Tuesday, June 9, 2009

Pulut Santan Durian from Mama Jujidah Kitchen.

Mama Jujidah Kitchen?ha..haaa..macam tu la Tia and Mia pronounce nama mama,bila tanya, what is your papa's name : they replied "Azam"(boleh pronounce correctly) and bila tanya,what is your mama's name : they replied "Jujidah" (ha..haaa..zuraidah jadi jujidah)..apa pun mama so happy dia orang dah boleh cakap and faham banyak benda walaupun baru nak reach 2 years old,banyak trick dah especially Tia,bila kaki dia luka sikit dia cakap "Heni uwat (uat)" bila toy rosak dia cakap "uwan uwat",bila kena rotan sikit dengan mama dia bekejar jumpa papa and cakap "mama pukul"they selalu cakap dua bahasa serentak sebab kat rumah practise dengan uwan bahasa melayu dan N9 bila dengan mama papa kita ajar english, so bila dia orang sebut put toy inside something dia cakap "dalam-inside" kalau jerit tolong lepas tu help" macam dictionary la..he..hee.so cerita pulut durian mama jujidah ni..busy sangat la mama this past few weeks rasa exhausted macam nak jatuh..turun naik supervise org pasang cabinet kat rumah baru,siram rumput and pokok everday during lunch time,turun naik tengok project decking pulak,uruskan renewal maid,preparation for party,urusan kondo,kena turun naik admin office utk urusan SYABAS for both house, so sangat la mama penat.dalam penat tak habis lagi tu Tia kena demam,baik Tia,Mia pulak,quite bad jugak,dapat high fever sampai 2 hari,dah lah dia allergy antibiotic dan tu meragam tak berenti,tak boleh turun dari dokongan mama,sampai nak patah tangan,malam pun macam tu,Mia baru nak baik papa pulak demam yang sangatlah teruknya 4 hari terbaring kat tilam..mama,masak,urus everthing sampai lost weight quite banyak (hmm..apa pun happy lost weight;).Dalam kesibukan tu alhamdulillah dapat support dari uwan dan jugak maid, dapat jugak lalui semuanya.dah sihat semua orang ni mama rasa dah lama betul tak buat benda yang manis2 untuk uwan so pagi tadi mama masak la pulut dan santan durian,untuk you all pulak as usual you both suka mama punya country bread toast with hotdog and cheese and potato soup with fresh milk.kadang2 mama pikir macam mama ni boleh bukak restaurant sebab pagi2 mama punyalah banyak menu kena masak,macam pagi tadi mama masak pulut santan durian,hotdog toast and soup,dah tu masak lunch kari udang dengan terung dan goreng kacang panjang dengan bilis for uwan dan masak jugak lunch for tia mia fish fillet soup with brocolli and potato.nanti ada rezki mama nak bukak "Mama Jujidah Kuchen" la.

Sedapp..slurppppp..slurrppp burrppp burppp santan durian ni sebab durian dia banyak,sebijik mama taruk.
Sukanya Tia hirup soup sampai macam nak masuk dalam pinggan,dah tu mia tamak kejap nak toast,kejap nak toast..tapi suka tengok dia orang makan especially bila dia orang cakap "edapp..nyumm..nyumm"

Selalunya mama kena buat toast ni penuh satu tray, kalau ada masa buat variety,plain toast,with cheese,with hotdog,with pesto and tomat0(papa's favourite)..nanti lepas mandi dia orang ulang lagi.

mai la makan pulut santan durian dari mama jujidah kitchen ni yer..so creamy and nyummy;)



7 comments:

Sofea said...

WOW... so many dishes in a day ...U r indeed a super mum !!!! salute 2 u.... :)

annhuzi said...

ya super indeed. untung tia mia, ur mum jujidah buat banyak jaudah :)

Tini said...

terliur pulut doyan tu huhuu...dah musim doyan ke? isk cam terbau je kat sini.

Mummy Nini said...

Pulut durian tu yg buat kiter tak tahan.. kat sini mana ada jual.. nak buat sendiri?? hahaha mana ada musim durian sekarang nie..

Next month gi carik Pulut Durian nie sampai dapat..

MamaTiaMia said...

mummy nini,
sian,susah ke nak dapat durian kat sana? tapi seafood banyak kan mama tia mia tak makan durian pun tak pe asal dapat makan big prwan hari2:)

4 Kay-E said...

Mama Jujidah..
Lamanya tak makan durian.. Sedapnyeeee.. Bau sampai ke sini la.. hehee...
Pandai Tia&Mia makan ye...

Idida Aziz said...

haha..jujidah pon ok gak...
sgt2 jeles kay kat jujidah psl tia mia nk mkn...bahagia sungguh ngk derang mkn elok kat meja..makanan pon meriah kat atas meja...tgk tia tuh....kalu la nafisa gitu alangkah gumbiranya ummi...kongsi ler camner nk bg nafisa nk mkn mcm tia mia...