Tuesday, August 9, 2011

Our Ramadhan: Minggu pertama yang di duga.

First of all ingin memanjat syukur ke hadrat Allah,masih bernafas di buminya ini dan dapat meneruskan Ramadhan di samping orang2 yang di sayang.Minggu pertama dan hari pertama berpuasa mendapat dugaan,Mia jatuh sakit..hari sinin dapat called dari Teacher Claire,she said Mia had a very high fever and vommitted 3 times at school.i rushed to school,she was in bed and teacher's daughter was wiping her with wet towel,kalau tak wipe mesti naik tinggi the temperature..so kesian she was really sick i dokong ke kereta she couldn't recognise me,she said " i want my mommy,i want my mommy"..sedihnya hati tengok.Took her to the hopsital was given some ubat,nite time mesti teruk demam mengigil sampai delirious nampak macam2,menggigil sampai kena pegang..kesian sangat,the next day took her to see her pead at DSH,pead said intestines infection ,nothing serious just ambik paracatemol and voltaren utk turun demam..tapi tak ada beza,malam ajer teruk sangat kesian lah..rasa nak nangis sepanjang malam tengok dia,,kena masuk ubat bontot,Mia menangis teruk..mama pun menangis..on the 3rd nite teruk demam lagi we took her to Tropicana Emergency,buat blood test,kena wipe ais pagi2 subuh tu..kesian sangat..result keluar denggi negative but blood platlate very low,kena admit..to cut the strory short Doctor confirmed Mia dapat Airborne Viral..a very strong one..symptom same like dengue..he said this viral can be contacted in a congested and closed space..i can't think other place except Snow house at I City..told the doctor he said most probably because when you expose your body to extremely cold weather then suddenly you go out in an extremely hot weather the body becomes weak and virus can easily attack you. Rasa kesal sangat bawak they ke sana nasib baik Tia tak kena..Snow house I city berbeza setting dia dari genting,Genting was more spacious and airy,not too many people at the same time dalam tu..after keluar dari situ pun masih sejuk sebab dalam shopping complex while I city punya snow house was compressed,ceiling very low,and many people inside sebab tak ada time limit..once you come out kat luar memang panas2 sangat..tak ada air cond,rasa terbakar muka..walaupun case Mia maybe 1 in a Million masih nak share kat sini buat peringatan ibu bapa yang lain..teruk sangat demam yang kena,sepanjang malam tak boleh tidur temperature sentiasa naik,ubat ber dose dose pun masih kena wipe non stop until morning and so kesian tengok tiap hari kena ambik darah..dengar lolongan,jeritan anak rasa nak lari jauh.

Apa pun itu hanya lah dugaan kecik kalau di bandingkan dengan orang lain yang terpaksa menghadapi dugaan lebih besar..bila dugaan atau kesusahan datang ia membuka mata..all of us appreciate things more..bila sakit sangat menghargai sihat,terkurung sangat menghargai bebas,bila tiada sangat menghargai yang tiada..seminggu anak tak bangun rasa kesal bila teringat anak2 active selalu bersungut..bila tak dapat tidur bersama sekali 3 orang terasa kesal kadang2 malam2 kat rumah selalu complaint bila dia berhimpit2 dengan kita...dalam hati pun berikrar memperbaiki lagi apa yang perlu di masa hadapan.Dugaan datang memang ada hikmah tetapi sebagai manusia yang lemah memang kita tak tahan kesusahan sementara..di masa susah support dari keluarga,kawan sangat penting..terasa sangat bermakna doa dari semua orang.

My Girl Mia kuat semangatnya,masa dia menjerit di mandikan ais atau menangis bila i masuk ubat bontot..dia dia tengok i mengalir air mata dia pun berenti menangis and hug me..bila tanya "sakit sangat ke adik? dia jawab " little only mommy.." nak sedapkan hati.Alhamdulillah now dah sihat kembali,syukur pada Allah semoga terus sihat selalu dan di lindungi.

Adalah gambar2 di bawah ambik guna I phone di hopsital sebagai kenangan, bukan yang manis ajer perlu dikenang,yang pahit yang mencabar semua buat kita lebih tabah dan beringat.

Mia sangat merindui rumah..dah berhari sakit dan duduk hopsital..ada kurang sikit pagi seawal 3 atau 5 pagi dia jaga..tanya "mama when it's going to be morning?when will sun come out?" lepas tu dia mintak duduk kat tepi tingkap tengok kereta lalu kat bawah dan bertanya " mama all the cars on the road are going back home,why we not going back home? i miss my home very very much"..sedih lah hati mama dengar:(


Tempat kegemaran Mia duduk di hospital.


Tia pun temankan Mia tidur..berteman selimut "kampung"..both tak boleh tidur tanpa "kampung selimut" ni.




