Saturday, July 28, 2012

Beautiful Paris @ Rue Cler

Salam semua.Alhamdulillah kita berpuasa lagi hari ni:) Hari ni saya buat sepang rebus dengan Uwan seperti yang dah janji dia semalam:) gambar dalam iphone tak sempat lagi nak upload,hari ni istimewa sikit sebab tadi ramai yang datang bukak puasa,lauk semua masak sendiri;):)

Thanks to those who have left their comments;) kawan2 di malaysia,Singapore,UK,Aus,Eygpt,Italy etc atau di mana saja,tak sempat attend to all comments walaupun dah baca semua.Masih busy lagi dengan jetlag etc.Kita yang dah tua jetlag tak apa jugak but budak dua orang tu really disaster,dia bangun pukul 2.00 malam mintak sandwich,tak boleh tidur etc tapi pagi tidur sampai pukul 2.30 petang.Adoiii tapi malam ni saya dah paksa dan rescheduled balik tidur dia..nampak alhamdulillah.Hmm macam2 nak buat masa pantas betul berlalu,nak raya,maid tak lama lagi nak balik cuti etc etc..kena bergerak dan buat benda secepat boleh:)

Anyway nak share lagi some picture in Paris;) I have many pictures in Paris and we love the place:) Macam2 lah orang cakap Paris ni kan..people there used to be snobbish,banyak taik anjing, Uk lagi best etc etc. I ve been to Paris 12 years ago..yeap at that time Parisiens memang snobbish..maybe setengah orang measih encounter that issue lagi sekarang.But to me they have changed 360 degrees,they can speak or rather 'want to speak" english now..so tak lah payah asyik tanya " Parlev vous Anglais?" lagi.Also we bernasib baik tak lah di ketemukan orang2 yang sombong but yang baik2 melemparkan senyuman semua,taik anjing pun tak lah jugak bertemu tapi hanya jumpa anjing poodles yang cute2 ajer. Conclusion percutian kita ni, pertamanya kita buat research,berdoa dan pergi dengan positive attitude,InsyAllah all the good things will happen to you.

To those yang nak cari apartment in Paris you can go tho these website : Airnbnb,Tripadvisor (paris) or Paris apartments,there are thousands of apartments to be chosed.terpulang which area you nak duduk,Eiffel,St Germain are recommeded area, anywhere along 7 or 8th Andoriisement are nice. Cuma please make sure you baca apartment to ada lift tak, how big, apa facililities etc,etc sebab apartment kat paris ni kecik2 and kat old building,kalau you tengok cantik tapi murah kadang2 tak ada lift,just imagine duduk tingkat 7 dengan spiral stairs yang kecik mahu patah belakang kalau luggage besar:)

We duduk kat 7th Androssiment which is near to Eiffel Tower yang terletak di Champs Du mars,sesuai utk budak2 ada park yang luas, carouse, dan jugak dekat dengan 7 days a week market di Rue Cler.Okay jom tengok kita jalan2 lagi.tengok tempat yang cantik2,bangunan yang indah2 memang sentiasa ingat kebesaran Allah Swt.


Our breakafst for this morning,basmati porridge with coconut milk,softboiled eggs and i made special salted herring sambal.


Salted/smoked herrings ni rasa dia bila buat sambal macam sardin,husband pun ingat sardin.I guna red curry paste thai dalam botol utk buat sambal.


Berjalan ke Eiffel Tower tak pernah jemu..sentiasa seronok dan meriah.


Ada lavender bushes yang cantik.tak sempat ke southern France utk tengok Lavender fields dapat tengok sikit sini jadi lah.


The colourful bushes.


Bunga semua dah berkembang.


Mr Eiffel ada new addition pagi ni,ada 'eye' or Tia Mia panggil "disco ball" sebab France nak sambut independence day esok tu:)


Us by Eiffel Tower.


Dua kanak2 riang.


And hyperactive too;)


Eiffel and it;s eye.


