Monday, December 19, 2011

Gundah Gulana Day:(:(

Salam Shinazz- Tq and insyallah ya, Shamsuhada- mai lah duduk dekat sini kita tukar lauk:), Fiezachommel- syok kan duduk makan2 kat luar tu fieza, Hanis-hee..hee, LG-haa.haaa mintak maaf di atas kepenatan air liur itu..tapi your blog pun apa kurangnya kena bawak tisu jugak sekotak..tapi update garden dah habis yekk:):), Kiki- so true Orgran yang gluten free tu texture dia tak lah sebest tepung biasa,kick pun kurang,kalau buat pizza base yang crispy and crunhcy i ll think we ll be okay but for kueh type macam kueh jala yang ngam mesti lah yang ada gluten kan, Daydeck88- dian memang lah sodap:), MommyCT- i panggil ikano steamboat ajer..like it there too..sebab ada individual pots, Dila- chips muff mix tu tambah air ajer dah tu kacau2 siap tuang dalam bekas,captiva tu cookies dah siap sedia lah maacm famous amos tu..untuk di ngap sementara tunggu muffin masak, Mek jangok- boleh ajo apasalahnya, Ummiyumi- kat sana yang fresh ada tak? Salmi- you dah ada the sexy red ya..i lah terlambat,tapi ada blogger kat sini si Dila ni refer i kat satu blog dia ada jual KA-semalam i dah email dia,dia bawak masuk direct from US stock masa Mother's Day,price starting from RM1600 depending on the colour,the RM1600 is the sexy red,i think i lll get myself one for the next shipment in June,she sells many awesome baking thingy too, Lady of Leisure- gulai daging salai so awesome kan..my brother suka RNR kat Nilai tu jugak,dia tiap kali berehenti nak makan ikan keli salai dengan bacang, hopefully blackie selamat melalui pengalaman pertama ni:):) salam kat telinga Aman ya, Suraya- i pun blush blush jugak:);) you are very young just like Ayan;) tak lah pandai mana masak Suraya,boleh lah sikit2.insyallah oneday ada rezki boleh jumpa my two notties tu, Mummy Miqhael- Homst tu bukak for breakfast,tapi kalau order menu pun dah ada jugak..especially dia dah ada new hotel next door kan.

This past few days bila tinggal comments kat setengah orang punya blog tak boleh appear lah..hmmm:(;(

Anyway today is a chaos and gundah gulana day:);) penattnya badan dan minda..i tried to be as positive as i could but my Krakatoa erupted finally..hishh a bit drama there:)

Morning woke up a bit late due to Tia having bad cough last night and Mia couln't sleep,Mia woke up at 1.00 am and she stayed awake until 3.55 am singing and counting happily with my husband. I told her that i am going to live on the moon and she can continue singing and counting:(;( she jumped onto the bed curled up under my armpit,when i ignored her she tilted and kissed my lips and forehead like hundred times,i melted and hug her until morning.So i was late,a bit dizzy and today is a big day for the girls- they nak pergi rombongan sekolah for the first time:) I fried drummet and fries..after everything done realized that Tia couldn't eat oily food,so i had to make mushroom soup and fast toast,packed coco crunch and all the etc,etc..rushed up to get them ready.After i have doneA- Z sent the girls down and asked her to tell Heni to get their new shoes..drama pun mula,she carik tak jumpa..by the time i siap turun..kasut tak ada lagi..she pakaikan kasut lama yang sempit..i tanya mana dia cakap sebelah tak jumpa,dalam store kusut masainya ibarat mat rempit buat Formula drift..once i had cleaned up the store,put the shoes nicely,put all the hats together,she just need to maintain..but as i said before she good at kemas yang nampak2 ni yang tak nampak ni..hishh..so i pun mencarik..habis semua benda keluar except bercakap,i tak bercakap sepatah pun sebab kalau marah yang keluar nanti yang tak elok ajer..i naik carik pulak dalam cabinet,bawah almari dalam bilik dia..jam dah pukul 9.10..turun bawah carik balik,..masa tu semua asap pun dah keluar dari badan,if in a cartoon i think i will look like Thomas and Friends train;):)

Tiba2 dia carik dia jumpa dalam bekas kasut ikea kat luar,..pada hal tiap hari dia mengadap bekas kasut tu kononnya menyusun..so i cakap elok lagi.." kalau susun baik2 dalam ni senang lah nak cari" tiba2 dia menjawab..terus i meletup..kalau tanya mesti " sumpah puan enggak pernah nampak se umur hidup"...bad,bad..chaos day.

