Wednesday, November 7, 2012

Kita yang Jauh Tapi Dekat....

Walaikumsalam pada semua:) Pada pemuda pemudi harapan bangsa dan negara yang berada di Australia samada di Wollongong,Adelaide,Perth atau di mana sahaja dengan ucapan semoga berjaya dan kembali ke Malaysia mencurah bakti:);) ha ha macam ucapan Obama yang baru menang Election pulak:) 



Seriously Thank You pada yang sudi membaca;);) Tak ramai, tak kenal muka pun tak apa lah..pada yang sudi hantar gambar melalui email to me..i appreciate it very2 much:)


Hmm macam2 kat FB ni..actually i dont mind if golongan yang muda or terlalu muda tak add I pun...as correctly pointed out by Fadly it is wiser to have separate account for family and friends..banyak yang tak elok dari yang elok nanti:) Macam myself pun difficult jugak,selain my brother yang 60 plus ada kat my FB my Group Managing Director pun ada.I tak request my big boss to add me as a friend but he sent his request,dilemma 3, 4 hari lah jugak..tak add takut dia marah or kecik hati..kalau add aikkk macam mana ni..in the end i added him..sometimes lupa kutuk mengutuk office..ehhhhh hellooooo..someone is there watching you:);)

To those who have sent their requests to be added as friend and I tak respond..PLEASE jangan lah kecik hati.Tak ada sedikit perasaan tak sudi pun pada you all..i dah berhenti add orang lama dah..i stopped at 200 plus only..itu masa mula2 dulu..sedara mara,kawan2 kenal muka sahaja. kalau i pilih dan accept a few tak fair pada yang dah lama hantar request dulu .Ha ha macam lah perasan fofuler pulak kan..kalau hantar kat Fasha Tersandar atau Arong Ajik pun mesti dia terima ni mama yang asyik cakap pasal makan ni jer. But i have to do that ,with some people yang 'older' 'senior' on my FB i have to do that, dari berkecik hati di kemudian hari biorlah merajuk sikit2 sekarang kan kan:):) Ada yang merajuk ke..nanti kita ajar masak2 okay..jgn marah:)

Blog lagi cool apa..i agree with GFE,LG and Ann..sampai masa kalau i tak tahan i tutop ajer buku yang bermuka muka tu..ha haa..so lebih baik kita kawan2 kat blog ni..InshAllah tak jemu2 i bercerita di sini;) And to those singgah my pangkin bawah pokok rambutan ni..welcome,welcome;);) guarantee tak der pontianak punya..ehhh dulu2 Uwan cerita kan..kisah kat kampung ada orang yang jadi "Penanggal'..pernah dengar tak? Walaupun bunyi mengarut tapi seronok di dengar buat menakutkan diri sendiri terutama musim hujan ni..di malam2 yang dingin,kilat sabung meyabung,cuba pandang kat tingkap yang gelap tu dan fikir bukan2 mesti nak kencing takut:) kata uwan penanggal ni orang yang menuntut ilmu kepala dia boleh tertanggal dari badan..malam2 dia tinggalkan badan dia dengan tali perut berjurai-jurai dia terbang mencari makanan,makanan dia darah orang baru bersalin.Zaman dulu orang bersalin kat rumah..so darah turun bawah rumah..tuan rumah letak pokok mengkuang yang berduri bawah rumah sebagai perangkap..satu hari bila penanggal datang nak minum darah..tali perut dia terlekat kat pokok mengkuang.tak dapat tanggal..bila matahari dah menjelma dia jadi orang semula cuma tak ada badan..orang kampung pun kenal siapa dia..dah suami dia jaga tengok bini ada badan jer kepala tak ada:);) So dulu2 kat kampung kalau balik mengaji Quran nampak benda berkelip2 kat atas pokok sangat takut..takut penanggal yang duduk atas tu..sebab malam2 tali perut dia berkelip-kelip.Lepas tu lagi orang cakap tanda nak kenal penanggal dia..orang tu leher dia ada garis2 keliling..sebab senang tanggal..so kalau kawan2 yang ada garis banyak kat leher memang takuttttt:):)

He he itu selingan:);)Finally i am so happy with the tips given by all of you;) My house memang ramai peminat daging nanti i cuba letak kurma or tebu okay;):)



This morning i cooked Nasi goreng kampung and Pengat Pisang with sweet potato for breakfast.Sedap tau pengat pisang tu..i nak bubuh puteri mandi..tapi pagi mana nak sempat gentel..you tau i buat apa..i bancuh tepung pulut lembik2 sikit..bila kuah pengat mendidih i sudu tepung pulut tu masuk dalam kuah..jadi macam dumpling pulak..lembik2 likat2..suka uwan makan;)


During these rainy days..i kadang2 stuck on the road or at home when i sent the girls back during lunch time.I always have late lunch..but late lunch pun lauk tetap sedappp..he he yesterday i had sambal sotong,goreng terung and  paru...sodap ehh;);) lauk sampai tak nampak nasi;):)

