Sunday, August 21, 2011

Mee Udang Sedap,nasi Tomato jelita,sarang semut lemak merdu dan buah bidara cantik berseri.

Salam Ramadhan semua..Alhamdulillah kita masih boleh meneruskan puasa kan..gembira dan bercampur sedih bak kata orang tua2..gembira sebab dah banyak menunaikan puasa dan nak menyambut raya dan sedih sebab akan meninggalkan bulan yang penuh dengan segala kebaikan ini dan belum tentu dapat berjumpa dengannya lagi di tahun hadapan..apa pun kita berdoa biarlah kita sama2 panjang umur,sihat tubuh badan, murah rezeki dan berjumpa dengan nya lagi di tahun hadapan dan berikut2 nya.

Hari my blog ada problem sikit..tak boleh bukak comment box..apa tah asyik 'diagnos' tak habis2..so saya belum dapat menjawab comments lagi:( Anyway as usual wanna show some cooking during the last weekend..we had great time gotong royong buat kueh raya together..i love it so much..to me that is the true spirit of puasa dan raya..zaman dulu kan kalau nak buat kueh berbuka tu..arwah my father kena jolok kelapa kat pokok..me and my mother jadi mandur tukang tunjuk mana yang nak..kalau nak minum nak yang muda,nak buat inti yang sederhana..hee..hee..kadang2 my father fed up cakap.." haaaa jolok sendiri"..kihh..kihhh..hmm if i close my eyes i can still see those scene..me sitting on the pangkin at my mother beautiful and clean lawn..lawn lined up with coconut trees..windy,fresh and beautiful:):) wahh talking baout nostalgia..an old friend sent me lagu lama by Azman Idris "Zuraidah"..seronok jugak mendengar nya..hampir lupa dah.

Foodies time..Saturday i asked husband whether he wants to eat mee bandung or mee udang for a change from nasi..he said " mee udang' he always love my mee udang..it is 100 times better than Little Penang tau..hee..hee..


My mee udang less oil..i tak suka yang Little Penang banyak oil..terlampau rasa belacan..mine must rasa udang original..combination of spicy but with some sweetness also..udang mesti manis,kangkung mesti hijau,taugeh crunchy and fish cake pun segar:)

Recipe ( Buat mama Charice, laksa johor nanti ye..bahan banyak,nanti rajin saya type;) :

1 packet mee kuning ( 4 - 5 people to eat)
12 ekor udang basah ( 6 ekor di ambil isi dan blend)
segenggam udang kering,rendam dan blend halus
1/2 inchi belacan
bawang putih,merah,halia,serai,lengkuas blend halus
3 cili hidup besar 3 cili kering blend halus
sesudu oyster sauce.
kangkung
taugeh
fish cake

Cara : Rebus 6 ekor udang bersama kulit sekejap,angkat dan simpan air rebusan . Panaskan dua sudu minyak dalam periuk,tumis bahan blend (bawang,halia etc) sampai wangi,masukkan udang kering yang dah di blend dan belacan. masuk cili yang dah di blend tumis sampai wangi lagi.masuk isi udang dan biar mendidih,campur oyster sauce,garam,sedikit gula dan asam keping,biar mendidih atas api kecik hingga pekat. Celur mee,kangkung,fish cake dan taugeh,susun dalam pinggan semua bahan dan curahkan kuah.


Mee udang edia untuk di siram kuah...dah nak bukak puasa baru siram..sedap panas2:)


Sunday buat Nasi Tomato.. this is the first time but turned out to be so good..the girls loved it,husband said like authentic nothern indian food..recipe ambik kat internet ajer but i tukar sana sini...i always love dalca..so buat banyak2..


Ni ayam masak merah jelita namanya..sebab ada sekuntum bunga i taruk..nak menggoda selera kan:)


My sedap nasi tomato..tak guna basmathi sebab tak ada pulak kat cold storage but i used first grade beras wangi Thai.. and guna butter,tomato puree  and fresh milk..Tia Mia makan banyak:)


Dalca kena kuah banyak kat nasi baru ngammm:)


I buat jugak labu bakar..husband sangat suka..lelap2 mata dia makan:)


Ha..haaa ni uwan..tengah buat inti buah sepang..saja lah suruh dia buat..to sharpen her mind:) Siap cekak pinggang tu;)


I like this scene.. my mother buat kueh..misss dulu2 punya masa..she sangat pandai masak..sedap semua nya dulu..now banyak lupa.


Macam ni lah buat sepang..guna tepung pulut.


taruk inti dalamnya.


Jadi macam karipap.


masuk dalam kukus,bubuh santan pekat dan kukus..dah masak lupa snap gambar..tapi sangat sedap..


Bergotong royong buat buah bidara@rotan..anak beranak ni..papa the ketua;)..buat kat bilik study yang connected to my kitchen..memang dulu i designed concept ni..sebab bila masak and husbnad buat kerja we can borak2:)


Ni lah buah bidara..sedap rasanya..tak berhenti tia mia makan:)


Bila dia orang buat bidara i bancuh adunan untuk sarang semut pulak.


Sarang semut siap di sagat.