Maid ni kan,kalau cerita beribu kali tak habis cerita...nanti complaint banyak orang cakap "kalau dia cerdik tak lah jadi maid" Semalam i bagai nak rak mencari Corelle on line,nak beli direct from US murah sikit..set pinggan makan hari2 dah 4 kali tukar,chips,cracks, i never complaint..bukak cabinet nak keluarkan Corelle lama ehhh macam tak cukup ajer mana pergi..mesti pecah jugak..Entah lah dah marah2 kadang kesian..tapi tak marah kita makan dalam..bukak grilles tingkap bilik,she nak bersihkan cermin tingkap..memang bagus tapi satu pun tak di kunci balik..nasib baik malam masa i nak betulkan lansgir tersangkut,tolak grilles terus terbukak ..kalau tak habis lah seluruh rumah berapa2 lama tak berkunci..kerja dia hanya buat kerja separuh ajer kalau weekend,i masak,i makan semua i kemas..apa pun Allah Swt bagi i hati lembut jugak sejak beberapa tahun ni dah..dulu2 masa muda memang berapi..now berapi,padam,berapi padam..macam mana tu..Hmm tanggungjawab masih banyak..budak2 tak lepas,uwan pun perlu orang tengok2 kan..so still perlu maid ni..kalau oneday di beri peluang oleh Allah Swt ada rezki cukup..tak payah kerja, boleh buat reban ayam belakang rumah,pagi2 cangkul batas dengan uwan tanam kacang,tengah hari petik kangkung dalam kolam kecik belakang rumah untuk masak dan lepas tu hampar tikar bawah Lemon tree makan sambil memerhati batas strawberry,lavender..wahhhh tergolek golek saya suka:):)

Setelah komplen, terbakar hati,jiwa dan perasaaan,kesudahannya syukur kepada Pencipta,ada rezki mampu hire maid,ada kesihatan boleh buat kerja2 rumah extra,ada suami willing bagi telinga untuk di dera dengan bunyi-bunyian,ada anak2 nak di sibuk-sibukkan,ada emak nak di risau-risau kan..and ada blog nak di rapu-rapu kan..wink wink;);) Alhamdulillah.

Anyway nak cerita lah Tia Mia pergi school outing today..this the first time..i macam risau tergolek-golek haaa haaaa;))Hmm how i suka guna words tergolek-golek..makan tergolek-golek,suka tergolek-golek,susah hati pun tergolek;0:)


Anak mama..you are big girls now..Moga Allah melindungi kita hendaknya.


The Papa was worried too..he kept calling me from his office checking..kihhh...kihhh


He..heee tengok mulut adik tu..everyday they asked me " mama what is my age now?" " 4 going to be 5" "why everyday is always 4 going to be 5?" I want to be 5 tomorrow..not later.later and later..kihh kihh tak sabar nak besar..kita nak dia stay kenits selalu;)

Gundah Gulana ni couldn't wait to go bercuti..nak pergi Cameron Highlands ajer actually..everytime we go sentiasa stay kat Strawberry Park...this time dah terlambat teringin nak stay Cameron YTL Resort tu..but dah penuh, we have to opt for Century Pines Resort..we booked one Duplex Suite.


We like SP..hopefully CP will be okay too.


Hopefully the weather will be sejuk2 sikit..boleh peluk kuat2:)


Love this picture papa so the girlie,girlie camtu:):)


Balik nanti maybe i tampal koyok kat kaki..penatlahhhhh...


Tapi saya ada daging dalam fridge..maybe kalau salai gulai sedap kan sejuk2 ni..hee..heee..


and i misss my baking class..making red velvet etc...


I miss bringing back home cakes i baked from the Class.


And too Teacher Claire William..Thank You so much for holding the girls' hands today,she called me at 1.30 she said Tia Mia had fun,they had Chicken rice on the way back and now sending Idraki to Iqraq class..yeap Teacher Claire helps to send student from her Class to Iqraq Class too:):) Today will the last class before Christmas holiday, we wish Teacher Claire and her family a happy festive season and new year..may new year brings happiness to all of us..may Allah Swt terus melimpahi rahmat kepada kita dan semua orang..moga tiap hari,tiap rumah di ketuk bahagia dan rahmat.Amin.

27 comments:

MommyCT said...

the neverending story of maid kan. i pun kadang rasa taknak je dah bibik ni nak lelong je since im at home now, but hubby said tunggu dulu. So i tunggu lah.

Tia mia so cute ....my mina said 'wow, are they princess mother?"
:)

Btw, we are heading to CH too this christmas. We will be staying at hotel de la ferns...hubby plan everything..i follow je hehe.