The more i run on the Treadmill the more i eat..haiyaaa how??? This moist chocolate cake from Petronas station is my favourite..my husband tukang beli nya bila dia berenti isi petrol:):)


My bekas cake dah kosong..buat cake pelangi hari tu dah habis..so kena buat lagi soon..hmm I seriously need a good stand mixer now..pstttt..i saw KA in copper colour..a friend is going to US next week..dia dah buat i tak tidur malam berfikir apa nak kirim ni...berpinau-pinau lah mata;);)


Mamat ni i dah pujuk supaya cuti sehari dua masa Heni cuti nak ajak dia makeover apa yang boleh kat kitchen..i dah berjaya membuakkan minat dia..he he..semalam dia terteleng-teleng kepala kat kitchen cabinet..i dah cakap2,..dia dah angguk2..moga angguk2 tu nanti di realisasikan:);) Note: tu gambar Tia Mia lama dulu pergi office papa mendengar penerangan Strategic Planning dari papa..pening tengok war room papa kan..sian papa..so kalau dia balik bagi lah dia rest cukup2 okay:)

 I found this in my Iphone..taken by either Tia or Mia..quite an art ya:):)


And the girls are so sweet..everytime i go to pick them at kindy they will pick anything in Teacher's compound for me.If there's no flowers around they will pick grass ..oneday Tia cut her finger when she tried to pull  wire from old bunga telur that she found in teacher's kitchen..so lah kesian anak2 mama;):) So kalau dah bagi tu i sure pakai kat tudung biar they happy:):)

Finally moga kawan blogger kita Si The Singing Pilot sembuh dari chronic ceret beret dia..dan moga Siti Nurhaliza jugak dah serenade dia hingga tertidur hilang ceret;);)

.............................

21 comments:

Salmi said...

ngeeeeee..cite pasal antu penanggal last month our ustaz cite kwn dia pegi tangkap antu penanggal kat gombak...meremang je dgr..ingat zsman sekarang dah tskde, masih ada lg yg amalkan ajaran sesat.

umiyumi said...

Salam Zu,
mmg pernah dgr pasal hantu penanggal. dulu kalau nak keluar mlm mmg takut sangat kecuali bulan puasa. haa masa tu paling tak takut hahaha..
pandainya tia mia petik bunga bg kat mamanya. cute sgt :)

kasihredha said...

Mr pilot cerry berry?
Gelak je baca story hantu dr uwan tu. Kalau nenek akak lain pula ceritanya...cerita pasal org bela pelesit laa..hingga terpaksa le cucunya ini balik before magrib dari main masak2...semuanya sebab takut dgn pelesit..haha

Di fb..kita boleh customize sapa2 yg kita takmo dia baca status kita begitu juga dgn pics..tapi kadang2 terlupa juga kan...hihi

Anonymous said...

salam azu,pg ini singgah lagi dipangkin ini.utk tumpang mencium bau tumisan nasi goreng kampung dan aroma lemak nya pengat pisang campur keledek dan dtjmpling. juga mengimbau kenangan ketika mengaji dikg,dijuaseh,kuala pilah sekitar 60an,emak buat kan suluh dari daun kelapa kering yg di ikat ,maka berlari lah kami 3 beradik,lebih laju kami berlari bila kami tau ada org kg yg baru bersalin ...

Nur-nba said...

Salam kak.. Lambat sikit bagi komen kt blog akak ni.. Lately memang Nur pun jarang nak buka fb.. Kurang menarik, dan lebih suka blog.. (w/pun kadang2 bersawang..hehe). Blog lebih menarik.. Suka singgah pangkin akak ni.. Kalau dah berapa hari tak singgah, tak sah.. Nak jamu mata dengan menu2 lazat yg akak masak.. Kalau Kak Zu free, kongsi2 la resepi.. Besar pahala akak bila berkongsi dengan kami yg tak berapa pandai masak nih..

Kak Zu, orang kata tak elok add big bos dlm fb. Tapi akak ter'add' kira ok le.. Kesiannya kat The Singing Pilot kena cerey berry.. hope dia cepat sembuh.

Siapa yg ambil gambar Tia dan Mia di office papa tu? Husband akak memang happy je bila balik rumah kan.. Masakan akak sedap2.. ♥

Pernah dengar cerita hantu yg Uwan cerita tu masa kecik2 dulu.. Masa tu memang percaya bulat2... Pandaikan orang dulu2.. Lastly sweetnyaaa anak akak bagi bungaaaa... ♡♡

ida said...

