Thursday, November 1, 2012

Kitchen is more than sink deep!


This morning  I stand in my wet kitchen in full Gym outfit i.e clad in cycling pant,diving like top and Adidas footwear:) sweating and panting from pounding garlic,anchovies and  cooking nasi Goreng Kampung:):) My husband popped up at the door in his short and not so tight shirt:):) If you are wondering why lah me so skema pakai uniform Celebrity Fitness pagi2 buta.he hee..bukanlah i barangan nak jadi Flo Jo sambil masak tu.Time flies faster than Sandy wind in the morning..since both of us are determined to do our running on the Treadmills while i prepare our breakfast my husband will run; and after I finish I will do my running... tak tau lah berapa lamanya nak tahan,mula2 Treadmills baik setelah bertahun senyap..berkobar-kobar ler:)

Coming back to him popping up at the kitchen door, i asked him " Pa, I want to do some make over to the kitchen while Heni is away in November,it's not going to be expensive or massive..just tukar2 kitchen cabinet knobs,putting away a few things and rearranging some items.If if buy kitchen cabinet knobs can you fix it for me?" And husband being Man of The House and Mr Sherlock Holmes terus jawab " Of Course!!!" Yeayyy i got the Licence To Throw and Replace Things already! Don't have any regrets after this papa!

Since we are on this this topic, i remember a few queries and emails last month asking about kitchen renovation etc.I dah jawab satu email and dah bagi link to my Kitchen Cabinet Contractor hopefully the information  provided is useful to the lady.To a 'rich friend' yang manis menawan in Kedah..sorry lah memang dah lama i tak buat entry pasal nak bagi idea nak buat kitchen etc..kadang2 idea ada kadang2 kering:);) tapi your rumah pun sangat menawan now..nak buat apa lagi cheq..cuba habag kat cheq?;);)So tak ada idea yang really baru but i am sharing few pictures of my old house below, old readers dah banyak kali tengok but  I am just putting it here again.


Kitchen/House make over is my favourite subject and i am very passionate about it...bak kata orang leleh2 airliur. Since my mind is fix in doing something to my kitchen while Heni is away..i mula lah berangan on the kitchen cabinet door knobs.I suka ceramic  knob,cantikkan.


This is crystal knob..she is simply gorgeous..it will enhance any kitchens and can go well with any types of kitchen may it be country,modern,classic or contemporary:)


This is delicious too but quite delicate, i think it is more suitable for dressing table or kitchen top drawers.

Fabric knob..so elegant and classic..I can imagine it fixed on white cabinet or against the yellow wall..will definitely look fantastic.

Ceramic Rose knob..sweet and nice..and you know what..semua knobs ni bukan dari UK or other European Countries pun..the manufacturer is in Uttar Pradesh India..waduhhh kalau buat new kitchen in the future kena fly pergi Uttar Pradesh lah I:);)Saya sangat sanggup:):)


This is my long handle ceramic knob from my MG house which already been sold..i miss it..may be i will get a similar one to be fixed at my present kitchen.Tips untuk knob yang bagus dan tak mudah tercabut carik lah tempat lekat/pin belakang dia yang panjang..if it goes deeper in the wood  it will not come out easily.

So rumah  dulu i ada dua dapur yang luas, so i banyak peluang untuk taruk macam2 knob at my cabinets;)Sekarang ada sederet jer cabinet..at least tak payah nak beli knob banyak2 ye tak:)

Ceramic knob is suitable for either white,blue or even wood colour cabinet.Hullo Rinnai oven..miss you..kalau tak mesti cake saya lebih cantik dari sekarang:):)

This is my blue cabinet in the wet kitchen yang belum pasang knob lagi.nampak lubang tu sebab tu pin belakang knob mesti panjang,problem dengan ceramic knob kadang pin dia pendek..so cepat tercabut dah tu kalau ceramic jatuh pecah pulak..so kalau beli mesti carik yg pin panjang kat belakang.