Mayyonnizz said...

slm kak zu..

i pun rasa mcm nak pi cameron dis weekend.....nampaknya kena pospon due to something... btw strawberry park dah tukar konsep modern looks..everythings new...cantik.. black & white... tp i suka yg lama...warna warni...classic..:)) wat say u?

daydeck86 said...

nak buat cam mana kak depa ni kalau bagi muka memang mengada2 kadang2 tu depa plak cam tuan besar kat rumah kita. Selagi bleh sabar akak sabar jer lah tapi kalau dah xleh sabar hantar balik kg jer carik maid lain. kalau akak perasan orang cina selalunya akan guna maid depa cuma 2 tahun sahaja pastu depa tak bagi maid depa bergaul ngan orang lain. tapi nasib baik kita ni orang melayu yang mempunyai hati perut.

Maya Marisa said...

Mamatiamia dear,

Gosh, lama nya i tak singgah ur blog. Nie pun belum habis lagi khatam ur past entries.

Same here, hajat di hati nak book Cameron Highland Resorts for Christmas, akan tetapi, penuh pulak. In the end, my hb suggest to check-in kat Hilton KL Sentral ajer. Cos dia kata later can take Cha Cha naik LRT pusingX2 KL. Men! They can be very creative at the most unexpected time...hehhee

Re maid. Totally understand ur situation. I grew up with maids masa kecikX2 dulu. We seems to cant find a suitable maid that can stay with us. So silih berganti ler jawab nya. I tell u, i kecikX2 dulu mmg selalu gaduh dgn my maids. Depan my parents mmg baik, tapi bila blakang, horrible.

It took me quite sometime jugak to "fine tune" my current maid. Kena banyak bersabar jugak la. In the end, the most important thing is, dia jaga our house and kid when we are at work. Chips/cracks tu terpaksa la i close one eye mcm pirates of the carribean...hahahaha.

Sapa tak nak duduk rumah kan? I do wish i can retire early. But tu la, steady cash flow belum strong lagi. Nak jugak merasa "money makes money". Tak payah susah payah pegi keje....kan kan kan.

syanashwa said...

wahh... lama tul tak singgah meninggalkan jejak.. mamatiamia jgn meletup lagi ok... setakat asap mcm Thomas train takpe.. selamat bergolek-golek di CP.. we were there few years back n we loved the hotel very much esp if yur room next to d garden.. have fun! *kisses to d princesses* :)

Anonymous said...

salam kak zue.. about maid, same goes with me. nak marah2 takut blakang kita ntah apa dia buat kat anak kita. malas nak gaduh2 ngan maid, penat. 4 kali dah tukar maid.

well, wish u have a good weekend + Public Holiday. I'm not going anywhere, budget lari ke tempat lain :) but, i will try to plan something simple activity that will make them happy. Cameron Highland? malu nak ckp, x pernah pergi lagi hehe insyaAllah akan pergi jua satu hari nanti ;) *fiza*

saniah said...

ZU....i gelak besar...ehh bukan pasal maid tu nooo...yg tu i pun berasap jugak tapi ni i baca u tulis ni..."kalau oneday fiberi peluang Allah swt ada rezki..." hah u sambung lah ya..kelakar la u..mcmana u dpt idea tulis ayat2 mcm tu? nak buat reban ayam..petik kangkung bagai tu? hahaha..hilang demam i...

anyway i doakan hari hari u yg mendatang lebih ceria dan moga dipermudahkan segala urusan ..amin
take care n have a happy2 holiday..i nk p PD next wek duduk kat thistle..ok kot situ.?

sitiebby said...

salam kak zue, dgr rungutan kak je la. sy xde maid. cuma yg xblh nk imagine, da reban ayam, cangkul dan petik kankung....mest akak selalu bygkan keadaan mcm tue kn

umiyumi said...

Salam Zu, durian kat sini ada tp sblm sampai sini dah kena frozen. tak pernah beli lg sbb kalau beli gerenti tak cukup sebiji hehe.. stay kat CP best jugak. k umi selalu stay kat CP sbb bilik dia luas :)

Salmi said...

salaam mamatiamia, terlambat yang ada hikmahnya :-)..dapat beli KA with a very good bargain :-)..

Suffia said...

