Tuesday, February 7, 2012

Sun is shining.

Salam semua:) Alhamdulillah, today i am driving back to work..i have a slight kerisauan in my heart,it is just like leaving you new born baby at home after pantang:);) InsyAllah Uwan will be fine at home,i ve been bathing,feeding,exercising her since she got back home.Yesterday i let the maid handle her..not so bad..Heni used to work for a short while in hospital last time..so she is quite handy. My sister will come later in the afternoon and I have arranged for Tia Mia to stay back until evening at kindy today so that Heni can look after Uwan without interruption..Tia Mia pun di ajar berkorban jugak:) Maulidur Rasul i told both the  story about our Rasul Nabi Muhammad SaullaAllahualaiwasalam.I told them where did they get their  names Khadijah (Khadeja) and Aisyah (Ayesha)..I told Tia Khadijah was a very strong lady she supported our Rasul all her life.Tia said she is not so strong as if she falls she will cry..i told her it is okay to cry as we are only human just like Rasul..baginda pun menangis,berdarah bila di baling batu..kekuatan is in the heart..if you love Allah,people around you that is a good start to be strong. While for Mia i told her Aisyah was a lady fulled with  "kelembutan..menyenangkan.." kadang2 kita tak perlu berbuat banyak,cukup dengan menyenang kan dan tak menyusahkan..kerana senyuman,budibahasa..semua sedekah...dan apakah yang lebih mendamaikan bila kita sakit dan memerlukan kita ada orang yang menyenangkan dan penuh dengan kelembutan di sisi.And both were really happy to know Uwan's name sama dengan nama ibu Rasul i.e Aminah.


Alhamdulillah..hari ni mendengar lagu InsyAllah tanpa airmata..terasa damai dan menyenangkan;);)


Life goes on..saya pun sangat rindu nak masak2..yesterday evening i prepared a simple roti kaya bakar with Teh Tarik for everybody..i really syukur and treasure the smell from my oven;);)


For dinner i prepared simple dishes...gulai ikan talapia dengan daun gelugor,goreng sardin dan sup sayur kentang..happy nya rasa tengok family makan2 di dapur..walaupun tak seberapa..tapi semua berselera dan puas.


Ayan my niece yang sentiasa setia menghulur bantuan dan tidur menemani Uwan sejak di hospital pun datang bawak tudung baru for me and Ikin dari kedai kawan dia@ Stellar(at SubangJaya)..dia suruh letak gambar i pun tolong promote sini..I love the material very much..soft,smooth tie dye..very easy to use..comfortable too;):)  


Lepas goreng sardin dengan muka berpeluh tak mandi Ayan and Ikin dah sibuk suruh gayakan tudung baru..layan lah perangai anak2 saudara yang baik hati ni..they all looked young& innocent to me just like many years ago but they are strong women actually..during the hard time like this they stand strong behind me..I am so thankful.Same goes to my niece Nur..despite her hectic schedule and looking after her not so strong mother she ll find time to come and support me. I m really touch when both Ikin and Nur want to be just like me in looking after ibu/ayah..they said they want to do the same too and they menjaga their ibu/bapa dengan baik now.Alhamdulillah..myself pun bukan sempurna..banyak flaws di sana sini..tapi sangat bersyukur hati tidak tertutup untuk memperbaiki diri..sama2 kita belajar antara satu sama lain.


To those longed to see TiaMia'a antics..ni lah kerja dua orang ni..mama sibuk dah hampir 20 hari lamanya..dua orang ni pandai membawa diri menghiburkan hati..selongkar almari pretend macam2 to fill masa2 terluang.dah boleh harap tolong bagi Uwan minum,picit2 badan Uwan..thank you darlings.


I woke up this morning and looked  out..walaupun Uwan ,masih belum boleh duduk di veranda macam dulu..tapi sangat syukur dengan apa yang Allah Swt kurnia kan..tak terhingga nikmat dan hikmahnya.


