Saturday, November 17, 2012

Creamy Potato Vs Rendang Kerang.

Hulloo Saturday!

So lovely bila cuti yek;):) This morning i woke up in the early morning and did a few routines,after that I continued my sleeping until 7.10 a.m! He he..i know for a fact that Uwan will only go down for breakfast at 7.30 during weekend,uwan pun pandai berhujung minggu:) I didn't cook this morning instead i asked hb to take us out for breakfast;)


The girls after piano class.


They love this "red christmas' flower:)


After class we went and ate at Madam Lim.The duos have 4 items they like most here ;- Japanese tofu in claypot,Seaweed soup, Crispy Siakap in Premium soy sauce..and the latest addiction is


The black big Hokien noodles;) It is really nice here,both can finish the whole plate..I love it too,add some chili padi huishhh memang a winner here.


Came back from jogging in the evening i prepared dinner.Last thursday when i asked the papa to buy potato he bought one whole box weighed at 8kg! It is not Russet or anything fancy just the yellow potatoes but i have to make use of it before it turns green. Yang tanya mana beli the egg rack and recipe holder, i bought from Hidayat Fahmi,he's selling the items online,you may google his fb.



So I made creamy Bake Potato (Potato au gratin) for dinner to go with my steak.Well i know the bake potato will go well with fish but i promised the girls to cook steak.


It was nice ,creamy and super fast too.Lepas balik jogging both tak sabar2..'hungry,hungry" so i made a thin bake potatoes using only 2 instead of 4 -5 potatoes,I cut down the time of cooking from 45 mins to 20 mins only.If anybody is interested here is the easy peasy recipe, i used " Mc Cormick Scalloped potato powder ", just slice your potato thinly,grease baking dish with either butter or olive oil, lay your potato like a scallop in the baking dish,In a separate bowl whisk the Mc cormick powder with milk and cooking cream,add salt if necessary.Pour onto the potato,cover with the aluminium foil and bake for 45 mins ( if you are using 4-5 potatoes, i used only 2 so i bake for 20 mins ) Once the potato is cooked take out the cover and let it bake until tepi tu jadi golden brown.


Walaupun dua orang tu sibuk nak steak but they ended up finishing the whole bake potato in the baking dish;) So now i know nak masak potato macam mana yang both suka sebab bila i buat mashed potato Tia loves it very much but Mia doesn't really like the mushy mushy thing.


For dessert i just took out the left over sugar drop cookies batter from the fridge and let the girls suka2 hati buat small balls and roll sebanyak mana yang dia orang suka dalam the colourful toppings.See beribu lekat the topping dia orang rolled;):)


I asked them to make one tray only nanti habis bakar lagi;) Suka ya amat ler dia orang;)


Cookies in the oven.


Dah masak terus makan masa panas2 dan wangi:)


Tadi naik bilik..fikir2 ehhh baru i ingat my niece si Intan ada belikan i buku recipe Potato dari Mark&Spencer hadiah hari jadi dulu..so buka lah balik..potato kan banyak 8 kilo ni;)


Belek2 i rasa yang ni sedap ni..Salmon Potato Pancakes..nanti boleh try.


But my all time favourite actually is potato salad with not so hard boiled eggs..sentiasa sedap:):)


Uwan apa pun lah si ubi kentang....cuma lalu kalau masak lomak ayam dengan ubi kentang tapi fries dia suka.This morning we took her to Ikano to eat Nasi lemak rendang kerang kat Irfan Cafe:) Yang tanya uwan makan tak western food,ada selected western food yang dia makan macam pizza,mushroom soup,chicken wings tapi masak western apa pun kat rumah saya sentiasa ada seperiuk nasi dan gulai.Tapi tak larat lah nak tunjuk semua kat sini..he he;);)

Walaikumsalam pada yang menghulur Salam:) Terima kasih singgah di pangkin saya terutama yang memanggil saya "Azu":);) sangat indah jugak kalau Anon2 meninggalkan nama baru lah terasa bermakna bila menjawab salam,dapat satu tumpuan dan gambaran untuk membalas ucapan dan mendoakan kesejahteraan itu:):)
Opps sebelum lupa pada yang bertanya boleh ke muat one whole chicken masuk happy pan?Yes,you may check my earlier entry i think under 'The Kitchen and Us" and yang mintak tolong tunjuk dengan jelas gambar daun puding..i had it in my old entry under Hari Raya..i dont have time to browse through the old entries at the moment,you may google In shaa Allah boleh jumpa,the daun is very dark purple nearly black and i dont think they sell at just any pasar except special section selling sayur2 kampung.

To Kak Nur sabau yer:):) Tak tau apa nasib KA saya kat US and colour apa nak dapat he he:) hug Lily for Tia Mia okay:)

Take care All....enjoy your precious Sunday!

............................

23 comments:

aeinio said...

huhuh dok cari2 gambo rendang kerang.. hiks.. terliur dah!! tapi anak kat rumah ni baru bersunat sabarle dulu...

The Singing Pilot said...

Hambekkkkkk satu kotak kentang. Barulah gila kentang hahahaha

ida said...

weekend is always heaven utk org bekerja like us kan Azu..this week half of my soul takder dibawa my other half away hehehe...but simple cooking pun kena buat because ada mulut2 kecik to be feed...8kg potato...apa mau bikin lagi tu yer heheeh...dalam rumah ni...takder peminat potato..cuma dibeli bila ada kawan kawan request for potato salad...so selamat bercuti one week n cant wait for ur 'new kitchen' hehehe...kisssshh utk tiamia n also biggg hug to uwan...

annhuzi said...