We jumpa homeless yang siap ada bunga dan glass champagne lagi;) maybe a camper sebab nampak barang2 dia elok;)



I love Paris big and old doors.


They are very good at decorating their balcony.Rumah kecik mana pun mesti ada bunga,perkara baik utk di ikut:)


Dari Eiffel we went to Rue Cler market,market is forever my favourite place, i love looking at fish,fruit,vege,flowers:)


Cherry yang meruntun jiwa Tia dan Mia.


Semua sayur segar bugar,berwarna warni.


Chili pun rasa nak beli.


Rue Cler has 7 days a week market.


kedai buku yang menarik.


Sangat seronok menjengok kedai menjual barang2 segar di sini.


The gorgeous strawberries.


Boleh makan cherry sampai tergolek.


Tia Mia's favourite.


geram kan but that red berries jangan terdaya sangat masam orang kat sini perap bersama gula utk makan.


Tia Mia rambang mata.


Kat dalam kedai with papa nak membeli macam2.


I love kedai bunga too;)



tak ingat nama buah ni,macam plum.


Tengok muka dua orang tu:)


Black and Red berries.


Sudah membeli belah, strawberries for them and cherries for Kak Lily and Auntie Nur,kita nak pergi rumah Auntie Nur di La defense after this.


menjamu mata dengan the beauties.


cantikkan.


Gerammm:)


10 roses for 8 euros:)sangat cantik semua.


many florists here.


Beautiful Hotel.


So cantik the balcony flower kan.


Sini udang jual pre cooked macam ni.


Tia Mia enjoying their strawberries at kedai kebab;)


macam ni called Asiette,Asiette means kebab in a plate.


I love looking at the petite shop.


And their signature outdoor cafe chairs.


Jom balik ambik luggage nak tumpangkan rumah Auntie Nur,nanti macam mana nak handle 3 bag nak naik train ke Geneva?


The two had good time there.


Until then..bye..see ya in the next entry.

11 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

memang terliur tgk sume buah2 tu....segar2

kasihredha said...

adussss seronoknya menjamu mata melihat buah2an sayur2an dan bunga2...gambar2 semua awesome...suka sgt tengok *sambil berangan juga...hihi*

susumanis said...

cantikkkk sgt mtm, n rasanya today is yr BIRTHDAY kan, i ingat u shared same Birthday dgn my hubby, doa tulus ikhlas dari i utk MTM, semoga dirahmati Allah swt dihari lahir ini, selamanya dunia akhirat, lots of loves alwiz for u yg selalu makes my heart smiles bila baca yr N3 :-)

aeinio said...

wow percutian yg menarik.. saya tgk dari jauh ajelah.. kirim salam dgn uwan..

greetingsfromengland said...

lovely! paris so colorful and beautiful thru your eyes! thanks for sharing zu! but you know what, my hubby (born and bred in uk) likes our buah2an tempatan more than the european fruits, everytime balik msia he will eat all the fruits except durian, he hates it, my favourite though! :)

Hanis Azla said...

Salam k.zu.. mmg sgt geram tgk fruits and flowers yg very colourful tu.. seronoknya..

pacificblue said...

aaa..jeles..rindu dkt france.,xdpt duduk sane mase summer..kalo x,dpt gak mkn buah2 tu..esp cherry n strawberry tu....

Anonymous said...

Salam Zu...wahhh the pictures are so nice and comelnya si kenit berdua tu....tak jemu2 kami tgk gmbar2 ni..we miss you...hopefully bila kami balik nanti kita buleh jumpa again..Thank you for everything...
From:KNur-Trg

kaezrin said...

ohhh sy sempat makan kat kedai La Terasse tuh....amik feeling eifel hehehehehe...

Alpha Lipid SD2 -chery said...
This comment has been removed by the author.
Alpha Lipid SD2 -chery said...

hai ... have a great day & kunjunglah ke page saya. Kami menjual produk utk melangsingkan berat badan anda. Jika berminat, boleh hubungi (lihat page saya). - Pengedar Alpha Lipid SD2.