Sunday, July 1, 2012

A Kampung Life Day:)

Salam kasihredha, umiyumi,Julie Aberdeen,Anon,susumanis, Nbi, Zubye,Shamsuhada,Just megatefal,Kimi,ismarizan,Shahlin,Salmi,Aisyah Rafaei, Saniah,twin moms,Aimi Lailo,Hanis Azla, Nur 68, Fatimah,Annhuzi, potpetmama, betakupu,fiezahchommel,greetingsfromengland, Lily,Cik tudung senget dan semua.Thanks.

Yesterday we have decided not to go anywhere:):) We stayed full-time at home.Dulu2 orang mana keluar tiap minggu, kat kampung hujung minggu adalah untuk berehat,duduk bawah pokok rambutan buat penyapu dari lidi kelapa,menjahit baju yang koyak,menggembur batas sayur dan paling jauh pun ke kebun orang kampung mencari kacang panjang,ikan kolam untuk dibuat lauk.Dah masak dan makan selalunya berehat di serambi rumah atau tangga,baca suratkhabar atau makan ais krim Malaysia, petang turun ke bawah mencari pisang atau mencabut ubi untuk dibuat goreng atau pun menggentel tepung untuk buat puteri mandi:) Seronok betul,hari terasa panjang dan nyaman..semua terasa seronok:):) Uwan memang selalu buat kueh masa di kampung,tiap petang mesti ada tetamu samada saudara atau kawannya datang bertandang ,duduk di pangkin luas bawah pokok rambutan.As for me i just feel happy reading my story book under the tree or with half of my body hidden under the bed.


It is nice once a while to just stay in your bedroom with good books..do nothing but read,eat and laugh:)


So that was what the girls had been doing yesterday morning..they had fun in the bedroom.


Yeayyy i cooked my first fish head noodles:) Actually more to 'fish bone noodles' as i couldn't find good fish head at Village Grocer,so i bought jenahak bones.


Alhamdulillah everybody loves it:) To Julie yang mintak recipe here it goes: i tak ada sukatan khas semua anggaran okay. 6 cups of chicken stock,i tbs of fish sauce, 1/4 cup of evaporated milk,fish head or fishbone or fillet, ginger,onion,shallot,tomato,sour plum in a can,green mustard pickles in a can,sawi,red chili and beehoon. Rub your fish head with salt and pepper,roll in corn flour,fry until brown and set aside. In a pot,fry your thinly sliced ginger,onion and garlic and tomatoes,add in your fish stock and fish sauce,let it boil,add in 2 slice sour plum,and 1/2 cup thinly sliced picked sawi and let it simmer, drain all the veges from pot and set aside, add in your evaporated milk,,shallot,salt and pepper,don't  let it boil.You may add in your fried fish head or if you like it to crispy just add it last while serving.In a bowl put your cooked bee hoon,add the drained cooked veges, fish head,sliced chilies and pour the soup on it.Serve with sambal udang kering or cili potong with kicap. A bit leceh jugak nak buat:):) but berbaloi.


After the heavy breakfast we went out for jogging at the park near our land (with me memasang angan2) and on the way back we stop at a gerai selling all the kampung produce. And i bought manggis for the girls and to their delight i hang it just like at kampung last time.


I bought petai with big mata too:):)


And kangkung kampung (kangkung air)


Some bananas and buah binjai for air asam:)


Pisang tanduk and daun pisang are another two delightful finding.



Petang ingat nak buat buah sepang,tengok tepung pulut tinggal sikit..so buat puteri mandi ajerlah lagi pun budak2 suka.


Nampak tu kaki uwan dah datang..lepas basuh tangan siap2 kat singki luar nak gentel tepung. Actually kueh traditional ni i hardly eat, i don't like anything sweet..except for some cold dessert..the reason i am making it is to make other people happy:)



I love looking at them so happy participating..look at Uwan's face she's so happy kan:):)


So nice to just sit at the verandah petang2,borak2,gurau2 sambil gentel tepung..just like when i was small:)




I love my traditional dulang i took from kampung..cantikkan:) Tadi borak2 dengan Uwan,uwan cakap ambik lah lagi dari rumah di kampung ada banyak lagi..hee..hee nanti balik raya nak ambik lagi satu.


Hasil gentelan Uwan and cucus:)




I added tepung sagu for the look and pisang for aroma:):)


Sedappp and nyaman..habis semangkuk sorang makan:)


For dinner i cooked my own recipe, gulai perut ikan dengan kangkung kampung.Kangkung ni kena rebus dulu sebab pahit sikit and keras,dah lembut toskan baru masukkan dalam gulai mendidih,sedap rasanya sebab lemak dan lembut.


Sup cekur manis dan terung telunjuk,Mia suka rasa sup yang manis ni.


Sesekali memang nak makan goreng telur masak kicap..sedap:) i suka kicap without air,biar likat2 dan char sikit.


Alhamdulillah untuk hari yang indah,sihat,baik,aman dan damai di beri Allah Swt. Dari siang di bawak ke malam.


The girls watching You Tube at the tab..that is my place in the middle..they sediakan..so sweet of them:) Happy Monday everybody.




