Cooking Tips for today yang mama dapat from Chef wan is very good so nak share here: Kalau kita marinate chicken or beef for barbeque normally after 1 or 2 hours mesti banyak air/liquid keluar even before that we dah rub or pat the meat with towel..so apa yang kita boleh buat,kita tuang liquid yang bercampur bahan marinate tu dalam periuk,boil sampai pekat sikit,dah tu gaul balik pada meat kita..then boleh bakar...the thick sauce yang kita sapu tu buat meat kita jadi sedap dan cantik.A very simple potato salad yang sedap from chef wan: cut the boiled potato into cubes,boil the eggs and mash it with hand,cut the parsley,celery..put everything inside bowl,add mayonaise,salt and pepper..gaul semua...a very good partner to barbequed chicken wings..nanti kita buat.
Vanilla muffins..sedap bau dia waktu pagi..bila bukak oven..urmmmm...
Hidangkan atas meja untuk everybody.. then call budak kecik,papa budak kecik and uwan budak kecik to eat..budak kecik will come running...
The plain rice porridge..uwan masa dulu suka add santan..the porridge will become nicer and lemak2 lagi..tapi kalau nak eat with soup mama prefer plain jerr..
A nice chicken soup with potato and carrot..hot and sweet..
Sedap jugak untuk tambah dengan hard boiled egg and sambal cilipadi with ikan bilis and asam limau..tips untuk telur rebus yang cantik: yang kat gambar atas tu heni yang rebus,kuning dia biasa jer kan..kalau nak yang cantik colour orange,rebus dengan api yang really kecik..bila potong colour dia cantik,tak keras sangat dan sedapp..
6 comments:
amboi, pandai ya makan. hehe. ohhh skang stail posing bukak mulut kot untuk tunjuk mama masak sedap! hahaha
uhuuu terdelete lorr komen td...
wahhh mama tia mia dh buka citer psl msk2 lg...suka nih...rajin betul, mlm2 pon msk2 lg...
ahaaaa iyo la...tingat ms kecik2 dulu mak kita pon kalu masak bubur letak santan...skrg ni jer org buat bubur berlauk pulak...
eh tia mia..mulut nganga besar sgt tuh...nanti masuk lalat hehehe
drama mama,memang suka nganga mulut lah dia orang sekarang,siap posing lagi tu:)
idida, sedap bubur taruk santan tu kan,kalau kita campur daging,rempah bagi dah jadi bubur lambuk pulak..yumm yummm
wah...luasnya mulut....
nak shatu muffin boleh?
Very good cooking tips from chef wan. best best.TQ for sharing , maksu. :)
tia mia munch munch lots becos they so active :)
mamatiamia tnks for so many gd tips :)
Post a Comment