Monday, August 15, 2011

Snails in The House.


When i was small i love to help my emak making cookies or cake during raya..but at that time i was alone,my big sister already in boarding school:( I wish for a siblings or friends to share the happiness at that time...now i have my pembantu kenits..they so kecoh,my house become very meriah..whatever i want a do they always make it happening..they are fulled with energy and laughter. Last Sunday i made "biskut siput" with them..sukanya hati dua orang ni..macam dunia ini ana yang punya:):)


The two couldn;t wait to help me gelek the kueh siput..they washed their little hands few times at the sink..suka rasanya hati..papa pun seronok..he put on songs for us at his laptop:)


Tadaaaa..the snails everywhere..the girls were so amazed with the result..they said " mama so many snails,so many snails"


I bought 3 'tuang kueh siput" but tak cukup pulak as uwan,papa also liked to help..


I then gave uwan another task so that she won't feel left out..uwan was asked to make "puteri mandi"..she is the expert in this field;):)


Tia jadi tamak..tak tau nak buat mana satu..kejap siput kejap puteri mandi..hee..heee


Papa llending his hands..thank you papa..biar lah siput jadi giant macam enormous turnip..yang penting semangat tolong menolong..started at 12.30 by 3.30 dah siap..dapat lah berehat kejap sebelum menggulai lauk nak buka puasa pulak.


The two kenits finally worn out,they took bath and relax on the sofa with thier kampung selimut and susu.


Tadaaa..the hasil is very nice..rapuh and rangup..resepi traditional..sedap di makan begitu saja:):)

12 comments:

A.M.Y said...

Hye Sis,

Comelnye ur kueh siput..hehe...geram tgk...btw, bole bg resipi x sis?

TQ and selamat berbuka

Nur

Hanis Azla said...

bagusnya semua tolong menolong.. tetiba pula teringin kuih siput..

MamaTiaMia said...

salam Nur, boleh ajer, cuba lah and adjust2 sikit ya,ni yang traditional punya..ada yang guna cili dan rempah tapi sebab nak bagi budak2 makan i buat yang lemak masin ajer :

1 kg tepung gandum
300 gram tepung ubi
4 senduk planta cairkan atas api
2 biji telur
2 sudu garam atau secukup rasa

cara

gaul tepung gandum dan tepung ubi,masukkan garam,pecahkan telur dan gaul,masukkan planta cair sikit2 dan sampai sebati,tambah air sikit kalau tak cukup lembut..gaul sampai jadi doh yang tak pekat..dah siap boleh lah guna tuang kueh siput..goreng dalam minyak yang sederhana panas supya masak luar dan dalam.

selamat mencuba;)

MamaTiaMia said...

hanis..jom buat kueh siput,senang ajer cma tangan ajer penat melecetnya:)

Aida78 said...

nak try buat lah baru nak mintak resepi....hik3

Anonymous said...

rajinnya you zu dah buat kuih raya :)))) i pun suka kuih siput ni, telan satu2 tak terasa kadang dah habis satu balang kuih tu i habiskan hahaha...

selamat membuat kuih raya ye, i tak buat kuih sbb nak balik malaysia beraya ;)

Yatie

Mayyonnizz said...

sedapnya.. mamatia kalau tambah daun kari lagi best kan ..pedas2pedas sikit...tapi takit tia mia tak mkn pulak.. take care!!

MamaTiaMia said...

Aida..sila lah mencuba ya;)

MamaTiaMia said...

Yatie..saja nak bagi they seronok..and wahhh bestnya tak lama algi nak balik kampung youuu:):)

MamaTiaMia said...

Mayonniz..yup kalau letak daun kari bagi lagi umphhhh kan tapi nanti tia mia tak makan pulak:):)

nyza said...

salam mamatiamia,
ni yg rasa nk buat kuih siput ni,
comel je kuih siput tu..comel cam tiamia,heheh

Aida78 said...

boleh bagi resepi puteri mandi 2 dah lupe mcm e buat bubur ni...tq mamatiamia