Cewahhhh anak mama:):)


Semut dan sarang bersedia untuk di bakar:)


Dah masak.. alhamdulillah sedap rasanya:) Selamat berpuasa dan berbuka untuk semua hari ini:)

22 comments:

Nadiah said...

Rajin betul you ni Zu.Bertuah sangat husband you.

zeta said...

U punya mskan hr2 mcm kedai jual makanan je..ada mcm2 la Mama..hehe :)

PINATBATE said...

syoknya nak raya...my mood raya belum sampai lagilah..;(

MamaTiaMia said...

Nadiah..nak makan sedap kena lah rajin nampaknya..beli kat kedai kadang2 mengecewakan:)

MamaTiaMia said...

zeta..bukak kedai sendiri kat rumah lagi seronok dari beli:)

MamaTiaMia said...

kak pinat- nanti sampai lah dia tu..tak per kita mood puasa dulu ya:)

mami charice said...

hi mamatiamia,
sy silent readers blog akak,
suka baca blog ni, byk mknn sedap hehe,
kalau boleh, nak minta resepi mee udang n laksa johor tu.
sedaaaaap nampak kak :)
thanks,
jess

Polish Twins said...

Ѻ      Ѻ     _Ѻ
    Ѻ    _Ѻ      Ѻ     _Ѻ
      Ѻ    ѺѺ    ѺѺ  ѺѺ
      ѺѺ__ѺѺ_ѺѺ_ѺѺ   _Ѻ
_Ѻ     ѺѺ           ѺѺѺ 
  ѺѺ  Ѻ ~~      ~~  ѺѺѺ
  _ѺѺѺ <۩>       <۩>  ѺѺѺ
     _Ѻ                  ѺѺ
_Ѻ_ѺѺ        ▄▄      ѺѺѺ_
ѺѺѺѺѺ     ▀▄▄▀     ѺѺ
Ѻ    Ѻ ѺѺ          ѺѺ_ѺѺ
┏┓┏┳━━┳┓┏┓┏━━┓ Ѻ
┃┗┛┃━━┫┃┃┃┃ ╭╮┃ Ѻ
┃┏┓┃━━┫┃┫┗┫ ╰╯┃ Ѻ
┗┛┗┻━━┻━┻━┻━━┛ Ѻ


EXTRA BLOG :)

MamaTiaMia said...

mama charice..i dah letak recipe mee udang kat entry..laksa johor nanti ya..panjang senrai lah..nanti rajin i type;)thanks for visiting;)

Hanis Azla said...

tak pernah tak terliur tgk lauk pauk, kuih muih dan segala hidangan u di sini.. he..he..

Liza said...

kak, labu bakar tu buat camne?

Aida78 said...

eeeee...sedapnya mcm2 ade resepi...baru labu bakar 2 sedap ke makan mcm 2.x da cecah apa2...tapi kuih yg uwan buat 2 lagi sedapkan 2 kuih lma2...

annhuzi said...

wah 15days! Bestnya! bagus la tia mia dapat cuti2 dan mama papa dapat rest dan enjoy exploring with tia mia.
tak tau nama nya buah bidara. i tink kat sini namanya ondeh2 ceplis( spell pun tak sure)
lawa sarang semut tu.
tengok fun aje u masak2. kalau enjoy memang seronok kan. i belum sampai tahap enjoy masak ;)

MamaTiaMia said...

Hi Polish twins..thanks for visiting:)

MamaTiaMia said...

Hanis..bulan puasa ni semua nampak sedap kan;)

MamaTiaMia said...

Liza- labu bakar tu senang ajer..beli labu yang sederhana besar dan cantik,buang bahagian atas,keluarkan semua isi dalam dan cuci..masuk dalam oven sebiji tu dan set panas to 200 degrees..tengok2 lah bila dah masak,rasa dengan tangan dah lembut..bila dah masak keluarkan boleh makan dengan gula dan santan yang di masak dengan pandan atau sangat sedap scoopkan vanilla ice cream kat atas atau makan begitu saja.

MamaTiaMia said...

Aida..memang sedap buah sepang tu:)

MamaTiaMia said...

Ann..so looking forawrd to holiday..penatlah kerja;)giving tiamia a good break too..kat sini panggil bidara or buah rotan ann..don't stop cooking,you ll enjoy it oneday..insyallah..it is a very very good theraphy,boost to your self..getaway and semua benda..kitchen,you and love..itu lah cooking;);)

tindesk said...

Sodap amek kuih sopang tu kak, terliur den...hehehehe

mami charice said...

thanks MamaTiaMia.
i really enjoy cooking, love cooking n love visiting ur blog.
i felt so happy masa i kat dapur masak2. u r such a wonderful women :)

Anonymous said...

salam,

I suka ngan table with the racks in your study room tu? Boleh beri tahu where did you get it?

Thank you.

rina

MamaTiaMia said...

Salam Rina..those items in my study room were from ikea;) Dah lama dah tu..7 years already,tak tau ada model tu lagi ke tak kat ikea:) Not so heavy duty but okay lah kalau jaga boleh last 7 years macam i;):)