Friday, August 19, 2011

I raised the white flag; Sunda Man&English Man please come..i teach you how to make Puteri mandi:)


   I raised the white flag!!!!!....no masak today!!! i was totally exhausted..i went shopping alone..i shopped for everybody,went to the ATM machine few times,bought A  to Z for the girls,papa,parents in law,uwan,heni..goshhhh it was so tiring,,i had so many shopping bags in hand that i had to send to my car few trips and then climbed the escalator again to shop..today alone i got RM200 vouchers from Metrojaya...i spent it,got vouchers again,spent it and earned some more vouchers..haaa..haaa..itu akibatnya tak shop sikit2 semua nak tunggu beli sekali....bukan beli yang bukan2 semua keperluan..after i dropped Tia&Mia at the kindy i started my hunting..baju melayu papa,sandals,jubah,pyjama,socks,shoes etc..etc..until i rasa so penat sampai makanan buka puasa pun i beli kat dalam Curve to ajer.I bought 4 pieces of lemang that cost me RM10..but the shocking part is the rendang..size macam tu kat luar normally RM6..ni after i ambik nak bayar he told me it is RM15..my goodness..totally menghisap darah sampai tulang hitam;( lauk bukak puasa i bought from Bumbu Desa,the Sundanese food..thinking about papa and the girls yang tak makan pedas i bought halfchicken set from Kenny Roasters..tu lah yang orang Sunda dan English man datang masak tu:)

To Aida yang tanya resepi Puteri mandi i will put at the bottom of this entry,selamat mencuba ya:)


Ha..haaa jari2 gomok siapa pakai Dora sandal ni..mengenangkan anak perempuan ni..belikan lah sandal Dora ni..sukalah they bling2 ni..the heel looks like glass with colourfull beads inside...macam Cinderella lah kiranya:) biarlah they happy..teringat masa kecik dulu..kalau raya dapat yang cantik2 ni memang suka:)


MMS this picture to the papa asked him to choose..brown or black..sebab dia bukannya nak beli kasut..sentiasa cakap masih elok..thinking about nak travel nanti..so i rasa this type good for rough walking in the farm and other long walk..husband normally macam tu..belikan ajer..balik ambik duit dalam wallet,senang cerita;)


Bought this modern jubah for uwan..also a pair of sweet cotton baju kurung for her,another jubah for mil..managed to get 2 pairs of baju kurung for myslef..simple but i like it..tapi baju kita orang semua tak boleh tunjuk dulu..surprise raya...heehh..hehhh uwan punya tak per..uwan suka rasanya ni..dia try banyak kali dah tu siap gantung kat luar wardrobe dia:)


My blog tak tunjuk food tak sah..walaupun tak masak sendiri:):)..ni repeat order..the papa really like this Nan cheese from Subaidah..so ni yesterday punya menu..nan cheese and tandoori again:)

Ini hidangan Sunda untuk hari ni..actaully beli pack macam ni dari Bumbu Desa sangat jimat..imagine 4 of us boleh makan..lauk gulai pucuk ubi,sotong cilihijau,sambal udang,terung sambal,ayam cili hijau,tempe dan tahu plus sambal ijo dan merah cuma RM59.10 sahaja..kalau buffet mahal harganya...ini boleh hingga sahur..gambar Kenny Roasters..tak ada..tak ingat dah nak snap:)

Signature Bumbu Desa Curve ni sebenarnya sambal ni lah ijo dan merah..sangat menyengat plus ayam dalam sambal ijo jugak..kalau perut tak tahan jangan cuba:)



Ni dia lemang dan rendang Vampire..hisap darah hingga tulang hitam..banyak tu lah RM15 rendang tu..mengenagkan uwan suka lemang biarlah.


Angkat bendera pun i masak jugak lah satu..ni dia pengat keledek dengan tepung sagu..sedap tau:)


Bulan puasa i tak suka air sejukkk..tak boleh masuk..always minum air panas..teh or milo or anything hot.


Nak tunjuk tempat ubat nyamuk i yang cantik ni..cantikkan..beli kat kedai Thai di Ikano..mahallah RM69.90 but lasting selagi tak pecah..so convinience..asap keluar kat celah2 lubang tu..why pasang ubat nyamuk..i phobia kat nyamuk sekarang..dengar case denggi hari tu..kat rumah ada electric ubat nyamuk,traditional ni tapi yang lemongrass punya,ultrasonic mosquito reppellant,lemongrass balm sapu kat Tia Mia..also thinking about getting a mosquito net;)


Haaa kat dalam dia macam ni..tak payah lah macam dulu cucuk kat pencucuh tu..boleh letak ajer:)


Tia batuk2 lately so i beli this Air Purifier,,nano ke apa entah benda.,quite effective..nampak kurang batuk Tia..berkorban campak carpet keluar bilik..ganti dengan tikar plastik SSF ni..biarlah semua orang sihat:)

Seb baik tak lupa nak taruk resepi Puteri Mandi ni:)

Puteri Mandi (by uwan Minah)

Bahan- Sekampit tepung beras pulut,sekeping gula melaka,kelapa pertengahan (tak tua tak muda,ni optional..kalau ada parut kasar,,sedap masuk dalam kuah),santan pekat secukupnya,daun pandan.