Berbuka di hospital..ahli keluarga datang bagi sokongan..hari pertama tak ingat pun nak berbuka makan apa yang ada..happy lah sangat ramai datang berbuka meneman kita orang.




Thank You Badin and Kak Ikin.


Pakcik belikan briyani special dari Insaf Restaurant di TAR..sangat sedap rasanya.

Below are gambar kenangan di katil hospital..walaupun Mia sakit semangatnya kuat..bila kurang sikit dia pun bergembira dengan kita orang..bila demam balik kesian tengok.












View from Room 507 Tropicana Medical Centre..walaupun baru bagus TMC ni..the staffs baik2,doctor pun bagus.maybe tak setaraf Damansara Specialist,Pantai atau SJMC lagi but they building up their reputation..service cepat tak perlu menunggu.

Ramai rakan bertanya mana gambar masakan di bulan puasa? Anak sakit makan pun jatuh no 10..lama lah tak masak..gambar2 di bawah gambar hari isnin lepas masa Mia first day sakit tak teruk sangat mama sempat masak.


Uwan sedang potong pucuk pegaga nak gulai dengan udang.


Semua di masak sendiri, gulai udang dengan pegaga,goreng nangka muda dgn kunyit dan ikan bilis.rebus pucuk ubi,goreng lampam jawa;)


Happy budak dua orang ni bila nak berbuka..sebab tu bila sorang sakit..sangat rindu view ini.


Hmmm air laici dingin sangat nyaman di kerongkong.



Ini gambar petang semalam..sangat gembira Mia dah sembuh..dah boleh duduk semeja masa buka,dah menyepah rumah,dah boleh bergaduh dengan Tia,cucuk perut Ribbon dan makan telur masin.


Uwan pun happy..sebab cucu dah kembali nakal.


Alhamdulillah..dah sihat dan kembali menyepahkan rumah..tapi masih kena suruh kemas jugak..cuma suara mama lemah lembut ajer lah sikit...Selamat berpuasa pada semua.

33 comments:

Mayyonnizz said...

Alhamdulillah, Mia dah sembuh, menitis air mata saya baca..teringat saat menjaga anak sakit kat hospital dulu.. hospital dh jd macam rumah sendiri ..siap basuh kain kat toilet & jemur kain..lipat kain semau kat atas katil hospital...

memang sakit tengok anak yang sedang sakit.. Alhamdulillah Mia dah sembuh...Dugaan datang kerana Allah sayangkan kita...take care...

Nadiah said...

Alhamdullilah Mia dah sihat.
I ni without fail everyear mesti akan "check in" di DSH tapi berharap sangat tahun ni anak2 sihat walafiat.Amin.

Zu, i noticed Kindi Mia and Tia sudah pindah yer? I nak bawa kawan hari tu tapi bila sampai pagar bertutup dan banyak daun kering.
Pindah ke mana yer?

P/s: Cantik Ikin bertudung awning mcm tu.

mamamarissa said...

sedihnya kakak...teringat masa icha tak sihat on her first birthday...mmg seksa sgt bila tgk anak mcm tue kan?...get well soon mia & for u, take care :)

cacah said...

my brother pun masuk emergency 2 kali ahad lepas, sekali pagi cikgu dia anta, pastu sekali lagi malam ma dan pa yang anta... demam panas juga..
semoga mia dan tia sihat2 selalu... sis pun sama :)

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. Mia dan sembuh.. Lega mendengarnya.. 4 tahun lepas pun kami anak beranak berpuasa di hospital sbb anak bongsu I demam panas juga.. mmg dugaan betul rasanya..

lemongrass said...

Alhamdulillah Mia is better. So glad to see her smiling :-). I can just imagine how you must be feeling when she was really sick.
Take care ye!

PINATBATE said...

Alhamdulillah Mia dah sihat dan ceria semula. Musim budak-budak demam kot sekarang.Anak kakpinat pun demam panas bergilir-gilir dua beradik sejak awal puasa .Memang rasa nak nangis tengok anak sakit..tapi kena kuatkan semangat.

shamsida said...

ala..sedihnya baca entry kali ni..kesian Mia...tapi bila kak sham tengok gambar dihospital tu nampak mcm mamanya yang sakit pulak hehe...anyway..semoga Mia cepat sembuh dan kembali ceria seperti biasa...Kak sham suka gambar makanan tu..terus terliur dibuatnya ..selamat berpuasa untuk Zu sekeluarga..

Queen of The Desert said...

Salam Ramadhan. Glad tht Mia is fine.

jaja said...

Alhamdulillah Mia dah sihat.. sedih sgt baca entry akak kali ni. terharu, sebak semua ada. sampai menitis air mata.

so true, kadang2 dugaan datang buat kita belajar untuk lebih menghargai.

selamat berpuasa untuk akak sekeluarga & semoga TiaMia sihat mcm selalu :)

Maya Marisa said...

mamatiamia,

glad to hear that Mia is fine & dandy. understand what u went through. chacha was down with fever last yr after our trip to HK. temperature did not subside on the 3rd day. we rushed her to ER @ sjmc that very nite. all of us bunked in at the hospital for 3 nights. yg tak tahan tu bila doc nak cucuk her hands to insert the drip. aiyoooo, pilunya.

potpetmama said...