Azu! My children love the petronas cake. Teringat sampai sekarang!
My dear good fren belikan 2 kotak.
She hadiahkan jugak cereal dispenser!
hehe kita copycat awak la ;)
naseb ada member baik :)

Semalam cari at 2 jb petronas tak ada :(
I told them kat KL je ada kot :D
8kg! Ingatkan you lose that much weight :D
we love potatoes too.
nak copy beli book easy potatoes jugak la. naseb my hub tak read sini, nanti he pulak copy papa buy 8kg :D

kasihredha said...

LEPAS ni Kena le masak kontang je lah kan...Kalau x Takut rosak pulak...banyak tu.
Sodap nampak kontang baked tu...Kalau dah letak susu Dan cream sure Sodap ...dpt bayangkan.

Anonymous said...

salam azu..dulu2 mak akak selalu masak kentang dgn sadin.masa tu sadin murah.lembutkan kentang dulu dlm kuah yg jangn pekat sgt.dah lembut baru masuk kan sadin dgn sos dia sekali,kacau sekejap sebelum angkat.seap makan dgn nasi panas,uwan mesi suka ...

selamat bercui panjang..salam utk uwan,papa tiamia dan utk wanita smpurna yang dipanggil azt ,..

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii sronoknye si twin tu bila dpt buat cookies....happy sgt..hehehehe

Dr norizan , muar johor said...

Assalamualaikum kak zu..im ur silent reader since early this year.. Since tgh dlm pantang ni luv la baca ur whole lots of story @ur archive..inspire ur life

Anonymous said...

salam azu, tq bagi respons ttg daun puding tu.saya sangat hargainya... saya seorang guru dari KB...sudah lama ikuti blog azu yg menarik ni. saya juga menjaga seorang ibu sebaya uwan..bila saya bercerta padanya tentang rendang didapur azu campur daun puding,,mak saya minta buatkan sbb teringin nak rasa...bila ke sekolah saya baru terperasan ada pokok bunga di taman sains sekolah sama spt daun dlm blog azu...tapi saya tak berani mencuba sebab tukang kebun kami kata itu sekadar pokok hiasan dan bukan untuk dimakan...

Fida Mokhtar said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Hi there, I found your website via Google whilst looking for
a similar topic, your site got here up, it appears to be like good.
I have bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just become alert to your blog via Google, and located that it's really informative. I am going to be careful for brussels. I'll appreciate in case you proceed this in future.
A lot of other folks will likely be benefited from your writing.
Cheers!
Feel free to surf my site Ray Lewis Jersey

Mrs.FHM said...

salam azu...
aduhh rindu nye kat kerangggg... bila lah mau ketemu lagi hihihi...

shamsuhada said...

azu...cantiknye wall baru blog u..byk betul gambar mknan..makin inspired utk masak sodap2...selamat bercuti & selamat bermake over ur kitchen...










M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



oohh sedapnye rendang kerang :))

baju tido dora yang tia mia pakai tu same lah macam qaseh punye..hahaha :))

zinnur'ain the love of my life said...

OMG ... your steak tu nampak sedap sangat ... marinate guna apa ye ?? boleh share recipe ?? and the potato gratin tu pun nampak sedap ... must gry someday ... he hehe ...

Mummy Khayra said...

Salam,

Hi Kak Azu..seronok membaca all of ur entry and i really2 enjoy it. last 2 days i've try ur traditional butter cake recipe..my family and i love it so much. btw..cant wait to see ur KA too..hahaha. teringin nak ada KA jugak..huhuhu

Uncle Lee said...

Hi, not sure you remember me....
Anyway, love the pics here. And your kids have really grown since last I saw them.
How you doin'?
I love your potato salad....looks really delicious.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Anonymous said...

Salam Kak Zu

Camne ye TiaMia suka makan? Anak saya 4y n 2y susah nak makan. Mungkin memilih makan. Pernah ajak diorang masak bersama2 tapi lepas tu, diorang taknak makan apa yg dimasak tadi. Kalau akak free, boleh tak bagi tau cara2 nak bagi anak suka makan.Terima kasih banyak2.

Ash Zahrah

Anonymous said...

salam pn zu....sgt ceria "rumah" ni....sy sgt suke....tia&mia pun semakin cntik...ALhadulillah uwan pun sehat nmpaknya...geram tgk potato tu....wajib ada kt dapur sy...sbb hubby ske mash potato...

Nur-nba said...

Salam.. Kak Zu, banyaknya kentang yg suami akak beli tu.. Tapi tengok menu2 akak tu..sangat sedap. Nur tahu buat jemput2 kentang je.. Teringin juga nak cuba resepi tu.. Tq sis.. take care..

Anonymous said...

Assalam

whaa tahun baru, langsir 'rumah' pun baru.. cantik.. sangat suka.

laila

zuhriyannie said...

Salam kak zu.
Nnt jgn lupa utk share resepi baru dgn kami yer. Sy cuma tau msk kentang bila buat gulai dgn sup jer. Buat sardin pun ada jgk letak kentang. Western pun cuma mashed potato yo.

Skrg tgh bercuti w family kt lgkawi. Bila g idaman suri, berduyun2 org beli pan mcm hepi pan kak zu. Sbb murah kot rm59.90. Btw sy dah beli 'cake stand' mcm kak zu. Hoyeahhh...

Anonymous said...

salam azu..hihi nak panggil azu gak la, blog ni kalau buat buku sure laku kan, ramai yang nak resepi n mcm mcm sharing yang azu shared.., hugs n kisses to tia mia yang makin comel, wassalam susu manis @kak suzi :)