Wednesday, September 2, 2009

Dam Dam Dum Bunyi Mercun

Time flies so fast..ye ke?Actually, we feel it flies fast because we have done so many things in one hour,one day,one month and one year.We feel one year is like a one month but if you look back there's so many things happened in one year, a crawling baby can now walk and a fiancee is now a wife. If you still feel time flies so fast as if there's nothing that you have done in the past,try to list down the things that you have done,look back at old photos.Mama looked at our last year raya's photos...you have grown darlings,there's so many sweet memories in the past,nothing to complaint,every single thing happened for reason and we should just syukur and syukur as uwan said "ingat bumi kita pijak ini milik siapa".Okayyy..with keinsafan in our heart, we now cherish the time that we have together..yeyyy nak raya,yeyyy nak balik kampung..lamanya tak balik..kesian uwan rindunya dia pada kampung..the feeling must be like you being stopped from meeting your love..how mama wish mama could arrange things so that uwan can stay in kampung longer,so that she can embrace the love that she has been missing..mama will try mama's best.Keseronokan balik kampung is beyond description, its like going back into your childhood,its like drowning in happiness..time stands still in kampung,you can just sit back and linger the sweet memories.This year gonna be great because you all dah besar,mama has spoken to pakcik we will masak our own lemang this year,pakcik will call our relative in kampung and get their help to buy for us the buluh,daun etc..hmm tak sabar nak tengok the big fire again,susun buluh lemang dah berisi,bentang tikar kat bawah pokok dan potong daging untuk rendang, masak sup tulang di halaman..macam dah boleh bau aroma rendang yang bercampur limpa dan hati bila garing..wangi menusuk hidung..macam tak sabar nak berbuka,bila bukak tutup periuk sup tulang nampak tulang dah tanggal dari daging,kuah dah mula pekat..mulalah menumbuk cilipadi perah asam limau untuk cicah daging. Dengan halaman yang di penuhi pelita,ruang tamu diganti karpet baru,lampu "lip lap" di gantung keliling rumah,suasana memang indah..bila hari hampir petang kita siap ke pasar ramadhan hunting for drinks..singgah di pasar raya pilah yang satu satunya paling glamour..seronok nya.For this year kak ikin dah tanya mama apa menu untuk raya,so we have decided ,apart from lemang and rendang we will cook nasik impit,lodeh,kuah kacang,sambal kerang and since kita akan buat sup tulang seperiuk besar we will have soto as well,just add pegedil,bawang goreng dan the kaw sambal kicap..sedapnya.


Pelita brings back all kind of memories..close your eyes and you can see yourself in the past jumping with bunga api,laughing with friends,play hide seek malam raya..

This is our last year's photo..you both were 1 year old..tak pandai nak enjoy bunga api lagi..takut..this year mama akan potong pelepah pisang buat tangkai panjang,so that kita boleh cucuk batang bunga api kat hujung dia..

Hmm it seems mama yang terlebih seronok..hahh..hahhh..mama memang hantu bunga api dari kecik..maklang pulak pernah beli bunga api besar bom..bila bakar meletup tembak kaki anak kak ambit..terbakar bengkak besar telur itik..kesian betul..meraung lah inyah malam tu..

keciknya lagi Tia last year..comel dan dobot jerrr...ni shirt baru pakai malam raya..

Mia pun masih tenit..pakai shirt baru jugak..sekarang dah tak muat..

Firts time both pakai baju kurung masa tu..seronok betul mama papa tengok..

Kalau maklang balik,uncle agil boleh anyam ketupat ni..kalau tak kita beli yang dah siap kat pasar jer la..mama boleh anyam half way aje:)

Ni lah rendang resepi uwan yang tiada tandingan,daging yang lemak2 sikit campur limpa,hati..santan pekat..bila dah garing wangi betul bau dia..sedap tak terkira kena dengan lemang yang panas berasap..

September 2009..dah besar lah anak mama,dalam umur 2 tahun ni dah pandai cakap macam2..malam tadi dapat handphone mama pretend berbual kat phone sambil cekak pinggang jalan ke hulur hilir cakap " haa..mama ofice..belum balik..adik nangis..kikin(kak ikin)..mama bolum balik..ha..haaa..yes..yess..ok bubye"

Anak mama si Tia Khadeja, nama yang mama combine kan sendiri setelah found out mama pregnant with twins..dah pandai bergaya sekarang..

