Tuesday, October 20, 2009

Buat Pizza Duluuu..nanti buat cake pulak okay..ye la "boss kecik"

Semalam beli barang basah kat Cold Storage banyak betul,fridge melimpah kena lah masak banyak2.Beli kat Cold Storage sebenarnya harga double compared to Giant or Tesco but as the nearest one here to mama's office is jusco or cold storage and kalau nak aman tak ramai orang Cold Storage lah jawapnya..mama pun vroom to Cold Storage jer la. Malam tadi masak,papa pulak baru balik site visit cameron highlands,bertambah melimpah lah sayur and fruit.Pagi tadi boss2 kecik cakap nak makan "fruit shalad and Pizzha"..pandai betul tengok wiggles,tengok Mr beans,macam2 idea dia orang.So mama bukak fridge ambik Dr Oetker basic pizza,potong2 hotdog,tabur mozarella cheese,sapu tomato paste,tabur cheese lagi..ready masuk oven,15 mins keluar lah pizza berasap2 yang kaya with cheese,dah try banyak brand tapi Dr oetker ni the best.Then buat "fruit shalad" pulak potong fruit letak fruit salad cream kat atas.Mama dalam proses nak bagi both suka makan cereal and yoghurt too..lambat sikit start this two foods..kena ada cara nak bagi suka,cakap makan yoghurt macam Mr beans,makan cereal macam wiggles..hmm suka dah dia orang cereal..satu bowl with cold fresh milk senang jer habis..yoghurt pulak..nak makan guna plastic knife..suka hati lah as long makan okay jer.Mama looking forwad nak buat "ladies cake day" at our new house kat monterez,semalam text kak ikin,mama can cook dishes tapi baking cakes a bit lembab lah..so nak belajar buat dengan the gurus semua ni..nak jugak buat bread,muffins etc..hmm tak sabar lah nak furnish the house..sekarang ada dining set jer seketul:)Minggu ni macam2 yang molek2 berlaku..sometimes rasa malu,so banyak nice people around,tegur kita,baik kat kita..and mama so bad at remembering names..mesti lupa punya.." hi how are you?anak2 okay"..hi..i am fine,girls pun okay..letih hari ni..semalam hectic betul kan"..siapa lah nama dia ni..fikir mama?..satu lagi incident " zuraidah..lamanya tak jumpa,macam dulu jugak,macam mana kawan2 lama?"..ye lah lama tak jumpa..lama tak jumpa kawan2 lama..sorry lah..i pelupa sangat..nama you siapa?"...terus lelaki yang lemah lembut tu sedikit terancam dan hilang sinar kat muka dia..entah lah mama kena makan vitamins banyak lagi kot:)

Pizza dah ready..dua2 orang tu suka makan..rasa berbaloi buat..tapi sambil suruh makan or suap tu kenalah bercerita.."hmm Mr beans likes to eat pizza..mama cut into triangle shape okay..like the shape we learnt at shichida..see the shape so nice,mr beans suka bukak mulut besar2..now tia mia open mulut besar2 okay..good girl..munch2..see who can finish first"...haa.. sampai macam tu dialog dia..kena sabar...

Dr Oetker ni base pizza dia..crunchy sebab tu suka...

Ada satu brand "fruit salad sauce" yang sedap mama beli..tak ingat pulak nama sekarang..taruk sauce ni memang sedapp...


Tengah makan "petit " yoghurt..mula2 makan dengan sudu..mula nak main..kena marah berenti kejap..

Then discovered makan with knife is more fun..suka hati lah as long as you all nak makan..suap mama pulak..mama pun buka jer mulut...

"Jilat mama..niceeee...."

Hmm Tia malam tadi jari dah luka..ambik sharpener..masuk jari and sharpens..pandai betul lah tia..dah tu menangis nak rak bila mama cakap "ehhh tia dah tak der jari...siannya"..haaa..haaa nakallll mama kan...

Ni favourite sekarang ni,tiap pagi nak 'beans"..pening mama,belajar banyak dari "Mr Bean's Holiday" ni dia orang ..ada scene shooting iklan yoghurt so tahu pasal yoghurt, tahu pasal train,Cannes,dancing,lobster,oyster,little boy,dancing,army,mr beans car"...sekarang nampak kancil,myvi.."mr beans's car"and tambah satu lagi selain kongkong,London,Pd nak pergi Cannes jugak!

last two weeks's picture..having breakfast at Sunterez cafe,Monterez Golf and Country Resort..mama panggil cleaner bersih new house..cut the grass..baru nampak ada semangat sikit..kalau tak rumput dah tinggi bulan puasa langsung tak visit..

Salah sorang budak yang tak tau duduk diam..rambut mama nak potong tak bagi.."no mama..jangan mama..no cut please"

yesterday pergi open house kat engineering dept..so nice the girls kat sana..as usual mama nama orang pun tak ingat..tapi dia orang siap bagi bekal balik untuk uwan,untuk tia mia..dah tu bouquet bunga ni dari Prince Hotel ni pun bagi mama..thank you semua yerr..malu lah..

