Sunday, July 31, 2011

Things I Like.


May be a bit boring and weird to some people but i love cooking and i like to do it in my little wet kitchen at back of my home:) Like to day i really look forward to cook foods for Ramadhan..kesian my mother kalau kat kampung Negeri sembilan ni nak puasa ada "Megang" semua pasar penuh dengan daging..semua rumah buat lemang,buat rendang,sup tulang..sangat meriah macam nak raya..then bila petang semua orang bawak makanan ke surau tunggu pengumuman puasa sama2..kalau puasa esoknya terus tarawikh.So my emak mesti lah miss semua tu..jadi i pun buatlah rendang dan sup tulang jugak biar dia tak rasa sangat and instead of lemang i order ketupat palas,boleh makan dgn rendang..wahhh i dah masak tau..i rasa sedap sangat lah my rendang..hee..hee now tunggu sup tulang empuk..cantik betul tulang i beli tadi..kuah pun kuning ajer..bila daging dah really lembut nanti i buatkan sambal kicap berlimau...nyumm..nyumm:)


I suka tengok semua barang di dapur..syaratnya dapur kena kemas dan licin..macam today i hantar my maid and tinggalkan dia di Giant..dia nak shopping barang2 raya for her children..so i tinggal rumah,berkemas masak2..seronok bila dapur dah kemas,i suka duduk2 baca buku..on kan radio..tengok tu ration tempoyak i dah bertambah utk puasa..seronoklah:)


Satu lagi yang i suka adalah halaman yang kemas dan bersih..kalau baru potong rumput macam today..i suka betul bau rumput yang kena potong..segar ajer rasanya..kalau dah kemas hampar tikar baring baca majalah..seronok kan..kalau nak raya buat kueh di halaman pun seronok..dulu kat kampung my emak kalau buat bahulu atau love letter mesti setting kat luar punya..sangat seronok..hampar tikar..sampai ke malam


Masa kecik dulu i suka belek kucing..now ada Ribbon ni sukalah pulak belek Ribbon..pandai manja dah dia ni:)


Tia Mia manjakan ribbon panggil "jibern,jibern" terkelip2 mata jibern manja.


Ribbon sekarang berkawan dgn blackie the cat..blackie selalu tunggu ribbon kat luar cage ni:)


Ni maid saya si heni..hari ni dia balik dari Giant tengok saya dah masak rendang sekuali,sup tulang dah mendidih,rumah dan halaman saya dah kemas..budak2 dah mandi..dia tak tau nak buat apa ambik tangga gasaklah mengelap chandeliar ni haaa..jangun jatuh sudahh..SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN PADA SEMUA..moga kita sama2 mendapat keberkatannya:)

12 comments:

Queen of The Desert said...

Ramadhan Kareem to you and your family.

Salmi said...

selamat berpuasa to mamatiamia, uwan and family..mudah-mudahan puasa dan ibadat kita semua diterima dan diberkati allah s.w.t

Maya Marisa said...

Mamatiamia,

missed few of ur entries. then baru perasan, you b'day had passed.
anyway, happy belated birthday & happy fasting!

zeta said...

Mama..selamat berpuasa..moga kita semua dirahmati Allah selalu..
Sedapnya msk hr ni..kitorg esok sahur ayam msk kicap pedas tau..kirim salam pd uwan.. :)

Mamasya said...

Slmt menunaikan ibadah puasa buat mama tia mia sekeluarga, moga Ramadan kali ini lebih sempurna dan bermakna buat kita semua.
meriahnya org negeri sambut Ramadan siap lemang dan rendang mcm nak raya... sedapnya..

Mayyonnizz said...

wah..seronoknya pagi2 isnin datang terus baca entry yang gembira ni... selamat berpuasa mamatiamia!!

annhuzi said...

memang mama tia mia ni rajin masak, kemas dapur, taman. sentiasa cantik dan menceriakan. nasib pembantu pun ikut rajin, lap chandelier :)
bagus tia mia biasa jaga pets. jadi responsible and caring. Jibern! comel la nama tu.

cacah said...

sis, happy belated birthday. oh. orang yang lahir bulan Julai ni memang cool kan?... :)

and happy Ramadan to your family.

Hanis Azla said...

selamat berpuasa utk zu sekeluarga.. tiamia dah start puasa ke belum?

Idida Aziz said...

selamat menyambut bulan ramadhan azu...tia mia pose tak? kakak pica pose...tp pose taleh nangis taleh nakal2 jer...makan minum bole lg..hehehe....

FONSEKA SARBINI said...

selamat menyambut ramadan almubarak utk mama tiamia,uwan n family.....huaaaaaa...nape ader pic tempoyak tu...teringin nak makan air tangan mama tiamia ni....

Uncle Lee said...

Hi MamaTia Mia, love the pics, and your beautiful wabbit.
You have a beautiful dream home too.
Here's wishing you and all at home,...
Telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
My best regards.
Lee.