It is always nice to decorate a new kitchen;)even not so new kitchen...ahem ahemm:):)

I think my kitchen cabinet contractor sedikit gerun melayan semua permintaan i..budget nak control..quality nak,cantik nak:) But i tell you Kent Kitchen is very professional..tengok tu ada gadget khas nak pastikan cabinet lurus di pasang;) Siapa berminat boleh google Kent Kitchen and Mr Kent pun very nice..dia a perfectionist;)tapi Mr Kent kan..dia contractor kitchen cabinet tapi tak boleh habuk..pelik betul..bila datang site dia siap pakai mask..nasib baik you boss Mr Kent:) Dia degil jugak bertikam lidah dengan i banyak kali on ideas and what can and cannot be done:)

Coming back to what i want to do nanti..i ingat nak tukar langsir kecik kat dapur tu lah..may be i carik cheap material and hantar jahit kat depan rumah..atau jahit tangan langkau2 sendiri.

I suka jugak taruk langsir bawah sink..kalau bawah sink tak der cabinet sesuai lah untuk sorok barang2 bawah tu;)macam rumah uwan kat kampung:)

Or should i put wall paper too? Is it too much for a Malaysian kitchen?

And i really in love with breakfast nook..rumah dulu ada i buat..melangkah jer terus masuk garden..masa tu i berangan nak buat spice garden kat luar tu:)Dah tu i nak buat wall mounted spice garden lagi..buat small green house tapi lekat kat dinding luar..dalam tu you boleh atur your potted spice..wuhuuu so cool kan:)

 
I suka pintu dapur yang terus masuk garden..rumah kat kampung kan macam ni:)sambil goreng ikan sambil boleh berlari sidai kain or bergossip dengan jiran or beli roti kat Bai;) And i suka the idea the girls berpeluh-peluh bermain kat luar duduk kat kitchen table and i buat dia orang cold lemonade and cucuq udang;) Sounds so domestic isn't it? But i want  i want..i don't mind:)

Dulu i pun ada dining area yang bersambung pada outdoor garden and BBQ area.Sebab i rasa ini lah rumah terakhir so i berhabis lah membuat semua yg di idamkan:) tapi kita hanya merancang Allah kan tahu apa yg lebih baik buat kita:)

Sempat lah uwan bersantai-santai kat situ..uwan tanya boleh bakar lomang tak kat oben luar ni Zu??

Not easy to come up with  outdoor oven at  limited space, i kena fikir sendiri,macam mana asap nak keluar since nak letak awning,kena tak rumah jiran..so i pasang retractable awning..chimney oven/fireplace ni pulak melepasi awning tu..dah tu tak nak gelap..so pasang atap yang  macam glass..macam2 lah lagi..kalau kita nak sesuatu memang kena study about it..not all Contractor will know..they will say..ohh cannot do it..kalau you nak kena bayar mahal sebab tak boleh itu dan ini..so kalau kita tahu kita boleh cakap..come i ll teach you how.

Bila i dah buat outdoor oven my sister pun buat..he he memang kami dua beradik suka duduk luar bermesra dengan alam;):)Mesra Alam kitaorang tau;);)

Tapi dia over siap ada ayam lagi..i tak sempat nak membela ayam;)

So yang bertanya 'rumah saya semi d' kecik jer boleh ke buat macam2..Boleh! Itu rumah Semi D saya masa baru beli..very basic and standard.Depan tak der apa2 pun..ni jenis split level..ada 4 levels..kitchen kat atas..bawah living room saja.

Kat tepi ni asalnya tangga yang sungguh sempit dan kecik on the slope pulak..i fikir macam mana uwan,Tia Mia nak naik nanti..so pecahkan tangga tu i pergi beli batu ni sendiri kat sungai buluh sorang2..i beli satu tan lagi..masa tu annual leave memang habis ambik dok monitor orang buat kerja ajer.I  suruh contractor buat tangga yang luas ni..boleh duduk2 dan susun pasu2 bunga.Tak tahu lah owner baru buat apa kat area ni sekarang;)Kalau i yang duduk sini mesti i dah tanam country roses dan bunga kesidang yang wangi;)

I design benda2 sendiri kat sini..bila nak suruh contractor buat outdoor sink kat luar ni..dia nak charge i mahal kalau nak buat proper stand/cabinet to hold the bowl..so i design dia tempat sink macam ni.Jadi cuma kena few hundreds ajer.