19 comments:

kasihredha said...

dulang tu memang nostalgia kan :)
hari tu tengok kat rumah zu buat masak lemak labu akak pun jadi teringin nak makan...semalam dah buat.
kadang2 kalau duk lepak kat rumah pun ok gak...bergolek2 depan tv sambil minum petang sama2 :)

potpetmama said...

Zu, bila tengok uwan and the kids gentel puteri mandi dalam dulang kampung, it flashback to my childhood time..with my grandma yang i panggil "Mak Mbok" (tapi cucu2 lain panggil Wan) kami pun dulu selalu gentel2 kuih masa petang2 untuk minum petang dan juga especially menjelang raya, buat kuih bangkit, kuih tiram, kuih siput, kuih koya ; suka nak tolong my wan buat kuih walaupun masih kanak2..kenangan yang tak boleh dijualbeli tapi sentiasa dihati..

shahlin said...

waaaaahhhhh rajin masak kat umah, rajin makan kat luar, rajin buat minum petang. si twin pun pemakan kot n tak pilih makanan. senang boleh bedal sume ;)

Hanis Azla said...

lepak2 kat rumah anak beranak mmg best.. bila lapar, masak2, makan2.. so happy..

Anonymous said...

admire the way you bring in the kampung lifestyle into the english/french decor, very good balance! plus we get to keep track of old kampung favs like the authentic kg dishes and kuehs so difficult to get nowadays. and who says we need to go out to have a good time.. this is what we urbanites must learn to do more, spend quality time at home, the very plc we had spent so much time and money in securing in the first plc. .. way to go, gurl!!!

sally

greetingsfromengland said...

simplicity is the key word! definitely one of your best post ever, nice to wake up on a monday morning and read this entry first thing! :) with salam and doas from england always!

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
Golek-golek kat rumah aktiviti paling best!

Lily said...

akak......ermmmmm memang mengidamkan rumah macam akak...bleh deco camner kita nak....anak-anak pun hepi jer... enjoy setiap momen2 indah sepanjang diorang membesar kan.......

umiyumi said...

Salam Zu,
hidup kat kampung mmg tak pernah boring. hidup sentiasa terisi.. mmg nostalgia berjalan2 keliling kampung jumpa kawan2, paling seronok jumpa pokok cermai dan rokam. umi dulu kecik2 mmg hantu asam :)

Anonymous said...

salam mtm, most of us datang dari kg kan so bole relates dgn apa yg mtm share, pe kata next time mtm buat video uwan buek kuih gan tia mia, sure best tgk dan dengar celoteh uwan dan cucusnya, wah siap demand live video la pulak, hihihi, bkn apa nanti tia mia da besar lg best dapat tgk video dia org buat kuih gan uwan gitu :-) susumanis

ida said...

Tak sbar tunggu my twin girls tu membesar like tia mia...seronok betul spend masa kat rumah like that..sejak jumpa ur blog ni..selalu cuba utk stay rumah on weekend...jelesss betul tgok u spend time witb kids n uwan...

The Singing Pilot said...

Ya allah found a blorgger of the same kg! Delight delight! Ahaha hidup kuala pilah. Though my mama is the only one born n bred there but still its my kampung. Hahaha

Anonymous said...

Dalam entry yg lepas I terbaca Azu lunch di Madam Kwan
Ada Madam Kwan di Sunway Giza? Boleh tahu tingkat berapa?Selalu I mkn.pegi diEmpire Mall

shamsuhada said...

azu...rindunya zaman kanak2..hidup di kg..mandi sg, pancing ikan, kutip pucuk paku, merayau dlm hutan, cari nenas..anak2 tak merasa semua tu sekrg..tapi my son suka balik kg..merayau2 dgn sepupunya..selalu cakap.."mama, bestlah balik kg datuk kt labu"..sungguh nostalgik...

annhuzi said...

yes! so very sweet. mama in the middle. tia mia mesti bersyukur, mama mengajar dan menghidupkan suasana kampung.dapatt gotong royong dengan uwan buat kueh atas dulang antik. i too wish my children can experience kampung yg indah, damai, close to nature. doakan kita ye :)

Siti Zinnirah Johari said...

tia mia comel sangat...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

semuanya sedap sedap belaka la kak zue..


i suke kak zue punye bubur candil (bahasa jawa) letak pisang and sagu tu.. last week dah try buat..sgt sedap tapi sagunye terletak lebih, jadi pekat sangat..hahaha excited dapat sagu kaler merah..

Supermak said...

bestnye tgk masakan kampung..mcm sedap jer..

na said...

Salam Kak Azu, Nak tanya 1 soalan blh.. Wild baby bird mmg susah jaga ke.. Sbb my nephew ada jumpa 1 wild baby bird di Kws hutan sebab baby bird tu terjatuh dari pokok tapi dia taknak jaga bird tu.. so saya ambik tapi tak tau nak bagi mkn apa that nite.. saya bagi nasi...the next morning saya bagi dia mkn pisang. then saya decide bagi mertua jaga sbb saya bekerja lagipun org tua pasti tau nak bagi burung mkn apa.. Tapi akhirnya setelah beberapa jam baby bird tu mati. Saya rasa sedih pulak.