Monday, November 12, 2012

Aku Dan Dia.


Today i took my emak@uwan to Shah Alam.We have a lot of memories here:) I look at her and i always 'see' her like those days, she never age to me.Melihat dia melihat hari2 dia membuat eskrem Mesia perisa asamboi,milo,kacanghijau dan sirap bandung untuk saya.Masih sama, saya masih bukak bilik dia pagi2 untuk melihat dia;)


Alhamdulillah,she is 89 but she can still walk on her own..biarlah perlahan barulah boleh kita berpimpin tangan:)


Aku dan Dia:) Both without make up but i have a lil bit of lispstick on while she smoothen her delicate face with Enchanteur talcum powder and the rose fragrant can be smell from far:):) My husband always say in the morning" Itu bau bedak emak ke? boleh tahan:)..he smiled".


We had our breakfast at Uncle K Sacc Mall.


Roti Canai,Tosai on Diwali.Ghee Tosai here is delicious.


Mesti banyak kenangan dia di sini:) Menghantar anak belajar,melawat cucu2 di Seksyen 8 dulu..masa tu masih boleh pergi pasar malam sorang2 dan masak2 di dapur anak;):) Dia masih ingat membaca Yassin di masjid biru masa baru siap.


After breakfast dan kenangan we went to Pasar seksyen 6 to buy cendawan kukur.


I cooked cendawan kukur/kulat susu with terung pipit/belanda for lunch.


I fried Siakap in Premium Sauce.Tia Mia's favourite..they always ask for this at Madam Lim.My recipe- fry the whole fish without salt first.Set aside, fry garlic,shallot and ginger until golden brown and sprinkle on the fish. Put 1 spoon kicap cair,kicap manis,fish sauce and ferw drop of sesame seeds oil in the remaining oil,put a bit of white pepper powder too. Let it simmer for a while then pour on the fish.


Fresh ulam from Pasar seksyen 6.


Yesterday Tia insisted on going to see Dentist!She had one baby tooth falling out as the new one already came out behind the old one.This girl is quite discpline..she said we must take out the falling tooth otherwise the new tooth will grow crooked.


I took her to "Doc Mc Stuffin" and the Doc took out her tooth.Horray Tia you re very brave and Doc gave her and Mia Princess Rings:)

That's our story on Dewali:) Ramai peminat Kitchen Aid sini yer..thanks to those sharing with me on KA infos and also where to get Silicone moulds.I dah kirim with my friend yang pi US KA with voltage converter and also some Corelle..see whether she can get the same cheap price like what i saw online.I am still checking on some websites selling KA and other US brands like Wolfgang Puck Mixer,i will share later.

Pada yang bercuti selamat 'berpundung2" bak kata Elena..seronok kan berpundung kat dusun durian.Terima kasih pada yang singgah.

And yang tanya saya pakai camera apa? I am using pocket size Olympus VH series and some of the pictures here are edited version.

.................

23 comments:

Anonymous said...

Askum K.zu,

Holaho,

Wauuuuu Uwan dgn baju kelawar look very Ayu aje and Uwan look similar to ur face,this is mum love on you, K.zu....sedopppppnya makanana
dipagi diwali....anyway if every going well I will try to send to youthe serbuk K.zu InsyAllah, coz mamak yg jual serbuk teh tu pun kata kehabisan stock buat masa skrng, so tunggu dulu, so anyway take care and Hv A wonderful holiday with the loves one.Take care...

Regards
Rose
Png

kasihredha said...

salam zu..
Shah Alam..bagi akak pun byk kenangan di situ..tahun 80an punya cerita :)

wahhh tia berani laaa...good girl..nampak first molar pun dah tumbuh tu.

zuhriyannie said...

Salam kak zu.
Sweetnyer tgk kak zu dgn uwan. Seronok tgk uwan yg msh gagah berjln wpun dah berumur 89 thn. Smg uwan dipjgkan umur dan dikurniakan kesihatan yg berpanjgan. Sy doakan emak dan mertua sy jgk. Hehe.
Sedapnya cendwan kukur tuh, teringin nak beli tp bila pikir nak kena buang bendasing tuh terus terbantut. Amik masa gak nk bersihkan tp x taw ler kalu kak zu beli mmg cndwan tu dh blh terus msk. :))
Hepi diwali n slmt mnymbut awal muharam kak zu. :))

Nur-nba said...

Salam Kak Zu.. Tak pernah datang Shah Alam.. Cantik pemandangan tepi tasik tu. Boleh tau tasik apa tak?
Berani betul Tia..Nur memang tak gemar nak jumpa dentist.. Saya penakutttt.. :(

Cendawan kukur tu susah nak cari.. Lama sungguh tak makan..

