Sunday, November 22, 2009

We ve All Got Bellybuttons!

Our colourful weekend : mama was not well,rasa sakit tekak sikit2 but mama took heavy dose of vitamin C from the clinic and it helped.Due to that we tak pergi jalan jauh2 but we stilled had fun.The best thing; our kind neighbour sms from Mekkah Al Mukarramah asking whether we would like to Qurban camel there,we replied yes and mama asked them to doa for you both.Thank you uncle Khairul&wife,they are very nice people,they love you both, and you love their two daughters which you called kakak. Come see our pictures:)

We went to buy groceries and bumped into auntie's rufa girls at J&Co Donuts, auntie rufa was at the clothing shop trying bajus..so mama tak jumpa dia but we took pictures with Athira and Sofia.
Hmm ramai nya anak perempuan mama ada 4..kalau macam ni mesti meriah and gamat rumah kita:)

The super sweet Sofia Zaharah (betul ke eja rufa..)

The always behaved and cute kakak Athira Khaleda ( and again..betul eja ke rufa..he..hee)

Athira and sofia dok tengah pekena kenits donut ni laa..tia mia pulak dah wallop theirs..mama tak sempat nak snap.

Balik rumah..mama bersilat masak before both nak pergi Shichida class.. this is the very nice gulai masak lemak cilipadi daging,mama bubuh serai,daun limau purut..daging baru so rasa manis..yumm..yumm

Ini mama's favourite..asam pedas ikan merah with terung,tomato,bunga kantan and limau purut..amat sodappp..

Penyedap maksima mestilah goreng ikan gelama kering dengan cili turki ni..wahhh sedap bebenar...

Dah makan..mama siapkan budak dua orang ni nak pergi Shichida..pakai t shirt shichida baru..everytime nak pergi class mesti nak tidur punya..hmm see their putings dalam mulut dah masing2..tak pe..tidur ke apa ke..mesti kena angkat jugak bila dah sampai masa nak pergi class.

The squeaky clean Shichida class,Tia with Dimarcus..normally tak boleh ambik picture inside the class,ni dah nak balik,Tia dah pakai shoes tapi berlari masuk balik sebab papa tak siap lagi tulis report..then dia duduk menung pulak tepi tingkap tengok rain.
We finished class at 5.40pm, we left,some other kids are about to start their class as they opted for 6.00 to 7.00 pm class..we nak balik...
Took some photos..next year when both reach 3 years they cannot attend Shichida class anymore..unless they bukak Shichida kindy here..so far kindy ada kat Singapore jer..

Girls infront of their school..Shichida Brain Development School...then Mia cakap..adik hungry..nak eat..Okay lets go Pizza Uno,papa come belanja us..we lapar ni..hujannn

We went Pizza Uno, we ordered Aussie Pizza,Spaghetti Aglio Olio with grilled chicken and mushroom, hot latte,ice lemon and ice chocolate..hmmm..syedap.

While waiting for the food to come main playdoh dulu..buat crab,lizard,snake..macam2..

Huuu..the superlicious chocolate drink with ice cream..tengok jari sapa tak sabar tu..

Then come the favourite..the yumm2 spaghetti with grilled chicken and mushroom..they are truely delicious..both liked it very much.

Another satisfying dish.."Aussie Pizza"..the different in this pizza is the eggs on the top..the base is crunchy..overall all food at Pizza Uno are very delicious.

See..siapa yang hungry tu..Mia ke papa sebenarnya..he..hee..

Dah kenyang balik rumah,took warm bath and like any other muslimahs..tunaikan kewajipan:)..

Ehhh Mia..sempat senyum lagi ke...

Doa yang baik2 okay adik..doa untuk semua: termasuklah lah uwan dan yang lain2..

Hee..heee Tia tengah sujud..

Tia..dah tahiyyat akhir lah..Tia bangun pulak balik nak Allahuakbar ni..nak qada sembahyang yang tinggal ke girl:)..

Alhamdulillah dah habis..salam2 papa pulak..mintak maaf,buat nakal banyak ni..

Hmm bahagianya ye papa..you got two cute girls who love you so much..who think you are their greatest hero..

Tia loves papa so much..tapi nak tidur mesti celah ketiak mama:)

Dah habis sembahyang apa pulak dua orang ni buat terbongkok-bongkok kat lantai..hemm kena leter ler..sibuk nak tengok vcd..mama cakap " put back all the crayons in the container,otherwise no vcd,no hullaballo"...so berkemas lah cik kak dua orang ni..

So this is the reward for being good..mama pun put on "Hullaballo" vcd.