Then routine biasa pun bermula..after dah bagi Uwan ubat,bagi minum susu..buat breakfast dan siapkan bekal Tia and Mia.


Rindu nak tunjuk gambar makanan..tiada yang hebat pun..nak tunjuk jugak:);) Fried macaroni and and satu favourite uwan,orang nogori panggil "kueh badak"..yang luar keledek dalam inti kelapa pedas.



Now my house is fulled with this tiny little furries pagi2..kena hati2 takut terpijak:):) kata Uwan ini pun rezki jugak:)..nama asyik kena tukar kejap Tia Mia bagi "Marissa,Misha,Natasha..entah lah macam2..if myslef "si hitam 1,2,3 dan 4 ..senang sikit:):)


Badan penat melihat muka si busyuk ni pagi2..semua pun boleh di lakukan atas izin Allah.


Damai rasanya..pagi2 kalau belum banyak perangai Cik Kak ni semua..nampak "baby' lagi sangat sedap nak peluk,cium2..biarlah penuh air liur basi pun;)


Bagi yang mendoakan "penghijrahan" saya dan harap ianya berkekalan..InsyAllah..di sudut hati saya dan setiap nafas saya..hanya Allah Swt yang mengetahui.Salam dan terima kasih pada semua semua sisters and brothers in Islam..yang dekat,diperantauan,silent readers,Anon dan semuanya.

53 comments:

Ms~M@T@HaRi^Z said...

salam sis zu...
Alhamdulillah happy to see ur entry..
Syukran to see uwans getting better..
InsyaAllah Penghijrahan Sis Akan Dirahmati Serta Diberkati Allah swt!
SubhanaAllah,
I wish I Could Be & have a opportunity to take care of my parents like you...
hope Allah Will Give me the rezk & chance to do so...
Ameen..
Tc sis! Have A Blessed Week!

Syarida said...

Semoga Kak Azue Berbahagia Selalu...:)

SurayaHarris said...

kak, u r so pretty that i regretted for not taking a photo with u the other day..

Alhamdulillah.. =-)

susumanis said...

Salam Dearest sista..love love yr pica with hijab..u looks more sweeter n prettier..May Allah swt keep blessing u with yr hijrah..sebak rasa bila tulis ni..mmg pernah doakan supaya u berhijab sbb dapat rasakan hati u yang bersih melalui yr writings.. tanpa hijab kita sebenarnya berbuat dosa setiap hari tanpa kita sedari kerana hijab ini adalah suatu kewajipan seperti solat, ada perintah Allah swt dalam Al quran..Alhamdulillah segalanya baik baik belaka, yr hijab hijrah, uwan getting healthier, tia mia makin manis dan ceria n yr pica foods yang buat i x sabar nk masak sedap sedap juge..shukran ya sista..love u alwiz :)) wassalam...

Nadiah said...

Glamour betul nama kitten yg Tia and Mia bagi..heheheheh.
Alhamdullilah everything back to normal.Insya Allah uwan will recovery soon ya.

Take care Zu.

Liza said...

Tahniah kak Zu diatas penghijrahan itu.
get well soon uwan.

mummy2k said...

cantik akak pakai tudung...alhamdulillah...

Shinnaz Ahmad Rasid said...

cantiknya Mama Tia Mia pakai hijab!! ;)

ibuamsyar said...

alhamdulillah..life goes on..happy tgk mamatiamia ceria seperti selalu..semoga kita semua sentiasa mendapat rahmat dan redha Allah..

somuffins said...

Salam
Alhamdulillah n thank you. I belajar banyak perkara dari orang muda like you.

"tiada paksaan dalam memilih ugama. Ramai mengambil masa bertahun, ada yang beberapa minit sahaja. Allah yang menentukan masanya"

Salmi said...

Alhamdulillah..setiap musibah yang menimpa membawa kebaikan..may allah bless you always dan terus istiqamah. ameen.

nur shuhada said...

subhanallah.. Cantiknye sis bertudung:) Adore you very much!

daydeck86 said...

