Wednesday, August 31, 2011

Our Beautiful Raya - Part 1 Kemas Rumah Uwan!


Kami Penyimpan Mohor Besar Raja2 Kenits ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Batin pada semua...kata mama especially pada semua pembaca blog ini dan yang meninggalkan komen2 kat entry sebelum ni...mama too busy to reply one by one..she made rendang,ketupat,laksa..she wishes all readers selamat hari raya too.Ouhhhh we had wonderful raya at kampung..we are very happy..we feel that we can relate to mama's experince when she was small....we had to do many things,everybody were tired but they had smiles on their faces 24/7..we feel so blessed and would like to thank everybody in the family for bring this wonderful raya to us..Alhamdulillah,Alhamdulillah and Alhamdulillah said mama.We would like to share our beautiful raya with everybody..it will become our sweet memories too..we mandi kat bilik air uwan yang sejuk,we kejar ayam jiran,we lari2 tengok pakcik masak lemang.pasang pelita,we help kak ikin filled the ketupat,we swept the floor..and we had glorious and wonderful food..we might not eat in fine china or seat on expensive chair or watch flat screen..but we had magical kampung style raya..for that we are truly thankful.


Kemas2 rumah uwan..it was hardwork but fulled with fun..after that semua tergolek penat:)


Mama's old room..it was cold and cosy inside here..we love reading our book on the bed.


We tempah new curtain for uwan's house at Kuala Pilah..semua country style..very much at Kuala Pilah less than Rm20 for a window..it was simple but sweet and suits the country style;)


Curtain for wet kitchen..but the tukang jahit tambah rambu ramba ni..they rasa too plain agaknya..tak apa lah..quite nice too;)


All gingham motive for uwan's kitchen..style zaman2 dulu but like it:)


The kotak2 style follows other items such as the table handkerchiefs..semua murah kat Kuala Pilah.


A set of table cloth,tissue box cover and six table handkerchiefs only cost us RM18.


Biskut dan titbits raya pun di susun atas almari.


Rumah uwan pun mula berseri..maklumlah dah setahun tak diduduki manusia mesti lah banyak kerja dan transformasi nak di buat.


Kita orang pulak dah penat berlari di bawah..naik kat atas mengadap game;)


Cactus di tepi tingkap uwan dah tinggi menjulang.


Bila dah kemas..mata pun sedap memandang..bersedia untuk hari raya..mama keta kita kena kemas rumah kalau tak tak seronok duduk di dalam nya:)


walaupun banyak kerja..semua boleh dilakukan bila bergotong royong..rumah uwan luas dan cosy..banyak tempat nak kena vacuum..mama sampai sakit pinggang lah:)


Kami sangat suka dan sayang rumah uwan yang antik ini..mama kata kita sama2 kena menjaganya.


Permandangan dari Aminah Resort..sangat nyaman dan damai..okay cukuplah untuk entry pertama..entry kedua masak lemang!!!!!..cukup seronok tau ..banyak activity..mama let us become kanak2 sepenuhnya..we buat semua yang teringin di hati..no napping..heee..hee..fun,fun and fun and we were rewarded with delicious sup tulang,rendang lemang in the evening..we joined everybody for last buka puasa..wahhhh seronokkk you..Ok..see you all in the next entry ya..take care;)

8 comments:

annhuzi said...

comelnya berkebaya. dah besar tia mia :)
yes very nyaman and damai. i like!

Amirrah Zawani said...

selamat hari raya..
comelnya dorang berbaju kebaya..
gamabr last tu mmg cantik :)

Salmi said...

soo sweet both girls with the kebaya and the gingham fabric nice too :-)

JMR said...

selamat hari raya uolss..;-)

suffiakmal said...

aloh, dah cantik dah tia mia sekarang ni. umah uwan sgt best.

MamaTiaMia said...

Salam Hari raya buat Ann yang jauh di singapura,Amirah yang manis,salmi yang serba berbakat,JMR yang baru di kenal dan abang suffi akmal yang cute..moga kalian semua seronok berhari raya di samping orang2 yang tersayang ya..salam hari raya dari Mama.tia dan mia:)

zeta said...

Salam Aidilfitri Mama..cantik baju raya TiaMia..nmpk ayu gitewww.. :)

Aida78 said...

comelnya kebaya tia n mia...nak cari kak dania x da saiz le....