Sunday we went Borders..both were so excited..Mia especially..Tia can sit down and read the book queitly but Mia sibuk betul nak bersosial..nak campur dengan other kids..some parents are okay but some is just "distance"....budak2 yang hati lagi ikhlas..suka nak berkawan.Mama read books to Tia Mia..ada few kids yang suka nak datang dengar..tapi ada parent yang tak bagi.."mari sini jangan kacau orang"..mama cakap "tak pe..i dont mind"..but their anaks tak peduli duduk jugak keliling mama,tia,mia nak dengar cerita..semalam read interesting book called "Jamberry"..in the end ada one girl suruh mama baca lagi buku kat dia..mama obliged and before we say goodbye the girl kissed tia and mia on the cheeks while their parents looking from far..macam takut sangat..hmmm..that is some malaysians.

Papa pulak continue baca buku and mama pergi carik buku nak beli...kadang2 mama heran ibu bapak ni sibuk nak suruh anak2 baca buku nak terapkan nilai2 murni..tapi the basic thing yang penting dalam kehidupan manusia macam being nice to other people they tak tahu nak buat.."senyum", "hai" tu tak rugi kita..tak pe lah girls you continue being nice to other people okay,hormat yang tua and be nice to the young,that will make you special.

Tia found a good spot to read her book.

Mia pun sama join.

Hmm Mia is reading the book on "Park"..nak pergi park ke?

So inilah hasil2 buku kita..mama managed to find some very good and quality books at a very cheap price.

This is everbody's favourite " We've all got bellybuttons"..so much fun inside,you both really love it..this is imported book mahal lah sikit..tak pe the rest semua harga best mama dapat.

Pre School book with moral values ni pun mama beli..sebab sesuai jadi bedtime story..actually semua buku pun interesting if you know how to tell the story nicely.This book is really cheap RM4.90 per piece,the story is qood and picture is nice.

The "Ant series" is another local published series with good quality,they are hard cover with quality content and pictures,selling at RM10.90 each.

This is for mama's soul..he..heee.. i need it..melakar mimpi is a very good theraphy for the soul okay..so much that you can learn from a piece of book or magazine..it takes you around the world,beyond imagination...

And when they re tickle,tickle,they giggle....then.....

they jadi cam ni haa.. terus tertidur dengan amannya..di petang yang hujan renyai2 dalam aircond lagi...zzzzzzzzzz....hmmm aman mama nak berangan and melakar mimpi..tapi ye ke..

see..apo yang terjadi..aman satu jam jer..then they bangun bersiap pulak nak pergi jogging kat park..ye lah tadi dah baca buku pasal park kat Borders..

Its drizzling.. but this girl is determined....i ve got my drink,my jogging gear and a cap.. i am ready to go..

This girl lagi dogil..dengan mata tutup2 siap nak bawak bear pergi jogging...

Hmm...dari nak jogging keliling kawasan rumah jer..kenalah bawak kereta pulak dah drizzling..nak cancel both dah berharap..

So papa drove..we posing2 at the back first.

Tia Khadeja at the age of 2 years 4 months..dah boleh bercakap complete sentences, dah develop full emotion..semua faham,pandai buat tricks,kuat merajuk,kuat buat drama, suka melukis,baca buku,tengok vcd,outing and makan of course..


Mia Ayesha pulak..semua yang Tia boleh buat dia pun boleh..dengan kelebihan suka tarik rambut dan mencubit Tia,..kadang2 very independent..kadang2 very manja..very sporty,lasak,tough..tapi very sweet bila mama pura2 sedih nyanyi lagu "biarlah aku pergi" dia cakap "tak suka,mama stop"..she looked at mama';s face and said "mama happy kan,mama tak sad kan"

Adik@Mia..kadang2 adik..kadang Mia.

Boring dah dua orang ni kena tunggu hujan dalam kereta.

Papa hujan dah stop we nak go out now..now papa..now we want to jog and see kites.

papa pun bawak turun..we went "Rimba Riang Park" near our house.

Drizzling lagi mama pun suruh duduk bawah "giant kipas tree" ni...

Then papa pun buat jogging keliling pokok..ha..haaa..papa beriya..

Mia pun ikut...

Papa dearie..may one day kita punya impian jadi nyata..insyallah mama and the kids doakan okay.

Ini budak tak dapat pergi main slides..tembok ni pun dia buat slide..seluar tak boleh cerita lah..penuh lukisan picasso...

Ni papa yang snap gambar ni..dia cakap pokok ni cantik..ye lah papa..nanti kita carik pokok macam ni tanam kat depan rumah okay.. papa teringat olive tree kat italy sebenarnya ni.