Rumah baru masa, mula2 beli theme dia "resort style" actually to yang buat terpikat..tapi mama buat renovation nak tukar jadi "french chateau"..tapi kalau duit tak banyak terpaksa lah merangkak or creative dalam merealisasi mimpi.Dilemma masa nak beli dining set ni..mula2 terlampau nak control budget tapi nak yang quality,nak upgarde dari "ikea" thingy,nak nampak french or country classic..ishhhh sungguh berangan ..tapi bila dah masuk kedai budget ciput terpaksalah di lupakan..kalau nak good set expect to pay a piece of chair alone from Rm800 to RM1800..tu satu, kalau 8 bijik kerusi berapa?hampir limabelas ribu kerusi saja... plus the meja..meja pulak kalau apa yang mama angankan a solid one piece table,yang nampak classic,country antique..memang ada seketul mama tengok RM8K..haaa..haaa..itu dilemma harga,concept pulak..samada terlampau modern,terlampau common,sekarang terlampau banyak tiru english style yang from China, semua putih tak ada yang tak putih melainkan putih belaka..dah tu kalau good wood from teak pulak terlampau indo,terlampau betawi..Dapat beli sebijik meja yang good wood that can take 8 chairs..nampak simple but timeless di mata mama lah ..harga pun walaupun tak murah tapi tak lah gila..then kerusi pulak dilemma..mama suka padded chair,fabric with light colours..but with the small kids..lupakan..so nak opt for wood saja pulak..kebanyakan nya tema bali,resort..too much indonesian tak nak lah..beli yang ada rotan,senang nak maintain, 2 arm chairs and 4 single chairs,ingat nanti bila dah bawak balik baru consider nak tambah jadi 8 chairs....bawak balik macam tak 100% suka..ikut hati gila..willing nak beli lain...pergi carik lagi..sampai consider nak beli yang RM1800 sebijik..tak pe lah..beli sebulan sebijik..hhaaa..haaa..papa pun bagi nasihat "kita beli sofa lah pulak..kan dah okay dah kerusi tu..nampak match jer dengan cabinet kita"..hmm dengar lah nasihat kali ni(sebab duit pun tak de..cuba kalau ada mesti sombong kat nasihat papa tu dan tak nak lah telan pride sebab set tu mama yang pilih behind papa's back..he..hehh)..so pi singgah rumah angkat the arm chairs 2 bijik kat atas tu pi bubuh bay window ground floor..so akan carik dua kerusi arm yang baru for the dining set dan tambah lagi kerusi makan jadi 8..at least..kekalkan yang ado..yo la jimat benar lah tu..he..hehh..nampak set kat atas biasa jer kan tak da apa yang special..cantik ohhhhhhhhhh kalau tengok dekat2..and mama will do wonders..add a few here and there mimpi pun boleh jadi kenyataan...the rule is : kalau tak banyak duit kena creative:)

11 comments:

Drama Mama said...

memang gambar food sesaja blog u ni, terliur k! dining table tu looks nice, nampak it's froma quality wood. :-D and it's huge! yang tu penting tu unlike our small dining table tapi nak buat camna rumah kecik takleh letak meja besar2 hehe

do share ideas untuk mencantikan lagi dining table ya hehe

nerry nerry strawbery said...

eh ok la dining set tu.. tido golek2 pun ok.. tengok yg ni kang aku dah berbalik ke warna brown la... he he

MamaTiaMia said...

nerry ko ni ishhh..kena geget dengan arzlin kang:)..sebenarnya colour natural wood boleh combine dengan putih..tak jadi masalah..so we have both colours..tak lah 'cliche' sangat..

yatie said...

meleleh air liur tengok pizza tu.. bila lagi nak kirim kat EZ. he..he.. . Dasat betul la.. dalam sibuk2 keje masih ada lagi nak masak2 ni.. yatie dok umah ni pun kekadang tu malas masak. Tak caya tanya EZ. Tiap2 malam dia kena makan quaker oat je pasal wife dia malas masak ha..ha.. .

Ikin said...

Kemain lagi boss tecik ni, nak makan macam2. tomottt makan.Hehe. sedap la nampak pizza tu.lepas masak...mesti ber blurp blurp chhese dia. Nyum nyum.meleleh la air liur.Tapi lagi meleleh la tengok dining table tu...hehhee. Cantik and classy. Ok je arm chair tu...match je.

MamaTiaMia said...

yatie, mai la sini makan ha..kirim2 dah sejuk tak sedap:)tak pe makan quaker oats tu sihat.

ikin, nanti kita masak kat "obon" baru kay..arm cahir tu memang cantik tapi sebab beli separate bukan set table tu,tangan dia tak leh masuk bawah meja,so ambik space banyak ler.

mamasya said...

Salam Kenal Mamatiamia..

Selalu juga singgah blog Mamatiamia. suka baca kisah Tia dan Mia..keletah betul mrk berdua..comei pulak tu..geram nengok. Tia&Mia suka citer Mr Bean...sama dgn my sons...berkali-kali ulangpun tak boring...

MamaTiaMia said...

hi mamasya, salam kenal jugak..nak masuk blog mamasya tadi tak der link pulak..samalah anak2 kita suka mr beans kan..tia mia asyik cakap "funny man"..

Mamasya said...

sure cute bunyinya bila tia mia sebut funny man...baguslah Tia dan mia wpun kecik dah pandai sebut macam2...
Sorry Mamatiamia...lupa nak bagi link,ni blognya; http://mamasya.fotopages.com/

annhuzi said...

have bn reading but tak sempat leave comment :)

tia mia very smart, berkat mama yg ambil berat tentang makan minum, creative in presentations, sure they love eat mama's dishes.

i like ur dining set, simple n functional, yg penting hidangan2 yg menghiasi meja n d happy family enjoy eating n talking together :)

MamaTiaMia said...

hi ann, thank you..tia and mia love experiencing new food,they will try anything even the raw veges or ulam:)