Sunday, September 13, 2009

Kuayteow mama sedap gilerr,Gulai Ketam mama leleh leleh

Alhamdulillah dah nak sampai penghujung Ramadhan kita..terasa sedih jugak nak meninggalkan kemeriahan dan kebahagian yang di bawa Ramadhan kali ini.Seperti biasa hujung minggu lah mama papa kejar nak buat semua benda dan hujung minggu jugak lah full time masak.Hari sabtu we went to pick up cookies at Bukit jelutong and Sunday we with uwan went Tesco to buy groceries and ikan..there were thousands of people..orang macam lapar gilerr lah kat Tesco tu kalau tak bawak dua trolley tak sah..memang ada yang murah macam Siakap yang sedang hanya R4.50 seekor kalau beli kat Jusco around RM10..tapi keributan kat Tesco tu pening la kapla.Apa pun mama berjaya lah ambik apa yang nak di beli..mengata orang..mama pun ended up with 2 trolleys jugak..hehh..hehh..dan yang ponting petang tu mama dah masak char kueytewo sodapp gilerr..macam tergolek2 rasa sedap dia bila masuk mulut..kihh..kihh and gulai ketam masak lemak cili padi ngan tomato lak..tak der tandingan..he..hehh..sabar jer lah yang baca ok.

Eeee.. terrornya mama boleh masak char kuey teow lagi sedap dari penang....tak po banggo ni haaa..memang sodap..mama tak suka guna kuey teow dalam plastik tu..so mama beli kuey teow batang macam nak buat yong tow foo tu..potong ikut size suka..daging,shitake mushroom,taugeh..daun bawang..wahh..masa berasap tu..sodap bagitu..

Ketam lemak manis..makan taruk kuah banyak2..taruk sambal..gigit ulam bendi rebus..syedappp nyerrr..uwan tambah banyak kali ler..

Goreng kepak ayam dengan kacang panjang with cilipadai bawang and kunyit..wangi ..makan dengan nasik kosong saja pun sedap..sesuai untuk sahur.

Siakap RM4.50 mama..daging masih manis dan segar..goreng garing2..dan tumis sambal istimewa mama..wah sodapnya bila curah tumis cendawan style zaman dulu..

Kalau masak cendawan mama memang suka uwan style ni..sedapp tanya papa tak caya..tumbuk bawang putih merah,ikan bilis,kunyit..minyak sikit jer..tumis sampai wangi..masuk air and then cendawan..memang kaw..

Buah ni heni (our maid) yang mengaturnya..camtu lah kesenian heni dari lampung tu haaa..

satu lagi hasil seni heni..heni tiap petang tukang atur jer la..tukang masak mama..dah berpeluh bersilat masak macam2 mama tinggalkan lah untuk dia atur..ulam bendi dan terung rebus ni favourite semua..
Kelapa botak for everybody..RM3.99 sebijik mama beli 6 bijik..rezki semalam air dia memang manis dan fresh..new delivery kat Tesco agaknya..

Ni lah dua budak yang ngekor kat Tesco tu..dah boring buat macam2 hal..main limau,kacang panjang..mama kejar nak marah tapi semua orang including yang tak kenal pun cakap"they so sweet budak2 memang camtu"..nanti balik yer..so kena bagi lollipop nak kasi diam..

Mia..meleleh sana sini..menghisap lollipop dia..

Tia sempat bergaya lagi..pandai sekarang..kalau nak keluar somewhere mama tak siap lagi cakap kat dia tunggu mama nak mandi,nak tukar baju,dia jawap "mama dah cantik..jom go,jom go"..
ada photoshoot kat Tesco tu for kids..the girls sibuk lah kat situ..
Mia sibuk menumpang props kat situ jugakk..

Ngan uwan buat apa2 tah kat tepi tu..as long diam ok lah..