Kat dalam tak lah cukup duit nak tukar semua benda..so tukar something yang tak mahal tapi bagi impact besar..semua handrails kat tangga tu dulu warna dark brown tapi i tukar putih..sekejap ajer semua rumah berseri.

Same goes with the lightings..lampu yang tak berapa mahal boleh jadi cantik kalau kita creative..lampu ni lampu lama kat kedai clearance sales..80% i suka the shape tapi warna rangka hampir merah,lampshades pun ada rambu ramba..i suruh kedai tukar kan lampshades pada yang simple dan gantung few crystal drops..bawak balik i berusaha mengecat balik rangka lampu dengan colour pale minty green to match the wall..di mata i nampak sangat cantik..bila pasang lampu nampak sangat grand walaupun tak lah mahal;)

Rajin mencari sana sini..i jumpa kat kedai orang yang custom made lampu Laura Ashley ni tapi tak jadi ambik,.so i pun dapat special price..sayangnya lampu ni pun tinggal kat rumah ni..dulu siang malam i teringat masa kat kedai takut di ambik orang.

I merayau berbulan lamanya mencarik ceramic sink yang sesuai dan tak mahal di Jalan Ipoh..dapat satu dan i match kan dengan copper tap) 



Dari rumah semi D yang standard i menukarnya kepada ini... 



Sangat seronok memberi 'kehidupan' dan 'jiwa' pada tempat kita tinggal..walaupun bukan milik saya lagi tapi saya gembira sebab tuan punya yang baru sangat happy dengan rumah ni..Alhamdulillah melepaskan yang terbaik kepada yang lain Allah Swt memberi rezki yang lain.Banyak lah orang tanya why you jual rumah you tu dulu Zu..sangat cantik:) Jawabnya- hati dan rezki..bila dah buat seelok mungkin,nak pindah hati tak tak suka..rasa nak menangis nak tinggalkan rumah sekarang..tahu lah Golf Resort kan..sunyi jer,.,i dok pikir kalau i pi kerja uwan tinggal dgn maid ajer jiran muka pun tak nampak..macam mana,kalau garam habis bukan ada kedai dekat pun..kena naik kereta keluar dari Resort.Cakap lah kat husband " macam mana ni duit dah habis buat renovation,rumah sangat perfect dah tapi hati i nak nangis nak pindah ni..i rasa KD ni dah macam kampung" Husband cakap - "tak apa,should be okay,we pindah dulu..nanti dah duduk you suka" Walaupun cakap macam tu rupanya dia berusaha mencari tanah di KD supaya i boleh terus duduk ' di kampung" yang i suka ni...agaknya dia kesian menengok i susah hati:);) Walaupun tidak berduit,kerana niat baik barangkali mengenangkan ibu yang dah tua,anak2 etc..Allah memberi jalan dan rezki..husband dapat membeli sekeping tanah di KD..bila i pandang ke belakang kalau lah i duduk situ dulu dan uwan sakit kena operate,hospital tak sedekat di KD,sedara mara nak datang pun tak semudah sekarang mestilah susah..jadi Allah telah merancang semuanya ..kenalah sangat bersyukur...Finally horayyyy kita duduk kampung KD jugak.Walaupun belum dapat membina rumah di tanah sekarang tapi kita rasa bahagia..ada harapan dan impian:)

Finally i cannot wait to do a make over to my kitchen ni..tapi kalau nanti hanya sempat tukar door knob ajer jangan ketawakan ya:) Wish me luck:):) Banyak kojo ese nak kono buek ni..itu pun kalau ese rajin lah:);)

Salam buat semua pada pembaca lama dan baru.....terutama kepada Idida..lupa nak mention sebelum ni;) 

............................................


31 comments:

SURIA AMANDA said...

semoga kitchen tu menjadi awesome selepas di make over..nanti kongsi kat sini tau

♥MAMASYAZA♥ said...

sronok sgt tgk zu hias rumah

DapurOfficer said...

bestnya!bestnya!tak sabar nak tunggu...

Nur-nba said...