Alamak azue...ida tinggal ngan anak anak jer ni...elok plak baca citer penanggal ni tengah hujan lebat mencurah curab n kilat sabung menyabung..wish budak budak ni tak minta susu laaa..ibunya takut nak turun ke dapur sorang sorang...hahahah parahhh

Ikin Othman said...

yup2 kak azu. choc brownies yang dekat petronas tu mmg sedap kan. me likey. xtau kita makan yg sama brand ke x tp yg pasti mmg sedap. and to me yg ni lg sedap dr SR punye sbb die lg moist & chocolaty

Mak Lagenda said...

hi kak Zu..slm perkenalan dr org baru kat sini. Sejak trjumpa blog kak zu nih 3- 4 ari lepas, terus jatuh hati. so, tertnggu2 n3 kak zu arini.:)))


Makanya dr 1 page ke 1 page i baca n3 kak zu. Seronok membaca sbb bnyk aura positif yg kak zu share kan.

P/s: Slm dah drop komen tp tatau nape xde komen i kat n3 semalam. :)

Anonymous said...

Salam Zu...jangan berkira2 lagi dgn KA tu...terus ngappp je...hihi..Tapi buleh ke your fren bawakkan?Or dia akan ship nanti?Kena pikir betul2..compare price dulu,kat KL tu kadang2 kalu masa ada offer mcm baloi gak beli...Cuba tgk online shop Oh My kitchen tu..rasanya price dia ok gak...
Ok dear...selamat berKA...hihi..saje usik Zu ni...
Salam and big hug to Uwan and the girls

Hug ketat2 from knur-trg

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Tengok gambar pengan u mengancam....nak kena buat ler hari nie. Kalau kita berjiran kan best....boleh pas-pas kat pagar rumah. Dapat lah merase masakan u.


Oooya....akak dah cuba bake yr traditional butter cake.......memang amat berpuashati....marbeles. Thanks for sharing...

Take care ya..

annhuzi said...

oh petronas ada moist choc cake. nak kena singgah ni.
tia mia dah pick up sweet tactics from mama, to show love and appreciation to mama with a gift of nature :)
story penanggal tu i hear from my late father-in-law. he suka tell stories of the past, pasal balek ngaji, bersalin kat rumah, sama macam yang u story ni.

mama tia mia papa dan uwan dah ramai peminat! Alhamdulillah. Sharing thru sweet stories :)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...




kak zue..seram kan antu penanggal ni...malam ni dah la malam jemahat..


kak zue, cake choclate tu papa tia mia beli kat petronas mane? nampak betul2 moist la...meleleh2 ganache tu...

ida syarida said...

Saya lah antara orangnya yang kak Azu tak add kat fb. :(

saniah said...

Mcm2 version dgr pasal penggal tu..ada satu ni i dengar dia merayau kat sawah cari katak...hahaha kelakar jgk ye...
Fb? Hemm i punya bersawang dah..agaknya pasal takde cerita nk dikongsi..blog pun kdg2 je update...lbh suka baca blog kawan esp yours ...:)
Teruskan bercerita... :)

FadMN said...

kak zu,i pun suka choc moist petronas tuh.mkn srg sekali hadap bley habis.takut nk p isi fuel kt petronas nanti kena beli.

p/s : wah,en azam masih setia di mafc ya kak zu.ramai yg dah beralih arah.regards to him ya.
As salam : fad

zuhriyannie said...

salam kak zu.
walaupun ada cerita hantu, gambar makanan yg sedap2 tetap ada. Pukul brp la kak zu bangun utk buat breakfast yg pelbagai tuh, nak pegi keja pulak lepas tuh kan. hmmm.. so wonder lah.
Again psl fesbuk tuh, sy x kisah pun kalu kak zu x approve, dgn syarat update blog setiap hari. ngehngehngeh.. gurau jer.:)

bye kak zu, tia n mia, uwan jugak.

ati_emylia said...

salam k.zue,
another silent reader muncul ni...
kek choc kat petronas memng sgt sedappppp
sy dh try masak lomk cili api lotak manngo mudo..sedappppppp......kek gomeh x ponah jumpo gulai tuh.....hehehe

emy

p/s td prg kedai runcit,nmpk petai yg fresh teringat kat akak....hehe

Anonymous said...

Salam Kak Zu

Kelakar lah citer hantu tu. Actually bukan citer hantu yg kelakar, tapi Kak Zu yang kelakar. Terkekek saya gelak. Sebab Kak Zu boleh citer kisah serius, sedih, kelakar, love story even citer hantu pun boleh. Macam-macam ada kat blog akak ni. Menghiburkan!

Ash Zahrah

Anonymous said...

Salam kak...kali kedua saya singgah kat blog akak ni.Menarik!
akak pnah p wollongong ke?saya pnh bljar kat sana..biasanya org yg pnh kesana je tau pasal Wollongong ni.

anyway,choc cake..mmg nyum nyum..tia mia bg bunga..so cute and touching!

suka blog akak ni..

-Suz-

Shila Muin said...

Salam Zue
shila sampai lani tak add my head of unit' friend request kat fb. Oooo tak akan

Anonymous said...

salam kak zu,

kek coklat petronas mmg sedap giloss :) kita org selalu borong brand anis, skrg dlm container heart shaped. mmg berat naik mencanak2 lah coz coklat cake tu tersgt sedap, sekali hadap jer licin :)

-aura-