to accompany your kids to somewhere in London or Japan..but all those come with a yearly fee for two that can buy a decent apartment! Hmm Tia Mia enoughlah we tumpang their swimming pool ya..and your international exposure is good enough by having teacher claire who is half british and half native!


Balik rumah..Alhamdulillah..dapat durian from neighbour..uwan tak der ni she kat rumah maklang so mama pun buat tempoyak.;)


Ni persediaan menyambut Ramadhan..nanti bukak puasa nasi panas2,goreng terubuk masin dgn cilipadi,gulai pucuk paku dengan udang,sambal sotong,ulam timun..ada sambal tempoyak..aduhhhh sangat sodap lah:)

Finally as promised,ni cerita uwan to mama and now to Tia and Mia:) Cincin Cinta Manis..uwan pandai berkias bila nak bagi mama nasihat..kisahnya seorang gadis manis yang cantik tapi dah kematian ibu,duduk dgn ibu tiri dan ayahnya..gadis ni nama si manis.Si Manis sangat suka sebut bismillah tak lekang di mulutnya..nak buat apa pun mesti di dulu kan dgn bismillah..si ibu tiri sangat menyampah dgn manis..tak suka segala perkara di sebut bismillah dulu..suatu hari ayah manis nak belayar dia pun bagi manis sebentuk cincin peninggalan ibunya di panggil cincin cinta manis..si ibu tiri yang dengki berfikir dalam hati macam mana nak kena kan manis biar ayahnya marah.Bila si ayah dah pergi belayar,manis pun macam biasa buat segala kerja dan sentiasa sebut bismillah..si ibu tiri keluar dari rumah pergi ke laut dan campakkan cincin cinta manis,,katanya 'biar padan muka..tengok bismillah dia tu boleh tolong ke..biar dia kena marah dgn ayahnya" si manis tak perasan cincinya hilang,tak lama bila hampir ayahnya nak balik,si ibu tiri suruh manis beli ikan di pasar,manis keluar rumah dgn bismillah,pakai selipar dgn bismillah..sebelum ambik ikan pun baca bismillah.Bila bawak ikan balik si ibu tiri suruh manis bersihkan ikan..manis pun ambik pisau,sebelum belah perut ikan dia pun baca bismillah..bila dia belah perut ikan dan terbuka..terpancar seluruh rumah cahaya terang dari cincin cinta manis dia yang berada di perut ikan...kata uwan bila ibu tirinya buang cincin ke laut di sambut ikan tersebut dan ditelan..dengan izin Allah Sbt..kerana manis sentiasa menyebut bismillah sebelum buat apa pun..cincin itu kembali pada manis..itu lah besarnya Bismillah yang bermaksud " Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyanyang"..masa mama kecik setiap kali nak beli ikan kat pasar mama baca bismillah berharap dapat cincin cinta manis..mengikut nasihat uwan,cuba sebanyak mana membaca bismillah..walapun tak jumpa cincin cinta manis dalam perut ikan tapi sekarang mama dapat cinta manis yang tak bertepi dari suami dan anak2..dan nasihat uwan itu terus segar dalam ingatan sampai bila2:):) The End..as Tia Mia always said after listening to the story : ..and they live happily ever after!"

8 comments:

Syarida said...

sweetnya...teruskan bercerita...

suffiakmal said...

ni lah special nya org tua kan.

Salmi said...

bismillahirohmanirrohim, segala yang bermula dengannya akan membawa keberkatan..insyallah..

orang tua2 kalau bercerita memang sangat berkias..termasuklah kalau berpesan dan melarang kita dalam satu2 perkara..pesanan tu simple2 ajer tapi masih kuat dalam ingatan dan pegangan sampai sekarang..seperti mengingatkan kita untuk menepati masa..biar kita tunggu orang, jangan orang tunggu kita..mengajar kita supaya bersabar ..dengan berpesan, biar orang buat kita, jangan kita buat orang..jalan jangan hentak2 kaki nanti kena telan bumi..hehehe..me pun ada stok tempoyak sebalang kat rumah, budak2 nie suka sangat masak tempoyak patin or baung.

MamaTiaMia said...

syarida..terimakasih:)

suffiakmal..memang org tua2 pandai bercerita kan.

salmi.betul tu..saya dulu2 kalau jalan hentak2 kaki ni cukup takut..kiasan tu termasuk betul dalam hati kita kan:)

Mayyonnizz said...

Hi there,

sweetnya lukisan the twin, Tia pandai lukis rumah ada talent ni nak jadi arkitek suatu hari nanti..decorate rumah..

eh i pun selalu create cerita dongeng untuk nadime... budak2 nih memang suka dengar cerita....

take care.

pulut coco said...

kak zue....

my own tabiat dari kecik sampai sekarang pun suke baca bismillah.setiap kali nak suap nasi,tiap kali jugak saya baca bismillah....

sebab selalu takut dalam makanan kita makan diluar,ada org letak racun/ak elak dari jadi penyakit...

MamaTiaMia said...

salam mayonniz..tq..mudah-mudahan ya..insyallah:)

pulut poco..amalan yg sangat bagus tu..akak pun sama,kalau makanan memang risau kan..minat pada Allah kita dilindungi sentiasa kan;)

sara ahmad said...

my god, i love your blog.. will for sure follow u, akak.. btw, tia and mia kindy di mana? akak tinggal di shah alam yer? sama lah.. :)