Saya terpesona dengan gambar2 dapur dan aksesori2 di atas.... Memang Kak Zu kuat berimaginasi dan kreatif.. Teringin juga nak buat dapur seperti ni.. tapi before that kena la kumpul duit dulu..

cik tudung senget said...

lawanyaaaaa rumah resort ni.suka syte rumah resort kak zu ni!!!i wish to have one.dpt apartment tapi boleh deco mcm konsep kak zu pun jadilah.heheh.

Iza said...

Hi Zu!I totally in love with your current & old house. I am now working on my own project in building my dream house.If you dont mind sharing with me on your contractor who did yours/your sister's outdoor oven..superb sangat!!u r so talented and have such a beautiful life.Tc :)

ida said...

Kadang kadang utk mendapatkan sesuatu ...we need to let go sesuatu..kerana ada yang lebih baik menanti...olus with ur oure heart dan niat yang baik...to hubk about old mum n kids di rumah Allah telah permudakan segalanya...ida doakan daoatlah Azu membina rumah idaman di tanah itu..dan semoga Allah murahkan rezeki azu..jadi cepat sket dapat membina rumah.impian...i cant wait to see...since i love homedecor.as well...tho not as creative as u..but Alhamdulillah..rumah.sekangkang ni indah dimata n hati kami sekeluarga...n kalau siap rumah baru tu nanti...jemput laa ida yer heheeh..tho teringin jugak nak kerumah sekarang tapi malu hehehe....salam sayang to uwan...she is sooo lucky dengan umur yang panjang dan kesihatan baik and surround with cucu cucu dan anak anak yang bahagia...

The Singing Pilot said...

Wahhh flo jo di pagi hari. Cutex pakai x? Rambut perm x? Pakai bangles bagai x? Hahahaahha

Dis post is soo compelling. I remembered goin thru ur previous blorgpost n read about the house. Pastu curious ape jd dgn uma monterez tu. Then browse thru all of ur posts to get the whole thing understood. Seriously tacing. U worked ur best to get the house into the best shape possible. Ape kan daya dah xde rezeki nk berumah kat situ. Ok nk emo jap sedih la. Huhuhu

herlyna said...

As salam Zue, the house mmg cantik n u r very talented in ID la. Can't wait to see ur kitchen makeover.

Elena said...

huiiii ese bekonan botul white picket fence akak tu ha....ese kek sini mulih buek white 'bosi' fence yo....hahahahah jadi lah kan.Huiii saya kalo bab mengadjust rumah sana sini cukup suka...sebulan sekali adjust furnitures...heaven botul raso eh mcm masuk rumah baru hahahah
botul kato akak.....lopeh cat putih sumo nampak lueh ngan besori....

Speaking Jarman lak hahahahahha.

Anonymous said...

Salam Zu...rindunya kat you all...knur ada whatsapp Zu tapi nampaknya Zu tak bukak..huhu sedehhh..masuk je bab2 dapur ni memang teruja habisss..hehe...nanti mesti letak lagi gmbar2 yg bagi ideas to you ye..kot2 buleh tumpang sama:-)
Zu,esok kita orang nak Colmar..jommm
Ok dear,salam kat semua ya and hug ketat2 kat Tia Mia.
Loves n kisses from knur and Lily

annhuzi said...

cutenya tia mia at monterez tu, now dah so tall! memang cantik rumah tu tapi berkorban untuk yang lebih baik. project new house will be even bigger and u can create more of your dream ideas.
wah oven maklang cantik! especially ada ayam lagi. very the kampung! i like!

Rosma said...

Salam Madam,

Dah lama saya tak tinggalkan comment. I couldnt agree with you more. Deco kitchen and rumah mmg fav saya jugak. Kadang duduk merenung rumah dan fikir apa lagi nak di godeknya rumah ni nak kasik berkenan lagi nampak dihati.

Semoga usaha Madam utk buat deco rumah akan berjaya. Can't wait for you to share it soon.

Slmt berhujung minggu!
Rosma

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sis..i adore ur deco style..smpikan ulang bc entri ni bnyk kali hehe..asyikk sgt tgk gambar-gambar rumah u tu..


i smpi ckp kt my husband..jom kita beli umah br..nk wat deco style country pulak mcm ni..


rumah yg i ada sekarang konsep moden+caca marba haha..dh lama x wat projek deco-deco..dah naik bosan tgknya


p/S: suka sgt kalau u update psl rumah and deco-deco hehe

rina mazlan said...

