Saturday, November 24, 2012

Thank You!Thank You! Holiday has started,Kitchen Alert! Kitchen Alert!

Salam!

Thank You so much!!! Orang2 Perth cepat response pagi ni.(terus rasa miss perth...alasan kan:):).sekejap post problem dah ramai yang hulur bantuan,Zulfadly ,Lemongrass,Gina Manan(thanks so much Gina,email akak ada kat bawah yer),Anon,Fairy,Umiyumi (thanks Umi,saya tengok tutorial kat blog Umi),Kak Kasihredha,Nur-Nba,Sarah (Mommy Idraki),Abang Ramadhan (auww) dan Anon.Nak cuba semua yang di cadangkan tapi cuba tutorial Qaseh di blog Umi dulu,Alhamdulillah successful, I am so glad:) So here some pictures and stories..i penat gila hari ni mengalih fridge hampir seratus kilo dengan Mr Sherlock Holmes..macam mission impossible,so berat gila fridge lama tu:) Tapi kami tekad dari dapur dapat bawak ke bilik study ha ha..segala trick dan method cuba nak menggerakkan fridge berat gilerr..barang kat dalam dia bila dah keluarkan nangis you..nak masuk balik..rupanya i ada hampir 10 jenis soy sauce! dalam 5 botol peanut butter, berjenis2 spread dengan blue poupon bagai..he he..so macam nak pecah pinggang berkemas..but as a thank you note..i share sikit gambar..tapi sikit ajer tau..sebab belum siap sangat..bukan lah buat apa sangat pun...gempak jer lebih..but i got bigger space now in my dry kitchen setelah menghalau my buruk fridge ke bilik study..hmmm should i get a new fridge? It's not too much to change a more than 7 years fridge right??



Ceritanya..Thursday cuti pun bermula..so nyaman dan damai;) Bila cuti ni bukan apa sangat yang nak..bukanlah nak makan sana sini..sebab dah tiap hari pun masa office makan kat the Mall.When holiday i just need time at home,longer time in bed,in bathroom and in the kitchen..simple food like Mee soup with chili jeruk sangat sedap..makan kat backyard yang sempit kat meja laundry pun sangat fun:)


Thursday after breakfast we took uwan out for lunch;) Kalau bawak Uwan tak boleh banyak itenaries,dia dah tak berapa laju sekarang walaupun sangat cekal hati:) So kena carik mall yang parking betul2 depan lift,naik lift masuk restaurant,keluar restaurant boleh masuk lift kemana-mana:)


We had Thai food with Uwan at Ikano.


I ordered yang benda yang kena dengan tekak Uwan,kerapu deep fried dengan soy sauce,pandan chicken and taugeh dengan ikan masin,..nampak boleh tahan jugak uwan makan.


Friday Night my niece came and brought Uwan to my sister's house:) So tinggalah us..Friday ada class Iqraq di rumah:) :) He he lihat tu..Heni tak ada pun  lantai berkilat tau..baru 2 hari ler katakan cuba sebulan:) Anyway i biar the two main sesuka hati but lepas tu you kemas sendiri no tolong2;)


Menunggu Ustazah..I  naik Buku Iqraq baru minggu ni..he he biarlah lambat asal dapat dan ingat:) Ustazah pun bagus ikut syllabus sekolah..ada latihan menulis jugak bagi dua orang ni.



Tapi macam ni lah cara orang senior macam i belajar..siap beli jiwa ustazah dengan keropok lekor..ha ha ustazah jangan jeling2 saya..nanti saya buat Rosemary Chicken kat ustazah okay;)


Lepas ustazah balik..the two buat pizza..lapar sebab hujan tak berhenti kan.


Ini lah Pizza Tia Mia:)


Malam hujan yang sejuk i masak sup tulang untuk panaskan badan.


Tambah dengan terung bakar dengan sambal cili bercampur limau dan belacan..sangat sodap:)

And nak tunjuk dapur berkecah gila hari ni....


My goodness i have hundreds of ikeas plates,cups,cutleries..macam buntu mula2 nak simpan benda2 ni semua.


Bila mula2 bongkar segala cabinet etc..macam nak nagis tengok..camana nak kemas ni..but menjelang Maghrib Alhamdulillah..dah banyak clear..dan tengok pun mula happy..


