Monday, February 27, 2012

Alhamdulillah:)

Salam Julie Aberdeen- ha,ha saya sudah tersilap ingat Julie NZ:) Artclass yg TiaMia pergi tu kat SunwayGiza,Dataran Sunway Julie,tak lah ada anchor tenants like metro or jusco kat situ tapi dia ada Village Grocer with best bakery,i like the frozen croissants there very yummy, Dhr- thank you,dah masak sambal sotong ke?, Suffiakmal- Thanks so much akmal and Alhamdulillah atas result yg baik,masa akmal suruh doa akak pun doa dalam hati;) tumpang happy:) ohh 'hotcat' ye..dulu2 masa ambik law bila ada 'no wines and cheese party' kita pun  looking forward to food yg student hot cat prepare..sedap semuanya:),seafood chowder very creamy kan..taruk fresh cream or just milk akmal? Ann-SG tu bukan Singapore laaa..tapi Sunway Giza near my house her..hee.., Farah- takziah atlas miscarriage,sabar ye..sesungguhnya hanya Allah Swt yang mama mengetahui apa yg terbaik buat kita..insyAllah ada yg lebih baik menunggu, Sister in deen in Sg- thank you so much sis,hug2 for you too:), Silent Reader Bangsar- Thank You so much dear,rasa happy now Uwan dah baik banyak:) you always write good words and doas since Uwan sakit,thanks so much really appreciate it:), Salam kenal Mama Amana&Arief-syok kan lilit shawl:),Nyza- sambal ikan bills pun kalau tarok santan memang dbomba..bomba:):), UmiYumi- he he terbang sampai perth bau ye.kalau ketam yang umi tangkap kat pantai tu buat lauk nasi lemak pun sodap;), Diana-dee- thanks sis,may you be blessed with happiness:), Aida 78- memang lah aida,ada sambal nasi sure tambah;), Hanis- semestinya maggie,dari dulu dan sekarang..hee..hee


Alhamdulillah..Uwan dah boleh sembahyang duduk..we asked her to sit on a chair but she came and join us,we feel so happy:)


My Achik yang always imam kan us sembahyang..he's very happy with Uwan progress.


Anak&Emak time after Maghrib prayer:)


Kat sini lah terletaknya my bookcase now..since my study area has been transformed into Uwan's room:)


Selalu lah my buku2 hilang sana sini dek Tia Mia:)


Today Maghrib sangat seronok.Tia Mia pun join..tu yang pink2 semua tu telekung and praying mat dia orang lah tu..kirim orang pergi Mekah beli dulu:)


Ada my friend cakap kawan dia pun kena jaga emak yang tua dan sakit tapi dia rasa macam kat bawah rumah terrace dia now tak ada area yang sesuai untuk emak dia duduk until macam nak kena pindah rumah.Actually rumah tak besar pun boleh ajer create ruang selesa untuk our old or sick mom.You just need little effort and lots and lots of love to make a lovely area:)


This area was my study room previously,it was fulled with my computer,study table etc..it took us 4 hours to transform the whole area..we even DIY safety flooring in the bathroom for Uwan. The tips untuk create area for sick or old people mestilah dekat dengan toilet,easily accessible by other family members or visitors and tempat yang sentiasa ada orang,like Uwan's place ni next to kitchen,there's no door in between,masa masak or makan boleh sembang2 with her.At the back is laundry area so Heni while sidai kain pun boleh cakap2 with Uwan and toilet is few steps away.


If you put some effort and lots of love..you ll have a nice area for your sick or old mom..the comfortable place can help to speed up recovery and everybody in the house will feel good sitting at that place too.


I didn't have chance to do gardening since Uwan fell sick..last Sunday we went to nursery and got few new pots..this is an old picture,i tak sempat snap gambar lagi:):)


Ann tanya why i rendam banyak kali sotong? sebabnya i masak sotong kering dan bukan segar macam dalam gambar..so sotong besar kering yang berendam air tu kena basuh properly otherwise ada pungy smell plus rasa yang tajam.


