Wednesday, November 11, 2009

Italiannies Ustazahs!

'Mama nak pray,nak pray..nak pakai tekung cam mama"..the two little ustazahs now pandai baca bismillah sikit2..everytime nak tidur ikut mama baca 'bhis millah noman nomin...amin'..its okay girls..lama2 nanti pandai. Kalau tanya nak makan apa pun pandai lah cakap..last nite mama tanya "what do you want to eat for breakfast"..Tia said " pageti wif shos"..Mia pulak " adik nak pish,salmon pish".Both like fish and chicken very much especially Salmon,kalau makan Salmon macam orang dah sebulan tak makan..last nite mama makan tuna salad..both pun nak rasa..rupanya suka jugak tuna. Both are good at eating veges too..brocolli,carrot,cauliflower and now makan mushroom jugak..tapi tak berapa suka makan daging..hirup sup dia sukalah.So mama carik lah cara2 supaya dia orang suka daging..buat baked meatballs with bolognese sauce and cheese..nampak Tia okay jugak...mia memang suka spaghetti sungguh ..dia suka makan panjang2 tu,mia cakap "long,long pageti".

haa.. ni tempat meloncat,melompat dua ustazahs..both letak toys,pillow banyak2 then jump.."swimming mama,swimming best.."Telekung tu heni yang beli masa dia balik cuti ke Indonesia dulu...cute kan ada strawberry.

"Allah kobat"..haaaa..tu Tia pandai cakap..kalau nak takut2kan Mia pun dia cakap kuat2 "Allah kobat"..

ishhh doa pulak..cewahhhh Tia pandai doa ni..pray for everybody okay..

Wow anak mama dalam cahaya ...moga bercahaya hati dengan iman and takwa..amin.

So for breakfast this morning selain fulfilling Tia's request for spaghetti mama baked meat balls too..hot,hot from oven and cheesy..syedappp..

Papa pun syuke baked meatballs ni..senang nak buat..to those want to try..buy the frozen meatballs (unless you got time then you can make homemade balls), spagehtti sauce,diced tomatoes dalam tin,and slice cheese..how to cook?put your meatballs in a pie dish and put in oven,while waiting for the meat to be half cooked dice one big onion, place a cube of butter in a pot,sautee the onion until golden brown, put in the spaghetti sauce,diced can tomatoes,add in sugar & salt..stir until the sauce pekat.Take out your meatballs from oven,pour some sauce,place some cheese on the top and cook for another 10 minutes..approximate time to perepare for this is less than 20 mins. Rasanya di jamin sedap dari Pizza Hut punya.

Since uwan tak de pergi rumah paktih for few days ni mama serve breakfast kat wet kitchen jer for everbody..mama tak nak heni ambik masa lama kemas depan.meja makan..nanti takut you both tak de orang tengok2 kan..so senang kerja heni..penuh pengertian mama kan..hopefully she jaga you all baik2..semua mama dah buat,breakfast,lunch..dia tinggal nak bagi makan and kemas sikit2 jer..

Ni everybody's favourite ni..Tia,Mia,papa..tah bila jadi orang italy entah lah..kadang2 lagi dasat dari orang italy makan pasta ni..bolognese,olio,carbonara,marinara..semua suka..ni mama tengah tengok italian cooking book lagi..carik recipe yang tak pernah cuba pulak..

and kemestian ada fruit..yesterday was papaya..so this morning we have this sweet mango..

Ehhh ustazah dah tukar jadi cowgirl pulak..ni pun satu kegemaran,mesti nak pakai topi..budak2 punya tak nak..keluarkan papa punya dari stor..cowboy tak hisap puting lah Tia..so tak cool okay..

Papa pun mula sendukkan everybody dengan spagehtti..happy anak beranak nak makan..

Ni breakfast semalam sempena Girlfriend Day&Sister's week..papa nak makan mee hailam lagi..so mama buat ulangan..hmm mesti sedap mama punya kan papa..sebab tu nak repeat..he..hee..so yesterday was hailam noodles,fried chicken wing and papaya.

