Tuesday, September 15, 2009

Indahnya Merindu

Merindu kampung is one of the most beautiful feeling and not all is fortunate to experience that. To mama its like merindu love you left behind..the only different is 'seksa merindu" itu indah.Sebab itu insyallah mama akan cuba pastikan perasaan indah dalam jiwa mama ni dapat di rasa oleh you both.If oneday there's no more old people around who is the foundation of this rindu,the foundation of this love mama will be the "kampung" and mama will be the "rindu" for you both ,as long as you need it as long as you appreciate it.Ada kawan mama yang tidak pernah beraya di Malaysia apatah lagi di kampung saban tahun setiap satu hari sebelum raya she and family will pack their things and go holiday in Europe,there have been all around the world,skiing in switzerland while kita bakar lemang,menyusuri jalan di Paris while kita bertawar beli daging di Pasar,menaiki gondola di Venice while kita sibuk menyusur sungai di kampung. Walaupun dia bertuah tapi takkan mama tukar masa berpeluh mama mengacau rendang di halaman dengan bersenang lenang di Champs Elysee,tak kan mama rela menukar peluang mama terjerit-jerit di pasar nak booking santan dengan sipping Coffee at Vienna dan takkan mama tukar masa terindah mama menghidang lemang,lontong untuk tersayang di pagi raya dengan duduk bersenang menghadap buffet di Sheraton Frankfurt. Tahun ni kita semua merancang untuk sama2 melalui waktu terindah itu di kampung,seronoknya duduk di halaman uwan yang luas di atas bukit,seronoknya menghampar tikar dibawah pokok rambutan untuk potong daging,di bangsal uwan pulak kita hidupkan api yang besar untuk bakar lemang,kita buat beberapa tungku untuk masak rendang,sup.Uwan pulak selalunya bersila di dapur membuat tapai.Kita kemaskan rumah yang lama dah di tinggalkan,kalau anak dara dulu mama selalu sampai pengsan buat semua tu now alhamdulillah ada maid mama dn maklang yang bantu.Bila petang kita ke pasar ramadhan kuala pilah ramai2,seronoknya ramai2 menyusur bazaar ramadhan ke kedai kecik2 untuk beli selipar atau apa2 jer.Bila nak berbuka rumah penuh dengan kemeriahan dan kasih sayang,hidangan sampai tak cukup meja, buka TV kat dapur dan depan plus lap top yang main lagui raya,dah siap mandi berbedak,berbaju tidur baru..kita duduk usik mengusik sementara menunggu azan.Pelita pun kita pasang,lampu lip lap di hidupkan,cantik sungguh rumah antik uwan dari jauh..penuh cahaya,penuh ketawa.Dah malam selalunya kita bukak bag masing2 bertukar2 hadiah,mesti ada barang untuk each other,along selalunya supply brooch,ikin selalu belikan uwan set raya..happy semua orang mencuba barang baru di malam raya...dah tu semua beratur nak guna iron nak gosok baju raya..tergantunglah baju raya di sana sini..usik mengusik baju raya siapa yang glamour,kasut siapa paling gah.Bila perut dah di isi kemeriahan tak berhenti lagi..after sembahyang berjemaah,mendengar suara pakcik yang merdu mengalun azan dan takbir,berdoa untuk yang di sayang arwah atuk,paklong dan saudara2 semua..yang perempuan beralih kedapur pulak goreng kacang,potong sayur untuk lontong,mengisi balang dengan kueh..walaupun penat,tapi penuh bahagia.Banyak nak cerita lagi sayang..nantilah kita balik..nantilah kita buat semua itu..lepas tu kita cerita lagi.


picture is courtesy of mazidul blog.

Ni gambar Kuala Pilah..cantikkan ..mama macam tak perasan bangunan ni..tengok kat blog Mazidul..bila balik nanti mama nak check yang mana satu ni.

Rumah uwan yang di rindu..pakcik dah call and upah orang untuk mesin rumput,bersih halaman..nanti kita pacak pelita keliling rumah,boleh kita main bunga api dan relax2 dihalaman.

tak sabar nak tengok masih suburkah bunga2 uwan..masih adakah pokok kantan dia..