Hari ni sangat teringat ni..hee..hee..mentang2 TownHall announce bonus ye tak..hmm banyak nak kena settle but still need to reward diri sendiri ye tak?


Nanti ada masa cari daging segar boleh buat daging salai masak lemak cilipadi again:)


And tak habis2 teringat Mandy Rice...;):)



We doa very soon Uwan dapat duduk2 buat puteri mandi again.Aminnnnn:)

23 comments:

Anonymous said...

amin...
sama2 kite berdoa agar uwan dpt duduk duduk buat puteri mandi bersama sama, insyaallah

tq azu for the SG info, nnti kalu turun kl bole bw bebudak nie pe situ...

sedapnya mandy rice... kalu area manchester al jazeera mandy rice paling famous... bukan azu jer dok teringat... kite nie pun sama... mkn berulang kali x jemu or muak

take care

julie
aberdeen

Syarida said...

Ketika kecil kita dijaga, sekarang dia dah tua, giliran kita pulak.
Semoga Allah membalas apa semua yang kak azue buat untuk ibu.

suffiakmal said...

ye kak letak cream. I prefer cream, susu tak creamy sangat. hehehe. gemuklah but bukan selalu kan. hehe. thanks again kak. U're showing good examples to the twins. May Allah bless us all and pray that when tiamia grow up, they'll treat u exactly like u treat uwan. amin. take care kak. see u in the next post. inshaAllah

daydeck86 said...

alhamdulillah kak suka tgk uwan dah beransur pulih...
leh ajak uwan buek kuih sopang kan... bonus utk kami di Astro Bulan April lambek laie nak reward utk diri sendiri nih...

Mixed-family in da house.... said...

Alhamdulillah.... hai uwan!

Zila said...

Alhamdulillah Uwan dah sihat. TQ for your story and ah wa sahlan on your new image. I also hope that my mum will always be healthy mcm sekarang. Can't imagine my life without her around.Tahniah Zu sebab u dah berjaya menunjukkan pada Tia & Mia on the way your treat your mum. Sebab dari situlah nanti mereka akan belajar macam mana nak treat kita di masa hadapan...

annhuzi said...

Amin! It's good thing u keep photos of sweet memories.
Cantik gambar tia mia tolong uwan buat puteri mandi by the garden.

oh sotong kering..tu la mata orang tak pandai ni tak nampak pulak bezanya. and i tak pernah makan dan masak sotong kering :D

bahgia uwan dapat berjemaah bersama family and that picture of mum and son after prayer is full of joy.

Alhamdulillah, the study room fits uwan's needs perfectly, easy accessibility and open to warmth. sure a good example to many who are facing same situation caring for an elderly.
Good job, mama tia mia and family!

Liney said...

akak.. umah akak tersangat la cantik. nanti bleh mtk pendapat how to decorate umah... alhamdulillah uwan dah sihat.... hugs n kisses for tia mia... seronok nyer lau dapat twins *wink* *wink*

potpetmama said...

Zue; tumpang gembira dan alhamdulillah dengan kesihatan Uwan yang semakin baik...raut muka Uwan pun nampak segar, syukur..bila2 Uwan buat puteri mandi jgn lupa kat i; mesti sedap..i ni tak habis2nk cuba re-call whether pernah jumpa u x dulu masa study;yelah tetiba teringt tat foods prepared ny hotcat students were alwaz great;peluang merasa masa luncheon talk..

Anonymous said...

salam,

kak zu,semoga u memperoleh ganjaran yang berlipat ganda kerana berbuat baik pada insan yg bernama ibu....amin

i suka grill rumah dan dapur ala inggeris u...blh rekomen tak kontraktor yg buat tu? tq kak...

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. seronoknya tgk uwan dah boleh solat duduk.. lagi seronok tgk wajah uwan yang sgt bersih dan segar tu.. Alhamdulillah.. my mom pun tggl sekali.. baru2 ni masa extend dapur and alihkan bathroom, we sambungkan sikit bilik mak sekali(sikit aje coz our house pun kecik aje). Then we buatkan pintu di belah belakang biar senang mak nak ke bilik air and dapur so tak perlu pusing jauh.. my mom masih sihat tp kita buat plan jangka panjang.. bila dah siap and bilik & bilik air nampak selesa dan cantik (biasa aje sebenarnya he..he..) with tears she thank us.. rasa sgt tersentuh.. tp sgt bersyukur sbb wp tak mampu nak buatkan emak istana, tp dpt buat emak rasa bahagia dan selesa tinggal bersama..

saniah said...

