Monday, September 7, 2009

Cherita Kasut,Cherita Bulan

Kalau pakai kasut sebelah lain sebelah lain apa tandanya?That's what happen to mama today..hmm after lenggang kangkung dah masuk office..or more to lenggang ayam serama patah kaki since the kasut is tinggi sebelah..haaaa..haaaa.baru perasan kasut sebelah lain sebelah lain..camana tak perasan?Kasut tu tak sama langsung, satu ada lobang2 satu plain,kalau orang tengok memang fikir??????. .So the answer to the question mama tanya just now is kalau pakai kasut sebelah lain sebelah lain apa tandanya?jawabnya ialah tanda nak beli kasut baru lerr...alasan yang sangat beshhh..he..hehh..Jadi dengan lenggang ayam serama patah kaki mama pun pergilah Mall today,susahnya nak cuba kasut malulah kat budak sales girl tu mama sorok2 kasut yang salah tu dia asyik pandang jer..carik carik kasut tiba2 mama terpandang kasut kat bawah ni..alamak teringatnya..so sama dengan kasut yang mama beli hampir 8 tahun dulu kat San Remo..teringatlah mama Cherita Bulan.



Ni lah kasut yang mama beli tadi,Hush Puppies(tapi bukan beli satu jer..tetap dapat menyambar satu kasut snowfly jugak)..Ceritanya..8 tahun dulu mama beli kasut hantaran mama kat San Remo sama sebijik macam ni,masa tu ada official trip to Cannes, mama masih bertunang dengan papa..papa bagi sikit duit mama pun plan beli barang hantaran kat Cannes.Dengan kawan dan boss mama we drive masuk San Remo,border Italy& Monaco, jumpa brand Furla kat lorong2 tu dan mama beli handbag dan matching kasut..sama betul macam kat atas. Apa pulak Cherita Bulan?


Teringat kasut bertunang tu..nostalgia lah Cherita Bulan..Cherita Chenta ha,ha..dulu masa mula2 kenal papa mama tak la rasa nak serious dengan dia.Mama ni memang susah sikit..masa muda muda dulu (hehh..hhh sekarang pun mudaaaa:)...susah nak suka kat orang..orang pulak adalah jugak yang cuba2..entah kenapa suka pulak kat mama budak Negeri sembilan yang bermuka masam dan tiap2 minggu balik kampung ni.Antara yang suka tu ada yang kurus,gemok,pendek,kaya,gila,popular,hensem,tak berapa hensem dan tak hensem langsung suka kat mama...ha,ha..kelakar kalau di ingat satu2..semua ada character boleh buat cerita..tapi semua tak menjadi mama rasa macam tak der chemistry...biarlah masa tu mama tak kisah nak kahwin..Papa pulak sangatlah over confident orangnya..kenal sehari terus cakap nak serious..rupanya dia dah kenal mama lama dari jauh,dari kawan..so bila dia over confident tu mama tak layanlah sangat...macam rasa pe hal dia ni..Tapi sebab papa is very good in writing bila dia email mama,mama suka cara dia menulis dan papa jugak banyak travel..so kita orang share experience. Cherita Bulan terjadi bila satu bulan puasa tu macam biasa setiap tahun mama akan ambik cuti seminggu di bulan posa, balik kampung..sampai ramai budak lelaki cakap..tak payahlah nak ajak mama dating kalau kucing beranak pun mama balik Negeri 9..hmm den tak peduli biarlah den nak balik jugak.Masa duduk kampung tu tiap2 lhari papa call..cerita macam2lah..satu hari dia call tanya mama buat apa? mama cakap baru balik dari pasar dia cakap baguslah tu..masak lebih sikit dia nak datang bukak posa,mati2 mama tak bagi sebab mama tak nak tunjuk dia kat uwan,sebab mama tak rasa nak serious.Papa cakap mama tak boleh macam tu..bulan Ramadhan ni alang kan pengemis kita buka pintu untuk bagi dia masuk rumah..ni kenapa pulak mama tak bagi dia datang..susah betul...dah berhujah-hujah kat phone..dia dengan degilnya datang jugak..mama suruh datang bila hari dah gelap supaya orang tak nampak,pukul 4.30 papa dah sampai..sakitnya hati..ye lah kat sebelah rumah mama ada orang kepoh,mama malas jadi cerita. Nak di pendekkan story dan terjadilah jugak cerita,maka after selamat berbuka puasa mama,papa dan uwan,mama pun pack some food kat dia dan hantarlah dia ke kereta after maghrib tu..senanglah hati mama tak de orang nampak..dan nak jadik jugak cerita hindustan..papa masa reverse kereta dalam gelap tu dia masuk dalam parit..aduhhhhh sakitnya jiwa macam mana nak tolak kereta Mercedes Klasik buruk dia yang berat buta tu????Like it or not mama terpaksalah dengan muka tebal macam tepung talam tak jadi pergi jumpa orang sebelah yang kepoh, yang malam tu penuh dengan anak2 lelaki dia berkumpul, mintak tolong..dia orang dengan gembira datang dan cakap kat papa "tak pe bang kalau baru2 ni sebelum jadi memang macam ni..ni tanda nak lekat lah ni"..sakit betul hati mama..tak dapat lah papa balik malam tu,sebab tow truck boleh datang esoknya aje..mama dengan muka sebal dan papa dengan senyum meleret pun berjalan nak masuk rumah balik dan masa tu papa dongak ke langit ada bulan yang memang terang betul..papa pun cakap " this is a good moon,very bright..it will shine our life"...haa..haaaaa..dasat kan Cherita Bulan ni..macam romantic and macam geli geleman bila ingat..heh..hehh..sorry papa..you are a good man,Allah Sbt kuatkan jodoh kita di bulan yang mulia iaitu bulan Ramadhan,di kampung tumpah darah mama.

