Tuesday, November 3, 2009

Morning Muffins

Semalam lewat sikit balik dari office..sampai rumah dah after maghrib..sian the two girls,dengar jer the car engine they immediately jump onto the verandah..waiting.The moment mama buka gate they dah cakap "dark already..baru mama balik"pandainya..ha,ha,ha dah kena marah. Kesiannya mama masuk rupanya dia orang tengok tv dan tengah munch plain gardenia bread jer..mama tahu heni already fed them with dinner at 6.00 but by 7.30 dia orang nak munch,munch lagi,heni pulak kadang2 tak tahu lah nak bagi varieties yang ada kat rumah..sebab tu kalau balik mama memang masak lagi..sort of supper for them macam grilled salmon,soup etc.So this morning mama prepare banyak sikit food so that girls boleh repeat makan2.Kadang2 masak2 everyday running outed of ideas too..teringat nak buat teo chew porridge this morning tapi tak semua bahan ada dalam fridge macam telur masin,lobak jeruk,salted tofu etc..so mama buat rice porridge with chicken soup,baked muffins and boil the sweet corns..porridge and chicken soup in a cold morning memang nice.
Cooking Tips for today yang mama dapat from Chef wan is very good so nak share here: Kalau kita marinate chicken or beef for barbeque normally after 1 or 2 hours mesti banyak air/liquid keluar even before that we dah rub or pat the meat with towel..so apa yang kita boleh buat,kita tuang liquid yang bercampur bahan marinate tu dalam periuk,boil sampai pekat sikit,dah tu gaul balik pada meat kita..then boleh bakar...the thick sauce yang kita sapu tu buat meat kita jadi sedap dan cantik.A very simple potato salad yang sedap from chef wan: cut the boiled potato into cubes,boil the eggs and mash it with hand,cut the parsley,celery..put everything inside bowl,add mayonaise,salt and pepper..gaul semua...a very good partner to barbequed chicken wings..nanti kita buat.

Vanilla muffins..sedap bau dia waktu pagi..bila bukak oven..urmmmm...

Hidangkan atas meja untuk everybody.. then call budak kecik,papa budak kecik and uwan budak kecik to eat..budak kecik will come running...

The plain rice porridge..uwan masa dulu suka add santan..the porridge will become nicer and lemak2 lagi..tapi kalau nak eat with soup mama prefer plain jerr..

A nice chicken soup with potato and carrot..hot and sweet..

Sedap jugak untuk tambah dengan hard boiled egg and sambal cilipadi with ikan bilis and asam limau..tips untuk telur rebus yang cantik: yang kat gambar atas tu heni yang rebus,kuning dia biasa jer kan..kalau nak yang cantik colour orange,rebus dengan api yang really kecik..bila potong colour dia cantik,tak keras sangat dan sedapp..

The sweet corns untuk munch,munch..

Budak kuat makan dah siap2 bukak mulut besar2..siap cakap "hah mama take picture macam ni"
Sibuk mengambik semua benda letak dalam dora tray dia orang...
Bila perut kenyang hati pun jadi happy ler...suka mama.


7 comments:

Drama Mama said...

amboi, pandai ya makan. hehe. ohhh skang stail posing bukak mulut kot untuk tunjuk mama masak sedap! hahaha

Idida Aziz said...
This comment has been removed by the author.
Idida Aziz said...

uhuuu terdelete lorr komen td...

wahhh mama tia mia dh buka citer psl msk2 lg...suka nih...rajin betul, mlm2 pon msk2 lg...

ahaaaa iyo la...tingat ms kecik2 dulu mak kita pon kalu masak bubur letak santan...skrg ni jer org buat bubur berlauk pulak...

eh tia mia..mulut nganga besar sgt tuh...nanti masuk lalat hehehe

MamaTiaMia said...

drama mama,memang suka nganga mulut lah dia orang sekarang,siap posing lagi tu:)

idida, sedap bubur taruk santan tu kan,kalau kita campur daging,rempah bagi dah jadi bubur lambuk pulak..yumm yummm

Ikin said...

wah...luasnya mulut....
nak shatu muffin boleh?
Very good cooking tips from chef wan. best best.TQ for sharing , maksu. :)

annhuzi said...

tia mia munch munch lots becos they so active :)
mamatiamia tnks for so many gd tips :)

job said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社