The two girls sibuk duduk dekat2 sini..tengok apa kat belakang dia orang tu..boleh teka?..mesti tak sangka kat park ada ini...

Ada abang practise main flute..siap dengan notes lagi..suka lah the girls kacau2 this abang dari jauh..abang pulak friendly..nice neighbourhood here..dulu hanya hutan simpan..now dah dibuka jadi bungalow lots..banyak rumah dah naik..ada yang comel,yang english, yang tropical,macam istana pun ada..semua dekat kat sini..ikea,ikano,curve,the strands,sunway giza..and the most important only 15 mins to mama's office kalau tak jam,macam mana ni??? we love kota damansara lahhh. ..macam tak nak pindah lah papa...he..he..

Thats our weekend..best semuanya...now tak sabar nak "nak balik kampung nak buat nomang pulak" Tengoklah nanti sampai jer kampung uwan yang slow jer jalan kat kota damansara ni akan bertukar jadi gadis umur 17 tahun nanti..laju,berseri jer sepanjang hari..he..heee.

13 comments:

Ikin said...

Maksu tak sihat ke???

grrrr...comel2 la gambar tonit2 ni dalam ni. geram betul rambut dah anjang...cantik.Pic baca buku tu...cute sangat. Anak2 kak rufa dah besar kan? cute2 pulak tu.
Nyum nyum...lamanya dah tak makan spaghetti...

Idida Aziz said...

xtvt weekend kita sama la minggu nih...
seronokkan xtvt gini sama family..

MamaTiaMia said...

kak ikin, kita memang sentiasa cute lerr..jangan tak tau..he..heee..nanti jangan lupa balik kampung tau..balik lambat gate kena tutup okay.

auntie idida, wah sehati sejiwa la kita..nanti mama singgah auntie punya blog.

Drama Mama said...

wahhh panjangnya post nih! among all the food, ikan gelama tu yang buat i terliur sangat!

tiamia pandai semayang, rajin. Alhamdulillah sejuk perut mama ngandung ek :-D

cippa said...

Azu, sorryla, I jarang dapat membeli barang tanpa gangguan, budak-budak tu kurang sabar...Zubir pun sama aje...nanti muka nampak boring although he say 'its okay'. Faham-faham aje la.Thanks for the photos,walaupun tak jumpa you, I can now "picture" the moments. Sofia tu kadang-kadang terlebih friendly...but its true you say about kids...they are innocent and open to new adventures and people..unlike us adults who are extra cautious.There are pro and cons to it. Zu, you rajin posting eh...bagus la, the children will have wonderful memories will dah besar nanti.Geram tengok gambar dua kenits tu...macam characther strawberry short cakes...I belum tunjuk gambar Sofia and Athira to them lagi, nanti mesti they all thrill...especially adik...cherrio. P.s nampak lauk sodap, bila nak ajak makan-makan...heheh

MamaTiaMia said...

ufa, nanti masak2 best kat you bagi makan okay:)..hmm samalah rufa i mana nak dapat beli baju kalau with kids and papa pun sama..nanti oneday kita keluar dua orang jer tinggalkan papa with the kids okay..boleh ke:)

annhuzi said...

gd tia mia, kcik2 da pandai jaga solat.
mama read story mus b interesting, tertarek anak2 lain nak dengar :)
ye la senyum tu terlalu mudah tapi ramai yg rasa susah sangat, sama2 melayu, islam, satu blok, dlm lif yg kcil pun pandang lain, tak terlihat senyuman kami pada mereka.
yg herannya selalunya yg bangsa asing sangat murah senyum dan bertanya khabar. tapi mmg rugilah kalau menyombong.
selalu go park gd menenangkan jasmani rohani :)

MamaTiaMia said...

hi ann..memang betul dalam lift kadang2 rasa geram..ada orang kalau boleh macam nak sorok muka..senyum so mahal and yet bangsa asing lagi mesra with us...so rugi.

4 Kay-E said...

Azu,
syoknya mcm2 aktiviti weekend. Tia&Mia pun dha byk akal & dah pandai demand! mesti penat layan sikenit2 tu.

Bab makan - mmg tak tahan. dari food omputeh sampai masakan kg!

nur aishah said...

bestla entry u all ni..gi jejln..n tia mia da pandai melaram..haha
kak nur demam la..kena flu & cakit tekak..mc 2days..
esk da masuk keja..huh

Anonymous said...

I can ask you?

Anonymous said...

Excuse, that I can not participate now in discussion - it is very occupied. But I will return - I will necessarily write that I think on this question.

Anonymous said...

Yes, almost same.