Monday, November 9, 2009

National Girlfriend and Sister's Week

Hari ni terima banyak emails on national Girlfriend day and Sister's Week..thanks girls,really appreciate it.Yeap sister or girlfriend plays important role in our life,they can be heaven and they can be hell.One thing yang mama belajar: don't expect too much,don't set a standard because if they fail to give what you have expected or fail to meet the standard you have set..you ll be frustrated,you ll loose a sister and you ll loose a friend. How to make it work;give whatever you have in your heart,don;t expect a return as giving is so much better than receiving : kan tangan yang memberi lebih baik dari menerima,respect them as a person,respect their views,respect their decisions; don;t depend so much on them,no matter how much you love them you got your own life and they got theirs..live your life and let them live theirs..your sister and girlfriend is to compliment your happiness and to lend their ears toward your sorrow..if they failed to be at your side when you need them, you have the right to feel sad but you shouldnt be mad, if they hurt your feeling you have the right to be angry but you shouldn't close your heart when they seek for forgiveness.To sum up : be loving,be thoughtful and be sincere: you ll have a sister and you ll have a friend..forever. Happy Girlfriend and Sister's Week to all the girls i know, may it be yang dekat,yang rapat,yang jauh,yang tak pernah jumpa..open your heart i am sending my warm and loving hugs now sisters!

This is my greatest girlfriend: siapa lagi kalau bukan uwan..dia lah yang deserved title "the best girlfriend that you can ever have"..siapalah yang sudi untuk berkorban darah dan harta untuk kita,bersengkang mata,membanting tulang tanpa sempadan,memberi kasih tanpa meminta balasan.Kalau kita rasa kita tak de "bestfriend" silap lah kita..sejak kita tercipta,kita dah ada seorang kawan sampai hujung ajal...hmmm rindu nyer mama kat uwan,tak de pulak dia sekarang,dah 4 hari kat rumah paktih..tadi lalu kat kedai kueh nonya termenung jer mama tengok kueh kesukaan dia..rasa janggal tak beli...dah 3 tahun mama ada 'bestfriend' ni kat rumah kita,walaupun banyak kekurangan mama sebagai anak,mama pegang erat erti " dia lah wanita terbaik dalam hidup ini".

Inilah antara wanita2 jelita,perkasa dalam hidup mama: yang tak der gambar dalam ni jangan kecik hati..tak mampu nak carik semua gambar dalam file..baris depan yang tudung purple tu maklang, satu-satunya kakak mama yang ada,kita orang dua beradik jer perempuan,2 lagi 3 lagi lelaki..walaupun kita orang tak bertepuk bertampar..kasih sayang itu tetap mendalam..jarak umur lah barangkali yang menyebabkan mama tak dapat nak buat gila2 sangat dengan maklang..unlike the 3 girls at the back,we mengusik,gurau,kacau2..sayangnya kamu semua ladies..kak ikin yang penuh kasih sayang dan perhatian,kak intan yang lembut,kak ayan bergigi besi tapi berhati murni..he..hehh..selalu rindu walaupun tak di ucap..masa mama sakit,masa mama memerlukan tangan2 diatas lah memberi kasih sayang,mendoakan kesihatan hingga mama jadi kuat,jadi tabah.Apalah yang dapat di balas sekadar kasih tulus ikhlas dan setiap doa dalam nafas.

Oppss..tertingal lah gadis sorang ni haaa.. kang kecik hati..since dapat carik gambar dia letak lah sini..gambar glamour kat perth ni..si esah anak arwah abang mama yang sulung.Ni pun seorang kawan baik mama,walaupun selalu tenggelam timbul sebab sibuk dia mengalahkan the first lady..tapi mama tahu dia membina impian..she is very much like mama,hilang ayah dalam masa masih sekolah,struggle membina kehidupan.Masa mama dalam pantang kak nur ecah ni datang jaga mama,jaga you all..to nur doa maksu mengiringi nur sentiasa..one day you will achieve your dream..just sabar dan berdoa okay.

Ini gambar gambar kawan baik mama..walaupun mama tak suka gambar ni sebab mama gemuk masa ni or sebenarnya nampak gemuk dalam gambar tapi kurus(ikat rambut lah sebab nampak gemuk..he..he..nak bagi lasan jugak) ..sebab tak der gambar lain letaklah gambar ni:(.Auntie Rufa adalah contoh kawan sejati yang tak memerlukan pertalian darah...kawan masa di University..mana nak cari kawan macam ni,kalau di kolej dulu, esok nak exam malam tu mama pergi bilik dia dan cakap : "upa you dah baca ke notes criminal law you" walaupun dia sebenarnya tengah baca dia cakap "zu you ambik lah dulu ni, i baca yang lain dulu,tak pe nanti tengah malam after you finish i baca balik"..so sweet lah auntie rufa,kalau pagi mama tak bangun pergi breakfast kat dining hall,bukak pintu bilik mama tengok ada plastic container kat luar pintu auntie rufa ambik kan dari dining hall...mama tak pernah buat apa2 yang extra kat dia..dia mengamalkan konsep :tangan yang memberi lagi baik dari menerima" because of that we are stilled best friend until now,jarang jumpa walaupun duduk tak lah jauh sangat..tapi persahabatan kita di hati..everytime mama jemput dia datang rumah dia datang tapi bila mama tak dapat datang jemputan dia,dia tak kecik hati.Rufa i sayang you tau..muargghhhhh.