Cara- tepung pulut campur dengan air rasa2 lah sampai boleh gentel,gentel kecik lagi dari guli dan susun dalam dulang..dah tu penyet2 sikit kat atas dia dengan jari biar leper sikit.Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun yang disimpul..bila gula dah cair masukkan santan..sudah mendidih masukkan semua puteri mandi yang dah di gentel tadi..tanda dah masak semua puteri mandi akan naik keatas kuah..boleh campur potongan pisang kalau suka atau masukkan tepung sagu (mata ikan) atau yang terbaik kelapa parut kasar tadi..kalau tak tepung purei mandi saja sudah memadai.:) Selamat mencuba,,sedap liat2 rasanya:)

12 comments:

potpetmama said...

u r amazing zu; can do so many things within a day..but sure feels tired kannn ..kekadang seronok do things alone but kekadang bosan gek kalau sorang2 buat sesuatu;
zu, dr hari tu lupa nak tanya u batch thn berapa ek..

annhuzi said...

sekejap je kan kita dah sampai akhir ramadhan. semuga kita dapat bertemu dengan lailatulqadr.

i baru baca pasal Mia sakit 1st day puasa. Alhamdulillah dah sembuh, nak sambut raya di kampung. suka tengok gambar tia mia dah sehat main happy2 sama2 :)

sandal Dora cantik! if my daughter tengok mesti nak.
hebat la mama shopping alone, borong untuk semua keluarga tapi memang lebeh cepat bila uruskan sendiri.

u going to farm? bestnya. tia mia mesti suka. di mana pula kali ni?

wah happy uwan dapat jubah moden :)

angkat bendera pun masak jugak mama. pengat keledek sagu, we like. sure sedap!

nice la tempat ubat nyamuk turle tu. mahal if lasting, worth it.

eh panjangnya comment ;)
as usual, we are looking forward to raya at kampung pix :)

Aida78 said...

memg sekarang peniaga ni nak jual barang mencekik harganya...tapi kalu bab mkn ni nak buat mcm ne nak rasanya pasal kene lah beli....tq bagi resepi dah salin dah....bila nak balik kg....apa pun aida nak mintak maaf sekiranya ada silap bahasa...selamat hari raya maafzahir dan batin.

zeta said...

Kesian mama penat shopping..tp hasilnya bagus kan.. :)
lauk pon best..hehehe

Nadiah said...

Zu...sedap tak lemang dekat The Curve tu? Last saturday I hampir2 nak beli tapi tengok kering saja terus tak jadi.

My husband suka lemang ni.

MamaTiaMia said...

hi pot pet mama..salam ramadhan dan raya ya:) batch tak berapa ingat tahun..dah berkurun..he..hee but i satu batch dgn syukri,dayang..kenal tak? we are your senior:)

MamaTiaMia said...

salam ann..syukur alhamdulillah buat semuanya:) Tia Mia suka sangat lah dengan sandal dora dia tu..terketuk ketik sana sini asyik try:) Insyallah seminggu lepas raya we will be flying to sdyney for 15 days ann..duduk city 7 days and farm house 7 days:) selamat hari raya to you ya:)

MamaTiaMia said...

Aida 78..sama2 lah kita ye..kalau2 i ada tulis yang mengguris hati dan selamat memasak dan buat biskut raya ya:)

MamaTiaMia said...

Zeta..salam raya to you:) tu lah penat tapi berbaloi tau:) dah byk buat kueh raya ke?

MamaTiaMia said...

Nadiah..tak sedap sangat lemang tu sebenarnya..kering ajer..kalau rajin..boleh bubuh minyak sikit dalam kuali after potong2 panaskan sampai garing sikit..kalau tak very plain dah lah mahal;(

potpetmama said...

zu;haha i think em ur senior lah..em 42 already..

MamaTiaMia said...

pot pet mama no lah..i am your senior haa..haa:):) doesn't matter kan dah keluar ni semua sama ajer..different age 1 or 2 years ni tak beza sangat pun;);)