Wednesday, February 29, 2012

'Is it Mama, Zuraidah or Darrrlinggggg"?

One Geletek2 Night:)" Papa, what do you call mama?" The Papa- " what do you mean?" The geletek girl " Yeahhh do you call her mama, zuraidah or darrlinggg?" The Papa- " Hmm I call her "dear" The Geletek Girl - " but you cannot call her that, " deer " is an animal!!!!!" He..heee..i love you geletek2 girls!

Salam All:)
Julie Aberdeen- Julie kalau turun KL boleh jengok Sunway Giza tu and sedapnya kalau makan mandy rice masa sejuk2 kan Julie:)thanks for yr doa, Syarida- thanks ya sis:), Suffiakmal- thanks,sedaplah creamy2 tu akmal,diet kita lupakan buat seketika,lari2 anak naik tangga after that, akak suka dapat cakap dgn orang pandai masak ni:), daydeck 86- Wahhh Astro mesti sangat lebat tu,sabar lah tunggu:):), Mixed family in da house - Alhamdulillah,thanks:), Zila- InsyAllah sentiasa lah doakan ibu kita,Allah Maha mendengar doa dari anak yang betul2 sayang kan ibunya,take care:), Ann Huzi- i love to keep old photos..itu lah Ann uwan so happy dapat berjemaah and berimam kan her own son:), Liney- Thanks Liney, biasa ajer tu gambar tak bersepah,sesekali kapal karam jugak:), potpetmama- he..hee i pun cuba imagine pernah jumpa you ke tak ni..tu lah hotcat sentiasa di hati kita kan..luncheon sangat best:), Anon-Grill tu i yang design sendiri my contractor ikut ajer..nama dia Alvin,dia very sabar but very slow..hee..hee nanti cari no dia okay..but you kena sabar sebab dia kerja macam turtle sikit but hasil good;), Hanis- Alhamdulillah, you terpilih menjaga emak..of course lah hanis,ibu sangat tersentuh bila kita welcome her in the house..InsyAllah niat kita yang baik nanti sentiasa akan dapat keberkatan..setiap yang sukar mesti ada cara dan jalan di beri Allah,moga kita sama2 dapat jaga ibu kita kan:), Saniah- alhamdulillah,seronok dengar Saniah berusaha nak buat bilik for your mom..InsyAllah she be happy in your house and more sun will shine:), Sha Kassim- we are neighbour lah macam tu,salam dan doa yang baik buat Sha and moga rajin tanam bunga jugak..blooms bring so much happiness to us..it's kinda of mind theraphy too;), Alyah- thanks so much sis, Salmi -thanks so much ya, Mummy Miaqhael- Alhamdullillah dapat lah reward diri sendiri;), ctsa - Thanks so much sis, Linda-thanks,yeap rumah ikin macam rumah i..masuk rumah dia rasa " ehh di mana aku pernah lihat semua ini ya..kihhh..kihh", Umiyummi- mai balik ummi boleh borong petai kat CH:), Sham- makasih,ontah lah macam nak arwah jer yang satu lagi..tak berapa tahan lah musim hujan ni;(,Artlovercinnamonworlddot colours- thanks..i remember you asked about our vacation rental home in Sydney,masa tu uwan sakit tak sempat nak balas then terlupa:) the place is called "The Pacific Balmain" you can google and ask the owner,she is a very nice lady:) if you need the email address,let me find it first ya, AisYah- thanks,langsir tu akak tempah from MACY ajer tu..Macy tak banyak yang english sangat but if you are lucky dapatlah and the price low compared to Fella:), NBi sepah puteri- salam neighbour;) thanks so much ya.

This entry has many pictures:):)



Last Night,my geletek2 girl- pakai telekung sendiri, terbalik and jambul keluar..yang penting niat dan kerajinan lain2 kita perbaiki slowly ya:)



I truly treasure this picture:) Two important men in my life..Love you popit and Pashik:)




Alhamdulillah..sejak Uwan keluar hospital every Maghrib dapat berimamkan pashik..nampak uwan happy kan..Alhamdulillah;) p.s nampak kertas tungganglanggang dek Tia Mia jugak kan;):)


Me and my Mia Ayesha;)



Aduiii jambul too long..nanti mama kena alter telekung ni:)



Night Activities- tabbing,sweeping and drinking:) papa nowadays rajin tau;)

Sedang menyapu pun kena berhenti layan kerenah anakdara:)


He..heee i love it..dapat relax kejap while husband sapu2:)


Si Merah Menyala..3 months since i bought it still merah menyala;)


sad story.. dua rabbit dah tak ada..Tia Mia very sad air mata mengalir,we cari pet lain ya..