Kemudian Allah Sbt beri mama 2 girls to become mama's girl and mama's friend..ni gambar aqiqah kat kampung uwan masa umur you all 3 bulan. Happynyer mama,hopefully kita boleh jadi kawan sampai bila2 dan hopefully bila mama dah tua macam uwan pun you both masih rasa mama adalah "wanita terbaik dalam hidup".

My Tia and Mia..you bertuah ada kawan sejak lahir..open your heart,be loving,be thoughtful and be sincere..mama will always be at your side..you will have my doa days and nites.

This guy if he 's a woman ,he will be my " wanita terbaik" macam uwan..walaupun dia pakai tutup kepala dalam gambar kat atas tapi dia masih lelaki sejati..he..hehh..papa lah mama punya "best friend'' ..kawan ketawa,menangis,bergaduh, merajuk..segalanya..Alhamdulillah
To all my friends,my lunch buddies,my gossip buddies,my shopping buddies,email buddies,yang dah lama kenal baru kenal dan anybody yang pernah singgah atau masih singgah dalam kehidupan ini.. i love you all ladies.

16 comments:

IbuEriem said...

we love you too...
ehehe hari2 singgah blog ni, tp xsempat tinggalkan jejak!!

suka blog Tia Mia ni coz mama Tia Mia pandai berstory mory....

annhuzi said...

tia mia u rlucky u get to meet ur mama's greatest girlfriend, ur uwan.

ur mama is loving, thoughtful and sincere, surely from the lessons she got from her greatest girlfriend and now she's passing them to u both.

And me as a very distant, strange friend, have felt ur mama's thoughtful, loving, sincere presence and i m syukur that i bumped into her in cyberspace. InsyaAllah we'l meet one day.

tia mia be like ur mama n love wil surround u always :)

shinnaz said...

terharunyer..nak nanges jer rasenyer..:)

nerry nerry strawbery said...

huaaa!!! i luv u toooo

MamaTiaMia said...

thanks girls..terharu jugak:)

Ikin said...

I love u...i love u...i love u...i love u...mmuahhhhh

From: Ikin di dalam bilik meeting British Telecom Plaza Sentral, di depan boss yang tengah menyembur2 air liur berhujah. Haha.

MamaTiaMia said...

kak ikin..eeee geli..rasa macam terpercik percik jer air liur tu..jangan buka mulut besar2.

Idida Aziz said...

semua kita biasa tgk dlm blog cuma auntie rufa jer 1st time kan....

nur tu muka macam anak mat salleh...mix ke?anak dara cun

nur aishah said...

so sweet..terharu lak..
thax mksu..luv u 2,3,4...

ala...rindu la tgk pic nur tu..rindukan zaman den kurus&menawan..hahah..sekarang da demok..baju zara tu da xbape muat..bole la pakai..tp mcm nangka..hihi..

amin..berkat doa keluarga ku yg penuh kasih syg semoga impian nur dirahmati allah..sabar&akan terus berusaha..go go gurl! :)

semoga ikatan cinta mksu & pksu berkekalan.amin..

MamaTiaMia said...

idida..rufa tu kawan lama kita..baik budi dia..
wahh gumbira lah budak nur tanyo dia mixed ko?

ha,haa..haa..tak de la abang saya memang melayu betul ha..kakak ipar pun melayu tapi kita orang adalah darah middle east sikit belah atuk..arwah abah dulu mata kelabu,hidung tinggi..anak2 cucu belah johor rambut perang original..cuma ese yo macam melayu sejati haa..tak po den banggo..he..hee.

nur ko dah kono puji jangan kombang nanti koyak buntut seluar..start buat sup sayur jer sekarang.

Sofea said...

Happy Girlfriends Day !!!
Nice knowing u... :)

nur aishah said...

tq idida aziz..warisan dr abh & emak den..hehe..

ala maksu..rilex la..bagi la can sikit..eh mana awk dpt pic kita tu eh?

fauziah said...

Happy Girlfriends day Kak zue... nice knowing u.... lov u too la.. thanks for the email too ya!!.;-)

Linda Latip said...

mam tia n mia thanks fr the mel :) tersenyum mbaca n tgk katun tu haha, yup yup..happy gf day to u too ..u r so lucky la azu, surrounded by so much beatiful ladies and 'lady' ehe..and i know lah..mereka pn must feel very lucky to hv u back in return ;)

MamaTiaMia said...

hi ann,fauziah,linda,sofea,nerry,idida,shinaz,ibu eriem nice knowing you all..may all of us be blesses with happinness..amin.

to my nieces ikin,nur..we are cool ladies keep rocking yeahhhh...

job said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