Zu, I like the statement "kalau cerdik taklah jadi maid" but most of the time berlagak pandai, kita ajar tak pernah nak dengar. I tumpang membebel sorry :-) lepas geram sebab my maid baru pecahkan my fav gelas and rosakkan baju melayu anak I masa iron. Your twins look adorable in their white dresses.

saniah said...

oya nak celah sikit..u nak KA try masuk this blog..http://diarimama.blogspot.com
( u blh jugak masuk ikut my blog list kat sebelah kanan my sidebar tu ada blog dia )

ada jgak dia jual KA..baking utensil etc... :)and corelle too ehemm...
happy shopping ;)

Zila said...

Zu....mak2 mmg mcm tu...masa anak@ I pergi nursery trip for 1st time...I minta untuk ikut sekali...hahahah! Nasib baik teacher dia bagi..
Anyway...Happy Holiday

Fatimah said...

Tergelak sorang-sorang baca entry you ni, dlm berapi, berasap citer pasal maid you leh wat lawak...tergolek-golek i gelak..kih!kih!kih!

pot pet ma ma said...

zu; i used to have a maid too for almost 8 years; yg buat i x sabar adalah bile they never admit their mistake (when they did it)..; have a nice n safe trip to CH;(i pon br balik dr CH last month masa tu ade durian, siang mlm mkn durian bukit)

Hanis Azla said...

tang menjawab yg tak boleh tahan tu.. mmg boleh berapi dibuatnya.. lg berapi bila suara dia pulak lbh tinggi dari kita.. comelnya princess tia mia tu.. auntie nak pinjam gown tu boleh tak??? he..he..

shamsuhada said...

Amin..Semoga kita sentiasa dibwh keberkatanNya..azu..u pun tahu jadi krakatoa jugak???..dulu nampak cool aje..u dgn maid tapi aku dgn anak dara sorang tu..cuti sekolah ni duduk rumah..suruh kemas rumah tapi bila balik keje, ya Allah rasa nak jadi tarzan pun ada...sabar aje lah..nak marah sgt2 pun anak sendiri...sekrg baru rasa mcm mana jadi omak..agaknya dulu omak kita pun mcm tu jugaklah ya...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ameen..ya Raabb...


kak zue, cam same je tempat kite nak pegi sejuk2 tu..haha


dah booked CP on 29...amik deluxe jugak...hope will be ok jugak...


nak makan stoberi coklat banyak2...hahaha

firuz said...

As.salam..
baru 2 weeks explore blog ni..hati dah tertarik masa mula2 masuk..the way u cerita about ur kids, ur life..seronok sgt2..semoga diberikan peluang utk terus membaca blog ni even my blog dah berkubur..

jadi silent reader jer lah..hehe

fiezachommel said...

Salam Kak Zu...jangan gundah gelana...enjoy your holiday!

zeta said...

Mama..i ni kan dah lama baca blog u..mmg rasa yg heni sgt bertuah dpt majikan mcm u..tp bila dia buat2 pening cenggini..i baca pon rasa xpuas hati..lg la Mama yg handle..sure lg pening tergolek-golek kan..tp ape2 pon..teruskn sikap sabar Mama tu ye..

About the CP kt CH tu..i baru je blk dr sana last sunday..i stay kat bilik Deluxe..bilik ok la..agak luas..

Nur Raihana Abd Rahim said...

cantiknya gaun tiamia :)

Zaitun said...

Salam kenal, sebelum ni silent readers.

Nadiah said...

Last I terserempak dengan Heni and uwan semasa you pergi Sydney hari tu.Berpimpin tangan dia dengan Uwan pergi ke Pasar Segar depan rumah kita tu.Setia betul dia ikut belakang Uwan dekat mana saja Uwan berhenti untuk belek2 sayur dia pun akan berhenti.Tangan si Heni ni memang tak lepas dari pegang Uwan.Dia cakap dekat my maid takut terjatuh.Masa Uwan berhenti sembang2 dengan my kids ada Heni cakap Uwan rindukan cucu nya yg sedang pergi berlibur to my maid.
Masa tu I terfikir bagus heni ni sampai Zu percaya tinggalkan uwan dengan dia saja dirumah masa you pergi bercuti.

Memang maid ni selalu saja menyakitkan hati kita tapi kadang2 tanpa diaorang pun susah juga hidup kita mcm you cakap dengan 1 dalam post yg lepas.

Take care Su.

susumanis said...

sweetnyer gambo tiamia kiss papa dia org... x pe sista..keep counting yr blessing...alhamdulillah pape pun yr life looks so sweet....

Gordon said...

salaam mamatiamia, terlambat yang ada hikmahnya :-)..dapat beli KA with a very good bargain :-)..

Anonymous said...

I am in fact thankful to the owner of this web page who has shared this impressive article
at at this time.
Also see my web site :: perfumes baratos