Sinilah tempat melepak kita..dengan suhu yang sejuk di atas bukit..syok sangat minum kopi dan roti bakar kat sini..
ini picture last year..kalau raya..hidangan pagi ni lah yang di nanti..last year ada laksa johor..best tau..memang kaw..this year nak buat lontong dengan pegedil and kicap pedasss..

Ni rumah kita..tiap malam macam ni lah both sibuk "pashang pelita mama"

"pasahng kelip2 mama"

Sibuk mengejar masa,running out of time and money..so ganti benda yang kecik2 jer la kat rumah..macam throw cushion ni..

Sofa pun lama..throw cushion dia jer yang baru..jimat ler duit skett..

mama punya favourite chair gedabak ni pun dapat cushion baru jugak..itu jer lah yang baru..nak beli carpet bagia dah tak sempat..dan tak dokk duit jugakk..haaa..haaa

11 comments:

nerry nerry strawbery said...

aku tujukan lagu menjelang hari raya by abg DJ Dave utk kau. esok kita jumpa di pasar daging tv3, klu tgn penuh daging,ekor dan tulang sok , maaf zahir batin le yerr. aku nak hadiah sempena komen yg pertama di entry ko yg ke100 ni hah...

MamaTiaMia said...

nerry anak2 aku tengah belajar lagu "dam dam dum munyi mercun,semaraklah hari raya ini tahun,mintak mama kueh sepotong tiamia mahu makan kerna peyut koshong'..sama2 lah maap yekk..ko nak hadiah yo..nanti aku bagi ko lepas raya kueh rayo yo..he,he..aku pun tak perasan dah 100 entry aku buat..sungguh gigih.

Sofea said...

here s wishing u n family and a very happy Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin... hv fun in Pilah !!!

ins hassan said...

wah wah kwn kita nerry tu mesti meriah esok entah2 lori daging dia pun beli!!!hebat sungguh rumah akak nanti buat la open house insyallah kali ni kalau tak ada ape2 sampai la kita kat umah akak...:) selamat hari raya & maaf zahir batin tp duit raya intan dpt tak?sb kita tak kawen lg!!!hehhehe

Drama Mama said...

meriahnya raya kat kampung! u wrote it soo beautifully that i missed my childhood! raya time childhood memang best, sekarang harap anak2 dapat enjoy as much as we did last time.

bellanabel said...

kak zue..selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir batin..kak..thn nie wat rendang apa?
kak..nnt pos lomang sebatang kek padang sobang yo;P

MamaTiaMia said...

bella, mai la datang kolo pilah makan lemang lagi best panas2 tu:)

Mummy Nini @ LyNN said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin untuk Kak Zue sekeluarga..
Memang meriah beraya di kampung... sayangnya tak dapat nak merasa macam mana beraya kat Kampung ...
Since atok & nenek tak ada memang tak pernah beraya kat kampung... memang terasa cemburu setiap kali menyambut Hari Raya orang sibuk nak balik kampung... But kiter?? Luckily my sister ada buat rumah kat Kampung husband dia. So this year kiteorang akan menumpang kemeriahan beraya di kampung di rumah kakak.. tahun nie tahun pertama beraya tanpa Ibu..tetiba rasa sedih. Once again.."Selamat Hari Raya Aidilfitri"

Jiey^Mien said...

Selamat hari raya..

Ampun dan maaf dipinta andai ada salah dan silap dalam berbicara..

Salam Syawal,
Jiey-Mien-Rayyan

faried said...

slamat ari raya, maap zahir batin akak sekeluarga yer.. sethn skali jer raya yg diorg nk pi berjln2 gak time raya ni nk wat aper la gak nyer, cam takder ari lain plak nk pi holiday kan..

saya pun tak perasan bgunan tu, color dia terlalu cantik ler plak, cam baru lepas cat jer, kene carik gak tu nnti =)

yaR-t said...

SeLamatHari Raya...Maaf Zahir dan Batin :-)