Monday, June 22, 2009

Fried Angel Hair and Cucur Bilis and telur Pindang

Papa dah balik last nite,landed at 12.00 am,his flight was delayed,12.30 midnite mama bangun bagi mia susu,mama dengar bunyi cab dan 'keting' gate kena bukak,mama tahu papa dah sampai.Mama bukak pintu dan buat nescafe panas untuk papa,dua2 orang dah tergolek tidur,kalau tak sure sibuk nak check bag papa. Mama pun cerita dengan papa hari ahad we went to Pakcik's house kat Cheras after hantar papa airport,both had a blast there,really happy,makan nasik goreng telur banyak betul,semua orang layan dia seronoklah,main dengan kucing pakcik nama "marble" and " sondol" (teruk betul nama ni..sungguh menggambarkan character sebenar miow ni)..marble tu cacat kaki dia patah,so both sibuk cakap " cacat..aki atah".Dah makan,mandi rumah pakcik,manja2 dengan kak ikin,abang din,makcik,mama pakaikan pyjama,kita pun drive balik.balik tak habis2 cakap pasal "marble".So pagi ni ingat nak bawak both keluar beli breakfast dengan papa tapi hujan lebat betul..so mama pun bukak fridge tengok apa boleh masak,so hasilnya mama masak "Fried Angel Hair Spaghetti, cucur bilis yang sedap,dalam ada long beans,carrot,bilis dan bawang,lembut didalam crunchy di luar, bagi both makan depan Tv hari ni..bukak "Hullaballo" vcd favourite dia orang,dah tu mama continue masak lagi lunch untuk uwan gulai ayam masak lemak cili padi with kacang panjang dan lunch untuk tia mia pulak chicken with celery and potato soup.Dah selesai semua baru pergi office,tak sempat makan pun mama,sampai office tengok ada telur pindang from Johor atas meja, mama's favourite..sukeeenyerr..thanks to kak pah.

sebelum pergi kerja tadi mama snap gambar ni..mulut penuh olive oil makan spagehtti..tomot ni..dah tu sibuk kunyah Daim's chocolate papa bawak balik pulak.

macam ni lah rupa atas katil sejak ada dua pengarang jantung ni..no more bouquet of roses..penuh dengan kawan2 baik dia orang ni..

Mama's super quick fried Angel hair Spaghetti with bolognese sauce and hotdog slices.


Cucur bilis ni sungguh sedap yerr..hehh..hehh..crunchy kat luar tapi dalam soft and creamy..cecah ketchup or mayonaise..yumm..yumm

pagi2 lagi dua orang sibuk makan daim yang papa bawak balik ni..kena sorok..


Gulai ayam masak cilipadi with kacang panjang yang kaw,kaw punya..cukup lemak pedas..uwan makan dengan sambal tempoyak dan sambal udang mesti selera punya.

Chicken,celery and potato soup tia mia tengah mereneh atas api..selalunya mama kecikkan api sebelum pergi kerja..suruh heni tengok sampai celery dan potato lembut..nanti tengah hari dia orang makan dengan macaroni rebus..suka dia orang ni sebab semua lembut dan lemak.

tak semoat breakfast kat rumah..ada rezki kat office..atas meja ada dua telur pindang johore favaourite mama ni..sukanyer..

mama pun terus kopek..letak dalam piring and ngapp..yumm..nyumm..cukup rempah ratus dia.





6 comments:

nerry nerry strawbery said...

adooiii dapat rasa bau telur pindang yang hangit dan wangi, bila masuk mulut aroma terus ke hidung, klu makan dgn kicap manis jalen, terus meleleh keluar bibir... huaaa lain kali jgn letak gambar nihhhh

MamaTiaMia said...

haha..haaa..nery..memang sodap ko..aku makan macam lelap2 mata..terasa rempah yang wangi..kalau tapu nasik beringin makan dengan telur amat sodap la.

Ikin said...

sedap nya..nampak cucurrrr...nyum nyumm
telur pindang den tak suko...itam la...hhehehe

kelakar kan diraong panggil kucing ...marblee...ondolll....pastu jerit kuat2...

Mummy Nini @ LyNN said...

Thank you for the wish...Moga2 dimurahkan rezeki lynn lepas nie. Lega sikit Bila Kak Zu kata camtu.. risau benar nie.

Tia & Mia macam Nini.. suka bukak bag Daddy yg baru balik dari outstation. Dieorang tau mesti ada sesuatu utk dieornag kan..

MamaTiaMia said...

sodap lah telur pindang tu ikin,maksu dah makan 3 bijik dah sejak pagi tadi..teruk betul hari ni makan tolos banyak betul..

Sofea said...

HAHA..I ve never really seen telur pindang..
1st time tgk :)