I planted many pots of Melur..hoping it will wangi kan seluruh taman:)


He,..hee ada yang berkenan my grill and curtain:) Grills ni i yang design sendiri dulu,dah lukis bagi kat contractor suruh dia tempah..dulu i travel ke Paris suka tengok setengah window tu grill dia simple ajer tapi nampak cantik..inspired by that i drew my own design..dulu i jalan2 in the neighbourhood nampak satu rumah yang contractor i renovate buat grill sebijik macam ni..i rasa ehhhh my house tu..hee..hee.The Langsir pulak i tempah from MACY ajer..cheaper compared to Fella or my earlier ones..masa buat dulu fikir kalau tahan 3 tahun pun jadi lah nanti rasa jugak2 tukar;):) kat macy tak berapa banyak pilihan,kena creative dan rajin menyelak every single fabric:)


Ada jugak yang suka and tanya 'painting' ni..ni bukan painting but "handmade embroidery", i bought from Florence,Italy last time..we sent for framing..no glass,only frame.



Ni hasil Tia Mia menggodek special effect di Macbook Air  mama;):) ketawa bagai nak rak bila naik roller coaster ni:)



Alhamdulillah-semalam white envelope pun tiba atas meja di office. Rezki di beri Allah. Just sharing my experience..if you are taking care of your mom or dad,dont worry about expenses spent on them, they will always ways and means.Like my self kat hospital hari tu..tau lah hospital swasta kan..they are humanless when it comes to payment,they will simply call you morning or night and say " Puan your bill has reached RM28K please come and top up immediately" imagine the next day they will call again when bill reaches RM30K plus..but as my friend yang mak dia baru passed away said masa our mom sakit kita akan usahakan apa pun,to the extreme sampai boleh cakap "hatta merompak bank" sekali pun. Alhamdullilah sepanjang menjaga my mom ada rezki di beri Allah Swt..dia lah perancang yang sebaik nya..every single cents spent on my mom was given back to me by Allah Swt with some extras for myself..Thank You Allah, Alhamdulillah..rasa malu lah kalau masih tak tahu bersyukur.So to my friends out there..jangan risau,just love your mom jaga lah dia..no niat lain..jaga lah dia kerana dia lah ibu kita..one day we will be just like her..love her while we still can,no matter how much we earned,kalau RM100 sebulan,RM10 memadai di beri padanya...kalau tak ada pendapatan beri lah kasih sayang,masak,picit, bercerita atau apa saja untuknya. The comparison is very easy if you child is seriously ill and she/he needs your kidney or blood will you give it to them..without doubt yes isn't it?..even our own heart pun rasa nak bagi pada dia..macam tu kasih kita pada anak,macam tu lah kasih ibu pada kita.




Dapat jer envelope terus calculator keluar..ahak..ahakk..nasib baik "cepua" tak keluar:) InsyAllah setelah settle semua nak di kongsi sebaik mungkin..Company pun sangat bagus..dapat bonus ajer selalunya dia kan arrange orang zakat buat counter di lobby:)




Hari ni belanja Staffs Nasi Briyani Bukhara..semalam tanya they all nak makan apa..semua setuju Briyani Bukhara..sebab sangat sedap;) InsyAllah bulan ni banyak makan2 after this mandy rice kan:):)



Muka Happy nak makan..thanks to everybody..they have been good and dedicated staffs...honest,independent..pada semua tak termasuk dalam gambar ni pun Thank You:)


Ni dia Briyani Bukhara..sangat mengancam:)


Taruk dalca banyak2..singsing tangan yehaaaa:);)


Just nak berkongsi lagi..awal last year macam ni keadaan company..masa tu tak memberangsangkan..dijangka bonus macam tak ada and kalau ada pun very minimal..company suruh semua orang berjimat.Alhamdulillah..rezki allah Swt yang tentukan,year end it turned out the otherway round..they managed to reach and exceeds target so this year adalah antara bonus yang terbaik;):)


Lastly this lady yang dah senget2 tudung ni (kalau dah petang memang camni..seb baik lipstick ada lagi kihh..kihh) would like to thank her family especially without them she cannot do it,friends,readers for all support.Special thank you goes to my husband..to cut story short he holds my hands through thick and thin,dark and bright,high and low:):) Before this i only received one kiss on the forehead in morning before he go to office,during the hard times he kissed twice sometimes more..he swept our garden at night,he stopped almost everyday at petronas kiosks and bought bread,frozen currypuffs,nuggets etc.Thank You Papa@Dear (bukan "deer" hee..heee)

Salam to all and lets keep everybody in our doas;):)

24 comments:

haliqdiaz said...

assalamualaikum sis..suka sgt9 baca blog sis..may Allah bless u and your family always..before this i'm just ur silent reader..now da active blog bru leh blogwalking..;)just wondering..if i'm not mistaken sis ade LLB kan?but u continue with MBA..betul kan?correct me if i'm wrong..what make u decide to continue with MBA..coz I ade LLB jgk..tpi cm xminat nk practice..hehe..

http://haliqdiaz.blogspot.com/

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam Mamatiamia..
Thank you for making my day, after reading yr entry!!