Tia pandai buat trick sekarang nak ambik gambar dia kalau comot..dia tutup muka..tu selipar heni yang dia pakai..

see masih tak nak tunjuk muka dia..nakal ni dua orang anak mama..meriah puasa tahun ni dengan dia orang..Alhamdulillah.

10 comments:

Drama Mama said...

wah meriah masak ya. tak lama lagi dah tak berapa nak meriah, ramadhan is ending kan. huhu

syanashwa said...

wahh.. mamatiamia bukan je pndai masak.. pndai jugak bg org terliur!! sabarrr... bertuah cik abgnye.. :)

Idida Aziz said...

sup cendawan tu mmg sodap masak air gitu ajo...
kenal tak cendawan busut yg kuar lps2 hujan tuh..yg tu lg sodap manis kan....rindu plak zaman kocik2 kek kampung makan sup cendawan nih...huhuhu...

heheh sat gi try gagahkan diri utk apdet kay....gambo dh melambak2 smp kene skip jer la nk upload semua pon..nak basuh pinggan dulu...hahahaha

MamaTiaMia said...

hi idida, mestilah tahu cendawan busut tu..memang sodap bonar kan..kalau yang baru nak kombang tu tumis air aduss manis yo..makan lak ngan ikan masin..kalau saya nampak tepi jalan mesti berenti nak beli punya..rendang pun sedap tau.

yatie said...

wa.. suma cendawan la.. sampaikan kuew teow pun ada cendawan. Ni dah kira Hari Cendawan Sedunia dah ni. Apa2 pun meleleh gak la air liur tengok. he..he..

Ayam merah tu tak de la sedap mana pun tapi mungkin sebab tu ler satu2nya lauk yg yatie masak dia penah makan. Kita ni nama je duk umah tapi bukannya reti masak. Tak caya tanya EZ sebab biasanya kalau tanya dia sedap ke tak, mesti dia kata 'mmm.. bole la..' (gaya menyedapkan hati tukang masak) ha..ha..

MamaTiaMia said...

alaa yatie ez memang camtu semua dia cakap "boley la"...sedap la tu..dulu saya tanya dia awak masak lasagne jadi tak..dia cakap "okey..jadi"..re:kita memang suka cendawan lerr..kalau pergi Marche tu boleh order mushroom soup,shitake goreng satu pinggan..sodap ler..

Ikin said...

yang paling melelehkan air liur adalah kepak ayam tu ha...
hahah...kepak ayam buat sup utara style maksu pun sodap...nyum nyum

amboi amboi cik kak tia kita...muka comot tutup muka ni...seb baik dia tak cakap no comment no comment..ahhaha...sebijik macam artis nanti...

annhuzi said...

i like kway teow too and ketam :D
ya so sad ramadhan so fast ending :( mudah2an tahun depan dapat berjumpa lagi insyaAllah.
nak wait for ur kampong raya pictures :)
dis time tia mia dah faham pasal collection duit raya ;) and bergaya dgn baju kurung and kebaya ke?

MamaTiaMia said...

hi ann, yeap tia mia dah excited pasal raya,tak tau la faham ke tak..but they do know about puasa and this morning so kelakar and surprise bila dia org nyanyi lagu "telamat raya" in the bathroom.Selamat menyambut idulfitri to you and family:)

zubye said...

Hi Azu!

Sedapnya semua lauk pauk niii.. hari tu buat gulai ketam gak masa my family datang rumah... yummy! we all love ketam!

ok Azu.. kami sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat Tia Mia & co. maaf kalau selama kita kenal.. ada yang tersilap bicara ke.. ye.. esok kitorang dah nak balik Kuching turn tahun ni beraya side abah irfan. sungguh tak sabar bila 2 tahun sekali baru dapat pulang ke sana.. sampai tak sempat nak buat spesel entry hari raya kat blog dek kerana excited mempacking sana sini.. heheh.. takpelah.. lepas raya lah kita buat all in one..

ok Azu.. have a safe journey home ya! lepas raya kita sambung bercerita semula!