Tia Khadeja and Mia Ayesha..yang pandai merajuk,buat cerita,berborak..lasak tak boleh cerita..

Now pandai demand bila keluar "nak style..nak gaya..nak jeans.."

Appetite both pun alhamdulillah..nampak je food " hungry la..nak eat la..please..please.."Nanti kita balik raya makan macam2 yer sayang..


11 comments:

nur aishah said...

ala syahdunyer..tadi pagi da tersa sgt suasana nak dkt raya..budak2 opis ni asik buka lagu raya jer..abah kalu ada masa ni da sibuk mengemas umah..pokok2 bunya kat depan umah tu da di trim nyer..pokok pelam kesayangan dia tu tgh berbuah bnyk..sibuk la abah ajak nur n ina mengecat umah..pangil cucu2 nyer blk ujung minggu buka pose sama2 n tolong dia rasa masakan dia..abah mmg pandai msk..mak lak sibuk la kat dapur buat kuih tat,samprit,rempeyek..sedapnyer..lama betol xrasa mcm tu kat pontian..sekarang apa yg mampu blk sekali sekala..tp raya thn ni ingat nak blk awal kemas umah..bagi mak hapi..kembalikan nostalgia lama..kenagan paling xdpt lupa berbaris salam mak abh & adikbradik..sesi hiba & gelak2 pun ada..
tia mia bila nak dtg pontian umah paklong&maklong?
jom la..best tau..ramai sepupu awk..bnyk nnt dpt duit raya..

MamaTiaMia said...

ye la kak nur..nak baut camana,kena teruskan kehidupan..tapi kenangan manis tu tetap tersemat dalam hati..kita buat yang terbaik untuk yang masih ada..insyallah bebudak ni dah besar sikit boleh la jalan jauh..now tak larat lah..balik kampung jer la awak..kita balun sup gear box.

faried said...

ingat gambo baru amik tadi.. siap dah pasang pelita bagai.. jelas gak =) adik saya baru jer beli.. nk anto balik kampung pun tak sempat lagi
anyway hapi belatad besday tuk husban kak zue.. tak sempat nk jenguk ni pun curik2 jer.. camera pun lamer dah tak usik.. sian plak beli mahal2 tp simpan jer..
awal poso aritu dh balik berbuka kat kampung.. tinggal balik raya jer la ni.. cuti pun dh approved.. tunggu rayeee
akak dah soping2 lom..
kekwn ajak mlm sabtu ni..
acara tahunan kitaorg jln2 kat jln TAR pastu sahur ramai2.. slalu ujung2 poso kali ni awal plak..
luper..umah saya buat lemang rebus jer =)
ayah saya malas nk carik buluh plak.. nak beli lg ler dia tak nak

Kakak & Adik said...

salam perkenalan... do visit our blog http://something4youandme.blogspot.com to view those beautiful REAL colored stones on sale! thank you!

MamaTiaMia said...

hi gee,tak leh tinggal comment kat fp awak ler,thanks for the wish:)

Sy@M!M! ^ AzM!r@ said...

hye. I'm ur silent reader of ur blog before. Hihi, dah lame bace ur blog & am really inspired of ur life on how u well-managed ur family & esp the kids even u're working. Good job!

now, i even promoting ur blog to my friend & mom.hehee :D

Sy@M!M! ^ AzM!r@ said...
This comment has been removed by the author.
Eine Frau aus Botnang said...

SAlam Ramadhan & salam kunjung balas & kenal, and your 2 little twin girls are just adorable. It looks like you are doing very well handling the twins & family. Keep it up! InsyaAllah I will always keep coming back to your sweet blog!!

syanashwa said...

what a sweet memories you have!!.. rasa mcm nk braya kt kampung mamatiamia je..hihi ;)

Ikin said...

sedapnyeee rendang tuhh...
tak sabar la nak raya kan...nak balik kampung...
This year u all dah pandai melaram, berborak , berjalan. Best betul.

Nanti kita lepak2 kat tangga rumah uwan malam raya...best tau...masa ni lemang dah sedap...sambil2 makan lemang...memang takde tandingan.Selalunya...mama tia mia...baju tidur pun ada 'baju tidur raya' tiap2 taun. Haha, so masa ni la nak melaram. Dulu2 masa belajar, kak ikin mesti dapat satu baju tidur. Best2.

job said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社