TAHNIAH DIATAS PENGHIJRAHAN KE "ALAM BARU' YANG LEBIH BERKAH HENDAK-NYA
AMIN

dhr said...

Salam sis,
I'm happy to know that uwan is recovering, everything now back to routine and u're wearing hijab. My mum pun baru discharged dr hospital kolo pilah. Alhamdulillah.

nurulafida said...

zu u look so manis bertudung...:)

Anonymous said...

Assalam...
Tahniah atas penghijrahan...
Penghijrahan dgn niat yg betul dan hati yg ikhlas Insyaallah akan berkekalan...
Saya doakan semua dari jauh

* u r so pretty dear..anugerah Allah tu :)...

-Silent Reader -
Bangsar

mellymilly said...

MasyaAllah. U r so blessed. Praying for your mother's speedy recovery. U r so lucky to have her with u. Insyaallah every single deed will bring u closer to jannah. My parents are in KB and it pains me when they are not well. I wish they are closer. And congratulation on the hijrah. May Allah bless your journey. TC.

Anonymous said...

salam kak zu,
hang on there :)
insyaallah things will get better and better soon...
alhamdulillah praise to Allah on your hijrah....happy for you :)

-kiki-

Fatimah said...

Syukur, i mmg tertunggu-tunggu akan perubahan u ni. Insya'allah ia akan berkekalan....

Suffia said...

Salam, glad to see everything is fine and slowly Uwan will be easing back into her routine, duduk kat veranda having her breakfast, InsyaAllah. BTW, congrats on your new hijrah, you look sweet in hijab.

Idida Aziz said...

askum azu...
alhamdulillah...dan tahniah....semoga penghijrahan ini memberi seribu keberkatan hidup....cantik la...nampak lebih muda dan muka macam org arab....ye la kan...mmg ada darah belah2 sana juga....

Tak lupa juga doa untuk Uwan..semoga cepat sembuh seperti dulu....Insya Allah....

Anonymous said...

salam kak zu...
alhamdulillah uwan semakin sihat..akak sgt cantik..u inspired me a alot..

aishah jamrek said...

nice shawl kak.. :)
i doakan akak n famili sentiasa bahagia..

Anonymous said...

Salam MamaTiaMia (MTM)
Alhamdulillah Uwan makin sihat & manis sungguh MTM bertudung .Tahniah di atas penghijrahan ini dan semoga kita semua sentiasa dalam Barakah ALLAH.Insyaallah, Ameen.
Hajjah KH

Anonymous said...

MTM,
KH omitted these just now. Bila KH tgk MTM berhijab, ingat memories diMadinah when I performed my Haj 20 years ago.MTM really looks like those Turkish teenagers yg slalu KH jumpa didepan pintu Masjid Nabawi.

Mamasya said...

Aslmkum Mamatiamia
Alhamdullilah...Uwan tambah sihat..moga terus pulih dan sihat kembali .suka dg perubahan mamatia mia...satu hijrah yg baik ..moga mamatia mia sekeluarga sejahtera selalu.

Anonymous said...

Kak Zu,

Saya sentiasa mendoakan agar uwan cepat sembuh. Anyway, u look really beautiful in hijab.

Your silent reader from Doha, Qatar.

Anonymous said...

kak zu,
alhamdulillah for uwan & your hijrah..u look so gorgeous
really love to read yr blog

fadila

sarah kalam said...

alhamdulillah for Uwan :)
kirim slm to budak kembar yg cantik tu n Uwan..
Sis..ur beautiful sis :)
i hope one day i pon akan 'berhijrah'..

shamsuhada said...

What a beautiful new Azu... moga penghijrahan berkekalan...nanti bolehlah u promote tudung baru kat aku sbb kat kl cepat sikit fesyen bertukar....and boleh jugak buat biz tudung online...and doa utk uwan juga semoga cepat sembuh sepenuhnya... Amin...

shamsuhada said...