Tunjuk sikit..saya dah gantung my copper collections sikit2(kita tukang gantung ajo,yang kelentung kelentang nya Mr sherlock holmes ler)..lambat bebenor nak tunggu kitchen dan rumah baru..gantung ajo lah kat rumah yang ada dulu ye tak? Lepas berhempas pulas..malam kita orang keluar makan kat nasi Kandar..hishh sepinggan nasi lauk kurma ayam,goreng telur ikan dan sayur peria i bantai..dah tu hb punya nan cheese pun i tumpang..sambil suap tosai Tia Mia pun suap kat mulut sendiri jugak..macam orang kerja ladang getah seekar lah penat neyrrr..he he...

To Gina my email is zuraidahmohdyatim@gmail.com:):) Thanks Gina:)

Lastly thanks untuk komen2 from the last entry.. and no worries pada yang tanya umur..tak ada ler kita marah nyerrrr:);) And Madan..memang gambo tu masuk Picasa Web Album autimatically..akak pun tak tau kenapa..bukan kita pi bubuh sendiri:):)

Pstt..my friend yang pi US dah  PM me and she said she has ordered Kitchen Aid for me:) I asked her to buy old stock (nak jimat gila kan..old stock is priced at USD225) but she bought new range and price at USD320 which is less than RM1K..i asked her to buy voltage converter too:) Okay lah kan the price,the colour is white as that is the cheapest but I dont mind i always like things in white;);) So now i tunggu dia shipkan together with her barang2..sabar menanti..dah dapat nanti kita eksen2 tunjuk gambo okay.

Happy Sunday everybody..i still have my holiday until Wednesday ..he he sangat syok..esok nak cari Flower wreath..kan banyak nak Christmas ni kan;)

Salam and Take Care.
.........................


10 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
tahniah kerana telah berjaya mengupload semula gambo2 hehe.. ada gambar br la best sikit nak update blog kan? nasib baik ada tutorial yg sgt user friendly boleh dijadikan panduan. :)
wah tak sabar la nak tunggu tgk KA Zu tu. tak kiralah warna putih pun. janji Kitchen Aid :D

annhuzi said...

comelnya tia mia berkain batik. U jahit sendiri ke? oh u dah ada email baru. nanti boleh i kacau :)
wah dapat tengok dapur mama berkecah :D
kita nantikan after makeover, sure marvellous!

RedRose said...

bila la kita nak buat kitchen overhaul like sis buat ni? mesti pitam pastu nak berkemas khenn? semangat tu ada but malas mengatasi segalanya. I wish to be diligent like you la sis. ouh...and congrats for da new spacious therapy area. ~coz I always thought cooking makes me feel at ease. ^__^

The Singing Pilot said...

So kalau jumpa tiamia suruh dorg address me as abg. Uncle is too beyond the spectrum of time. Hahaha. Saye rase dapor akak tu dh cukup cantek dh. Xperlu nk digodek. Percayelah. Cewahhh hahaha

Nur-nba said...

Salam.. At last, akak berjaya overcome the problem.. Memang bagus tutoril Qaseh Honey tu, sangat detail..

Cuti2 ni memang kalau tak singgah blog akak memang tak sah...

Comelnya Tia dan Mia berkain batik.. So cute.. Belajar rajin2 ye.. Nanti boleh mengaji Al-Quran dengan lancar.

Sedap tengok makanan Thai tu.. Kecur kami dibuatnya. Macam Ramadan kata, dapur akak sekarang dah memang cantik.. Seriusss..

K kak..enjoy your holiday.. Kami akan setia menunggu entri cuti2 akak.. ♥

kasihredha said...

Salam zu
Alhamdulillah dah ok dah
Dulu waktu Akak Kena...menggelabah juga...maklum le, Akak kan suka tempek pics katb blog, klau xde pics, rasa x berseri je kan.
Picasa alb. Tu zu privacy kan Kalau xnak org tgok...edit Dan klik only me.

Semua menu sedap...esp sup tu...rasa nak hirup je.

♥MAMASYAZA♥ said...

pepagi akak bukak blog zu, terus terliur. sedapnye sup tulang tu. dah lama tak makan terung bakar camtu.
alahaiiiii dah lama gak akak tak buat pizza. memang sedappp lah semua menu2 tu

Aimi Laili said...

comel nya tia mia pakai kain batik nak mengaji :)

ida syarida said...

:) masih tetap my favourite blog. tapi ida nak komen sikit boleh Kak azu? rasa macam gambar background kak Azu sekarang ni macam penuh sangat la Kak Azu. Susah pulak ida nak tumpukan kat tulisan Kak Azu. .... Rindu pulak kat background yang lama tu. Hmmm, kalau ida salah cakap mintak maaf ye Kak Azu.

Ikin tak mau tulis blog lagi dah ke?

Anonymous said...

cantiknya dapur..beruntung awak...
sarung yang twin pakai pun cantik...cari kat mana yer....