Saturday, February 25, 2012

Saturday Story Mory

Salam Susumanis; Thank You:):), Anon; Yeap that's Johan Ishak, a rocker finance guy:):), Suffiakmal; ohh thank you so much adik;) uwan Alhamdulillah,akak update kat bawah, Salmi;Ye Salmi Izham is a very nice person,down to earth,semua staff sayang dia, ada arzlin ada kak bad ye tak..tapi Kak Bad no longer with us:):), Julie; he,he so same lah kita no style style tudung..ye ke..wahh suka dengar my recipe di cuba di NZ:),Daydeck86; Alhamdulillah,boleh aja kalau berjumpa:):), Niza; thanks:), Shamsuhada; alaa sham sangat senang lah belit shawl tu sekali belit ajar,nanti rajin i buat tutorial,sesuai utk yang tak sempat belek cermin lama2:),sham bunga i dah few months tak terbela lah..ni uwan sihat sikit boleh tengok2 bunga,hychintus i satu dah arwah lah:):), Farhana; thanks; Hanis; insyAllah semoga kita sentiasa di berkati,next time beli ajar bila berkenan,kalau tak terkenang-kenang;):); Nauraaa; awak yang sangat manis dan cantik,akak suka shawl yang naura jual tu:):), Ann; haaaa cepat suruh nerry belanja,she banyak rezki now..heee..hee..InsYallah Ann moga kita diberkati dengan semua kebaikan, Nerry; bila kita nak jumpa Ann ni????..Ann cepat hantar gambar kat kita orang,nanti terlanggar pun tak kenal:)

Some asked about update on Uwan,so i ve got few pictures of Uwan below:):)


This is Uwan's picture on Friday..Alhamdulillah,every lunch time without fail i will go back to see her eating. Now she can eat at my table again..i remember my doa when she was so sick and i wrote it in one of my entry; how i wish to see her sitting at my breakfast table again..Thank You Allah..Alhamdulillah.


Sometimes nak balik lunch time hujan lebat,kawan ajak lunch,teringat nak beli barang di Malls..but all kepenatan,kesusahan..bila balik rumah and saw her..sangat berbaloi..


This morning Uwan can walk with her stick to verandah..precious scene:)


Uwan and her little "supervisor" ..the two always every ready to help Uwan.Takut terbelit kain we pakai kan Uwan pant,senang nak jalan:)



Nasi Lemak special for breakfast:) the whole house except the two girls like my sambal sotong yang besar,kuning,berendam tu..especially the papa,so dah few times buat;)




My sambal sotong very simple,first i cut the sotong into pieces,rendam and tukar air few times, tumis bawang putih merah,then masuk cili kisar,bila dah garing betul masuk sotong,bawang besar,biar mendidih,masuk santan,garam,gula oyster sauce and asam keping,biar sampai masak dan nampak sotong kecut,rasa semua dah okay dan bau dah buat air liar meleleh boleh lah angkat.


Homemade nasi lemak yang bersantan,serai,halia,bawang membawa aroma seluruh rumah..yanng tidur pun bangun..hee..heee


Hari ni Uwan makan nasi lemak without sambal..sedap selera dia,makan pulak kat luar:)



After dah settle semua,masak lunch untuk Uwan etc etc..took Tia Mia to Art Class kat SG..both pun pilih project apa nak buat today.


Me and Ayan my niece took the opportunity to go saloon next to the Art Class..it was like ages since i cut my hair..now kena keep hair neat and simple..


Time for hair cut:):)




Before i done with my hair cut this girl dah siap dengan art work dia:)


Buttterfly by Mia and Trinket box by Tia:)


At The Italian Kitchen- Mia having girlie moment with Kak Yan:)


We had a good lunch here..it was our first time and the food was good:)


Aglio Scampi pasta for mama and the girls:)


Yummylicious seafood chowder with garlic bread.


Balik rumah..tengok Kak Ikin dah sampai..so weekend masa Uwan bermanja-manja with cucu..as usual bila kak ikin ada always ada sessi makan maggie:):)



To my friend Sham..tak lah susah belit shawl ni..dua kali belit ajer:) i ada masa 5 ke 10 mins saja waktu pagi mengadap cermin..so this is the easiest..ada masa i tunjuk okay ..hee..hee malu pulak baru ajer dalam bidang lilit melilit ni.Shawl apa pun boleh guna..macam yangg dalam gambar ni shawl RM10 ajer..pakai friday hari tu with jeans:) 
Anyway kalau berminat dengan mendalam tentang melilit shawl and banyak benda ladylike lagi my niece Ayan is helping Hana Tajima in her workshop:) Hana Tajima herself will conduct the one day workshop in a boutique at Subang Jaya,she will teach about shawl,basic in making tshirt,alteration,design,make up etc ..etc..if berminat email to hana@rework.gmail.com

Sekian,Wasalam..aduhh saya penat lah..nak tidur..Assalamualaikum:):)





16 comments:

Anonymous said...

Assalam,

alhamdulillah atas perkembangan positif uwan... nampak susut sket badan uwan... untung uwan ada assistant kenits on hand... syukur sgt sgt! take care uwan

mmmm... berlemaknya nasi lemak azu! bole tgk thru the pic... best betol kan bangun pagi disambut harum nasi lemak... nyum nyum...

aritu kite jenggah blog ikin nmpk ikin mengajar demo buat sandwich sardin bakar sungguh tempting ... nak kena try gaks tue... akekeke

have a good weekend ek azu and family... tak sabor nak baca ur ceritera bout cooking n kecoh kecoh di dapur... lastly kite 'julie' dr aberdeen bukan nz ek... ahehe

p/s: azu kat mana kedai craft yg kenit pe tu... SE tu apa? sorry kite ketinggalan info

Julie
Granite City
Aberdeen

dhr said...

