Tuesday, April 28, 2009

ubek kan den yang takanang kan kampoung

"ubek kan den yang tarkanang kan kampoung"..hehh..hehh..Tia Mia will ask"..what mama?'..mama teringat kampung ler sesangat..and sangat lah happy sebab atas bantuan pakcik insyallah dapat berkumpul semua keluarga sabtu ni nanti kat kampung Kuala Pilah dan buat kenduri arwah untuk abah mama dan abang sulung mama (papa kak Nur).So looking forward la..uwan lebih lebih lagi..rinduuuu sesangat kampung..esok mama start cuti sebab our maid,heni akan balik kampung dulu dengan uwan dan pakcik so that she can help to clean the house..we go back Friday..so melayan semangat nak balik kampung yang ber kobar ni mari kita tengok gambar2 lama kat kampoung dulu..Kolo Pilah wait for us..we will come back..we rindu your kedamaian,your cendul,your mee hailam..and mostly rumah tempat tumpahnya darah dan keringat ku..rinduuuu.
rumah ku yang indah di atas bukit yang damai..berkabut waktu pagi macam cameron highlands.
tuan punya rumah yang bangga bonar..heh..hehh uwan..yang kini dah jadi Kota Damansarian..tapi hatinya melekat di Kolo Pilah ni haaa..

Auntie heni dan kak su..dua orang pembantu yang akan tolong bersih rumah uwan..ni gambar siap2 bahan nak buat kuah lodeh..raya dulu.

Ni pulak gambar kita last raya puasa..kenit masa tu you all lagi...

Seronok main kat laman uwan ..macam2 boleh tengok..banyak lizard tau sayanggg..

mama rindu sungguh nak duduk tempat lepak depan rumah uwan ni haaa..minum kopi dengan biskut balak..sedappp

Masa ni kecik2 la bebudak ni..2nd time balik kampung..

Tia budak gomok atas meja..

Rindu meja uwan yang semua vintage ni..kipas,vase bunga,almari semua yang lama tapi masih baik lagi..

masakan kampung yang simple menarik hati..macam rebus bayam ni..sodapp laaa

Gulai ikan sembilang dengan asam gelugur..menyengat sodapnya..

Singgang ikan pun enak banget..sebab ikan kat Pilah sogar2..

kacang botul yang jiran bagi..kruk..krak..kruk..krak..muda dan lemak laaa

Ni penyedap pada segala..sambal ikan bilis perah asam limau..mak oii..gaul dengan bayam rebus dalam nasik panas..patah ikan masin..terus tergolek-golek makan..

Bestneyrr dapat sembahyang jemaah..pakcik imam..papa tukang Qamat..

Pagi yang begitu damai..kabut yang berjaya menyelamatkan taik mata dan airliur basi dari di lihat dalam gambar..tapi memang best pagi2 sejuk breakfast kat meja ni haa..tak payah mandi sampai pukul 10..
dah tu pi Pilah..carik ais kacang dalam piring yang unik ni..sodappp

Mee hailam ni lah paling sodap dalam dunia..dah pi Paris,Amsterdam,London,Cannes,Venice,Vienna,Salzburg,Florence,Hong Kong,Tokyo tak de sedap macam ni pun (memang la..tak do kat tempat ni semua..hehhh..hehhh)..tukang masak ni orang melayu..tapi sodap dia kalah orang hailam..sodapppppp bonarrrrrr...

Ni pun istimewa dari pilah..jeruk maman..papa's favourite..nanti balik mama buat.

Gulai terung telunjuk,daun asam gelugur dan ikan sungai ni...heavennnn tu jer la yang dapat cakap..maleh den nak cerito..

Udang galah pilah ni lain macam sodap dio..lombut,manis,lomak..semua ado..sonang cakap memang dah tak sabar nak balik..nampak rumput pun raso macam salad sodap kat Cinnamon Cafe,One World Hotel..next door ni ha..yang buffet dia RM80+++ (tapi ceaser salad dia sodap giloss..makan berpinggan2..tak cukup ..macam kambing lak..cold cut abalone dip dengan tabasco pun sedap,..ishhhh..promote bandar utama lakkk..tak..takkk..Pilah lae sodap..semua sodap)..yey..nanti next week monday update lagi..




















6 comments:

Idida Aziz said...

wahahaha..bonar ehh td maso komen entry sobolum nih mmg tingat dh mee cendol pilah yg ponah azu ckp dulu...samo mee hailam... pehtu jongok2 balik blog ado lak entry br ngn pic lama yg mmg amek2 ku cam....tia mia pon mstu lom leh jln lg

lom ado laei balik ke kg husband dlm maso ni..psl mmg tingin sungguh try...mesti lg sodap dr cendol leman dawi yg mulut kecoh tu kan...

bestnyerr nk balik kg...ida setahun 2 3 kali jer balik wpon dokek bonar....org kg yg turun kl lak

nerry nerry strawbery said...

adoiii zu oiiii dah x tahan dah ni... dah mcam penagih dadah dah aku kecur kat office ni walau pun tadi makan tgi...

Sofea said...

nice !!! hv a great time blk kg nti ya !!!

pheewit...!! u look awesome in the baju kebaya !!

KaklongNiza said...

alaaa cik zu nii... poruit den tongah ber'keriuutt' ni... tengok udang galah tu... mau pitam kalu tak dapek!!

Tulipot said...

Bestnya.. Alhamdulillah syukur kan.. nikmat Allah ni.. tak terkata dah.. tengok pun dah sonot..

Nur-nba said...

Cantik rumah Uwan... Tergoda dengan mee hailam tu..