Dear Zu; syukur kerana Mia da sembuh; dugaan Allah berbeza2...:salwah

Salmi said...

salaam mamatiamia, syukur pada allah yg telah menyembuhkan Mia, may dia akan sihat2 dan lebih kuat lepas nie..same to Tia too..take care.

Liza said...

kak,
syukur Mia dah sihat..
betul apa yang akak ckpkan...dugaan datang kita kena terima dan tabah menghadapinya. juga menjadikannya satu iktibar untuk kearah yang lebih baik...Liza di uji apabila hari pertama puasa mak mertua admit di hospital dan mgu kedua puasa beliau selamat menjalani pembedahan, dan sekarang terlantar di hosp kerana cancer.sgt sedih...tak dpt digambarkan..semoga saya tabah.

Idida Aziz said...

alhamdulillah...mia dh sembuh...bole raya nanti...sedih achik baca entry mama tia mia nih..kesian mia..

selamat berpuasa azue...

MamaTiaMia said...

mayyonnizz-salam dan terima kasih,dugaan buat kita lebih tabah kan..doa buat arwah dan jugak utk you and family moga sentiasa di lindungi:)

MamaTiaMia said...

Nadiah..thanks..i nowadays selalu pergi tropicana ajer sebab dekat memang pead kat DSH,tapi Dr Musa busy betul:( Kindy Tia Mia dah pindah kat burhanuddin helmy because owner nak balik tempat tu..now Teacher Claire running small operation not more than 10,my friend nak hantar anak dia belum dapat accept lagi,now temporary situ she is looking for bigger place.selamat berpuasa ya.

MamaTiaMia said...

mamamarissa-tq very much,memang risau anak sakait kan..selamat berpueasa moga kita semua di berkati.

MamaTiaMia said...

cacah- salam ramadhan..terimakasih byk2..moga yr brother dah sembuh now..doa akak buat cacah jugak moga semua baik2 ajer ye;)

MamaTiaMia said...

hanisazla- salam ramadhan terima kasih byk ye..memang cabaran berpuasa di hospital kan..makan pun tak ingat:( selamat menjalani ibadah puasa.

MamaTiaMia said...

Lemongrass-salam ramadhan,thank you very much..yeap the feeling was awfull..so syukur now dah sihat..salam to your beautiful girls and mr bruce willis too:)

MamaTiaMia said...

Kak pinat-salam ramadhan yeap betul tu memang kena kuat semangat budak2 nak besar ni macam2 kan..selamat berpuasa ya.

MamaTiaMia said...

kak sham- salam ramadhan terima kasih ya..tu lah macam mama pulak sakit:) alhamdulillah dah baik now kak sham,saya pun dah boleh masak2;)

MamaTiaMia said...

QTD - salam ramadhan buat you yang jauh..thank you very much..moga semuanya baik2 ajer di sana;)

MamaTiaMia said...

Jaja- salam ramadhan,terima kasih ya,moga kita semua di lindungi selalu dan Jaja take care ya.

MamaTiaMia said...

Maya Marissa- thank you..so true i can;t bear hearing her shouting masa kena ambik darah and nak pasang drip..so kesian..may our children sihat2 selalu;) selamat berpuasa ya.

MamaTiaMia said...

Potpetmama@salwah- thank you very much..selamat berpuasa ye..saya tak sempat lagi nak tinggla komen di blog potpetmama ni:)

MamaTiaMia said...

Salmi- salam ramadhan..thank you..yeap hopefully her body becomes stronger now..and moga kita semua di lindungi;)

MamaTiaMia said...

Liza- salam ramadhan-so true..memang dugaan utk buat kita lebih kuat dan beringat kalau terlupa..moga kita sama2 tabah dan doa biarlah di lindungi sentiasa kan:)

MamaTiaMia said...

Aci Idida- selamat berpausa ya..ye lah risau betul hari tu..dugaan lah tu..kena tabah ajer..now bila dah baik sangat syukur rasanya..selamat menyambut raya jugak pada budak2 somel tu ya.

Anonymous said...

syukur alhamdulillah mia dah baik...she is indeed a strong girl...mmg sedihkan bila anak kita sakit, rasanya biarlah kita yg sakit tapi jgn dia org..

take care ok
yatie

MamaTiaMia said...

salam yatie..so true bila anak sakit rasa nak ambik sakit tu kan:) selamat kembali ke mesia utk beraya;)

AQisH said...

syukurrr mia dah sihat..alhamdulillah..wahh meriah betol makanan atas meja tu ;)