Salam sis,

Tumpang happy tgk uwan dah makin sihat. Sedapnye tengok sambal sotong tu. Terus rasa lapar. Lama dah tak makan sambal bersantan. Esok nak try la buat nasi lemak sambal sotong bersantan. :)

suffiakmal said...
This comment has been removed by the author.
suffiakmal said...
This comment has been removed by the author.
suffiakmal said...

thank Allah for uwan's improvement. Even I haven't met u, twins and her in real life, ur stories make us so near to all of u. kak thanks for the doa, guess what exam first sem haritu I dpt what I always want. btw, I know how to make that seafood chowder bcause I am a culinary student. hehe

annhuzi said...

we share ur happiness see uwan sitting at the garden and the verandah again, and feeding herself.
tia mia must feel equally important in being kenits supervisor!
even though she looked quite weak but she is sure strong willed, motivated by her family's strong support especially her dedicated daughter rushing between home and office.

i pun eat nasi lemak without sambal. dari kecik sampai dah amat besar dan orang semua keheranan :D

azu, i nak tanya sebab tak pandai..why sotong rendam and tukar air few times?

tia mia art class at sg? hehe jauhnya.
nice artwork tia mia. so creative!
SG tu mall mana? boleh la i cuba singgah lain kali.

rambut baru ayan nice! maksunya pun cut gitu ke ;)

ikin suka maggi eh, sama lah, cepat dimasak sedap di makan!

bestnya ada workshop hana tajima, my daughter sure would love to attend.

tumpang pesanan ringkas ye azu :)
ada rezeki nanti i visit u.
i dah imagine my daughter play with tia mia, the girls she always see at the computer :)

nerry, u tutup blog abeh suruh i bukak blog haha.
aiyoh i maseh tremor nak send gambar. hehe kalau terlanggar, i kenal u all tapi malu punya pasal i eksyen tak kenal la :D
i'll email u soon!

Farah said...

hi akak...syukur alhamdulillah uwan makin sihat. terhibur jgk hati ni yg dok mc sbb gugur baby twin bila jengok blog akak ni....suka tgk akak berhijab..sgt sweet..

Anonymous said...

as'salamualaikum dear - gembira lihat uwan semakin sehat, alhamdulillah and zu makin jelita sejak berhijrah, subhan Allah. take care dear sis - hugs and kisses for tia and mia :)

p.s. your sister in deen in sg!

Anonymous said...

Assalam...

Hi dear...how are u? Lama juga tak masuk sini coz outstation luar kawasan...so bila dah balik town, cepat2 buka your blog ;)

dari pembacaan i dpt rasakan yg u benar2 relaks dgn keadaan sekarang...lebih2 lagi bila tgk Uwan dah mcm 'sgt2' sihat..terkejut I... kuat betul semangat dia kan...

Mcm mana mak kuat semangat melawan sakit...mcm tu juga lah kuat semangat anaknya melawan keadaan susah...! proud of you dear..

Ok, all the best dear, also for Tia and Mia...


-Silent Reader-
Bangsar

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

i pun sekarang dah pandai pakai shawl.senang je. dulu tak suka shiffon shwal sbb licin tapi now licin pun i dah pandai adjust..

uwan tue mother u ke nenek you. di usia mcm tue bila anak2/cucu jagalah diorang paling happy..

salam kenal

nyza said...

Salam kak zue,
syukur,uwan is progressing well..seronok tgk uwan dh bole jalan,ade selera makan,duduk di verandah..:)

Your sambal sotong memang de bomb la sis..tang letak santan tu yg buat i tergoda u.hahahah,kene try ni..

umiyumi said...

Salam Zu.. Alhamdulillah tengok Uwan makin pulih. suka tengok gambar Uwan, mengingatkan pada ibu mertua k umi. wow nasi lemak pun nampak sedap, lengkap dengan sambal dll tu.. berbau harum sampai ke Perth! :D

diana_dee said...

hi k zu, diana here..

dh lame jd silent reader..
best nyer uwan dh chat.. tia mia pn pandai nk jaga uwan kn? sgt la comey..

mmmm.. sejak follow blog k zu ni, sy slalu amik pengajaran dr ape yg k zu share kat sini.. even sy masih single , but, jauh d sudut hati teringin nk ade happy fmly cm k zu.. n d best part is, sy slalu pk positif.. klu termengeluh ke ape ke.. mst cpt2 teringat ape yg k zu slalu tulis.. well, syabas k zu.. terus kn 'virus' positif ini.. :)

Aida78 said...

salam sedapnya sambal sutung taruk santan kan yumeee ni makan nasik lagi bertambah banyak la nanti huhuhuhu...

Hanis Azla said...

Alhamdulillah uwan sudah semakin sihat.. dalam entry ni ada gambar pasta, ada gambar maggi.. tp maggi lebih memikat selera wp cuma tgk gambar pada plastiknya he..he..

Yattisa Roslan said...

sarung bantal yg your uwan seat back sama la....