What a beautiful new Azu... moga penghijrahan berkekalan...nanti bolehlah u promote tudung baru kat aku sbb kat kl cepat sikit fesyen bertukar....and boleh jugak buat biz tudung online...and doa utk uwan juga semoga cepat sembuh sepenuhnya... Amin...

umiyumi said...

Salam Zu, memang manis dan anggun sekali. Alhamdulillah.. :)

saniah said...

salam zu...Alhamdulillah semuanya dah bertambah baik..kesihatan..kehidupan dan perjlnan seharian..Alhamdulillah.
semlm sempat jengah ur blog so dah tau ur mom dh getting better..suka hati i..hidup ada dugaan..terima redha dan bersyukur kerana diberi kekuatan menghadapi semua tu..Allah memberi ganjaran atas ketabahan kita..
wassalam...:)

Aida78 said...

salam zu..taniah atas penghidjerahan zu..dah nampak mcm ikin pulak dah...tapi apa pun zu memg cute bile pakai tudung....nampak mude dah compius dah dengan ikin...

Anonymous said...

as’salamualaikum - mabrook sister! hijab is a beautiful thing isn't it? masya'Allah. alhamdulillah!! keep smiling and know that Allah SWT will bless you more than you can imagine for your decision to wear hijab. we hope to see you in Jannah, ameen.. love you for the sake of Allah SWT; salam kasih sayang for uwan.. hugsss for tia and mia! mention me and the ummah in your duas!

Anonymous said...

ya ALLAH..cantiknyer..suker nyer nengok..
Alhamdulillah..tahniah kak..

farrah said...

before this i thought kak zu you looked very pretty.

with hijab, you're like 1000x even prettier.

you inspired me to berhijrah too kak zu. now am thinking seriously too... doakan penghijrahan saya pulak ye...

Rozz said...

Salam Zu..

Zu nampak semakin manis bila berhijab...Alhamdulillah.

Tahniah Dik!!

Semuga Uwan bertambah sihat. Tia Mia pon semakin comei dan semuga keluarga Zu berolah keberkatan dariNya...amin.

Anonymous said...

you dah pakai tudung ye? alhamdulillah :))))))) i nampak gamabr you bertudung in your last enrty but i thought you saje ambik gambar bertudung :) apa pun, alhamdulillah and congratulations for the penghijrahan :) rumah i pun ada 3 ekor kucing, kadang2 tu berebut semua 3 tu nak tidur atas katil dgn kita org...ilyas is my only child tapi dia selalu kata kat org dia ada 3 sisters, hehehee..ye la cat sisters gitu..

Yatie

annhuzi said...

Alhamdulillah. U do look very tenang, at peace and full of syukur for all HIS blessings.
Amal that comes from the heart and full of understanding will indeed be very meaningful.
HE has given us what's best for us. And u have found what's best for u, uwan, tia mia and family.
when we feel so syukur atas kurniaNYA, like u said, tak terhingga nikmat dan hikmahNYA..we surely feel happy and blessed and enjoy the beautiful shining sun :)
Alhamdulillah, even though u a bit risau but HE gave u the peace with Heni whom u can count on to take care of uwan.
Alhamduliillah, your work has also been understanding that u could be away to be with uwan.
Alhamdulillah, u have chosen beautiful, meaningful names for tia, mia and they both can remember the great characters where they got their name from.
tia yg ballerina kan? mia looks mature macam kakak sebelah tia.
Alhamdulillah, they have been trained well by mama, so they know how to occupy their time well while mama was fully occupied with taking care of uwan.
and they are taking the most important and beautiful lessons from mama, on how to be a good daughter and how well mama looks after her aged mum. As u said, the lessons are also being learnt by ur nieces. and with this blog, the lessons extend even further, to us all, ur readers.
Alhamdulillah :)

Anonymous said...