Salmi said...

nasi bukhara syed memang umph :-) and my favourite is with lamb. Alhamdulillah..bila kita ikhlas bantu ibu& bapa kita rezeki takkan putus dan akan datang dalam berbagai2 bentuk..

suffiakmal said...

heheh. siapa yang tak suka makan kan. hehe. Alhamdulillah kak dpt bonus. boleh belanja. ehehehe. semoga terus dimurahkan rezeki. amin

My Putri said...

hey.love ur tudung style ..very chic and comtemporary ..show la step by stey guide cmner nak buat .. i wanna try it too ...

saniah said...

salam zu..ya i pun percaya..kalau kita ikhlas Allah akan permudahkan urusan kita...
wahh big bonus..hehe..seronok staff dapat bukhara dari mdm..yummy
abg i dari perlis kalau dtg rmh i mesti request bukhara..i kat wangsa melawati ni ada satu branch syed bistro kat tmn.permata..bukhara depa superb kan..:)
Doa i utk u sekeluarga...:)

Liney said...

looking forward to read ur new post :)

daydeck86 said...

alhamdulillah rezeki meletup2 yer kak.. ehhehehee...
rezeki jaga emak katakan...
tak rugi slagi kita berbakti kan kak..

annhuzi said...

Alhamdulillah rezeki yang diberkati kerana ikhlas mejaga ibu.
dan rezeki juga mendapat husband yang sangat supportive.
susah payah bersama meringankan.
what happened to bunnies?
comel tia mia bertelekung jambul :)
bijak usik mengusik mama and papa ;)

Aida78 said...

Alhamdulilah jaga lah bonda kita sementara dia masih ada....insyallah rezeki ada di mana2...sedapnya nasi bukhara ni lma x mkn...

Nur Raihana Abd Rahim said...

alhamdulillah kak...betul sya setuju dgn kak zu..kita jgn berkira dgn mak ayah kita,walaupun sedikit yg kita beri dgn niat yg betul insyaAllah tuhan akan beri balik ganjaran pada kita,cepat atau lambat je..sbb tu kita tak boleh sesekali berkira wang ringgit,pertolongan atau apa saja dgn ibu bapa kita kan..

AisYah said...

Thanks kak sbb sudi share langsir dari mana.

Anonymous said...

Assalam dear...how are u?

I hope u always in a happy and good mood.. (ye laa..dah dapat bonus kan..heheh :)... Alhamdulillah!

I think we have work for the same Big Bos laa dear...Media Prima..huhu..! But nevermind...hope someday we can see each other ye!

I'm very2 happy to see Uwan can solat sendiri, benar2 tersentuh dgn kecekalan uwan, when i see her, its remind me to my grandmother...bila tgk uwan lagi..air mata i tumpah...agaknya mmg begitu lah org tua2 dahulu, hidup berpegang pd kecekalan, ketabahan..
We sometimes pun boleh kalah dgn keadaan!

Advice for myself also : berbaktilah selagi mereka ada kan dear...

Anyway...all the best for u dear, enjoy your "big" bonus i think.. hehehe...

Like u in this mode ~ :) !

- Silent Reader -
Bangsar

yanizz said...

Salam Kak Zu, syukur uwan dh beransur sihat. Teringat mak kat kg bila tgk uwan. Sedap nyer nasi briyani , nak jgk... Walau pun tudung akak senget benget tp mcm seni jer..Berkenan dgn susun atur rumah akak dan kebun bunga akak

D i L a said...

salam kak zue good starting and ending story!..nnt share yer cerita dr white envelop tu k!...

Anonymous said...

semoga murah rezeki u sis...x berkira pasal RM nih....saya bukan lah arif sgt tp ape yg saya baca klu selalu buat solat dhuha, murah rezeki..

potpetmama said...

Zu; after we got a child, hubby calls me "mama";one day my youngest asked her ayah, y ayah calls mama "mama", but u r not his mother..hahaha ayah pun x reti nak jawab dah...the two must be talkative; hope one day kita dpt peluang chatting n nak re-call smda dulu masa kat Uni ada bertemu or not sbb i rasa u dgn i beza 1-2 sem aje..syukurkan atas rezeki Allah & salam buat Uwan jugak

susumanis said...

Salam MTM..Beautiful, beautiful, beautiful N3..shukran ya sista :))

PINATBATE said...

Alhamdulillah..Allah Maha Tahu,niat yg ikhlas akan dpt ganjaran yg baik.Wajah Mama Tia Mia pun makin manis...

Anonymous said...

assalam azu,

wow nasi bukhara... sedapnya! meningatkan kite zaman itm shah alam... ada duit lebih jer mesti nak makan nasi bukhara kat syed!

lawa la last pic tu... baju kurung ker? cantik sgt sgt...

julie
aberdeen

nagena said...

salam kak zu..bila baca ur entry..is always inspired me..thanks sbb sudi kongsi pengalaman and nasihat..me x penah jemu2 nak baca..:)

ehh..but the two rabbit tia mia dah lari kann..then me nampak ada pet lain dah menumpang umah rabbit lahh..
see ada froggy dah bertenggek tepi umah tu...hehe

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

alhamdulilah..kenyang nengok nasi bukhara tu...

nasi bukhara syed mmg sedap...basmathi die extra long... makan nasi je dah sedap...


kenape rabbit dah takde kak zue?

Lady of Leisure said...

Salam mamatiamia,
Glad to hear that uwan is progressing well, may Allah give her a good health.. What happened to the bunnies?
Arri n molly send their hugs n kisses to blackie and her kitties.

Polish Twins said...

Beautiful ; ))