Ada orang tanya..kerja mama masak jer..dah tu heavy2 pulak tu..habis tu tak gemuk2 pulak..bukan macam tu mama pun macam semua ladies yang lain jugak kalau makan banyak mestilah gemuk,nak exercise selalu tak de masa..adalah cara dia jaga pemakanan..macam mee hailam ni mama taruk sayur banyak2..bila makan mama kutip semua sayur makan..mama practise "kill the big appetite" punya cara..ye lah mana larat tak makan.."kill big appetite" ni cara dia bila terasa lapar jangan terus pergi makan heavy meal..macam kat opis before lunch pukul 12 mama dah makan sikit..ambik seketul ikan ke,sayur ke..bila lunch tak de lah looking forward sangat..apa apa pun boleh macam tomyam,sup sayur ..steamboat..nandos..kalau tak, nak tunggu lapar betul..haaaa..mahu mata merah menyala macam piranha..dan sampai je kat kedai semua nak makan..orang lambat jer hantar order nak mengamuk jadi hulk dah..kalau dah kill kita punya big appetite pergi makan aman dan tenteram..he..heee..bak kata uwan penampilan ni kita jaga untuk diri kita..bukan orang..pasang niat yang betul..nak sihat,nak jaga anak2,keluarga..panjang umur nak beribadah sebagainya..kita berusaha,selebihnya ketentuan Allah sbt..ajal dan maut di tanganNYA..haa..haaa khutbah untuk italiannies ustazah2 ni..ingat dah besar esok okay..

So semalam tu seronok lah dia orang makan..mama pun suka..papaya so good untuk kenyangkan perut kita..hilangkan haus jugak..

Ni budak kecik dah pandai nak pakai t shirt mama..tu tengah pakai t shirt mama lah tu..semua nak "cam mama"..besarnya tanggungjawab nak jadi role model..moga mama dapat memperbaiki diri dalam semua aspek..ibadahnya,sosialnya..

Ini budak pulak macam biasa...tunjuk anak tekak jer lah kerja dia..Tia duduk rumah baik2 jaga Mia okay..uwan tak der..tolong tengok2 kan Mia..nanti mama balik cerita apa jadi hari ni kat rumah..tapi jangan buat cerita bukan2 macam " heni tak pandai..Tia nak shos dia tak bagi".. " heni sorok milk bawah katil"..."heni tak pandai ikat rambut,ketat, adik tak syuka"..haaaaa..jangan cakap "bodoh" mama tak suka..so difficult pandai jer dia orang ni pick up words yang tak elok....kena explain pulak panjang lebar kenapa word tu tak elok.


10 comments:

nur aishah said...

aduhai..terliur la tgk meat ball with cheese tu..nak buat la nnt masa buka puasa ptg nie..tp mcm xsempat jer nak cari brg..blk da lmbt..wat spaghetti cheese la..yummy..
mudah2an tia n mia jadi anak yg solehah&berjaya..

MamaTiaMia said...

nur nak makan mai la rumah maksu buat kan..wah posa rupanya alhamdulillah..hehh..hehh

nur aishah said...

best2nya dpt mkn sedap..pose sunat kamis ngan mak..nnt kita koling2..

Drama Mama said...

memang masuk blog u ja mesti ada sinful foodies, complete dengan cheesenya. haha.

memang budak2 senang nak pick up bad words kan, kita mesti usaha perbaiki diri so we can set a good example to them kan. insyaAllah.

syanashwa said...

wahh.. macam macam ada kt sini bila lama tak menjenguk.. harap tiamia terus jadikan mama sbg role model and yur best friend.. boleh continue telling sweet stories.. syuke..;)

Idida Aziz said...

hahaha tgh semayang pon bole nganga mulut besar2 yer tia....padanla mia takut dgr allah kobat..

isk sodap eh meatball ngan cheese tu..thx azue..ado idea nk masak utk cuti nanti

MamaTiaMia said...

drama mama..insyallah..

syanashwa..hopefully,hopefully..insyallah.

idida..nanti tunjuk lah gambar masak2 tu haa..bagi budak pica ngan adik dia tu gigit2 meatballs tu..ontah si tia tu lah pesen dia sekarang.

annhuzi said...

like the pix tia mia dalam cahaya..Nuur menerangi kegelapan sekeliling..pandai tia mia solat, doa..jadi anak2 baik..nanti ramai org sayang :)

kill the big appetite is a very useful tip :)
mmg org lapar ni semua nak sambar, mcm time puasa kat bazzarramadhan, semua nak beli, nak rasa time buka..hai tak pandai2 menawan nafsu :D

MamaTiaMia said...

hi ann..thanks,hopefully our children jadi orang2 yang baik2 dari segala segi.

memang tak senang nak kawal nafsu makan ann..i have discovered that curry flavoured food is also good to kill big appetite.

zubye said...

so cute u both in that strawberry telekung.. semoga tia dan mia dilindungi Allah selalu k! :-)