Alhamdullillah uwan makin bersemangat dan sihat, bersyukur sangat sangat azu punya family, abg kakak dan anak saudara yang sama sama membantu... terasa bahagianya bila suka duka dikongsi bersama... alhamdulillah

Julie

Anonymous said...

alhamdulillah...manisnya wajah bertudung...dulupun manis juga...tapi skrg lebih manis...hehehe...saya ni silent reader...selalu jengah blog adik ni...

min said...

Slm k zu,

Alhamdulillah..nice tudung akak..bertambah manis..segala yg berlaku pasti ada hikmah yg ALLAH kurniakan..syukur semuanya back to normal...bole baca entri masak2, Uwan dll...kirim salam Uwan ya.. :)

zira said...

alhamdulillah k.zu...cantik sgt..moga uwan bertambah sihat...:)

Zaitun said...

Uwan dah bertambah sihat,zu bertambah cantik dan manis dengan bertudung dan semuanya kembali asal. Syukur alhamdulillah.

Bertuah semua ibu kalau semua anak menjaga mak macam yang zu lakukan.

shamsida said...

Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar dan kembali ceria...satu penghijrahan yang baik...senyuman zu dan anak2 sedap dipandang...kak sham rasa 2 org kenet tu dah semakin tembam pipinya hehe...

Anonymous said...

Assalamualaikum

Saya silent reader blog nie. Dulu saya selalu singgah blog akak tapi sekarang saya jarang online. Tup tup masuk blog nie saya terkejut dengan perubahan akak.

Saya sebak tengok pic sis nie. Tahniah saya ucapkan diatas penghijrahan akak. Akak adalah idola saya, sebab saya kagum dengan cara akak menguruskan rumahtangga walaupun akak berkerjaya.

Saya merasakan akak sudah lengkap sebagai seorang muslimah. Tahniah kak, saya mendoakan kebahagiaan akak di dunia dan akhirat.

Saya suka dapat baca blog akak dan teruskan menulis untuk tatapan kami semua!

Lots of love,
Anon.

Anonymous said...

Kak Zu,

Uwan mesti cantik masa muda kan.. hehe.. post lagi byk2 gamar uwan, rasa seronok tgk tau..

kak zu, sy doakan penghijrahan kak zu ni membawak seribu rahmat. Bukan saja pada kak zu, tp pada readers kak zu jugak. Yg baik kita jadikan teladan dan contohi, kan :) Apa pun cantik atau tidak secara fizikal itu secondary, yg penting kami readers tau cantik hati kak zu camana.. teruskan menulis kak zu! You inspires me , in many ways :)

Lily aka lilyput.

Rafik said...

Alhamdullillah. Bersyukur kerana Allah memilih Sis. Mudah-mudahan kita diberi kekuatan setiap kali ingin melaksanakan tuntutan syariat. Saya adalah Sis follower yang sering singgah blog.

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. setiap yg berlaku ada hikmah.. satu penghijrahan yg indah.. saya membaca entry ini dengan senyuman.. serius suka..

Princess of Sun said...

Alhamdulillah.. tetiba hati saya tersentuh baca entry ni.. mengalir air mata jernih di pipi saya tanpa sedar.. dan terpanggil utk meninggalkan komen di entry ni..

i'm always pray for your happiness.. and uwan mengingatkan saya kepada "tok" saya(nenek).. saya juga mendoakan "tok" saya sihat sentiasa..

Masa uwan face the hardtime tu hari, setiap words dari kakak membuatkan saya menangis..

Anonymous said...

Assalamualaikum Sister.

Syukur and Alhamdulillah on your "hijrah." I always pray for you to wear hijab soon.

I know, you have a pure heart because your writing is very sincerly. It comes from your pure heart. Your hubby,your daughters and family are really lucky to have you. :) We are lucky too because have opportunity to read your writing. Alhamdulillah.

This is all blessing from our Allah. Subhanallah

You are great wife, mum and daughter! :)

ps: Really miss Tia and Mia!

-silent reader-

ismarizan said...

Alhamdulillah