Selamat bercuti Kak Zu.. Moga Uwan sentiasa dikurniakan kesihatan yg berpanjangan.. Amin.

♥MAMASYAZA♥ said...

sronok tgk tia, berani jumpa dentist

Chie.JJ Arifin said...

Salam kak zu,suka nya saya tgk wan, teringat arwah wan saya.saya tggl Kat shah alam n kebetulan pagi td pun pergi bawak anak main kt tasik n bfast kt uncle k, kalau la dpt jumpa td kan best, leh jumpa akak, Tia, mia n wan. :) salam sayang Sr saya chie :)

Shila Muin said...

Salam zu
pasar seksyen 6 paberet pasar saya tu. Orang kata tu pasar org kaya hihi

Shila Muin said...

Salam zu
pasar seksyen 6 paberet pasar saya tu. Orang kata tu pasar org kaya hihi

ismarizan said...

cendawan kukur dgn terung belanda-salah satu masakan mak saya yang tak mungkin dilupakan kesedapnnya hingga kini.

Safia Stunning said...

Alhamdulillah, you still have the chance to spend time with your mother sis. I've been reading your blog for quite some time now, and this is my first comment. :)

Kalau ada masa, checklah my blog ya. Ada jual shawl kecil-kecilan. :)

ida said...

i luv this entry...dapat tengok.uwannn hehehehe....

Anonymous said...

as'salamualaikum dear zu, salam ukhwa dan kasih mesra dari kakak ter istimewa buat uwan dan zu sekeluarga. muga Allah SWT beri uwan kesehatan buat hari2 mendatang, ameen. my mom pula 85 tahun alhamdulillah punya ingatan yang kuat walau harus bertongkat kalau jalan dirumah, dan berkerusi roda bila diluar. gembira tiap kali menatap wajah bersih uwan, zu, tia mia, dan masakkan zu. salam hormat dari kakak @ SG

fadel said...

Salam zu...last night blogwalking terjumpa blog zu.. mula2 baca entry zu terus suka dengan gaya zu menulis dalam blog..sangat ikhlas dari hati...salam perkenalan dr me & my family...

Elena said...

Dah lamo tak makan cendawan kukur...
Byk nostalgia cendawan kukur ni masa kecik2...Dulu org2 kampung akan tebang pokok getah byk2 kat lereng bukit.Tak lama lepas tu yg pompuan dgn anak2 beramai2 lah panjat bukit tu (bukit dah gondol)mcm pesta pi kutip cendawan ni...seronok sebab terasa semangat kekampungan nya masa tu.Skang??? nak panjek tang mano nak kutip? kutip lahhhhh kek pasar tani takpun kek pokan ahad.hahahahahahah....

Hai sobut pokan ahad ...ghindu eh nak balik tanjung ipoh.....:(

Anonymous said...

Asalam...uwan sentiasa membuat sy merindui mak sy. uwan membuat sy bagai melihat bayangan mak yang tiada. Beruntung uwan ada anak mcm zu.

The Singing Pilot said...

Sronoknyeeeee bercuti. Xsaba la nk off day camni haha

Anonymous said...

btul tu, betuah wan

Anonymous said...

kakzu napa tak add nuffnang, blog k.zu top jgak tau.

Zulfadly said...

salam kak,
sampaikan salam pada uwan, moga panjang umur dan diberi kesihatan yang sempurna, sedapnya sambal belacan! lama x makan, cili mahal, hehe, salam maal hijrah.

Mayyonnizz said...

salam kzu..

Assalammualaikum, K.zu dh lama saya tak komen sini...tp jgn risau saya mmg pembaca setia k.zu..pantang nampak entri kzu up..saya terus bukak...

hari ni terpanggil nak komen sebab sayu tengok gambar pertama ada wan...then gambar kedua ada both of u.. sayu hati sangat..saya selalu perasan gambar uwan selalu humble ...tunduk jer pandang bumi... touching sesangat..tak tahu napa.. i doakan uwan sentiasa dirahmati olehnya dan dipanjangkan usianya agar k.zu dapat lebih lama lagi bersama uwan tersayang....

tia ke mia ek dlm gambar besar tu ek...anyway she looks like dah besar now... anak dara sunti u... cantik!!

take care K.zu....

Anis Rafie said...

umaangaaii.. sodap nye masak lomak cendawan kukur tu.. den dah lama nak makan.. tapi susah sgt nak jumpo kek pasar tu..

hehehe gorgeous gila gulai lemak tu.. *drooling already*

Anonymous said...

Happy to see uwan. my doa semoga uwan sentiasa sihat & gembira. Ameen.
suka cendawan kukur but tak tau nak cari mana..thanks for the info. Insyallah nak cari dekat sect 6.
-niza noordin-

Mama Likha said...

rindu uwan.... alhmdulillah uwan sihat selalu.....