So this a man for mama and you both..Allah sbt tentukan,jadilah Cherita Bulan..Alhamdulillah kita bahagia setakat ini..moga Allah panjangkan kebahagiaan itu.Sebut bahagia mama rasa akan lebihnya bahagia raya kalau papa tambah lagi baju raya mama ..haa..haaaaa...dan kasut lagi papa,dan accesories lagi papa..dan sofa baru,dan langsir baru..semua baru baru la papa..barulah bulan bersinar terang lagi..hik..hikk..hikkk.



10 comments:

yatie said...

yang fofuler tu yatie tau kot ha..ha.. . kalu dgn yang tu la dulu.. sah2 masuk paper tau.
Tapi tu la.. jodoh tu dah ditentukan dan yang penting sekarang ni bahagia. (Peminat En. Azam pun yatie tau )- Jgn. lak gi serang Enes lepas ni. ha...ha...

Mmm... terasa macam baru smlm gi Dewan kat Pilah tu tengok org tu bersanding. He..he.. - yatie.

Ikin said...

Syahdunyaaaa....cerita hindustan ni. Hahhaa. Teringat la balik cerita dolu2. Excitednya...masa maksu nak kenalkan paksu dulu. First time tau maksu kawan ngan paksu, kes kereta vitara tu la. Hehe.Masa tu la maksu bukak cerita.

Alhamdulillah, Allah berikan jodoh yang baik untuk maksu. Paling tak boleh lupa, betapa kecohnya masa maksu bertunang. heboh je masa tu tilik paksu atas bawah. Haha.

MamaTiaMia said...

yatie..itulah jodoh namanya:)..peminat enes pun kita tau jugak..hehh..heh..selamat menyambut ramadhan..syahdu sangat puisi awak tu..tak pe enes sentiasa menjadi lelaki mithali kat office ni:)

ikin..gambar maksu bertunang satu pun tak der lagi dah..penat berposing pakai baju kebaya alang masa mudo..sungguh bangga..buat rambut kombang sendiri:)

yatie said...

aiyak.. itu bukan puisi la.. tu lagu Crossfire zaman rock kapak. he..he... Fotopages dah bukak balik... blog tu hiasan semata-mata.

nur aishah said...

so sweet n kelakar la maksu nyer cherita bulan n slah kasut nie..hihi..kalu da jodoh xkemana..kebetulan tgh baca entry mksu ni keluar lak lagu n9.."ujang-omak kawinkan aku"..hahahha

mmg betollah apa yg arwah nur selalu ckp kat nur..anak yg baik berbakti pd maknyer akan diberi rezeki yg terbaik oleh Allah.."kau tgk jer lah maksu kau tu"

arwah atok & abah must b very happy tgk u&ur family now..happy family..thax paksu jaga maksu sy yg terbaik..

MamaTiaMia said...

oh esah..sungguh maksu terharu cakap "maksu saya yang terbaik" nanti maksu masak sardin goreng kat awak ok:) secara serious maksu pun banyak kelemahan,cuba menjadi anak yang baik,isteri yang mithali tapi kadang tak sabar,kadang tak cukup baik..kadang2 tak jadi mithali jadi tali jer..uwan jugak ibu yang terbaik dan paksu suami yang memberi bahagia,penuh sabar..itu banyak membimbing maksu dan meningatkan diri ini siapa..untuk esah pulak ko jgn asyik dongar lagu 'kahwinkan aku" nanti den call kuri nanti haa..berkojar putra datang..hahh..haaa

nerry nerry strawbery said...

ish ish klu khawin dgn sifu fofular tu dulu alamat lagu mentera semerah bulan juara lagu taun 2003 tu hah.he he..

paling ingat bila azam recognize kau sbb tak pernah pakai baju 2 kali... wakha kha tu la baju baru 2 ,3 lemari masa tu ... bila pakai tahun depan baru pakai lagi..

MamaTiaMia said...

ciss nerry ko jangan citer banyak2..hehh..hehh..tu la dulu baju baru 2,3 lemari sekarang ni pakai kasut pun sampai sebelah lain sebelah lain..tapak pun dah haus..sampai malu salesgirl tengok..tak boleh jadi,tak boleh jadi..harus ler memenuhkan lemari semula ni haaa..sungguh dilema antara sofa,carpet dan baju laura ashley,ZARA itewww:)

•fyquea• said...

ohh..u both sooo suweet!hehe.
aiyoo!cm mane bole tslah kasut.haha
funny..enjoy reading ur blog..hee~

Ikin said...

bahaya ni...nur dah start dengar lagu ala omak kawinkan aku...hihi.