Amin...:)
My mom walau msh muda tp dh brtongkat 4 brjln dlm rmh..sedih tgk dia..mnjaga my dad yg kena kanser dlu now dh passed away (alfatihah) mak blum lg kluar rmh..this march kata nk dtg kl so i pun ingat nk turn my breakfast area tu jd bilik dia...senang dgn toilet n dapur..hemm tak sabar to welcome her to our new house..doakan utk i jgk ye zu..:) take care dear

Sha Kassim said...

hai...im your silent reader....your house look familiar lah..isnt Sri Utama Kota Damansara...coz i pun stay there...first time browse ur blog...i sgt2 suka tgk rumah you..ur kitchen...the way ur decorate your house...your garden...sgt2 cantik...tak pie i nie bab garden nie fail lah asyik pokok mati ajer...hahahha hopefully one day i can be like..you :)

Anonymous said...

Alhamdulillah, syukur sgt dapat tgk uwan semakin sihat & yg paling syukur sbb uwan dapat solat duduk ;) semoga uwam terus kuat semangat & dapat buat puteri mandi lagi dgn two little kenits!

~Alyah~

Salmi said...

Alhamdulillah..uwan hampir sembuh seperti sediakala. Mudah-mudahan Allah anugerahkan kesihatan yang berpanjangan buat uwan untuk terus dapat beribadat kepadaNYA.

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

nothing much for uwan...alhamdulillah...



sotong kering kalau rendam pakai ubat tu yang ade bau maung tu..so kene rendam biase aje bilas byk2 kali then rendam lagi...


waahhh...bonus dah dapat ye...betul2 reward diri sendiri...

ctsal said...

salam kak,

tersentuh tgk foto uwan dgn telekung solatnya. Alhamdulillah...
moga uwan bertambah sihat dan moga akak juga terus diberikan kekuatan untuk menjaga ibu tersayang

Anonymous said...

cantiknya rumah.. tenang je rupa rumah ni.. setenang baca all of your writing..

tadi berbloghopping & terjumpa ikin's blog. interior rumah dia sebijik like yours..

suka sgt tgk!

-L.i.n.d.a-

umiyumi said...

Salam Zu,
Sejuk mata tengok Uwan dan suasana kat rumah Zu. tapi 'panas' mata tgk sambal tumis sotong dan petai tu hehehe.. mm dah lama rasanya tak borong petai banyak2 kat cameron. :)

shamsuhada said...

wah azu... lebat agaknya bonus tahun ni?? hari tu dengar P Media untung byk. ..reward lebih sikitla utk diri sendiri ya..alhamdulillah uwan makin sihat...suka tgk garden walaupun bunga lama tapi tetap menarik...tapi syg la hychintus satu dah jadi arwah...tapi still boleh bela yg lagi satu..aku doakan yg satu tu pjg umur..supaya aku boleh tgk dia membesar..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam Mamatiamia..

Alhamdllh Uwan dah beransur sihat..I do know how u feel.. awesome kan. Selepas menjaga dgn seluruh jiwa..
Take care!

AisYah said...

Salam kak, syukur uwan sudah semakin sihat, bertuah uwan ada own space yg kelihatan sungguh cosy.
Saya sgt gemar style akak decor rumah.langsir sgt cantik.
Dah lama sy nak cari corak langsir mcm tu. Last week, ke fella tapi xde corak bunga yg bukan ros. Sudi share kain langsir tu beli dimana?

Nbi sepahputeri said...

Seronoknya baca n3 u sekarang sbb akak boleh rasa yang zu dah happy macam dulu semula.dapat jamu mata dengan hida ngan yang sedap2.moga uwan bertambah sihat Dan ceria selalu bersama anak menantu serta cucu2tersayang