Salam kak zu,

Baca entry kakak ni saya rasa macam insaf pada diri sendiri. Ye lah, kadang2 tak semestinya semua yang kita sayang dapat kekal selamanya bersama kita. Kita kena redha bila dapat 'benda baru' dalam hidup kita dah cuba untuk warnakannya supaya menjadi seindah pelangi..

Thnx akak...

zinnur'ain the love of my life said...

i luv how you decorate your house .. siap ada design sendiri lagi .. sangat cantik & menawan ... awesome ! ..

kasihredha said...

salam sayang di pagi jumaat..
hugs

Baru je akak nak bertanya kenapa jual that rumah yg sangat2 menawan kalbu itu...uwaaaa...nak nanges akak tengok...cantik sangattttt...dan suka sgttt.
tapi zu dah bagi alasan kenapa jual...terjawap le sudah.
Hati memang kena happy kan...kalau x happy apa lah ertinya.

Sukanya tengok kabinet2 tu...gelora hati ni...hahaha

treadmill kat rumah akak ni dah ja di tempat gantung baju zu...aduiii.

Rumah yg ada ayam tu rumah mak lang/ Azyan ke? Besttttt

Eey said...

Salam Sis,

Kita hanya merancang, but Allah know what best for us. Cantik rumah lama Sis, but rumah skrg pun apa kurangnya.

Sis, can u share where can get the ceramic sink tu? (If you still remember kedai mana >o<) I'm also looking fwd to do some touch up to my kitchen.
:p

Kniedaz said...

Rasa puas kan kalau dapat apa yang kita idamkan..lepas tu benda tu hasil idea kita...bila dah siap buat mini renovation kat dapur tu jangan lupa update ya...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



ya allah luvly long kitchen door knob story..hahahah

nanti kalau kakzue dah nak pindah umah kat tanah baru tu jgn lupe jual umah skang kat saye ye...hahhaa goyang kaki je masuk...


kampung KD and kwsn sekitarnye mmg
best kan....

insyaallah harapan dan impian akan itu akan jd kenyataan satu hari nanti...:)




cacah said...

teruja baca ni semua kak zu...
doakan cacah ye. bulan depan start bayar rumah baru yang belum siap. :(

kadang2 bila fikir sempat ke tak duit nak cover both rumah beli and rumah sewa... tapi kuatkan jugak hati and cucuk je perasaan yakin boleh dalam diri... kawan2 dengar je cacah mengadu ngadu nak lepaskan perasaan but deep down we do understand that I could make it. ;)

all the best kak zu for your kitchen makeover. :)

happy weekend!

Masdiq's Family said...

bestnye cuti 1 wk boleh make over kitchen sendiri. mesti tia mia pun akan sibuk nak tolong nanti. tak sabar nak tgk gambar kitchen akak after make-over.

rostina76 said...

sungguh syahdu baca ur N3 this time but after all, happy ending. honestly u did make wise decision sis. hope ur dream will come true very soon ;)

lemongrass said...

Salam Zu,
Lawa gilersssss your rumah kat golf resort tu but like you said, Allah knows best whats good for us kan :-).
By the way, I heran lah, you yang nak buat project make over kitchen tapi I yang tak sabar2 nak tengok the end result, hehehe....

Salmi said...

I love both house ID - monterez pun suka, kat KD pun suka :-)..happy makeover :-)

Shila Muin said...

Salam zue, sgt setuju dgn U .InsyaAllah I doakan rezeki U bertambah kerana U fikirkan kebajikan ibu dan anak2. Aamiinn

Anonymous said...

BESTNYA...

farrah said...

sukaaaaaaa sangat baca blog kak zu ni. you are such an inspiration! selalu rasa semangat gila nak memasak bila balik nanti. tapi sampai rumah letih sangat masuk dapur blur tak tau nak masak apa dahhhh so end up either tapau, or makan luar je! ngeeee ;D

Mummy PrudentialBSN said...

Cantiknya interior, mcm umah kat oversea..

Anonymous said...

saya sangattt suka baca blog akak..macam baca novel 'hidup'.

Rina Pretty Healthy said...

nice sangat